όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Sunday 27 May 2018

Πρόκληση Τοκετού

Βρείτε βοήθεια στον τοκετό

Μαθήματα τοκετού all4baby

 

Πρόκληση τοκετού

Οι περισσότερες γυναίκες θα μπουν φυσιολογικά σε τοκετό μέχρι της 42 εβδομάδες κύησης. Στις περιπτώσεις που πλησιάζοντας προς το τέλος της εγκυμοσύνης σας η αφύπνιση του φυσικού αυτού μηχανισμού δεν πραγματοποιείται τότε συμβαίνει πρόκληση τοκετού.

 

πρόκληση τοκετού

Πότε γίνεται πρόκληση τοκετού ;

Η πρόκληση τοκετού πραγματοποιείται μόνο στις περιπτώσεις όπου η γέννηση του μωρού είναι ωφελιμότερη από την συνέχιση της εγκυμοσύνης. Οι πιο συχνές ενδείξεις της πρόκλησης τοκετού είναι…

Πότε δεν γίνεται πρόκληση τοκετού ;

H πρόκληση τοκετού, όπως και όλες οι ιατρικές παρεμβάσεις συμβαίνει να παρουσιάζουν και αντενδείξεις. Στην προκειμένη περίπτωση η πρόκληση τοκετού αντενδείκνυται στις περιπτώσεις όπου και ο φυσιολογικός τοκετός παρουσιάζει αντένδειξη και είναι οι ακόλουθες…

 • Εμφανής μακροσωμία (το μωρό είναι αποδεδειγμένα και εμφανώς πολύ μεγάλο)
 • Πολύδυμη εγκυμοσύνη (δύδιμα. Τρίδυμα κ.λ.π.)
 • Σοβαρή υδροκεφαλία του μωρού • Ανώμαλη προβολή του εμβρύου ( όταν το μωρό δεν έρχεται με το κεφάλι προς τα κάτω)
 • Διαπιστωμένο εμβρυικό στρες (μη καλή υγεία του μωρού μέσα στην κοιλιά)
 • Προηγούμενο χειρουργείο στη μήτρα της μητέρας (ινομυωματεκτομή, καισαρική τομή κ.λ.π.)
 • Αλλοιωμένη ανατομία πυέλου (π.χ. λόγω προηγούμενου ατυχήματος)
 • Χαμηλή πρόσφυση πλακούντα (όταν ο πλακούντας βρίσκεται πολύ χαμηλά π.χ. επιποματικός ή επιχείλιος ή παραχείλιος  πλακούντας)
 • Ενεργός έρπης γεννητικών οργάνων στην μητέρα
 • Καρκίνος τραχήλου

Πόσο συχνά γίνεται πρόκληση τοκετού?

 Στις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου  φαίνεται πως το 25% (1-4 παιδιά) των γυναικών θα γεννήσουν χρησιμοποιώντας κάποια μέθοδο πρόκλησης τοκετού.

Τι είδους πληροφορίες θα λάβετε πριν την πρόκληση τοκετού?

Ο γιατρός και η μαία σας θα αναλάβουν να σας ενημερώσουν σχετικά με …

 • Τον λόγο που χρειάζεται να υποβληθείτε σε πρόκληση τοκετού
 • Πότε – Πως- Που θα γίνει η πρόκληση τοκετού
 • Τις διαφορετικές διαθέσιμες για εσάς μεθόδους αντιμετώπισης των ενοχλημάτων του τοκετού- συσπάσεων.
 • Τις διαθέσιμες εναλλακτικές για εσάς επιλογές στην περίπτωση που αποφασίσετε να μην κάνετε πρόκληση τοκετού
 • Τα υπέρ και τα κατά της κάθε διαθέσιμης μεθόδου πρόκλησης τοκετού και ποια θεωρείτε για εσάς η καλύτερη επιλογή
 • Τα ποσοστά επιτυχίας της πρόκλησης τοκετού και τι γίνεται στην περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί.

Παρατασική εγκυμοσύνη

παρατασική εγκυμοσύνη

Τι είναι η παρατεταμένη ή παρατασική εγκυμοσύνη;

Παρατεταμένη ή παρατασική ονομάζεται η εγκυμοσύνη που συνεχίζεται μετά τις 42 εβδομάδες κύησης.

Για τον ακριβή προσδιορισμό των εβδομάδων εγκυμοσύνης , ο υπέρηχος της αυχενικής διαφάνειας, που πραγματοποιείται στο τέλος του πρώτου τριμήνου, καθορίζει και την πιθανή ημερομηνία τοκετού σύμφωνα με την εμβρυική ανάπτυξη.

Χρησιμοποιώντας αυτή την ημερομηνία θεωρείται ότι η εγκυμοσύνη σας είναι τελειόμηνη στις 40 εβδομάδες (όποτε είναι η πιθανή ημερομηνία τοκετού) και παρατασική  ή παρατεταμένη στις 42 εβδομάδες.

