όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Wednesday 21 March 2018

Τι επηρεάζει την επίδραση ενός φαρμάκου στον θηλασμό;

Χρείαζεστε βοήθεια στο θηλασμό;

Εισαγωγή

Η επιδραση ενός φαρμάκου στον θηλασμό εξαρτάται τόσο από την μητέρα όσο και από το μωρό αλλά και το είδος του φαρμάκου και την λήψη του.Γενικά πρέπει να επισημάνουμε ότι τα περισσότερα φάρμακα στο θηλασμό είναι ασφαλή και πως δεν κρίνεται απαραίτητη η διακοπή της γαλουχιας κατά την περίοδο λήψης. Πολλές μητέρες ή επαγγελματίες υγείας συμβουλεύουν τις γυναίκες να σταματήσουν την γαλουχία είτε παροδικά είτε μόνιμα μετά την χρήση φαρμάκων γεγονός που αποτελεί μια λανθασμένη στρατηγική για την υγεία της μητέρας και του μωρού της. Γνωρίζουμε από αρκετές μελέτες που συνεχώς αυξάνονται πως η επίδραση των περισσοτέρων φαρμάκων στον θηλασμό ή στην υγεία του μωρού είναι πολυ μικρή και για το λόγω αυτό πολύ λίγα φάρμακα συνιστούν την διακοπή του θηλασμού κατά την λήψη τους ή ακόμα λιγότερα την πλήρη διακοπή της γαλουχίας.

Τι επηρεάζει την επίδραση ενός φαρμάκου στον θηλασμό;

Η ηλικία θηλασμού

Παρ΄ότι η εισροη ουσιών στο γάλα είναι μεγαλύτερη τις πρώτες 5 ημέρες μετά τον τοκετό εφόσον η ποσότητα που καταναλώνεται από το μωρό είναι μικρή και η επιρροή των φαρμάκων σε αυτή την ηλικία είναι επίσης μικρή. Οι γυναίκες που θηλάζουν μέσα στην πρώτη εβδομάδα αλλά και την περίοδο πριν τον απογαλακτισμό έχουν μικρότερες πιθανότητες μεταφοράς φαρμακευτικών ουσιών στο μωρό έναντι των υπόλοιπων θηλαστικών περιόδων.

Posted in: Τι επηρεάζει την επίδραση ενός φαρμάκου στον θηλασμό;

Η ηλικία και η γενικότερη κατάσταση της υγείας του μωρού σας παίζει σημαντικό ρόλο στην επίδραση μιας φαρμακευτικής ουσίας στην υγεία του

Για παράδειγμα τα πρόωρα μωρά ή τα νεογέννητα ή μωρά που η κατάσταση της υγείας του δεν είναι σταθερή ή που η νεφρική τους λειτουργία δεν είναι επαρκής βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να επηρεαστούν από την λήψη κάποιου φαρμάκου που περνάει στο μητρικό γάλα. Τα υγειή βρέφη άνω των 6 μηνών με σταθερή κατάσταση υγείας διατρέχουν τον λιγότερο κίνδυνο ενώ τα βρέφη κάτω των 6μηνών που έχουν κάποιο μεταβολικό νόσημα, που αντιμετώπισαν επιπλοκές στην διάρκεια του τοκετου ή φέρουν καποια γεννετική ανωμαλία ή μεταβολικό νόσημα έχουν μέτρια πιθανότητα να επηρεαστούν από το φάρμακο.

Posted in: Τι επηρεάζει την επίδραση ενός φαρμάκου στον θηλασμό;

Το είδος και τα χαρακτηριστικά του φαρμάκου.

Τα πιο κοινά φάρμακα όπως παυσίπονα,αντιβιοτικα, αντικαταθλιπιικά, φάρμακα για τον διαβήτη και τον θυροειδή κ.λ.π. εχουν πολύ μικρή επίδραση στο μωρό έως και καμμία. Όμως κάποια από αυτά χρειάζονται επιπλέον προσοχή. Επίσης φάρμακα με χαμηλό μοριακό βάρος (<300), με μεγάλη διάρκεια ημιζωής, με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα κλ.π. είναι περισσότερο πιθανό να περάσουν στο γάλα Ενημερωθείτε για το είδος του φαρμάκου που παίρνεται και την επιρροή του στον θηλασμό στις παράπλευρες ενότητες ή ρωτήστε την σύμβουλο θηλασμού μας με ένα τηλέφωνο ή email

Posted in: Τι επηρεάζει την επίδραση ενός φαρμάκου στον θηλασμό;

Μαθήματα Θηλασμού

Πηγή:

Riordan J. and WambXH k.,2010, Breastfeeding and Human Lactation, Fourth Edition.

Wilson C and Hoover, 2008, Breastfeeding Atlas,Fourth Edition

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.