όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Saturday 17 March 2018

Διατροφή στον θηλασμό

Χρείαζεστε βοήθεια στο θηλασμό;

Εισαγωγή

Η διατροφή σας στο θηλασμό είναι σημαντικό κομμάτι και κοινό ερώτημα των περισσοτέρων θηλαζουσών μητέρων που ανησυχούν για την ποιότητα και ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος. Αρκετοί μύθοι καλύπτουν τις αλήθειες για το θηλασμό και τις ανάγκες του και δημιουργούν σύγχυση σχετικά με την αναγκαιότητα αλλαγής των διατροφικών συνηθειών των θηλαζουσών μητέρων. Στην σελίδα αυτή αποδίδουμε τις αλήθειες σχετικά με το θηλασμό και τις διατροφικές ανάγκες αυτού.

διατροφή στον θηλασμό

Πως θα πρέπει να είναι ένα υγιεινό διαιτολόγιο στο θηλασμό;

Ένα υγιεινό διαιτολόγιο δεν είναι απαραίτητο να επιβάλλει στερήσεις στο θηλασμό. Με βάση τα κιλά σας, την δραστηριότητά σας και το μεταβολισμό σας ένας γενικός κανόνας είναι ο ακόλουθος.

Το 50—55% των ημερήσιων θερμίδων σας θα πρέπει να είναι υδατάνθρακες. Το 12-15% πρωτεΐνη και το λίπος να είναι λιγότερο από 30% των ημερήσιων θερμίδων σας.

Posted in: διατροφή στον θηλασμό

Πως χρειάζεται και πότε να συμπληρώσετε την διατροφή σας στο θηλασμό;

Εάν ακολουθείτε ένα υγιεινό διαιτολόγιο, πλούσιο σε διαφορετικές τροφές και ποικιλία προϊόντων χωρίς στερήσεις τότε δεν χρειάζεται να λαμβάνετε κανένα συμπλήρωμα διατροφής. Η ποιότητα του γάλακτός σας σχετίζετε λιγότερο με την δική σας πρόσληψη τροφής καθώς χρησιμοποιεί τις δικές σας αποθήκες θρεπτικών συστατικών.

Για το λόγο αυτό ένα σωστό διαιτολόγιο και η λήψη συγκεκριμένων προϊόντων είναι σημαντική για τον δικό σας οργανισμό και πολύ λιγότερο για το γάλα που παράγεται.

Στην περίπτωση που είστε έφηβη και θηλάζετε το μωρό σας, ίσως είναι προτιμότερο για εσάς να λάβετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής για το θηλασμό που μπορεί να περιλαμβάνει ασβέστιο  και να εμπλουτίσετε την διατροφή σας με περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Επίσης εάν εκτίθεστε σπάνια σε ηλιοφάνεια λόγω του τοπικού σας κλίματος συνίσταται και η συμπλήρωση της διατροφής σας με βιταμίνη D.

Εάν ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα διατροφή ή δίαιτας για την απώλεια βάρους στο θηλασμό ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε να συμπληρώσετε την διατροφή σας με μέταλλα και βιταμίνες όπως το ασβέστιο,φώσφορο, σίδηρο,μαγνήσιο, βιταμίνη Β1,Β6 και βιταμίνη Ε, φιλικό οξύ.

Επιπρόσθετη ανάγκη σε βιταμίνες και μέταλλα ειδικά στην Βιταμίνη Β υπεύθυνη για την νευρολογική ανάπτυξη του μωρού σας παρουσιάζεται στην περίπτωση που έχετε υποβληθεί σε κάποια επέμβαση παράκαμψης ή μείωση της χωρητικότητας στομάχου για απώλεια κιλών.

Τέλος οι χορτοφαγικές δίαιτες που απέχουν από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος έχουν την ανάγκη χρήσης συμπληρωμάτων βιταμίνης B12.

Διαβάστε περισσότερα για τα συμπληρώματα διατροφής στο θηλασμό

Posted in: διατροφή στον θηλασμό

Πόσο μπορεί η διατροφή σας να επηρεάσει το θηλασμό – σύσταση του γάλακτος;

Η κατανάλωση επαρκούς τροφής από την μητέρα κατά την διάρκεια της γαλουχίας επηρεάζει ελάχιστα την παραγωγή και ποιότητα του γάλακτος. Το γεγονός αυτό εξηγεί το πώς οι γυναίκες από φυλές του τρίτου κόσμου που υποσιτίζονται μπορούν να θηλάζουν ικανοποιητικά χωρίς τα μωρά τους να εμφανίζουν μειωμένους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ωστόσο όπως στην εγκυμοσύνη έτσι και στην λοχεία και γαλουχία η έμφαση σε ένα υγιεινό διαιτολόγιο δίνεται περισσότερο για να αποκτηθεί και να διατηρηθεί ένας υγιεινός τρόπος ζωής από την ίδια την μητέρα.