Πόσο συχνό είναι μια εγκυμοσύνη να είναι παρατεταμένη ή παρατασική;

Οι μελέτες δείχνουν ότι η παρατασική εγκυμοσύνη μπορεί να συμβεί στο 3% του πληθυσμού όταν πρόκειται για την καυκασιανή φυλή.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση παρατασικής εγκυμοσύνης;

To ενδεχόμενο η εγκυμοσύνη σας να συνεχίσει να εξελίσσετε μετά τις 42 εβδομάδες φαίνεται να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από

 • Το βάρος σας πριν την εγκυμοσύνη. Ειδικότερα εάν είχατε δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 25.
 • Εάν αυτός ο τοκετός είναι ο πρώτος σας τοκετός
 • Εάν είχατε ήδη κάποια παρατασική εγκυμοσύνη στο παρελθόν. Σε αυτή την περίπτωση έχετε περίπου 27% πιθανότητες να γεννήσετε και πάλι μετά τις 42 εβδ ή για το τρίτο παιδάκι 39% πιθανότητες σε σύγκριση με 10% για το γενικό πληθυσμό.
 • Η κληρονομικότητα από την πλευρά της μητέρας σας. Εάν η μητέρα σας είχε μια παρατασική εγκυμοσύνη τότε εσείς φαίνεται να έχετε 2 με 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα από το γενικό πληθυσμό.
 • Εξαιρετικά σπάνιες παθήσεις του μωρού όπως ανεγκεφαλία, υποπλασία επινεφριδίων κ.λ.π.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας όταν η εγκυμοσύνη σας παρατείνετε;

Το 10%-30% των μωρών που προέρχονται από εγκυμοσύνες μεγαλύτερης ηλικίας των 41 εβδομάδων κύησης θα γεννηθούν με το σύνδρομο του παρατασικού νεογνού.

Το σύνδρομο αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο μωρό σας όπως το ζαρωμένο, γερασμένο και ξεφλουδισμένο δέρμα, μακρόστενη εικόνα σώματος, μακριά νύχια και σαστισμένο βλέμμα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοιεάν η εγκυμοσύνη σας συνεχίζετε μετά τις 40 εβδομάδες!

Η εγκυμοσύνη είναι και παραμένει ασφαλής να συνεχίζεται έως και τις 41  εβδομάδες και 5ημέρες. Ειδικά με έναν συχνό έελγχο από τον γιατρό και την μαία σας με κλινικό έλεγχο για την δική σας υγεία, καρδιοτοκογραλφημα ή και υπερηχογράφημα τότε δεν υπαρχει λόγος ανησυχίας. Η αναμονή αυτή ειλναι ιδιαιλτερης σημασίας αποφέρει σημαντικό όφελος για την επιτυχία του φυσιολογικού τοκετού και την βελτιστότερη δική σας εμπειρία.

Μετά τις 42 εβδομάδων εγκυμοσύνης η εμφάνιση επιπλοκών τόσο για την μητέρα όσο και για το έμβρυο αυξάνονται. Οι πιο συχνή λόγοι ανησυχίας είναι οι υπερτασικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη, ο παρατεταμένος τοκετός λόγω δυσαναλογίας του μωρού, ανεξήγητη έλλειψη οξυγόνου στο μωρό και δυσμορφίες.

Επιπρόσθετα το ενδεχόμενο της καισαρικής τομής μετά της 42 εβδομάδες εγκυμοσύνης λόγω δυστοκίας ή εμβρυϊκού στρες  και η πιθανότητα εισαγωγής του νεογνού στα πρόωρα εμφανίζονται αυξημένες. Στον παρακαλτω πίνακα αναφέρεται η συχνότητα εμφάνισης επιπλοκών λόγω παράτασης της εγκυμοσύνης μετά τις 42 εβδομάδες σε σύγκριση με τις 40 και 41 εβδομάδες.

Πίνακας συχνότητας εμφάνισης επιπλοκών λόγω παρατασικής εγκυμοσύνης

Αποτελέσματα τοκετού Στις 40 εβδομάδες Στις 41 εβδομάδες Στις 42 εβδομάδες
Πρόκληση τοκετού 2% 7% 35%
Καισαρική τομήλόγω δυστοκίας ή

εμβρυϊκού στρες

9% 9% 13%
Εισαγωγή τουνεογνού στην

μονάδα εντατικής

νοσηλείας

4% 5% 6%
Νεογνική σπασμοί 1% 1% 2%
Ενδομήτριοςθάνατος 2% 1% 2%
Νεογνικός θάνατος 0,2% 0,2% 0,6%

Μεταγενέστερη εκτίμηση της υγείας και κλινικής κατάστασης των μωρών που γεννήθηκαν από παρατασική εγκυμοσύνη δείχνει πως τα παιδιά που γεννιούνται μετά τις 42 εβδομάδες εγκυμοσύνης παρουσιάζουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν αποκλίσεις στην ανάπτυξή τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πού οφείλονται οι επιπλοκές τις παρατεταμένης ή παρατασικής εγκυμοσύνης;

Πιθανότητα οι αλλαγές στο δέρμα του μωρού συμβαίνουν λόγο της έλλειψης σμήγματος που φυσιολογικά καλύπτει σαν αλλοιφή την επιφάνεια του δέρματος των εμβρύων.

Η  γήρανση του πλακούντα μπορεί να ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση αυτού του συνδρόμου και μπορεί να αποτελέσει το αίτιο εξήγησης της μείωσης της πρόσληψης βάρους των νεογνών μετά τις 37 εβδομάδες και τις αύξησης εμφάνισης μειωμένης οξυγόνωσης στο έμβρυο.

