όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Thursday 21 June 2018

Φυσιολογικός Τοκετός και ομφάλιος λώρος; Πότε να κοπεί;

Ο ομφάλιος λώρος είναι το μέσο συνδέσης του μωρού με τη μητέρα. Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι το  μέσο μεταφοράς θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου προς το μωρό σας. Αυτή την τόσο σημαντική δουλειά την κάνει ακούραστα σε όλη τη διάρκεια των εννέα μηνών, αλλά και λίγο μετά την γέννηση.

 

 

Τι είναι  ο ομφάλιος λώρος;

Ο ομφάλιος λώρος είναι το μέσο σύνδεσης του μωρού με την μητέρα. Ένας δίαυλος επικοινωνίας και μεταφοράς μηνυμάτων dna, θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου. Από τους πρώτους σχηματισμούς μίας εγκυμοσύνης, ο λώρος εξυπηρετεί κάθε αναγκη ανάπτυξης του μωρού για 9 μήνες. Με παλμό αντίστοιχο της καρδούλας του μωρού σας, ο λώρος συνεχίζει να σφίζει και να εμφυσά  υγεία και θρέψη για κάθε μωρό εως και τα πρώτα λεπτά από την γέννηση.

Η μία του άκρη συνδέεται με τον πλακούντα και η άλλη καταλήγει στην κοιλίτσα του μωρού σας. Εκτός από ανατομικό στοιχείο ο λώρος είναι και το πρώτο παιχνίδι του μωρού σας  στην κοιλιά. Συχνά τον ζουλάει, τον τραβάει, τον επεξεργάζεται σύμφωνα με τις δυντότητες της εμβρυικής του ηλικίας. Το μέσο μήκος  ενός λώρου αγγίξει τα 70 εκ.

 

 

Για πόσο χρησιμεύει ο ομφάλιος λώρος;

 

Τα παλαιότερα έτη η αντίληψη περί  της χρησιμότητας του ομφάλιου λώρου ήταν λίγο διαφοερετική από ότι σήμερα. Ο ομφάλιος λώρος συνήθιζε να κόβεται στα πρώτα δευτερόλεπτα από την γέννηση. Καμία προηγούμενη έρευνα δεν είχε καταφέρει να αποδείξει πως η ακεραιότητά του στα πρώτα λεπτά από  τον τοκετό έχει κάποια αξία ή βάση.

Σήμερα νέες έρευνες έχουν αποδείξει την υπεραξία της λειτουργικότητάς του αμέσως μετά τον τοκετό και για τα πρώτα λεπτά από την γέννηση. Με νέα σύσταση του, ο Παγκόσμιος Οργανιμσός Υγείας επιβάλλει την διατήρηση του λώρου σε ακέραια μορφή,δλδ χωρίς να κοπεί. Και αυτό για κάθε μωρό που γεννιέται  και δεν παρουσιάζει ανάγκη αναπνευστικής υποστήριξης.

Στον χρόνο αυτό που μπορεί να είναι από 2 λεπτά έως και 15 λεπτά ο πλακούντας συνεχίζει να είναι λειτουργικός και να προωθεί στο μωρό σας απαραίτητο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.

 

 

Τι έχετε να κερδίσετε από την καθυστερημένη απολίνωση του λώρου;

 

Μα φυσικά με αυτή την ενέργεια βελτιώνεται τις πιθανότητες καλύτερης υγείας του μωρού σας. Τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτής της ενέργειας είναι:

1)Το μωρό διατηρεί μια υποστηρικτική οξυγόνωση για λίγα ακόμη λεπτά της ώρας αμέσως μετά την γέννηση. Δεν έχουν όλα τα μωράκια την ίδια χρονική στιγμή, δηλαδή αμέσως μετά τον τοκετό ,την δυνατότητα, να διατηρούν κατάλληλο ρυθμό αναπνοής. Αυτό δυσχεραίνει την οξυγόνωση τους. Με την συνέχιση της αδιάκοπης κυκλοφορίας του αίματος από τον λώρο, το μωρό σας συνεχίζει να παίρνει μια υποβοήθηση.Αυτή είναι πολύ σημαντική για την καλή του αναπνοή στα πρώτα λεπτά της ζωής του. Στατιστικά έχει μελετηθεί πως η καθυστερημένη απολίνωση του λώρου για τα πρώτα 1-2 λεπτά μειώνει κατά 22% την πιθανότητα αναπνευστικής δυσχέρειας στο νεογέννητο.Επίσης μειώνεται η ανάγκη για αναπνευστικής υποστήριξης.

2) Εκτός της άμεσης προσφοράς του οξυγόνου, το μωρό σας μπορεί να επωφεληθεί, μεγαλύτερης αποθήκης σιδήρου για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής μέσω της συνεχούς διόδου αίματος και μετά την γέννηση. Αυτό ενισχύει το ανοσοποιητικό του και το βοηθά να αρρωσταίνει λιγότερο.

 

 

Υπάρχουν μειονεκτήματα από την καθυστερημένη κοπή του λώρου;

 

Η απάντηση είναι πως όχι. Εάν γεννήσετε ένα υγιές μωρό, τελειόμηνο με φυσιολογική αντίδραση στην εξωμήτρια ζωή η παράταση της λειτουργικότητας του λώρου έχει μόνο οφέλη. Ακόμη και εάν επιθυμείτε την λήψη βλαστοκυττάρων αυτό μπορεί να γίνει αποτελεσματικά. Με την κοπή του λώρου μετά από 2ο λεπτά,  το μωρό σας θα έχει πάρει ένα πολύ σημαντικό βοήθημα.

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.