όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Πως ο προηγούμενος τοκετός σας επηρεάζει την επιτυχία του VBAC;

Η επιτυχία της προσπάθειας για VBAC στηρίζεται αρκετά στο ιστορικό του προηγούμενου τοκετού σας. Αν και το 60-80% των γυναικών που θα προσπαθήσουν να γεννήσουν φυσιολογικά μετά από καισαρική τομή θα πετύχουν τον στόχο τους, ο προηγούμενος τοκετός σας και ο λόγος για τον οποίο κατέληξε σε καισαρική τομή μπορεί να δώσει εξατομικευμένες απαντήσεις σχετικά με την πιθανότητα επιτυχίας σας.

Για παράδειγμα εάν ο λόγος της προηγούμενης καισαρικής σας τομής ήταν η αδυναμία εξέλιξης διαστολής του τραχήλου τότε οι πιθανότητες επιτυχίας σας μειώνονται στο 54% έναντι του 67% που μπορεί να έκανε καισαρική για άλλο λόγο στο πρώτο στάδιο.Συχνά στη Ελλάδα ο λόγος αυτός παρουσιάζεται ως αιτία των περισσοτέρων καισαρικών τομών που ωστόσο προκύπτει λόγο λανθασμένης διαχείρισης μιας πρόκλησης τοκετού ή ενός φυσικού τοκετού. Μια συζήτηση με την μαία μας θα μπορούσε να σας διαφωτίσει σχετικά με την ύπαρξη αυτού του λόγου για εσάς.

Εάν κάνατε καισαρική γιατί το μωρό σας δεν κατέβαινε μετά την τελεία διαστολή τότε οι πιθανότητές σας να γεννήσετε φυσιολογικά με VBAC αυτή την φορά είναι 75%.

Εάν ο λόγος που κάνατε καισαρική την προηγούμενη φορά ήταν οι παλμοί του μωρού σας που έπεσαν κατά την διάρκεια του τοκετού ή που η συμπεριφορά του μωρού σας σύμφωνα με το καρδιοτοκογράφημα δεν ήταν αρκετά καλή και έδειχνε να στρεσάρεται, τότε οι πιθανότητές σας να επιτύχετε VBAC είναι 84%.

O προηγούμενος τοκετός σας και ο λόγος για τον οποίο κατέληξε σε καισαρική τομή μπορεί να δώσει εξατομικευμένες απαντήσεις σχετικά με την πιθανότητα επιτυχίας σας.

Αν ο λόγος της προηγούμενης καισαρικής τομής σας ήταν η ισχιακή προβολή του μωρού σας, δηλαδή το μωρό σας δεν γύρισε με το κεφαλάκι προς τα κάτω μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης σας , οι πιθανότητές σας να γεννήσετε φυσιολογικά ε΄ναι 91% στην προσπάθεια για VBAC.

Οι πιθανότητες επιτυχίας ωστόσο λιγοστεύουν και φτάνουν το 34% για τις γυναίκες που το μωρό τους αυτή την φορά έχει βάρος μεγαλύτερο από 500γρ. με το προηγούμενο στο τέλος της εγκυμοσύνης.

Η προσπάθεια για VBAC είναι συνήθως επιτυχής. Ενημερωθείτε και εσείς σχετικά με όλες τις ιδιαιτερότητες ενός τοκετού VBAC μέσα από τις ομάδες υποστήριξης VBAC του all4baby. Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

Πηγή:

DEBORAH A. WING, MD (1999) Vaginal Birth After Cesarean Section: Selection and Management, 4 edn., USA: Controversies in Obstetrics.

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.