Η μείωση του αμνιακού υγρού που σταδιακά αρχίζει να συμβαίνει μετά τις 37 εβδομάδες εγκυμοσύνης και η αποβολή μηκωνίου από το μωρό σας είναι κάποιες από τις επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν στο εμβρυικό στρες και την νεογνική νοσηρότητα.

Μια επιπλέον επιπλοκή αποτελεί η μείωση της πρόσληψης βάρους η πιθανότητα της οποίας διπλασιάζεται μετά τις 42 εβδομάδες (από 2% σε 4%). Το 1/3 των μωρών που μπορεί να γεννηθούν μετά τις 42 εβδομάδες έχουν αισθητά μειωμένη ανάπτυξη και το 25% αυτών θα γεννηθεί νεκρό.

Τι μπορεί να γίνει εάν η εγκυμοσύνη σας συνεχιστεί μετα τις 40 εβδ;

Στην περίπτωση που δεν έχετε εμφανίσει συμπτώματα φυσιολογικού τοκετού πριν τις  41 εβδομάδες εγκυμοσύνης ο γιατρός και η μαία σας θα σας προτείνουν την πρόκληση τοκετού που αποτελεί για εσάς την ασφαλέστερη μέθοδο γέννησης εφόσον διανύεται μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την επιτυχία της πρόκλησης τοκετού λόγω παρατεταμένης ή παρατασικής εγκυμοσύνης;

 

 

Ο πιο ισχυρός παράγοντας επιτυχίας μίας πρόκλησης τοκετού είναι η ηλικία κυλησης. Όσο μεγαλύτερη σε εβδομάδες τόσο μεγαλυλτερη και η επιτυχία της πρόκλησης. Συγκεκριμένα οι περισσότερες κοπέλες που έχουν ξεπεράσει την 41η εβδομάδες εγκυμοσύνης έχουνε σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες να γεννήσουν φυσιολογικά είτε με πρόκληση ειλτε αυτόματα τοκετό.

Στην προσπάθεια πρόκλησης τοκετού σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν είναι

 • Η Αποκόλληση Μεμβρανών. Μια εύκολη και γρήγορη εξέταση που γίνεται κολπικά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας και αυξάνει τις πιθανότητές σας να γεννήσετε φυσιολογικά.
 • Η ποιότητα του τραχήλου σας – Bishop score.  Όσο καλύτερα ποιοτικά είναι ο τράχηλός σας δηλαδή όσο πιο μαλακός, με μικρότερο μήκος, με κεντρική θέση, με διαστολή κ.λ.π. τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχετε να γεννήσετε φυσιολογικά σε μια παρατασική εγκυμοσύνη.Συνήθως η ποιότητα του τραχήλου βελτιώνεται φυσικά με την πάροδο των εβδομάδων.
 • Χρήση προσταγλανδινών για την πρόκληση τοκετού. Χρήση δλδ ενός ενδοκολπικού υποθελτου που μαλακώνει περισσολτερο τον τράχηλο και δημιουργει μικρλες συσπλασεις στην μηλτρα ομοιαλζοντας τον ψευδοτοκετό. Το υπολθετο αυτό χρησημοποιείται για να δημιουργήσει τις συνθήκες στην πιότητα του τραχηλλου, που φυσικά θα συνέβαιναν στο σώμα τις τελευταιλες εβδομάδες εγκυμοσύνης.
 • Το ύψος της κεφαλής του εμβρύου παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Το ύψος σημαίνει το πόσο χαμηλά η ψηλά βρίσκεται το μωρό στην λεκάνη. Πιο παραστατικά

Εάν το μωρό σας βρίσκεται στο επίπεδο

-4 έχετε 77% πιθανότητες να μην γεννήσετε φυσιολογικά

-3 έχετε 43% πιθανότητες να μην γεννήσετε φυσιολογικά

-2 έχετε 20% πιθανότητες να μην γεννήσετε φυσιολογικά

-1 έχετε 6% πιθανότητες να μην γεννήσετε φυσιολογικά

 

τα ανωτέρω είναι πολύ πιο δόκιμο να εξελιχθουλν σε αυτόματο τοκετό εάν οι εγκυμοσύνη σας έχει ξεπερασει τις 40 εβδομάδες.

Γιατί να μην περιμένετε περισσότερο ;

H καλύτερη έκβαση μιας εγκυμοσύνης είναι αναμφίβολα ο φυσιολογικός τοκετός.

Στην περίπτωση όμως μιας  εγκυμοσύνη άνω των 42 εβδ οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η επιπλέον παράταση είναι μεγαλύτεροι των οφελών. Δυστυχώς η θνησιμότητα του εμβρύου και νεογέννητου αυξάνεται δραματικά με την πάροδο των εβδομάδων μετά την 42η εβδ όπως οι επιπλοκές της παράτασης αυτής ( περαιτέρω γήρανση του πλακούντα, ολιγάμνοιο, μειωμένη πρόσληψη βάρους, εμβρυικό στρες, μηκώνιο κ.λ.π.).

