όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Επισκληρίδιος στον τοκετό

 

Μαθήματα τοκετού all4baby

Εισαγωγή

Η επισκληρίδιος έχει κερδίσει τη μαιευτική επιστήμη και αποτελεί μια ιδιαίτερα δημοφιλή μέθοδο ανακούφισης των ενοχλημάτων του τοκετού. Η χρήση της στον τοκετό είναι ιδιαίτερα συχνή στο δυτικό κόσμο και δίνει ελπίδα για έναν πιο ήπιο τοκετό στις γυναίκες που το επιλέγουν. Μάθετε τι να περιμένετε από την επισκληρίδιο στον τοκετό σας, πότε να την χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια και πότε, καθώς και ποιες είναι οι παρενέργειες ή οι πιθανές επιπλοκές της.

Επισκληρίδιος στον τοκετό

Πώς γίνεται η επισκληρίδιος;

Η επισκληρίδιος γίνεται με τη βοήθεια αναισθησιολόγου και ειδικού αποστειρωμένου εξοπλισμού ατομικής χρήσης.

Κατά τη διάρκεια του τοκετού σας και εφόσον το επιθυμείτε μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε επισκληρίδιο με τη βοήθεια του αναισθησιολόγου εντός μιας ειδικά εξοπλισμένης μαιευτικής κλινικής. Ο αναισθησιολόγος θα σας ζητήσει να καθίσετε σε μια συγκεκριμένη θέση, τη λεγόμενη εμβρυϊκή στάση, κουλουριάζοντας το σώμα σας είτε καθιστή είτε ξαπλωμένη στο αριστερό σας πλάι.

Πριν την έναρξη της διαδικασίας η μαία σας θα σας τοποθετήσει φλέβα καθετήρα και όρο για επαρκή ενυδάτωση πριν και μετά την διενέργεια της επισκληριδίου.

Ο αναισθησιολόγος καθαρίζει την πλάτη σας και σας τοποθετεί σε κατάλληλη στάση έτσι ώστε να είναι δυνατή η ψηλάφηση των μεσοσπονδύλιων διαστημάτων στην περιοχή της μέσης σας, από όπου και θα εισαχθεί ο επισκληρίδιος καθετήρας.

Αρχικά σας δίνετε στην περιοχή τοπική αναισθησία σε ενέσιμη μορφή για να μουδιάσει το δέρμα και να είναι λιγότερη η αίσθηση του τσιμπήματος της βελόνης.

Στην συνέχεια ο αναισθησιολόγος στοχεύει την περιοχή εισαγωγής και εφαρμόζει πίεση σταθερά στη βελόνη μέχρι το σημείο εμφάνισης εισαγωγής στον επισκληρίδιο χώρο. Η τοποθέτηση του επισκληρίδιου καθετήρα, που μοιάζει με λεπτή κλωστή, μπορεί να γίνει μέσω αυτής της βελόνης και η πρώτη δοκιμαστική δόση δίνεται στο σώμα για τον έλεγχο της αντίδρασης και της σωστής τοποθέτησης ή διοχέτευσης του φαρμάκου.

Η πίεση και οι αφίξεις σας ελέγχονται τακτικά και το ίδιο συμβαίνει και με την καρδιά του μωρού σας.

Ο καθετήρας της επισκληριδιου κολλάει με ειδικά πλαστέρ στην πλάτη σας και μένει σταθερά τοποθετημένος για την ανάγκη χορήγησης επαναληπτικών δόσεων.

Μετά το τέλος της διαδικασίας αυτής θα σας ζητηθεί να επανέλθετε σε ανάσκελη θέση και να διατηρήσετε τα πόδια σας σε ευθεία για 5-7 λεπτά από την ώρα χορήγησης της κανονικής δόσης επισκληριδιου. Τα φάρμακα που χορηγούνται μέσω του καθετήρα είναι οπιοειδή-ναρκωτικά αναλγητικά(για γρηγορότερη δράση και μείωση του ρίγους) και τοπικά αναισθητικά για μεγαλύτερη διάρκεια.

Η κάθε δόση χρειάζεται από 3 έως και 10 λεπτά να δράσει ικανοποιητικά στο σώμα ανάλογα με το φάρμακο και το διάλυμα που σας χορηγείται.

