όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Saturday 17 March 2018

Αποστείρωση – Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε?

Χρείαζεστε βοήθεια στο θηλασμό;

Εισαγωγή

Η αποστείρωση είναι μια από τις πιο συχνές δραστηριότητες των γονέων που τα μωρά τους δεν θηλάζουν απευθείας ή χρησιμοποιούν πιπίλες ή περιστασιακά χρήση μπουκαλιών για την σίτιση του  μωρού σας. Μια πολύ βασική και πολύτιμη προσφορά φροντίδας στο μωρό σας, η αποστείρωση, φαίνεται να το προστατεύει από σπάνιες αλλά αρκετά σοβαρές ασθένειες που προέρχονται κυρίως από   E. sakazakii (μικρόβιο που βρίσκεται στην σκόνη του ξένου γάλακτος κυρίως) και την Salmonella ( μικρόβιο που φαίνεται πως αναπτύσσεται λόγο κακής υγιεινής του γάλακτος). Μάθετε παρακάτω πως θα κάνετε το φαγητό του μωρού σας περισσότερο ασφαλές και χαρίστε υγεία στην οικογένειά σας.

Βήματα για καλή καθαριότητα και αποστείρωση

Βήμα 1 : Πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας πριν την προσπάθειά σας να φροντίσετε τον εξοπλισμό σίτισης του μωρού σας, την πιπίλα του ή το θήλαστρο σας. Άφθονο νερό και ζεστό σαπούνι θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε την ανάμειξη με μικρόβια από την τουαλέτα ή την αλλαγή της πάνας του μωρού σας που εύκολα μπορεί να μεταφερθούν στις τροφές.

Βήμα 2: Πλύνετε καλά τον εξοπλισμό σίτισης του μωρού σας με ζεστό νερό και σαπούνι χρησιμοποιώντας βουρτσάκια κατάλληλα για το μέγεθος της κοιλότητας που καθαρίζεται( μικρότερο για τις πιπίλες και μεγαλύτερο για το μπουκάλι). Στην περίπτωση μπουκαλιού με πιπίλα , διαμελίστε τελείως όλα τα κομμάτια του και πλύνεται τα ξεχωριστά δίνοντας έμφαση στις περιοχές ένωσης. Κάντε το ίδιο και με τα μέρη ενός θηλάστρου που πρέπει να πλένονται προσεκτικά και σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Στην περίπτωση χρήσης πιπίλας μπουκαλιού ή θηλών σιλικόνης γυρίστε από την ανάποδη κατά την διάρκεια του πλυσίματος την θηλή έτσι ώστε να καθαριστεί και να αποστειρωθεί καλύτερα στην συνέχεια.

Βήμα 3: Αποστειρώστε τα προϊόντα σίτισης του μωρού σας είτε με την βοήθεια κάποιου αποστειρωτή του εμπορίου είτε με απλό βρασμό.
Στην περίπτωση που επιλέξετε ή αγοράσετε κάποιον αποστειρωτή του εμπορίου, ακολουθήστε πιστά και συστηματικά τις οδηγίες του κατασκευαστή χωρίς να παρεκκλίνετε στους χρόνους εφαρμογής της αποστείρωσης ή τους προτεινόμενους τρόπους χειρισμού των αποστειρωμένων προϊόντων.Τοποθετείτε πάντα τα προϊόντα-σκεύη  ανάποδα και ασυναρμολόγητα.
Στην περίπτωση που επιλέξετε το βρασμό, χρησιμοποιείστε μια κατσαρόλα με καπάκι, βράστε το νερό αρκετά μέχρι να κοχλάζει και μετά κατεβάστε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας. Τοποθετήστε προσεκτικά τα σκεύη σας μέσα στην κατσαρόλα, φροντίζοντας να καλύψετε με νερό όλη την εσωτερική και εξωτερική τους επιφάνεια, χωρίς κενά ή προεξοχές. Κλείστε το καπάκι και περιμένετε για μερικά λεπτά. Προσοχή! για τον βρασμό δώστε προσοχή έτσι ώστε τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε να είναι BPA free και ελέγχεται τακτικά τις πιπίλες των μπουκαλιών για τυχόν φθορές.

Βήμα 4: Χρήση των προϊόντων σίτισης. Μετά την διενέργεια της αποστείρωσης τα προϊόντα σας είναι έτοιμα για χρήση. Ανοίξτε τον αποστειρωτή ή την κατσαρόλα και κατά προτίμηση χρησιμοποιείστε μια λαβή για να πάρετε το σκεύος που σας χρειάζεται. Αποφύγετε να ακουμπήσετε με μη αποστειρωμένο αντικείμενο τα προϊόντα που βρίσκονται μέσα στον αποστειρωτή.

Βήμα 5: Φύλαξη. Εάν η χρήση των σκευών που αποστειρώσατε δεν πρόκειται να γίνει άμεσα τότε έχετε τις εξής επιλογές. Χωρίς να ανοίξετε το καπάκι της κατσαρόλας ή του αποστειρωτή τα σκεύη είναι ακόμη ασφαλή για χρήση για αρκετές ώρες έως και 1 24ωρο, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μπορείτε επίσης να φυλάξετε τα σκεύη σας σε ένα καθαρό τάπερ, μακριά από άλλα αντικείμενα και οσμές, στο ψυγείο σας και σε θερμοκρασία <5οC όπου τα σκεύη παραμένουν ασφαλή για χρήση έως και 24 ώρες. Η φύλαξη προτείνεται να γίνεται με τα κομμάτια τον σκευών επανασυναρμολογημένα.

Ενημερωθείτε για όλες τις λεπτομέρειες της φροντίδας του μωρού σας στα μαθήματα προετοιμασίας για νέους γονείς του all4baby και καλέστε τη μαία μας για βοήθεια στο σπίτι. Το all4baby είναι πάντα κοντά σας σε όποια ανάγκη σχετικά με τη μητρότητα.

Μαθήματα Θηλασμού

Πηγή:

Safe preparation,storage and handling of powdered infant formula:Guidelines  (2007) World Health Organization in collaboration with Food and Agriculture Organization of the United Nations.

 “Sterilizing baby bottles” NHS Choices Page last reviewed: 02/10/2014

 Ehlert KA., Beumer CW., Groot MC. “Migration of bisphenol A into water from polycarbonate baby bottles during microwave heating” Food additives & condaminants.Part A,chemistry, analysis,control,exposure & risk assessment 2008 Jul;25(7):904-10.

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Trackbacks for this post

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.