όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Saturday 17 March 2018

Πρόκληση τοκετού και προσπάθεια για VBAC. Γίνεται και αν ναι, πότε;

Στην περίπτωση που ο τοκετός σας δεν ξεκινήσει αυτόματα μέχρι την 41η-42η εβδομάδα εγκυμοσύνης , η αύξηση των πιθανοτήτων για την επιτυχία ενός φυσιολογικού τοκετού, μπορεί να επέλθει με τη μέθοδο της πρόκλησης τοκετού.

Η πρόκληση τοκετού στη περίπτωση προηγούμενης καισαρικής τομής γίνεται με την βοήθεια υπόθετου προσταγλαλνδίνης ακολουθώντας κανονικά το πρωτόκολλο της πρόκλησης τοκετού  και την εισαγωγή ενδοκολπικού υπόθετου προσταγλανίδης που στόχο έχει να μαλακώσει τον τράχηλο και να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος συσπάσεων για το σώμα σας.

Οι πιθανότητες επιτυχίας στην περίπτωση αυτή φτάνουν το 50% με το 11% των γυναικών να χρειαστεί χρήση βεντούζας για την γέννηση του μωρού και το 39% επαναληπτική καισαρική τομή.

Η χρήση της ωκυτοκίνης, του ορού των τεχνητών πόνων ,σε συνδυασμό με την χρήση υπόθετου και την τεχνητή ρήξη θυλακίου αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας έως και 83% έναντι του 50% που επιτυγχάνουν χωρίς αυτήν.

Η χρήση μεθόδων πρόκλησης τοκετού στην προσπάθεια φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική παρουσιάζουν της ακόλουθες πιθανότητες αποτυχίας ανάλογα με την μέθοδο που χρησιμοποιείται:

  • Μόνο χρήση προσταγλανδίνης =39% ποσοστό καισαρικής τομής
  • Μόνο χρήση ωκυτοκίνης =32% ποσοστό καισαρικής τομής
  • Χρήση όλων των μέσων πρόκλησης τοκετού διαδοχικά σύμφωνα με το πρωτόκολλο πρόκλησης και σωστή χρήση ωκυτοκίνης= 20% ποσοστό καισαρικής (σχεδόν όμοιο με αυτό της πρόκλησης τοκετού χωρίς προηγούμενο ιστορικό καισαρικής τομής)

Η πρόκληση τοκετού στην περίπτωση προσπάθειας για VBAC είναι γενικά ασφαλής , ωστόσο αυξάνει έως και 2,9 φορές τον κίνδυνο ρήξης μήτρας οδηγώντας την συνολική του πιθανότητα στο 1% από 0,35% χωρίς την χρήση πρόκλησης τοκετού.

Ο γιατρός και η μαία σας γνωρίζουν και μπορούν να σας καθοδηγήσουν σχετικά με την κατάλληλη για εσάς μέθοδο πρόκλησης τοκετού στην προσπάθειά σας για VBAC.

Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και ρωτήστε μας για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή. Το All4baby βρίσκεται κοντά σας και οι ειδικοί συνεργάτες μας περιμένουν τα μηνύματά σας. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω Facebook,Twitter ή email και βρείτε την λύση στα ερωτήματά σας.

 

 

Πηγή:

Cunningham, F.G.,et.al. 2010, Williams Obstetrics 23rd edition, US: McGRaw-Hill Companies

Varma, R., 2007. Birth After Previous Caesarean Birth . US: The Royal College of Obstetricians and Gynaecologists.

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.