Δείτε το παρακάτω βίντεο σχετικά με την επισκληρίδιο.

 

 

Posted in: Επισκληρίδιος στον τοκετό

Πόσο αποτελεσματική είναι η επισκληρίδιος στον τοκετό;

Η επισκληρίδιος αποβαίνει αποτελεσματική στο 90% των γυναικών που την χρησιμοποίησαν. Οι λιγότερο ευχαριστημένοι χρήστες φαίνεται να έλαβαν πολύ νωρίς την επισκληρίδιο στον τοκετό, να ήταν κυρίως το πρώτο τους μωρό και αυτό να είχε πολύ μεγάλο βάρος. Κατα κοινή ομολογία η επισκληρίδιος είναι αποτελεσματική και οι πιθανότητες να μην πιάσει πολύ λίγες. Σε οποιαδήποτε περίπτωση απουσίας ανακούφισης από την επισκληρίδιο μπορούμε να διορθώσουμε τη θέση του καθετήρα ή και να τον επανατοποθετήσουμε με επιπλέον χρήση αναλγητικών φαρμάκων.

Posted in: Επισκληρίδιος στον τοκετό

Ποιες μπορεί να είναι οι επιπλοκές της επισκληριδίου στον τοκετό;

Η επισκληρίδιος μπορεί να είναι μια πολύ ασφαλής μέθοδος αναλγησίας και στον τοκετό που ωστόσο εμπεριέχει ως φάρμακο και κάποιες παρενέργειες ή επιπλοκές από την χρήση της.

Οι συχνότερες όλων είναι:

 • Το ρίγος. Προέρχεται κυρίως από τη χρήση τοπικών αναισθητικών μεσώ του επισκληρίδιου χώρου και κυμαίνεται από ελαφρύ έως έντονο. Για την αποφυγή ή περιορισμό του χορηγείται κυρίως στη δόση έναρξης fentanyl.
 • H φαγούρα. Με παρόμοια αιτιολογία με το ρίγος η φαγούρα μπορεί να παρουσιαστεί στο 1.3-26% των επιτοκων,σε διάφορα μέρη του σώματος έντονα ή όχι και στην περίπτωση ανάγκης αντιμετωπίζεται με αντιισταμινική ενδοφλέβια, κυρίως, αγωγή.
 • Η πτώση της δικής σας αρτηριακής πίεσης. Συμβαίνει στο 28-31% των περιπτώσεων χρήσης επισκληριδίου στον τοκετό και μπορεί να προκαλέσει έντονη ζάλη σε εσάς με παράλληλη παροδική , συνήθως, πτώση των καρδιακών παλμών του μωρού σας. Η δράση του τοπικού αναισθητικό στο σώμα μπορεί να προκαλέσει αγγειοδιαστολή και κατ´επέκταση πτώση της πίεσης με επερχόμενη αισθητή ζάλη. Γιςατην αντιμετώπιση της όταν και όπου χρειάζεται δίνεται επινεφρίνη ή εφεδρίνη σε ενέσιμη μορφή ή φενυλεφρίνη.
 • Πόνος στην μέση μετά την τοποθέτηση. Μέχρι τη σημερινή εποχή παρ´ότι συχνό φαινόμενο δεν έχει πλήρως ταυτοποιηθεί το ποσοστό των γυναικών που μπορεί να έχουν τη εμπειρία ενοχλημάτων στην μέση μετά τον τοκετό αποκλειστικά και μόνο από την επισκληρίδιο.
 • Ο κίνδυνος μεγαλύτερης από την αναμενόμενη δράση του φαρμάκου και επιρροής αυτού στον αναπνευστικό ρυθμό, την πτώση της πίεσης κ.λ.π εμφανίζεται εξαιρετικά σπάνια και αφορά το 0.07% του πληθυσμού των επιτοκων που θα λάβουν επισκληρίδιο. Ειναι ωστόσο και ένας απο τους κύριους λόγους που η επισκληρίδιος μπορεί να γίνει με ασφάλεια μόνο εντός νοσοκομειακού περιβάλλοντος με απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ειδικής εκπαίδευσης ,και κατάλληλο εξοπλισμό.
 • Η επισκληρίδιος φαίνεται να ανεβάζει κατά 7 φορές περισσότερο τον κίνδυνο ανεπιτυχούς διούρησης μετά τον τοκετό με αντίστοιχες επιπλοκές στην αίσθηση του πόνου, την φυσιολογική ή όχι απώλεια αίματος, και την ακράτεια που μπορεί να προκληθεί αργότερα εξαιτίας αυτής της κακής κυκλοφορίας. Για την εξάλειψη αυτού του κινδύνου είναι απαραίτητη η τοποθέτηση καθετήρα στην κύστη σας αμέσως μετά την χορήγηση της επισκληριδίου και η παραμονή του εκεί μέχρι και το χρονικό διάστημα των 2-4 ωρών από τη γέννηση του μωρού σας ή την τελευταία δόση.
 • Σε περίπου 1% των γυναικών που θα χρησιμοποιήσουν επισκληρίδιο, θα εμφανιστεί μετά τον τοκετό ή και αμέσως έντονος πονοκέφαλος, λόγω τρώσης της μήνιγγας και απώλειας εγκεφαλωνωτιαίου υγρού. Η μείωση του όγκου του εγκεφαλωνωτιαίου υγρού πιέζει νεύρα της περιοχής που δίνουν το μήνυμα του πόνου. Η χρήση καφεΐνης είναι συνήθως η καταλληλότερη θεραπεία στις περιπτώσεις έντονων ενοχλήσεων. Ο αναισθησιολόγος σας θα σας έχει ήδη προειδοποιήσει για αυτό μετά το τέλος της επισκληριδίου.

Posted in: Επισκληρίδιος στον τοκετό

Πότε δεν μπορείτε να κάνετε επισκληρίδιο στον τοκετό σας;

Η επισκληρίδιος όπως και κάθε ιατρική πράξη ή φάρμακο έχει και αντενδείξεις. Συνοπτικά επισκληρίδιος δεν είναι ασφαλές να γίνεται:

 • σε επίτοκες με επιμένουσα υπόταση,
 • στην περίπτωση διαταραχών της πηκτικότητας του αίματος
 • στην περίπτωση που έχετε λάβει δόση ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους 12 ώρες πριν την ανάγκη λήψης επισκληριδίου. συμβουλεύεστε ισχυρά να διακόπτεται την δόση της ηπαρίνης ή να αναβάλλεται αυτήν με την έναρξη των πρώτων σημασιών έναρξης τοκετού.
 • στην περίπτωση που εμφανίζετε ενεργή λοίμωξη με πυρετό,
 • στην περίπτωση που εμφανίσετε κάποια δερματοπάθεια ή εξάνθημα στην περιοχή της μέσης,
 • στην περίπτωση αιμορραγίας και στην περίπτωση που η ανατομία της μέσης σας δεν καθιστά δυνατή την τοποθέτηση του καθετήρα.

Posted in: Επισκληρίδιος στον τοκετό

Πώς μπορεί να επηρεάσει η επισκληρίδιος τον τοκετό σας;

Στις μέρες μας οι μελέτες δείχνουν πως η χρήση της επισκληριδίου στον τοκετό αν και ασφαλής φέρει ορισμένες μικρές δυσκολίες σε ένα τοκετό. Γνωρίζουμε οτι στο πρώτο στάδιο του τοκετού , το στάδιο της διαστολής , ο τοκετός σας φαίνεται να επηρεάζεται σε διάρκεια κατά μια ώρα εξαιτίας της χρήσης της επισκληριδίου και κατά δυο ώρες στο στάδιο της εξώθησης.

Επίσης η χρήση της επισκληριδίου φαίνεται να αυξάνει κατά 10-20% την ανάγκη χρήσης ωκυτοκίνης στον τοκετό, καθώς συχνά οι συσπάσεις μετά τη χορήγηση του φαρμάκου μειώνουν την ένταση τους. Η κίνηση και η αλλαγή θέσεων και στάσεων παρεμποδίζεται σημαντικά με την επισκληρίδιο , καθηλώνοντας (ανάλογα την δόση και τις απαιτήσεις σας σε αναλγησία), την επίτοκο στο κρεβάτι για πολλή ώρα έως και τον τοκετό.

Ωστόσο η δεύτερη σε συχνότητα επιπλοκή της επισκληριδίου φαίνεται να είναι η ανάγκη εκτέλεσης του τοκετού με τη βοήθεια βεντούζας ή κουτάλας που φαίνεται να διπλασιάζεται σε ποσοστό 14%.. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό φαίνεται να οφείλεται στην παράταση του χρόνου της εξώθησης

Posted in: Επισκληρίδιος στον τοκετό

Υπάρχει κατάλληλη στιγμή για τη χορήγηση της επισκληριδίου στον τοκετό;

 Η κατάλληλη στιγμή είναι και θα είναι η στιγμή που η ίδια η επίτοκος αναζητά αναλγησία. Ωστόσο δεν είναι ίδια για όλες τις γυναίκες ούτε και αναγκαία για κάθε επίτοκο σε συγκεκριμένο,νωρίτερο ή  αργότερο στάδιο στον τοκετό.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται πως η το δυνατόν καλύτερη χρήση της στον τοκετό έχει να κάνει περισσότερο με τις δόσεις των φαρμάκων που δίνονται, την εξέλιξη του τοκετού και τις προϋποθέσεις αυτού και πολύ λιγότερο με τον χρόνο που δίνεται η επισκληρίδιος.

Posted in: Επισκληρίδιος στον τοκετό

Υπάρχει κατάλληλη δόση επισκληριδίου;

Η επισκληρίδιος πρέπει να δίνεται σύμφωνα με τις δικές απαιτήσεις σε ανακούφιση και το στάδιο τοκετού που βρίσκεστε. Ωστόσο η χορήγηση λιγότερο πυκνών δόσεων τοπικού αναισθητικού φαίνεται να παρουσιάζει κάποιο πλεονέκτημα σχετικά με την πορεία του τοκετού και την επιτυχία της εξώθησης. Η δυνατότητα της κίνησης σε αυτή την περίπτωση μπορεί να επηρεαστεί λιγότερο και έτσι η πρόοδος του τοκετού να επιτευχθεί κανονικά χωρίς καθυστερήσεις. Ταυτόσημη της μειωμένης δόσης  είναι και η μεγαλύτερη αίσθηση του σώματος και των σημείων πίεσης από το μωρό σας κυρίως στην διάρκεια της εξώθησης. Ετσι η επισκληρίδιος χαμηλότερων δόσεων φαίνεται να δίνει προβάδισμα στην αποτελεσματικότητα των προσπαθειών εξώθησης από την επίτοκο.

Posted in: Επισκληρίδιος στον τοκετό

Ενημερωθείτε για τις μεθόδους αναλγησίας (αναπνοές,κίνηση και θέσεις στον τοκετό,τοκετός στο νερό,επισκληρίδιος) στα μαθήματα προετοιμασίας τοκετού του all4baby.

Βρείτε βοήθεια στον τοκετό

 

Πηγές:

Cunningham F.G., Leveno K.J., Bloom S.L.,Hauth J.C., Rouse D.J., Spong C.Y. (2010) Williams Obstetrics  23rd edition,McGraw-Hill
Sng B, Leong W, Zeng Y, Siddiqui F, Assam PN, Lim Y, Chan ESY, Sia AT. “Early versus late initiation of epidural analgesia for labour.” Cochrane Database of Systematic Reviews 2014, Issue 10. Art. No.: CD007238. DOI: 10.1002/14651858.CD007238.pub2
 Anim-Somuah M, Smyth RMD, Jones L. “Epidural versus non-epidural or no analgesia in labour.” Cochrane Database of Systematic Reviews 2011, Issue 12. Art. No.: CD000331. DOI: 10.1002/14651858.CD000331.pub3
 Torvaldsen S, Roberts CL, Bell JC, Raynes-Greenow CH. “Discontinuation of epidural analgesia late in labour for reducing the adverse delivery outcomes associated with epidural analgesia”. Cochrane Database of Systematic Reviews 2004, Issue 4. Art. No.: CD004457. DOI: 10.1002/14651858.CD004457.pub2 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Trackbacks for this post

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.