όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Saturday 17 March 2018

Ψευδοτοκετός

 

Μαθήματα τοκετού all4baby

Εισαγωγή

Ο ψευδοτοκετός είναι ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζει τους περισσότερους τοκετούς πριν την έναρξη τους κυρίως τις τελευταίες ήμερες πριν τη έλευση των συσπάσεων . Είναι το ζέσταμα του σώματος πριν την κυρία άσκηση και ένας προειδοποιητικός οδηγός ημερών ή ωρών για την έναρξη του τοκετού σας.

Ψευδοτοκετός

Πώς είναι ο ψευδοτοκετός ;

Ο ψευδοτοκετός χαρακτηρίζεται από εντονότερες συσπάσεις Braxton hicks που εμφανίζονται προς το τέλος της εγκυμοσύνης. Καθώς το μωρό παίρνει θέση και κατεβαίνει χαμηλότερα μέσα στη λεκάνη είναι φυσιολογικό να έχετε αίσθημα βάρους στη περιοχή της ηθικής σύμφυσης, που κρατά για λίγα δευτερόλεπτα. Η επανάληψη του φαινομένου λαμβάνει χώρα συχνά μέσα στην ημέρα και πολλές φορές μπορεί να σας σταματήσει παροδικά από τη δραστηριότητα σας.

Η διάρκεια της ενόχλησης είναι μικρή, μόλις λίγα δευτερόλεπτα (30-40 δευτερόλεπτα) και φεύγει αμέσως χαρίζοντας σας ανακούφιση. Δεν υπάρχει ανάγκη για χρήση παυσίπονου στον ψευδοτοκετό.

Η τακτική και σχεδόν περιοδική εμφάνιση των συσπάσεων του ψευδοτοκετού στη διάρκεια ορισμένων ωρών την ημέρα, ενώ στην συνέχεια παύουν , οδηγεί στην εξάλειψη του τραχήλου και τη δημιουργία καλών προϋποθέσεων για φυσιολογικό τοκετό.

Τα περισσότερα μωρά εμπεδώνονται μέσα στη λεκάνη στη διάρκεια του ψευδοτοκετού.

Posted in: Ψευδοτοκετός

Πόσο διαρκεί ο ψευδοτοκετός;

Ο ψευδοτοκετός διαρκεί περίπου 5-7 ημέρες στην πρωτότοκο μητέρα και 2-3 ημέρες στη δευτερότοκο μητέρα ενώ εμφανίζεται σε πάνω από το 70%των κυήσεων. Οι περισσότερες μητέρες αν γνωρίζουν τα συμπτώματα του θα μπορέσουν να τον αναγνωρίσουν.

Posted in: Ψευδοτοκετός

Πώς θα καταλάβετε ότι δεν είναι τοκετός;

Ο τοκετός χαρακτηρίζεται από συστηματικές (κάθε τρία λεπτά ) συσπάσεις , διαρκείας περίπου ενός λεπτού που έρχονται και φεύγουν με ρυθμό και εντοπίζονται στην αρχή πίσω στη μέση και στη συνέχεια μπροστά στο μπικίνι.

Ο ψευδοτοκετός έχει άστατες συσπάσεις σε ρυθμό, πολύ μικρότερης διάρκειας και πολύ χαμηλής έντασης που μοιάζουν περισσότερο με βάρος ή πίεση παρά με πόνο περιόδου που εντοπίζονται σε διάφορα σημεία χαμηλά στην λεκάνη.

Ενημερωθείτε εδώ για τα συμπτώματα του τοκετού και πώς αυτός ξεκινά.

Posted in: Ψευδοτοκετός

Τι συμβαίνει παράλληλα με τον ψευδοτοκετό;

Στη διάρκεια του ψευδοτοκετού είναι φυσιολογικό να βιώνετε μικρές συσπάσεις στην κοιλίτσα σας όπως πολύ μικρές κράμπες ή πίεση πίσω στη μέση ή ακόμη και στην περιοχή της λεκάνης δεξιά ή αριστερά. Οι συσπάσεις αυτές είναι πολύτιμες καθώς πιέζουν το μωρό σας χαμηλότερα στην λεκάνη, μαλακώνουν τον τράχηλο, και δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος για έναν εύκολο, επιτυχή και ανώδυνο τοκετό.

Είναι φυσιολογικό περίπου μια με τρεις ημέρες πριν ξεκινήσει ο τοκετός σας να δείτε την έκκριση της τραχηλικής βλέννης, μια αιματηρή μάζα ροζ ή κόκκινη να βγαίνει από τον κόλπο μετά από το σκούπισμα ή την κολπική εξέταση ή την σεξουαλική επαφή.

Posted in: Ψευδοτοκετός

Σε κανένα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα δεν είναι αναγκαία η μεταφορά σας στο μαιευτήριο. Ο ψευδοτοκετός είναι καλό να εκτελείται σε βάθος ημερών στο σπίτι, όπως από την φύση είναι προγραμματισμένο το σώμα σας. Η γρηγορότερη έλευση σας στο μαιευτήριο μπορεί να σας υποβάλλει σε παρεμβάσεις που δε χρειάζεστε. Διαβάστε εδώ για το πότε πρέπει να πάτε στο μαιευτήριο.

Ενημερωθείτε για όλα τα θέματα τοκετού εδώ από το all4baby. Ζητήστε τη βοήθεια της μαίας μας μέσω Facebook, email, twitter και στα τηλέφωνα επικοινωνίας μας.

Βρείτε βοήθεια στον τοκετό

Πηγές:

Marshal J. (ed.) and Raynor M. (ed.) (2014) Myles Textbook for Midwives,16th Edition,  Churchill Livingstone

(2014) “Intrapartum care: Care of healthy women and their babies during childbirth” NICE(National Institute for Health and Care Excellence) Guidelines[CG190] 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.