Υπάρχουν όμως μερικές περιπτώσεις που η σύσταση και ποσότητα του γάλακτος μπορεί να επηρεαστεί από την πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών από την μητέρα. Αυτές είναι η περίπτωση εφήβου μητέρας, οικονομική εξαθλίωση, προηγούμενο ιστορικό εξαντλητικών διατροφών για την απώλεια βάρους, δίδυμα που θηλάζουν, βάρος της μητέρας μικρότερο από το 85% του προτεινόμενου βάρους, πρόσληψη μικρού βάρους στην εγκυμοσύνη, μεγάλη απώλεια βάρους την περίοδο του θηλασμού, εγκυμοσύνη.

Ζητείστε την συμβουλή των ειδικών  του all4baby σε θέματα θηλασμού που μπορούν να σας καθοδηγήσουν σχετικά με την διατροφή σας στην γαλουχία.

Posted in: διατροφή στον θηλασμό

Πόσες θερμίδες χρειάζεστε ημερησίως όταν θηλάζετε;

Οι μέσες ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες μιας μητέρας που θηλάζει αποκλειστικά είναι περίπου 500/ημέρα για το πρώτο εξάμηνο και 400/ημέρα από εκεί και μετά.

Η ανάγκη αυτή προκύπτει και υπολογίζετε ως εξής…

Κατά μέσω όρο για ένα παιδάκι έχει υπολογιστεί πως η μητέρα παράγει 780ml γάλα την ημέρα. Για κάθε 100ml γάλακτος καταναλώνει περίπου 67kcal, ενώ βάση του μεταβολισμού της τροφής το 80% χρησιμοποιείται άμεσα για την παραγωγή γάλακτος.

Με τον ακόλουθο υπολογισμό συμπεραίνουμε….

780ml/ημέρα*(67kcal/100ml)/0.8= 653kcal/ημέρα

 Πως η θηλάζουσα μητέρα καταναλώνει 653 θερμίδες ημερησίως για την παραγωγή του γάλακτος. Ωστόσο οι 150 περίπου επιπλέον θερμίδες προέρχονται φυσιολογικά από την αποδόμηση του λιπώδους ιστού που έχει συσσωρευτεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και τώρα πλέον χρησιμοποιείται για αυτό το σκοπό.

Σημειώνεται πως οι πραγματικές ανάγκες της κάθε γυναίκας διαφέρουν ανάλογα με την ποσότητα του γάλακτος που παράγεται ή χρειάζεται και τον ατομικό της μεταβολισμό ή επίπεδο άσκησης.

Posted in: διατροφή στον θηλασμό

Χρειάζεται να τρώτε επιπλέον στο θηλασμό;

Η απάντηση είναι όχι. Στις ανεπτυγμένες χώρες οι γυναίκες έχουν 60% πιθανότητες μετά από μια εγκυμοσύνη να είναι υπέρβαρες και 110% πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκες εάν δεν προσέξουν το βάρος τους.

Η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει πως οι θηλάζουσες μητέρες δεν θα πρέπει να ενθαρρύνονται να τρώνε επιπλέον για να θηλάζουν και να παράγουν γάλα καθώς ο κίνδυνος του να πάρουν κιλά είναι μεγάλος. Κάποιοι από τους λόγους που μπορεί να σας αφορούν και έτσι να σας αποθαρρύνουν από το να τρώτε επιπλέον είναι οι εξής

 • Προσπαθείτε να χάσετε το βάρος που πήρατε στην εγκυμοσύνη
 • Δεν έχετε πρόσβαση σε ικανοποιητικής ποσότητας φαγητό μέσα στην ημέρα
 • Δεν θέλετε να πάρετε επιπλέον βάρος
 • Δεν καταναλώνατε τόσες θερμίδες ούτε πριν την εγκυμοσύνη
 • Είστε λιγότερο δραστήριες.

Posted in: διατροφή στον θηλασμό

Πόσα υγρά θα πρέπει να καταναλώνετε όταν θηλάζετε;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός υγρών που θα πρέπει να καταναλώνεται στο θηλασμό. Είναι σωστότερο για εσάς να πίνετε νερό ή κάποια υγρά όταν διψάτε στο θηλασμό αντί να μετράτε ποτήρια νερού. Μια καλή πρακτική είναι να έχετε πάντα δίπλα σας όταν θηλάζετε ένα μπουκάλι νερό και να πίνετε όσο θέλετε.