Ωστόσο το ποσοστό καισαρικής τομής δεν φαίνεται να διαφέρει στις εβδομάδες μετά την 40η και άρα οι πιθανότητα επιτυχίας της πρόκλησης τοκετού για αυτή την αιτία δεν διαφέρουν με την πάροδο των εβδομάδων πέραν τις πιθανηλς σς ημερομηνίας.

Συμβουλευτείτε το γιατρό και την μαία σας και φτιάξτε μαζί ένα πλάνο φροντίδας εξατομικευμένο σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες.

 

Πηγές

Cunningham, F.G.,et.al. 2010, Williams Obstetrics , US: McGRaw-Hill Companies.

Nice Guidelines,2008. Induction of labour. London : RCOG Press

World Health Organization. 2011. Induction of labour. Geneva : WHO Press

 

Αποκόλληση Μεμβρανών

Εισαγωγή

Η αποκόλληση μεμβρανών για την πρόκληση τοκετού είναι μια πανάρχαια φυσική μέθοδος πρόκλησης τοκετού με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

αποκόλληση μεμβρανών

Τι είναι η αποκόλληση μεμβρανών ;

H αποκόλληση μεμβρανών είναι μια μηχανική προσπάθεια να ξεχωρίσει ο σάκος του μωρού σας από το εσωτερικό στόμιο και περιφέρεια του τραχήλου σας.

Γίνεται με κολπική εξέταση κατά την διάρκεια των τελευταίων επισκέψεών σας στο γιατρό ή την μαία σας και προκαλεί ευεργετική έκκριση προσταγλανδινών στην περιφέρεια που οδηγούν σε μικρές άστατες συσπάσεις.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα της αποκόλλησης μεμβρανών ;

H αποκόλληση μεμβρανών φέρνει ευεργετικά αποτελέσματα για τον τοκετό σας όταν πραγματοποιείται τις τελευταίες εβδομάδες τις εγκυμοσύνης (μετά τις 38 εβδ).

Υπέρ

 • Αυξάνει την πιθανότητα φυσικής έναρξης τοκετού έως 41% εφόσον πραγματοποιείται κοντά στις 40 εβδομάδες κύησης.
 • Μειώνει την ανάγκη φαρμακευτικής πρόκλησης τοκετού κατά 11%.

Κατά

 • Ελαφρά ενόχληση κατά την πραγματοποίηση της εξέτασης
 • Εμφάνιση ασήμαντης απώλειας αίματος από τον κόλπο τις επόμενες ώρες ή ημέρες από την πραγματοποίηση της εξέτασης.

Πώς γίνεται η αποκόλληση μεμβρανών ;

Κατά την διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων κύσης ο γιατρός και η μαία σας θα σας προτείνουν να πραγματοποιήσετε αποκόλληση μεμβρανών σε μια από τις επισκέψεις σας.

Η αποκόλληση γίνεται με κολπική εξέταση χωρίς ειδικό εξοπλισμό όπου πραγματοποιείται εάν μασάζ στον τράχηλο στην προσπάθεια ευαισθητοποίησής του.

Δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνη διαδικασία.

Μετά την κολπική εξέταση ίσως έχετε εμπειρία κάποιων μικρών άστατων συσπάσεων στις επόμενες ώρες.

Πώς γίνεται η πρόκληση τοκετού;

 H διαδικασία της πρόκλησης τοκετού ακολουθείτε με βάση τις δικές σας ανάγκες και προουποθέσεις.  Υπάρχουν δύο γενικές κατηγορίες μεθόδων πρόκλησης τοκετού.

1. Φαρμακευτική μέθοδοι πρόκλησης τοκετού

2. Μη φαρμακευτικές μέθοδοι πρόκλησης τοκετού

1η κατηγορία – Φαρμακευτικές μέθοδοι

Η κατηγορία αυτή είναι και η περισσότερο αποτελεσματική μέθοδος πρόκλησης και επιτυχίας φυσιολογικού τοκετού. Περιέχει τρία βασικά βήματα

1ο βήμα- Προετοιμασία τραχήλου

Η προετοιμασία του τραχήλου συνίσταται να γίνεται με την χρήση προστανγλανδινών (PGE2) που τοποθετούνται στον κόλπο σε μορφή χαπιού, υπόθετου ή τζελ. Μετά την πρώτη χορήγηση και ανάλογα το είδος του σκευάσματος που χρησιμοποιείται τα αποτελέσματα αναμένονται να γίνουν αντιληπτά μέσα στις επόμενες 6 με 24 ώρες από την χορήγηση.

2ο βήμα – Ρήξη αμνοιακού σάκου

Η τεχνητή ρήξη θυλακίου δηλαδή το σπάσιμο των νερών από το γιατρό ή τη μαία είναι μια γνωστή για την αποτελεσματικότητά της μέθοδος πρόκλησης τοκετού που σε συνδυασμό με την ωκυτοκίνη αυξάνει ραγδαία τις πιθανότητες σας να γεννήσετε φυσιολογικά. Πραγματοποιείται με κολπική εξέταση και την χρήση ειδικού εξοπλισμού και δεν πονάει. Η πιθανή ενόχληση που μπορεί να νιώσετε προέρχεται περισσότερο από την κολπική εξέταση παρά τη ρήξη του σάκου.

