όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Thursday 21 June 2018

Ίκτερος στο μωρό

Εισαγωγή

Χρείαζεστε βοήθεια στο θηλασμό;

 

Ο ίκτερος είναι η κίτρινη χροιά του δέρματος που οφείλεται στην εναπόθεση χολερυθρινης στους ιστούς, δέρμα και βλεννογόνοι, από το κεφάλι έως συνήθως και τη κοιλιά και σπανιότερα περιλαμβάνει και τα άκρα του μωρό σάς. Οφείλεται στην ανανέωση του αίματος που στα μωρά (έμβρυα και νεογέννητα) λαμβάνει χώρα κάθε 70-90 ώρες.  Τα παλιά ερυθρά αιμοσφαίρια στον χρόνο αυτό διασπώνται και η αιχμή τους μετατρέπεται σε χολερυθρινη. Η χολερυθρινη είναι η ουσία που προκαλεί τον ίκτερο καθώς η ποσότητα παραγωγής της σε σύγκριση με τις δυνατότητες του νεογέννητου μωρού σας να την αποβάλλει είναι δυσανάλογες και ετσι συσσωρεύεται στο σώμα. