όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 20 July 2018

Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή;

 

Μαθήματα τοκετού all4baby

Εισαγωγή

Πολλές φορές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης η νέα μητέρα βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα σχετικά με τον τρόπο τοκετού. Τα διλήμματα αυτά με την πάροδο των εβδομάδων μπορεί να μεγαλώνουν δημιουργώντας φόβο, ανασφάλεια και ελλιπή αυτοπεποίθηση σχετικά με τον τοκετό. Το παρακάτω κείμενο στοχεύει στο να σας ενημερώσει αντικειμενικά για τα υπέρ και τα κατά ενός προγραμματισμένος  φυσιολογικού τοκετού και μιας προγραμματισμένης καισαρικής τομής βασισμένο στα δεδομένα της ιατρικής επιστήμης και τις πολύχρονες μελέτες πάνω στο θέμα της γέννησης. Εντός των ανώτερων  ποσοστών για τον φυσιολογικό τοκετό συμπεριλαμβάνεται και το ποσοστό των γυναικών που μπορεί να καταλήξουν σε καισαρική τομή ,λόγω επιπλοκών  που παρουσιάστηκε κατά την πρόοδο του τοκετού.

Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή;

Τα υπέρ του φυσιολογικού τοκετού

Εδώ καταγράφονται τα υπέρ του φυσιολογικού τοκετού σε συχνότητα εμφάνισης ή έντασης ακόμα και όταν η προσπάθεια φυσιολογικού τοκετού καταλήγει σε καισαρική.

 • Ο φυσιολογικός τοκετός παρουσιάζει πολύ λιγότερα ενοχλήματα στο περίνεο και την περιοχή της κοιλιάς για τις πρώτες 3 μέρες μετά τον τοκετό. Η διαφορά αυτή είναι σημαντική και επηρεάζει θετικά τη δυνατότητα κίνησης της νέας μητέρας και τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία ανάπτυξης δεξιοτήτων μητρότητας. Τα πρώτα 24ωρα μετά τον τοκετό είναι σημαντικά για το θηλασμό,τη δυνατότητα ανάπτυξης της μητρικής τέχνης και τη σύνδεση με το μωρό σας και οποιοδήποτε εντονότερο ενόχλημα πόνου παρεμποδίζει τη διεκπεραίωση των φυσικών διαδικασιών.
 • Το μαιευτικό σοκ ,παρότι σπάνια εμφανιζόμενο έχει 0,7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης σε μια καισαρική τομή απ’ότι σε ένα φυσιολογικό τοκετό.
 • Στην περίπτωση του φυσιολογικού τοκετού η ανάγκη παραμονής στο μαιευτήριο μειώνεται σημαντικά κατά 1 ή 2 ημέρες.
 • Η περίπτωση της υστερεκτομής δηλαδή της αφαίρεσης της μήτρας και των εξαρτημάτων αμέσως μετά τον τοκετό είναι πιθανότερη στην περίπτωση της καισαρικής.
 • Η καρδιακή ανακοπή παρουσιάζεται σημαντικά περισσότερο αυξημένη στις περιπτώσεις καισαρικής απ’ότι σε έναν φυσιολογικό τοκετό.
 • Σε έναν φυσιολογικό τοκετό υπάρχει 2,2% μικρότερη πιθανότητα το μωρό σας να χρειαστεί εισαγωγή στη μονάδα εντατικής νοσηλείας για οποιοδήποτε λόγο.

Οι παραπάνω επιπλοκές που αναφέρθηκαν είναι γενικά σπάνιες και το ποσοστό εμφάνισης του στο γενικό πληθυσμό είναι μικρό. Οι παραπάνω κίνδυνοι είναι γενικά σπάνιοι,ωστόσο η εμφάνιση τους αυξάνεται συγκριτικά μεταξύ των 2 μεθόδων τοκετού και άρα ο φυσιολογικός τοκετός χαρακτηρίζεται ασφαλέστερος ως επιλογή για τη μητέρα και το μωρό σε σύγκριση με την προγραμματισμένη καισαρική τομή χωρίς ιατρική ένδειξη.

Posted in: Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή;

Τα υπέρ της καισαρικής τομής

 • Η καισαρική παρουσιάζει κατά 6.3 φορές μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης κοιλιακού πόνου στη διάρκεια του τοκετού μέχρι τη γέννηση.
 • Η καισαρική τομή μειώνει το ποσοστό εμφάνισης τραυμάτων στον κόλπο. Το ρίσκο αυτό παρουσιάζεται μηδενικό στην περίπτωση της καισαρικής τομής.

Posted in: Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή;

Τα κατά της καισαρικής τομής

 • Η καισαρική παρουσιάζει 0,7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ενοχλημάτων τις 3 μέρες μετά τον τοκετό.Ο μετεγχειρητικός πόνος μετά την καισαρική είναι εντονότερος και διαρκεί με σημαντική ένταση, ιδίως στην κίνηση τις 2-3 πρώτες μέρες μετά τον τοκετό. Η δυσκολία στην κίνηση είναι σημαντική και παρότι η χρήση παυσίπονων φαρμάκων μειώνει αισθητά τα ενοχλήματα, η παρουσία τους μπορεί και να συνεχίζεται κ για αρκετές εβδομάδες μετά τον τοκετό.
 • Η αιμορραγία μετά τον τοκετό παρουσιάζεται από 0,8 έως 2 φορές μεγαλύτερη στην περίπτωση της καισαρικής απ’ότι σε ένα φυσιολογικό τοκετό.
 • Μια κατάσταση σοκ μετά από την καισαρική παρουσιάζεται κατά 0,7 φορές μεγαλύτερη απ’ότι μετά από έναν φυσιολογικό τοκετό.
 • Η παράταση του χρόνου παραμονής στο μαιευτήριο μετά από μια καισαρική τομή διπλασιάζεται σε διάρκεια σε σύγκριση με το φυσιολογικό τοκετό.
 • Η ανάγκη υστερεκτομής (η αφαίρεση της μήτρας και των εξαρτημάτων εξαιτίας εμφάνισης σοβαρής αιμορραγίας) παρουσιάζεται 2.5 φορές μεγαλύτερη στην περίπτωση της καισαρικής σε σύγκριση με το φυσιολογικό τοκετό.
 • Η εμφάνιση καρδιακής ανακοπής ως επιπλοκή μετά από έναν τοκετό εμφανίζεται κατά 5 φορές μεγαλύτερη στην περίπτωση της καισαρικής σε σύγκριση με έναν φυσιολογικό τοκετό.
 • Η ανάγκη νοσηλείας σε μονάδα νεογνών για οποιοδήποτε πρόβλημα μετά από μια καισαρική εμφανίζεται κατά 2,2 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το φυσιολογικό τοκετό.

Posted in: Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή;

Τα κατά του φυσιολογικού τοκετού

 • Ο φυσιολογικός τοκετός φαίνεται να προκαλεί ενοχλήματα κατά τη διάρκεια του τοκετού 6,3 φορές μεγαλύτερα απ’ότι η καισαρική τομή. Ο φυσιολογικός τοκετός χαρακτηρίζεται από συσπάσεις κλιμακούμενης έντασης,περιοδικής εμφάνισης και διάρκειας λίγων δευτερολέπτων, ο οποίος τείνει να εντείνεται μετά τα 6 εκατοστά διαστολής και φεύγει πλήρως αμέσως μετά την έξοδο του εμβρύου. Όμως είναι ένας πόνος βατός από το ανθρώπινο σώμα,ένας πόνος δηλαδή που αντέχεται ενώ στη σημερινή μας εποχή υπάρχουν μέθοδοι όπως η επισκληρίδιος και η χρήση πεθιδίνης που μπορούν να σας ανακουφίσουν επαρκώς. Για τις γυναίκες που θα ήθελαν μια πιο φυσική λύση ή επιθυμούν ένα φυσικό στο σπίτι στο μαιευτήριο ή στο σπίτι, η χρήση των αναπνοών, της αλλαγής των θέσεων και στάσεων, η χρήση του νερού κτλ και η υποστήριξη της μαίας σας θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν αποτελεσματικά στον τοκετό σας νικώντας τα ενοχλήματα του. Δεν πρέπει λοιπόν ο πόνος κατά τη διάρκεια του τοκετού τη σημερινή εποχή να αποτελεί εμπόδιο για σας στην απόφαση σας να γεννήσετε φυσιολογικά. Λύσεις υπάρχουν και συμβαδίζουν πάντα με τα θέλω σας.
 • Στη διάρκεια ενός φυσιολογικού τοκετού τα τραύματα στην περιοχή του κόλπου είναι 6 φορές περισσότερα/1000 γεννήσεις  σε σχέση με μια καισαρική τομή. Η αποκατάσταση τους ωστόσο είναι άμεση, οι βλάβες παροδικές και ο πόνος μετριάζεται με τη χρήση απλών παυσίπονων που δεν επηρεάζουν το θηλασμό. Η επούλωση του περινέου και του κόλπου γίνεται γρηγορότερα απ’ότι η επούλωση της τομής μιας καισαρικής.
 • Η αιμορραγία μετά το φυσιολογικό τοκετό παρουσιάζεται κατά 0,5 φορές συχνότερη απ’ότι μετά από μια καισαρική τομή. Όπως φαίνεται η αιμορραγία αμέσως μετά τον τοκετό εμφανίζεται εξ’ορισμού μεγαλύτερη στις περιπτώσεις επείγουσας καισαρικής τομής ανεβάζοντας το ποσοστό της συγκεκριμένης μελέτης.

 

Posted in: Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή;

Σε τι δε φαίνεται να διαφέρει η καισαρική από το φυσιολογικό τοκετό;

Τα παρακάτω στοιχεία αναφέρονται σε επιπτώσεις μετά από ένα τοκετό που δε φαίνεται να εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες μετά από καισαρική τομή σε σύγκριση με το φυσιολογικό τοκετό.

 • Ο πόνος στο περίνεο ή στο τραύμα της τομής της καισαρικής δεν παρουσιάζεται σημαντικά αυξημένος είτε στη μία είτε στην άλλη μέθοδο
 • Ο τραυματισμός της ουροδόχου κύστης ή του ουρητήρα δεν παρουσιάζεται σημαντικά αυξημένος μετά από ένα φυσιολογικό τοκετό ή μετά από μια καισαρική τομή
 • Η συχνότητα εμφάνισης τραυματισμού του τραχήλου εμφανίζεται όμοια και για τις δύο περιπτώσεις τοκετού
 • Η ανάγκη ιατρογενών επεμβάσεων παρουσιάζεται όμοια σε συχνότητα και στις 2 μεθόδους
 • Η πνευμονική εμβολή (έμφραξη μεγάλων αγγείων των πνευμόνων που οδηγεί σε κριτική κατάσταση υγείας) παρουσιάζεται όμοια και στις 2 μεθόδους
 • Η ανάγκη αναπνευστικής υποστήριξης της μητέρας παρουσιάζεται όμοια και στις 2 μεθόδους
 • Η περίπτωση νεφρικής ανεπάρκειας παρουσιάζεται όμοια και στις 2 μεθόδους
 • Η ανάπτυξη υποξαιμικής εγκεφαλοπάθειας, η ενδοκρανιακή αιμορραγία και η αναπνευστική νοσηρότητα

Posted in: Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή;

Αντικρουόμενα στοιχεία σχετικά με την καισαρική τομή και το φυσιολογικό τοκετό

Τα παρακάτω στοιχεία παρουσιάζουν ανάγκη μεγαλύτερης διερεύνησης με περισσότερες μελέτες για να καταλήξουμε σε συμπέρασμα σχετικά με ποια μέθοδο τοκετού εμφανίζουν μεγαλύτερη συχνότητα

 • Η θνησιμότητα της μητέρας ή/και του μωρού
 • Η θρόμβωση μεγάλων αγγείων (εν τω βάθει θρόμβωση)
 • Η μετάγγιση αίματος
 • Η μόλυνση του τραύματος μετά τον τοκετό
 • Η υστερεκτομή
 • Οι επιπλοκές από αναισθησία
 • Το χαμηλό apgar score του μωρού στα 5 πρώτα λεπτά, δηλαδή η ανταπόκριση του στην εξωμήτρια ζωή με βάση την αναπνευστική και καρδιακή του συχνότητα, το μυϊκό τόνο, το χρώμα και την ανταπόκριση του στα ερεθίσματα

Posted in: Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή;

Ενημερωθείτε για όλα τα θέματα τοκετού εδώ. Επικοινωνήστε με τη μαία μας μέσω e-mail, Facebook ή στα τηλέφωνα επικοινωνίας μας και γνωρίστε το φυσιολογικό τοκετό μέσα από τα μαθήματα προετοιμασίας για νέους γονείς του All4baby.

Βρείτε βοήθεια στον τοκετό

Πηγή:

(2011) “Appendix C:Planned CS compared with planned vaginal birth” NICE(National Institute for Health and Care Excellence) guidelines-Caesarean section 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.