Αποφύγετε κατεργασμένα υγρά- τρόφιμα όπως  χυμούς και διαλλείματα που περιέχουν ζάχαρη και αλάτι.

Ένας καλός τρόπος να βλέπετε εάν είστε σωστά ενυδατωμένη είναι τα ούρα σας. Εάν τα ούρα σας είναι πολύ πυκνά και σκούρου κίτρινου χρώματος τότε μάλλον χρειάζεστε λίγα υγρά παραπάνω.

Posted in: διατροφή στον θηλασμό

Ποιες τροφές θα πρέπει να αποφεύγετε στο θηλασμό;

Καμία τροφή δεν θα πρέπει να αποκλείεται από το διαιτολόγιο σας. Η καθημερινή σας διατροφή πρέπει να περιέχει πληθώρα γεύσεων και τροφών που ταιριάζουν στο διαιτολόγιο της χώρας και της θρησκείας σας. Το μωρό σας ευεργετείτε από την εναλλαγή των γεύσεων που κάνει το γάλα πιο ενδιαφέρον για το ίδιο.

Η μόνη σύσταση είναι να αποφεύγετε το δυνατόν περισσότερο τα κατεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη και αλάτι καθώς προσθέτουν κενές θερμίδες στο σώμα.

Posted in: διατροφή στον θηλασμό

Μπορείτε να πίνετε καφέ ενώ θηλάζετε;

Ροφήματα με καφεΐνη μπορεί να επηρεάσουν την δραστηριότητα του μωρού σας όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες (>5 κούπες την ημέρα). Η ανεκτή όμως ποσότητα είναι διαφορετική σε κάθε δυάδα μητέρας παιδιού. Για το λόγο αυτό είναι καλύτερα να αποφύγετε τα καφεινούχα ροφήματα εάν παρατηρήσετε ότι το μωρό σας παρουσιάζει εκνευρισμό ή νευρικότητα. Αποφύγετε άμεσα την καφεΐνη εάν έχετε ένα πρόωρο νεογνό ή εάν το μωρό σας είναι άρρωστο.

Διαβάστε περισσότερα για την καφεΐνη στο θηλασμό

Posted in: διατροφή στον θηλασμό

Ποιες τροφές μπορεί να ενοχλήσουν το μωρό σας;

Κάποιες φορές ίσως στο θηλασμό τα μωρά παρουσιάζουν δυσανεξία ή κάποιας μορφής αλλεργία στα συστατικά των τροφών που καταναλώθηκαν από την μητέρα και πέρασαν στο μητρικό γάλα. Οι κυριότερα αναφερόμενες τέτοιες τροφές είναι το αγελαδινό γάλα, η σοκολάτα, η κόλα, το καλαμπόκι, το κίτρο, τα φιστίκια και το σιτάρι.

Μαρτυρίες μητέρων κάνουν και το μπρόκολο ή το κρεμμύδι κάποιες από αυτές τις τροφές.

Ωστόσο δεν συνίσταται να απαγορεύσετε αυτές τις τροφές στον εαυτό σας επειδή θηλάζετε χωρίς άλλη ένδειξη. Εάν παρουσιαστεί ανάγκη τότε μπορείτε να προσαρμοστείτε.

Posted in: διατροφή στον θηλασμό

Υπάρχουν γεύσεις που πρέπει να αποφεύγεται στο θηλασμό;

Το μωρό σας όταν θηλάζει αποκλειστικά έχει την εμπειρία πληθώρας γεύσεων που προέρχονται από τα συστατικά των τροφών που εσείς καταναλώνετε. Οι γεύσεις αυτές δίνουν εξαιρετικό ενδιαφέρον στο γάλα σας και το κάνουν πολύ προτιμότερο για το μωρό σας από το ξένο γάλα που έχει μια μόνιμη γεύση.

Έρευνες δείχνουν πως τα μωρά τρώνε περισσότερο και με μεγαλύτερη όρεξη το μητρικό γάλα που μπορεί να είναι αρωματισμένο με σκόρδο ή βανίλια.

Μην φοβάστε λοιπόν να δοκιμάσετε τις αγαπημένες μυρωδάτες τροφές που προτιμάται. Το μωρό σας δείχνει να της προτιμά το ίδιο.

Posted in: διατροφή στον θηλασμό

Μπορεί η ποιότητα ή η ποσότητα του γάλακτος σας να επηρεαστεί από την δίαιτα σας στο θηλασμό;

Η απάντηση είναι πως με μία μέτρια μείωση θερμίδων την ημέρα ακόμα και όταν αυτή φτάνει την κατανάλωση 1500 θερμίδων η ποσότητα και ποιότητα του γάλακτος δεν δείχνει να αλλοιώνετε.