3ο βήμα – Πρόκληση συσπάσεων-Χρήση ωκυτοκίνης

Η ωκυτοκίνη είναι η φυσική ορμόνη που παράγεται στο σώμα και προκαλεί συσπάσεις στην μήτρα. Η συνθετική της μορφή που χρησιμοποιείται στην πρόκληση τοκετού δίνεται μέσω ορού (ενδοφλέβια χορήγηση) σε μικρές δόσεις που σταδιακά αυξάνονται μέχρι να εγκαταστήσουν τον τοκετό σας. Διαβάστε περισσότερα για την χρήση ωκυτοκίνης στην πρόκληση τοκετού..

2η κατηγορία – Μη φαρμακευτικές μέθοδοι πρόκλησης τοκετού

Η μέθοδος αυτή δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη με μελέτες που να προβάλλουν τα πιθανά αποτελέσματα από την χρήση τους και για το λόγο αυτό συνίσταται η προσεκτική χρήση τους.

 • Βελονισμός

Δεν υπάρχουν σαφή επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου

 • Ομοιοπαθητική Δεν υπάρχουν σαφή επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου
 • Καστορέλαιο , ζεστό μπάνιο ή κλίσμα

Δεν υπάρχουν σαφή επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου

 • Σεξουαλικές επαφές στο τρίτο τρίμηνο

Δεν υπάρχουν σαφή επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου

 • Ερεθισμός των θηλών

Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν μια αυξημένη τάση φυσικής έναρξης τοκετού στις γυναίκες που προκάλεσαν ερεθισμό των θηλών τους στις τελευταίες εβδομάδες εγκυμοσύνης ενώ είχαν ικανοποιητική ποιότητα τραχήλου.  Περισσότερες έρευνες στο μέλλον θα υποδεικνύουν τεχνικές και ακριβή αποτελεσματικότητα.

Πού γίνεται η πρόκληση τοκετού;

Στα πλαίσια της ασφαλούς διεξαγωγής της πρόκλησης τοκετού και εξαιτίας της αυξημένης εμφάνισης επιπλοκών σε σύγκριση με τον φυσικό τοκετό, η πρόκληση πρέπει να γίνεται μέσα σε ειδικά διαμορφωμένα και κατάλληλα εξοπλισμένα μαιευτικά κέντρα.

Εκτός από πιθανές εξαιρέσεις που σχετίζονται με την χρήση προσταγλανδινών, το βήμα 2 και 3 της πρόκλησης (ρήξη αμνιακού σάκου και ωκυτοκίνη) επιβάλλουν την συνεχή καρδιοτοκογραφία που μπορεί ασφαλώς να διεξάγεται και τα δυσμενή αποτελέσματά της να μπορούν να αντιμετωπιστούν στα πλαίσια ενός μαιευτικού κέντρου.

Με γνώμονα την ασφαλέστερη διεξαγωγή του τοκετού σας η πρόκληση υπαγορεύει την εισαγωγή σας σε μαιευτική κλινική και την παραμονή σας σε αυτήν έως και 6 ώρες μετά την αποπεράτωση του τοκετού σας.

Πόσες γυναίκες γεννούν φυσιολογικά με πρόκληση τοκετού;

Ξεκινώντας μια προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό δεν είναι σίγουρο πως η προσπάθεια αυτή θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στην πρόκληση τοκετού το ποσοστό των γυναικών που εν τέλει γεννούν με καισαρική τομή είναι 2 με 3 φορές μεγαλύτερο από ότι των γυναικών που ο τοκετός τους ξεκίνησε αυτόματα.

Δηλαδή, περίπου το 25%  των γυναικών που ξεκινούν προσπάθεια φυσιολογικού τοκετού με πρόκληση θα καταλήξουν να κάνουν καισαρική. Ενώ όταν ο τοκετός ξεκινά φυσιολογικά μόνο το 10% περίπου θα κάνει καισαρική. Επιβαρυντικοί παράγοντες για αυτό το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι…

 • Η ποιότητα του τραχήλου

Το πόσο καλά προετοιμασμένος για τοκετό είναι ο τράχηλος σας φαίνεται να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της πρόκλησης τοκετού. Η μέτρηση  Bishop score που γίνεται μέσω κολπικής εξέτασης αποτελεί ένα αρκετά καλό δείκτη της εικόνας του τραχήλου σας και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθειά σας.

 • Η κάθοδος του εμβρύου μέσα στην λεκάνη

Στην περίπτωση που το μωρό σας βρίσκεται ακόμα ψηλά μέσα στην λεκάνη σας πριν την έναρξη της πρόκλησης τοκετού έχετε περίπου 12 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνετε καισαρική από ότι οι γυναίκες που το μωρό τους είναι εμπεδωμένο.

 •  Η πρόκληση τοκετού βάση προγράμματος της μητέρας.

Είναι συχνό φαινόμενο των εποχών η τάση προγραμματισμού ακόμα και των πιο φυσικών διαδικασιών. Στην περίπτωση της πρόκλησης τοκετού όταν παρά τις ενδείξεις ο τοκετός προγραμματίζεται με προτεραιότητα την άνεση του προγράμματός της μητέρας ή του νοσηλευτικού προσωπικού, η πιθανότητα καισαρικής να αυξάνεται και μαζί με αυτήν και οι επιπτώσεις στην υγεία της μητέρας ή του μωρού.

