όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Ανακουφιστείτε στον τοκετό με πεθιδίνη

 

Βρείτε βοήθεια στον τοκετό

 

Μαθήματα τοκετού all4baby

 

Εισαγωγή

Τα οπιοειδή είναι φάρμακα που επί σειρά ετών έχουν χρησιμοποιηθεί στη μαιευτική ήδη από το 1800 για τη ανακούφιση του πόνου και η εξέλιξη τους την σημερινή εποχή δίνει αρκετές επιλογές και λύσεις για την ανακούφιση του πόνου του τοκετού, στις γυναίκες που αισθάνονται αυτή την ανάγκη. Με πιο δημοφιλή σε όλη την Ευρώπη την χρήση και χορήγηση της πεθιδίνης το ακόλουθο άρθρο θα σας ενημερώσει για την επιλογή αυτή αναλγησίας στον τοκετό σας.

 

Ανακουφιστείτε στον τοκετό με πεθιδίνη

Τι είναι η πεθιδίνη και πώς χορηγείται;

Η πεθιδίνη είναι ένα οπιοειδές  αναλγητικό φάρμακο που χορηγείται σε ενέσιμη μορφή είτε ενδοφλέβια είτε ενδομυϊκά στη διάρκεια του τοκετού σας. Έχει ευρεία χρήση , είναι ασφαλές για εσάς και το μωρό σας, όταν χρησιμοποιείται σε σωστούς χρόνους, και μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο του πόνου των συσπάσεων της μήτρας όταν και εφόσον εσείς κρίνετε πως το χρειάζεστε.

Posted in: Ανακουφιστείτε στον τοκετό με πεθιδίνη

Ποια η αποτελεσματικότητα της πεθιδίνης;

Η ενδοφλέβια χορήγηση πεθιδίνης μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε 1-2 ώρες σε δόσεις των 25-50mg ή ενδομυϊκά κάθε 2-4 ώρες, και να έχει διάρκεια δράσης τις επόμενες 2-4 ώρες ή δυο με πέντε ώρες αντίστοιχα.

Στη διάρκεια των ωρών δράσης η μείωση του πόνου εξαρτάται από κάποιους παράγοντες. Π.χ. Το στάδιο του τοκετού που βρίσκεστε. Η πεθιδίνη και όλα τα οπιοειδή αναλγητικά του τοκετού δεν φαίνεται να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση μετά τα 7 εκατοστά διαστολής, δηλαδή προς το τέλος του τοκετού σας. Επίσης η ατομική αντίδραση στο φάρμακο κάνει κάποιες επιτόκους να ανακουφίζονται πλήρως και κάποιες καθόλου. Αυτός ο παράγοντας δεν μπορεί να ελεγχθεί πριν από την χρήση του φαρμάκου στη διάρκεια ενός τοκετού.

Σε γενικές γραμμές όμως η πεθιδίνη προσφέρει μια πολύ καλή αναλγησία στην επίτοκο παίρνοντας έως και το 70% του πόνου των συσπάσεων. Αποτελεί μια πολύ καλή μέθοδο αναλγησίας για τα πρώιμα στάδια της διαστολής όταν αυτό απαιτείται από εσάς.

Posted in: Ανακουφιστείτε στον τοκετό με πεθιδίνη

Ποιες είναι οι παρενέργειες από την χρήση της πεθιδίνης στον τοκετό;

Όπως κάθε φάρμακο έτσι και η πεθιδίνη και όλα τα οπιοειδή έχουν συγκεκριμένες παρενέργειες. Παράδειγμα

 • μετά την χορήγηση και κατά την διάρκεια του χρόνου δράσης του φαρμάκου, η πεθιδίνη παρουσιάζει συχνά ναυτία, εμετό και σύγχυση.
 • Μέτα την κάθε δόση πεθιδίνης το φάρμακο περνάει στο μωρό και φέρνει την ίδια υπνηλία και σε αυτό με αποτέλεσμα την παρουσίαση μιας χαρακτηριστικής απεικόνισης καρδιακού ρυθμού στο καρδιοτοκογράφημα.
 • Ανάλογα πάντα με την ώρα χορήγησης η πεθιδίνη μπορεί να επηρεάσει την δυνατότητα του μωρού σας να αντεπεξέλθει στην εξωμήτρια ζωή στα πρώτα λεπτά από την γέννηση.
 • Φαίνεται πως η ανάγκη αναπνευστικής υποστήριξης και χρήσης αντιδότου παρουσιάζεται αυξημένη εάν έχουν περάσει λιγότερο από 2 ώρες από την ώρα χορήγησης έως τη γέννηση του μωρού σας. Η δράση αυτή μειώνεται σημαντικά μετά τις 4 ώρες και εξαλείφεται μετά τις 5.3 ώρες απόστασης μεταξύ της χορήγησης και της γέννησης του μωρού σας.
 • Η πεθιδίνη δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τα ποσοστά φυσιολογικού τοκετού αν και μετά τη χρήση της οι επίτοκες παρουσιάζουν 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστούν ωκυτοκίνη στον τοκετό τους, δηλαδή πρόκληση τοκετού.
 • Η πεθιδίνη επίσης μπορεί να επηρεάσει το θηλασμό. Όχι τόσο η μια δόση αλλά η χρήση πολλαπλών δόσεων στον τοκετό φαίνεται να επηρεάζει την συμπεριφορά και ανταπόκριση του νεογέννητου στο στήθος τα πρώτα εικοσιτετράωρα από τη γέννηση.