Μπορείτε με ασφάλεια λοιπόν να κάνετε μια διατροφή που θα μειώνει το βάρος σας 0,5-1κιλό την εβδομάδα.

Ωστόσο εάν ακολουθήσετε κάποια γρήγορη δίαιτα για αμεσότερα αποτελέσματα τότε θα συναντήσετε προβλήματα. Η μεγάλη απώλεια βάρους έχει ως αποτέλεσμα την λιποδιαλυτοί περιβαλλοντικοί ρύποι και τοξίνες εκκρίνονται στο γάλα σας αλλοιώνοντας την ποιότητα και ποσότητά του. Αποτέλεσμα αυτού είναι να βλέπετε το μωρό σας να μην παίρνει βάρος ή να παρουσιάζετε ενοχλημένο.

Μην ακολουθείτε δίαιτες που κάνουν έκπτωση μεγαλύτερη των 500 θερμίδων την ημέρα για την απώλεια βάρους!

Διαβάστε περισσότερα για την απώλεια βάρους στο θηλασμό..

Posted in: διατροφή στον θηλασμό

Χρειάζεται να παίρνετε κάποια συμπληρώματα διατροφής στο θηλασμό;

Δεν είναι απαραίτητο εφόσον η συνολική κατάσταση της υγείας σας είναι καλή και δεν κάνετε κάποια έκπτωση στην ημερήσια κατανάλωση θερμίδων λόγω δίαιτας για παράδειγμα, να λαμβάνεται ειδικά συμπληρώματα διατροφής στο θηλασμό.

Ωστόσο εάν το διαιτολόγιο σας δεν είναι επαρκώς εμπλουτισμένο με ποικιλία τροφών ή αισθητικοί ή οικονομικοί ίσως λόγοι σας οδηγούν σε μείωση των ημερήσιων θερμίδων και ποσοτήτων τροφής τότε ίσως θα ήταν καλύτερα να λαμβάνεται κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Διαβάστε περισσότερα για τα συμπληρώματα διατροφής στο θηλασμό

Posted in: διατροφή στον θηλασμό

Χρειάζεστε βοήθεια με την διατροφή σας στο θηλασμό;

Η ειδική διατροφολόγος του all4baby είναι κοντά σας με το πρόγραμμα διατροφής-διατροφολογίας του  κέντρου μας για να σας συμβουλεύσει και να λύσετε μαζί όλες τις απορίες σας!

Posted in: διατροφή στον θηλασμό

Πότε πρέπει να αλλάξετε την διατροφή σας στον θηλασμό;

Η διατροφή σας στον θηλασμό είναι σημαντική για να διατηρεί σωστές ενεργειακές αποθήκες για εσάς και την δική σας καλή υγεία ενώ πολύ λιγότερο θα χρειαστεί να αλλάξετε την διατροφή σας για την καλή υγεία του μωρού σας. Παρότι πολύ συχνά η διατροφή αναφέρεται ως αιτία δημιουργίας ή επιδείνωσης προβλημάτων στο μωρό σας συχνά η κατάσταση αυτή υπερεκτιμάται καθώς το γάλα σας μεταβάλλει την σύσταση και γεύση του ελάχιστα σε σχέση με την δική σας διατροφή.

Η αλλαγή του διαιτολογίου σας συνίσταται ως μια πρόσθετη φροντίδα στις περιπτώσεις που διαπιστωμένα το μωρό σας έχει:

 • Κολικούς
 • Υπερφόρτωση λακτόζης
 • Παλινδρόμηση μεγάλου βαθμού
 • Αιματηρές ή βλεννώδης κενώσεις που υποδηλώνουν κάποια αλλεργία
 • Έκζεμα στο σώμα του μωρού σας ή το δικό σας
 • Μύκητες στις θηλές ή στην πάνα του μωρού σας

Οι τροφές που συνήθως περιορίζουμε ή και διακόπτουμε τελείως από το διαιτολόγιό σας κατόπιν σύστασης του παιδιάτρου ή σύμβουλου θηλασμού είναι οι ακόλουθες:

Αγελαδινά προϊόντα, μοσχάρι, κοτόπουλο, αυγό, ψάρι, ξηροί καρποί, φράουλες, σοκολάτα, καφές ή/και το σιτάρι.

Posted in: διατροφή στον θηλασμό

Μαθήματα Θηλασμού

Πηγές

Ηartmann,E.P., and Hale, W.T.,2007, Textbook of Human Lactation, Texas:L.P. Hale Publishing

Wambach, K. and Riordan, J. eds,2010, Breastfeeding and Human Lactation , London: Jones and Bartlett Publishers, LLC.

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.