 • Το βάρος της μητέρας

Φαίνεται πως οι γυναίκες με υψηλό BMI >30 παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό καισαρικών μετά από πρόκληση τοκετού από ότι ο γενικός πληθυσμός.

 •  Το βάρος του μωρού

Φαίνεται πως τα μωρά με βάρος ίσο ή μικρότερο των 3.500 κιλών παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας φυσιολογικού τοκετού μετά από πρόκληση από ότι τα μεγαλύτερα μωρά.

 •  Ο τόκος της μητέρας

Τόκος είναι ο αριθμός των παιδιών μιας μητέρας .

Εάν έχετε γεννήσει ήδη φυσιολογικά και σε αυτή σας την εγκυμοσύνη κάνετε πρόκληση τοκετού τότε έχετε μόνο 2% πιθανότητες να κάνετε καισαρική σε αυτή σας την εγκυμοσύνη.

Ποιες επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν στην πρόκληση τοκετού;

H πρόκληση τοκετού είναι κατά γενική παραδοχή μια πολύ ασφαλής διαδικασία που περικλείει λιγότερους κινδύνους από ότι η καισαρική τομή όταν δεν υπάρχει σαφής αντένδειξη για την αποπεράτωση ενός φυσιολογικού τοκετού.

Ωστόσο περικλείει και κάποιες μικρές επιπλοκές όπως π.χ.

 • Καισαρική τομή λόγω αδυναμίας εξέλιξης τοκετού.

Είναι η πιο συχνή επιπλοκή της πρόκλησης τοκετού και παρουσιάζεται στο περίπου 25% των γυναικών που θα κάνουν πρόκληση τοκετού θα κάνουν καταλήξουν να κάνουν καισαρική λόγω κολλήματος που παρουσιάζεται στην πρόοδο του τοκετού τους.

 • Υπερτονία .

Η υπερτονία είναι η εμφάνιση μεγαλύτερου αριθμού συσπάσεων της μήτρας από ότι το κανονικό ή οι παρατεταμένες συσπάσεις της μήτρας. Παρατηρείτε περίπου στο 1-5% των προκλήσεων τοκετού και είναι πολύ καλά αντιμετωπίσιμη.

 • Αποτυχία πρόκλησης τοκετού.

Κάποιο  ποσοστό των γυναικών παρά τις προσπάθειες με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή δεν θα μπουν σε τοκετό. Το 15% αυτών φαίνεται να έχουν και χαμηλό Bishop score, δηλαδή κακή ποιότητα τραχήλου για φυσιολογικό τοκετό.

 • Ατονία της μήτρας ή αιμορραγία μετά τον τοκετό.

Η επιπλοκή αυτή εμφανίζεται ελάχιστα αυξημένη σε σύγκριση με τις γυναίκες που γεννούν χωρίς πρόκληση τοκετού αλλά γενικά είναι σπανιότερη στον φυσιολογικό ή φυσικό τοκετό.

 • Χωριοαμνιονίτιδα.

Η μόλυνση του σάκου που περιβάλλει το έμβρυο εμφανίζεται ελαφρώς πιο αυξημένη στην πρόκληση τοκετού από ότι στον φυσικό τοκετό.

Ποια είναι η γνώμη των γυναικών σχετικά με την πρόκληση τοκετού;

Οχτώ στις δέκα γυναίκες προτιμούν την φυσική έναρξη τοκετού από ότι την  χρήση οποιασδήποτε μεθόδου πρόκλησης τοκετού, υπερασπιζόμενες πως ο φυσικός τοκετός προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία τοκετού από ότι η πρόκληση.

Ωστόσο υπάρχει μια αλλαγή απόψεων όταν η πρόκληση τοκετού γίνεται γνωστή ως επιλογή με την πρόοδο της εγκυμοσύνης. Περίπου το 14% των γυναικών που αρχικά κατά τις 37 εβδομάδες δείχνουν να προτιμούν να περιμένουν για την φυσική έναρξη τοκετού θα αλλάξουν γνώμη για λόγους όπως..

 • Δεν βρίσκουν κάποιο συγκεκριμένο όφελος στο να περιμένουν
 • Πιστεύουν πως δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ρίσκο στην πρόκληση τοκετού
 • Ανησυχούν για το μέγεθος του μωρού
 • Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την διαθεσιμότητα μέλους της οικογένειάς τους μετά τις 40 εβδομάδες.

Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι κάτι που ακόμα η επιστήμη ερευνά και ίσως σύντομα να έχουμε μια πιο εμπεριστατωμένη απάντηση. (οι αναφορές εξετάζουν χαμηλού κινδύνου εγκυμοσύνες που δεν εμφάνισαν επιπλοκές σχετικά με την ανάγκη άμεσης πρόκλησης τοκετού νωρίτερα στην εγκυμοσύνη από τις 40 εβδομάδες)

Η πρόκληση τοκετού πονάει περισσότερο από ότι ο τοκετός που ξεκίνησε φυσικά;

Δεν υπάρχουν ικανοποιητικά στατιστικά δεδομένα που να υποδηλώνουν πως  ο τοκετός με πρόκληση χαρακτηρίζεται πιο επώδυνος από ότι ο τοκετός που ξεκίνησε φυσικά.

