όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Sunday 27 May 2018

Κινητικότητα στη διάρκεια του τοκετού-πόσο σημαντική είναι;

Βρείτε βοήθεια στον τοκετό

Εισαγωγή

Στη διάρκεια ενός τοκετού ό,τι μπορεί να βοηθήσει σχετικά με την εξέλιξη του και την καλύτερη διαχείριση των συσπάσεων αποτελεί προτεραιότητα στη φροντίδα και όπλο προς ευρεία χρήση από τις επιτόκους και τους επαγγελματίες υγείας.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει η κίνηση στη διάρκεια του τοκετού σας;

Εδώ και αρκετά χρόνια αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η αξία της κινητοποίησης στον τοκετό και της αλλαγής των θέσεων και στάσεων  με σκοπό την ανακούφιση από τα ενοχλήματα των συσπάσεων αλλά και την ενεργοποίηση της προόδου του τοκετού.

Σύμφωνα με νέα συστηματική έρευνα η κινητοποίηση και η χρήση θέσεων στον τοκετό παρουσιάζει τα ακόλουθα σημαντικά πλεονεκτήματα:

  • Μειώνει το χρόνο εξέλιξης του πρώτου σταδίου τοκετού κατά μέσο όρο κατά 1,5 ώρα καθώς φαίνεται πως  η δύναμη της βαρύτητας συνεργαζόμενη σε κατεύθυνση με τη δύναμη των συσπάσεων της μήτρας αποδίδουν καλύτερα στην πρόοδο της διαστολής. Για το λόγο αυτό γνωρίζουμε πλέον πως η κίνηση μειώνει και τη συνολική διάρκεια ενός τοκετού, γεγονός που μειώνει αισθητά την αίσθηση του πόνου και αυξάνει τη θετική εμπειρία της μητέρας. Η εμπειρία ενός τοκετού βασίζεται σημαντικά στη διάρκεια του και άρα ό,τι μπορεί να μειώσει αυτή τη διάρκεια είναι για  τις επίτοκες βοηθητικό.
  • Η πιθανότητα επίσης μιας γυναίκας να χρειαστεί καισαρική τομή στη διάρκεια ενός τοκετού φαίνεται να μειώνεται στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται όρθιες θέσεις στον τοκετό. Συγκεκριμένα φαίνεται πως οι κινητικές επίτοκες παρουσιάζουν κατά 30% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών που σχετίζονται με την ανάγκη πραγματοποίησης καισαρικής τομής.
  • Όσο για τις φαρμακευτικές μεθόδους αναλγησίας στον τοκετό η αλλαγή θέσεων και στάσεων στον τοκετό βοηθά στη μείωση της χρήσης ή ανάγκης χρήσης επισκληρίδιου προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση και καλύτερη διαχείριση των συσπάσεων από την επίτοκο. Επίσης η κίνηση βοηθά στην προσφορά ελέγχου των συσπάσεων από την ίδια την επίτοκο και ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και ψυχολογίας της. Οι όρθιες θέσεις μειώνουν κατά 20% την ανάγκη επισκληριδίου στην επίτοκο.
  • Τέλος και για το μωρό σας φαίνεται ότι η υιοθέτηση όρθιων θέσεων και στάσεων μειώνει την ανάγκη εισαγωγής στη μονάδα νοσηλείας για οποιοδήποτε λόγο κατά 80%.

Τα ανωτέρω αποτελέσματα αναφέρονται σε μελέτες που συμπεριέλαβαν κυήσεις χαμηλού κινδύνου με ελεύθερο ιστορικό. Αναδεικνύουν την ανάγκη κινητοποίησης και τη μεγάλη σημασία της υποστήριξης στη διάρκεια του τοκετού της επιτόκου να ακούει  το σώμα της και να καθοδηγείται από τη μαία για μια βελτιστοποίηση των θέσεων της.

Ζητήστε από τη μαία σας να κινητοποιηθείτε επαρκώς σύμφωνα με τις προτεινόμενες για το στάδιο του τοκετού που είστε θέσεις, και,σύμφωνα με τις ενδείξεις που σας δίνει το σώμα σας. Στους περισσότερους τοκετούς, ακόμη και με τη χρήση συνεχούς καρδιοτοκογραφίας δεν υπάρχει λόγος να μένετε καθηλωμένη στο κρεββάτι. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που σας ενδιαφέρουν να είστε το δυνατόν πιο όρθιες μαι κινητικές. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία σας αυτή για έναν καλύτερο τοκετό!

Βρείτε μαία

 

Πηγή

Lawrence A, Lewis L, Hofmeyr GJ, Styles C.(2013) “Maternal positions and mobility during first stage labour.” Cochrane Database of Systematic Reviews  Issue 10. Art. No.: CD003934. DOI: 10.1002/14651858.CD003934.pub4.

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Trackbacks for this post

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.