όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Saturday 17 March 2018

Πώς ελέγχουμε την υγεία του μωρού σε έναν τοκετό;

Βρείτε βοήθεια στον τοκετό

Μαθήματα τοκετού all4baby

Εισαγωγή

Στην διάρκεια ενός τοκετού ο έλεγχος της καλής υγείας του μωρού σας και η ανταπόκριση του στην διαδικασία του τοκετού ειναι απαραίτητο να διεξάγονται συστηματικά για την καλύτερη έκβαση αυτού.  Τα συνήθη στοιχεία που μας απασχολούν είναι ο καρδιακός του ρυθμός και τα χαρακτηριστικά αυτού κατά την διάρκεια ή μεταξύ των συσπάσεων και η ανταπόκριση του σε αυτές .

Πώς ελέγχουμε την υγεία του μωρού σε έναν τοκετό;

Πώς πρέπει να χτυπά η καρδιά του μωρού σας στον τοκετό;

Η καρδούλα του μωρού σας  και ο ρυθμός της, μπορεί να μας δώσει απαντήσεις σχετικά με το πόσο καλά το μωρό σας μπορεί να ανταπεξέλθει στις συσπάσεις της μήτρας και την νέα κατάσταση που επιβάλλεται φυσιολογικά κατα την γέννηση και τον τοκετό.

Οι παλμοί του μωρού σας στην διάρκεια ενός τοκετού πρέπει να διατηρούν τα επίπεδα τους μεταξύ 110 με 160, με φυσιολογικές διακυμάνσεις που μπορεί να φτάνουν τις 15  , επιταχύνσεις και αναμενόμενες επιβραδύνσεις.

Posted in: Πώς ελέγχουμε την υγεία του μωρού σε έναν τοκετό;

Πώς ελέγχεται η καρδιά του μωρού σας στον τοκετό ;

Δυο τρόποι υπάρχουν για να ελεγχθεί το καλώς έχειν της καρδιάς-υγείας  του μωρού σας. Ο πρώτος αφορά την διακεκομμένη ακρόαση των παλμών του , σε τακτικά χρονικά διαστήματα στον τοκετό σας και ο δεύτερος η συνεχόμενη καρδιοτοκογραφία. Και οι δυο μέθοδοι είναι ασφαλείς  , διεξάγονται με την βοήθεια μικρών υπερήχων και συνίσταται σε διαφορετικά σενάρια τοκετού.

Η συνεχής καρδιοτοκογραφία αποτελεί την εναλλακτική μέθοδο, που δίνει την δυνατότητα συνεχής ακρόασης, καταγραφής και σύγκρισης των καρδιακών παλμών του μωρού σας με τις συσπάσεις της μήτρας. Ο καρδιοτοκογράφος είναι ένας μικρός υπολογιστής- υπέρηχος που με την χρήση δυο κεφαλών, μετράει και καταγράφει τις συσπάσεις της μήτρας και τους παλμούς του μωρού σας.

Posted in: Πώς ελέγχουμε την υγεία του μωρού σε έναν τοκετό;

Πότε χρησιμοποιούμε την μια ή την άλλη μέθοδο;

Η διακεκομμένη ακρόαση των καρδιακών παλμών είναι ασφαλής και δοκιμή μέθοδος ελέγχου της καρδιάς του μωρού σας σε σενάρια τοκετού που δεν αντιμετωπίζουν στην εγκυμοσύνη, την έναρξη του τοκετού ή την εξέλιξη του , αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών. Π.χ.

 • Μετά από μια απόλυτα φυσιολογική εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές
 • Μετά από μια αυτόματη έναρξη τοκετού
 • Κατά την διάρκεια ενός φυσιολογικά και ομαλά εξελισσόμενος τοκετού και στο πρώτο στάδιο, στάδιο διαστολής και στο δεύτερο στάδιο, στάδιο εξώθησης

Η συνεχής καρδιοτοκογραφια είναι μια μέθοδος που απευθύνεται στη παρακολούθηση της καλής υγείας του μωρού σας κατα την διάρκεια του τοκετού αλλα και ελέγχει μερικώς και την πρόοδο ενός τοκετού, μέσω της καταγραφής των συσπάσεων σας.  Η χρήση του συνίσταται στις περιπτώσεις που ο τοκετός ή η εγκυμοσύνη σας εμπεριέχει στοιχεία που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών. Π.χ.

 • Πρόκληση τοκετού
 • Χρήση επισκληριδίου στον τοκετό.
 • Προεκλαμψία
 • Διαβήτης
 • Πτώση των καρδιακών παλμών του μωρού σας κατά την διάρκεια της χρήσης διακεκομμενης ακρόασης
 • Αλλαγή του χρώματος του αμνιακού υγρού στον τοκετό σας, από καθαρά σε πράσινα λόγω μύθων ιού ή σε ροζ-κόκκινα λόγω κάποιας πιθανής αποκόλλησης
 • Προωρότητα
 • Θρομβοφιλία Κ.λ.π

Posted in: Πώς ελέγχουμε την υγεία του μωρού σε έναν τοκετό;

Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου;

Η διακεκομμένη ακρόαση των καρδιακών παλμών αφήνει μεγάλα περιθώρια κίνησης στην διάρκεια του τοκετού  και έτσι μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξη και την αντοχή στα ενόχλησα των συσπάσεων. Είναι ασφαλής και χρησιμοποιείται με τη μερική συνεργασία σας μετά απλό κάθε δεύτερη σύσπαση    στην διάρκεια του πρώτου σταδίου και μετά από κάθε εξωθητική σας προσπάθεια στο στάδιο της εξώθησης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι , χωρίς αυτό να είναι επικίνδυνο, ωστόσο αναγκαίο , περίπου το 35% των γυναικών κατά την διάρκεια του τοκετού τους θα παρουσιάσει επιβραδύνσεις στη διάρκεια του ενεργού σταδίου του τοκετού ή την εξώθηση, γεγονός που κάνει αναγκαία τη χρήση συνεχούς καρδιοτοκογραφίας.

Η συνεχής καρδιοτοκογραφία κάνει τον τοκετό στις περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, ασφαλέστερο και μπορεί  να δώσει απαντήσεις τόσο για την ορθή εξέλιξη όσο και για την καλή ανταπόκριση του μωρού σας στις συσπάσεις κατά την διάρκεια του τοκετού. Η χρήση του μπορεί να περιορίσει την κινητικότητα σας , και να μειώσει την πιθανότητα να επωφεληθείτε από την βαρύτητα στην διάρκεια του τοκετού σας. Στην σύγχρονη εποχή γίνεται όλο και πιο δημοφιλής η χρήση ασύρματων καρδιοτοκογράφων που  δεν περιορίζουν την κίνησης ενώ δεν επιστρέφουν σε καταγραφή αποτελεσμάτων. σύντομα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε ευρεία κλίμακα.

Posted in: Πώς ελέγχουμε την υγεία του μωρού σε έναν τοκετό;

Βρείτε μαία

Πηγή

Nice guidlines , 2007, Intrapartum care of healthy women and their babies during childbirth

ACOG, 2009, Intrapartum Fetal heart rate monitoring. nomenclature, interpretation, and general management principles

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.