Πόσο πολύ ανεβάζει η πρόκληση τοκετού το ποσοστό καισαρικής;

Εισαγωγή

Στο παρελθόν αρκετές έρευνες όπως και οι διεθνείς οδηγίες αναφέρουν ένα αυξημένο ποσοστό καισαρικής έναντι του φυσιολογικού τοκετού στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί πρόκληση τοκετού.

Νέα συστηματική έρευνα υποδεικνύει αντίθετα αποτελέσματα θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την βοήθεια στον τοκετό που μπορεί να προσφέρει η  πρόκληση τοκετού σε μια τελειόμηνη εγκυμοσύνη (>40 εβδομάδες κύησης) είτε για ιατρικούς είτε για όχι λόγους.

Οι μελετητές συμπεριέλαβαν σε μια μετα ανάλυση τα αποτελέσματα ερευνών που πραγματεύονταν τα αποτελέσματα της πρόκλησης τοκετού εξετάζοντας παράγοντες όπως τα ποσοστά καισαρικής μετά από πρόκληση , την ανάγκη εισαγωγής στην μονάδα νεογνών μετά από πρόκληση , την μητρική νοσηρότα και θνησιμότητα και απέδειξαν το αντίθετο από αυτό που μέχρι σήμερα πιστευόταν. Τα αποτελέσματα συμπεριελάμβαναν μόνο γυναίκες σε τελειόμηνη κύηση που είχαν ή όχι ιατρική ένδειξη για πρόκληση τοκετού. Σύμφωνα με την ανάλυση η πρόκληση τοκετού στην τελειόμηνη εγκυμοσύνη παρουσιάζει 12% μικρότερη πιθανότητα  καισαρικής όταν γίνεται πρόκληση (χρήση ωκυτοκίνης, προσταγλανδίνες , αποκόλληση μεμβρανών κ.λ.π.) έναντι της συντηρητικής αγωγής . Επίσης τα μωρά παρουσίασαν κατά 50% μικρότερη θνησιμότητα ενώ η υγειά της μητέρας φαίνεται να παραμένει ανεπηρέαστη.

Τα ποσοστά συγκρίθηκαν με τις προϋποθέσεις των γυναικών (δηλαδή το Bishop score, την κατάσταση του τραχήλου πριν την έναρξη του τοκετού) και βρέθηκε πως το ανωτέρω αποτέλεσμα δεν επηρεαζόταν ακόμη και όταν οι προυποθέσεις ήταν κακές. Ακόμη φαίνεται ότι ο αποτελεσματικότερος και ασφαλέστερος τρόπος πρόκλησης περιλαμβάνει την χρήση προσταγλανδινών και όχι μόνο την ωκυτοκίνη ή το σπάσιμο των νερών.

Διαβάστε εδώ την έρευνα και ενημερωθείτε για την πρόκληση τοκετού από το all4baby.gr

Tι είναι το Bishop score;

Το Bishop score είναι μια εύκολη μέθοδος ανίχνευσης των πιθανοτήτων μιας γυναίκας να γεννήσει φυσιολογικά. Αποτελείται από μια σειρά μετρήσεων που αθροιστικά μπορούν να βγάλουν ένα score από 0 έως 13.

Οποιοδήποτε score είναι παραπάνω από 7-8  θεωρείτε ικανοποιητικό και έχει μεγαλύτερες πιθανότητες για φυσιολογικό τοκετό.

bishop

Πώς γίνεται η μέτρηση Bishop score;

Η μέτρηση του Bishop score είναι πάρα πολύ εύκολη και γίνεται με την βοήθεια κολπικής εξέτασης που πραγματοποιείται από την μαία ή το γιατρό σας στην διάρκεια των τελευταίων επισκέψεων σας.

Ποια είναι η χρησιμότητα του Bishop score;

Το Bishop score είναι μια εύκολη, σχετικά ανώδυνη και ακριβής μέθοδος διευκρίνησης των προϋποθέσεων μια γυναίκας για φυσιολογικό τοκετό. Είναι κομμάτι της εκτίμησης που πραγματοποιείται τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης πριν την προσπάθεια πρόκλησης τοκετού. Η εικόνα του τραχήλου σας μέσω ενός Bishop score προϋποθέτει και τις πιθανότητες σας για φυσιολογικό τοκετό ή και την καταλληλότερη για εσάς μέθοδο έναρξης της πρόκλησης τοκετού.

Ποιοι παράμετροι μετρώνται στο Bishop score;

Η διαστολή του τραχήλου. Η διάμετρος του τραχηλικού στομίου παίζει σημαντικό ρόλο στον τοκετό αλλά και διευκρινίζει τις προϋποθέσεις για φυσιολογικό τοκετό.

Η θέση του τραχήλου. Ο προσανατολισμός του τραχήλου σε σχέση με την κεφαλή του εμβρύου είναι επίσης ένα ακόμα στοιχείο. Ο τράχηλος μπορεί να είναι πρόσθιος, μέσος ή οπίσθιος σε σχέση με την κεφαλή του εμβρύου.