Posted in: Ανακουφιστείτε στον τοκετό με πεθιδίνη

Ποτέ δεν είναι καλό να πάρετε πεθιδίνη στον τοκετό σας;

Η χρήση της πεθιδίνης και των οπιοειδών αντενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις

 • Όταν ο τοκετός σας αναμένεται να εξελιχθεί σε λιγότερο χρόνο των 4 ωρών από την ώρα ανάγκης φαρμακευτικής αναλγησίας
 • Όταν είστε χρήστης ουσιών όπως αλκοόλ ή βαρβιτουρικών ή άλλων ναρκωτικών φαρμάκων
 • Όταν στη διάρκεια του τοκετού σας το μωρό σας φαίνεται να παρουσιάζει μια όχι και τόσο καλή εικόνα στο καρδιοτοκογράφημα που ο γιατρός ή η μαία σας κρίνουν πως θα μπορούσε να επιδεινωθεί από την χρήση πεθιδίνης.
 • Όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ή να κάνετε τοκετό στο νερό η χρήση της πεθιδίνης δεν συνίσταται μέχρι το σημείο που θα σας υποδείξει η μαία σας.
 • Όταν έχετε φτάσει η ξεπεράσει τα 6 εκατοστά διαστολής η χρήση της πεθιδίνης δε φαίνεται να σας προσφέρει και πολλά ως αναλγησία.
 • Κ.λ.π.

Posted in: Ανακουφιστείτε στον τοκετό με πεθιδίνη

Τελικά να πάρετε ή όχι πεθιδίνη στον τοκετό;

Το καλύτερο σε έναν τοκετό είναι να αποφύγουμε τα φάρμακα οποιουδήποτε είδους όταν δεν χρειάζονται ή απαιτούνται από την επιτόκο.

Η πεθιδίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα αναλγητικό φάρμακο με καλή δράση και προσφοράς βοήθειας στην επίτοκο όταν και εφόσον το χρειάζεστε. Όπως κάθε φάρμακο και αυτό φέρει τις δικές του παρενέργειες και χρειάζεται προσεκτική χρήση και εφαρμογή των κανόνων χορήγησης. Η μαία σας κατά την διάρκεια των μαθημάτων πρεοτοιμασίας τοκετού θα σας εκθέσει όλες τις εναλλακτικές που έχετε για την ανακούφιση από τον πόνο συμπεριλαμβανομένης και της πεθιδίνης. Σαν μια χρυσή τομή στην χορήγηση οι επίτοκες συμβουλεύονται να συμπεριλάβουν στη φροντίδα τους την πεθιδίνη όταν νιώσουν πως χρειάζονται ένα διάλειμμα για ξεκούραση κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου και πριν τα 7 εκατοστά , όταν ο τοκετός για παράδειγμα αναμένεται μακρύς ή σαν ένα πρώτο βήμα φαρμακευτικής αναλγησίας καθυστερώντας  στην χρήση επισκληριδίου με σκοπό το βέλτιστο γερό αποτέλεσμα του τοκετού σας.

Posted in: Ανακουφιστείτε στον τοκετό με πεθιδίνη

Ενημερωθείτε και εσείς σχετικά με όλες τις διαθέσιμες μεθόδους αναλγησίας στον τοκετό, για αναπνοές , τις αλλαγές θέσεων και στάσεων κ.λ.π που θα σας βοηθήσουν να αποπερατώσετε τον τοκετό σας με επιτυχία και μια καλή εμπειρία. Παρακολουθήστε τα μαθήματα τοκετού του all4baby στο χώρο μας ή και on line και βρείτε και εσείς την μαία που θα σας βοηθήσει στον τοκετό σας!

Βρείτε μαία

 

Πηγές: Anderson D. (2011) “A review of systemic opioids commonly used for labor pain relief” Journal of Midwifery & Women’s Health 2011;56 222-239

Ullman R, Smith LA, Burns E, Mori R, Dowswell T. “Parenteral opioids for maternal pain management in labour.” Cochrane Database of Systematic Reviews 2010, Issue 9. Art. No.: CD007396. DOI: 10.1002/14651858.CD007396.pub2

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Trackbacks for this post

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.