Η υφή του τραχήλου. Ένας τράχηλος μπορεί να είναι μαλακός, μέτριας υφής ή σκληρός.

Το μήκος του τραχήλου. Ο τράχηλος είναι ένας σωλήνας μήκους περίπου 3 εκατοστών. Φυσιολογικά στις τελευταίες εβδομάδες εγκυμοσύνης αλλά και στον τοκετό το μήκος αυτό μειώνετε έως την πλήρη εξάλειψη του.

Η θέση της προβάλλουσας μοίρας του εμβρύου (συνήθως το κεφάλι) στην λεκάνη. Η θέση καθορίζετε από την απόσταση της κεφαλής από τις ισχιακές άκανθες (το στενότερο σημείο της λεκάνης που βρίσκεται στην μέση της εξόδου του μωρού). Όσο ψηλότερα από τις ισχιακές άκανθες βρίσκεται το μωρό σας τότε το ύψος του χαρακτηρίζεται ως -1, -2 .-3 κ.λ.π. ενώ όσο χαμηλότερα +1,+2,+3. Η θέση αυτή καθορίζει και την εμπέδωση της κεφαλής του εμβρύου μέσα στην λεκάνη.

Τι επηρεάζει το Bishop score;

To bishop score έχει άμεση σχέση με τις καλές ή κακές προϋποθέσεις μιας γυναίκας για φυσιολογικό τοκετό και καθορίζει τα βήματα που ακολουθούνται για την προσπάθεια πρόκληση τοκετού.

Στην μαιευτική οποιοδήποτε score κάτω από 4 θεωρείτε κακό και στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί χρήση προσταγλανδινών για να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις στον τράχηλο πριν την έναρξη της πρόκλησης των συσπάσεων τοκετού.  Ενώ στην περίπτωση που το score είναι άνω του 7 τότε ο τράχηλος έχει πολύ καλές προϋποθέσεις και η πρόκληση των συσπάσεων με χρήση ωκυτοκίνης αποτελεί το πρώτο βήμα έναρξης στην πρόκληση τοκετού.

Έρευνες έχουν αποδείξει πως οι γυναίκες με bishop score < 4 έχουν διπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν με καισαρική ανεξάρτητα από το αίτιο που οδήγησε στην πρόκληση τοκετού.

Πώς μπορεί να είναι το Bishop Score;

Με βάση ειδικό πίνακα που έχει την ακόλουθη μορφή η μαία και ο γιατρός σας κατόπιν κολπικής εξέτασης καταγράφουν τα ευρήματά τους και σας ανακοινώνουν το αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα

Μια γυναίκα που βρίσκεται στις 40 εβδομάδες εγκυμοσύνης και εξετάζεται κολπικά, έχει 1 εκατοστό διαστολή τραχήλου, ο τράχηλός της είναι μαλακός με ½ εκ μήκος, έχει μια μέση θέση σε σχέση με το κεφαλάκι του μωρού, ενώ αυτό βρίσκεται στο επίπεδο -1  θα έχει ένα score….

Bishop score =7

Αρίθμηση αποτελέσματος 0 1 2 3
Διαστολή τραχήλου σε εκ. 0 1-2 3-4 5-6
Υφή τραχήλου Σκληρός Μεσαίας ποιότητας Μαλακός
Θέση τραχήλου Οπίσθια Μέση Πρόσθια
Μήκος τραχήλου >2εκ 1-2εκ 0.5-1εκ <0.5εκ
Θέση κεφαλής εμβρύου -3 -2 -1 +1,+2

Ενώ μια γυναίκα στις 37 εβδομάδες που δεν έχει καθόλου διαστολή ο τράχηλος, είναι σκληρός, σε οπίσθια θέση, με μήκος πάνω από 2 εκ. και η θέση της κεφαλής του εμβρύου υπολογίζετε στο επίπεδο -2, θα έχει Bishop Score…

Bishop Score= 1

Αρίθμηση αποτελέσματος 0 1 2 3
Διαστολή τραχήλου σε εκ. 0 1-2 3-4 5-6
Υφή τραχήλου Σκληρός Μεσαίας ποιότητας Μαλακός  
Θέση τραχήλου Οπίσθια Μέση Πρόσθια  
Μήκος τραχήλου >2εκ 1-2εκ 0.5-1εκ <0.5εκ
Θέση κεφαλής εμβρύου -3 -2 -3 +1,+2

Βελτιώστε και εσείς τις προϋποθέσεις σας για φυσιολογικό τοκετό μέσα από τις μεθόδους και πρακτικές που διδάσκονται στα μαθήματα ανώδυνου τοκετού του all4baby@center

 

Πηγές

Cunningham, F.G.,et.al. 2010, Williams Obstetrics 23rd edition, US: McGRaw-Hill Companies.

Vrouenraets F.P. , et.al., 2005, Obstet Gynecol, Bishop score and risk of cesarean delivery after induction of labor in nulliparous women 

Βρείτε μαία
<<Παρακολουθείστε τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού του all4baby center και ενημερωθείτε για το πως θα αντιμετωπίσετε την πρόκληση τοκετού>>

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κηφισίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.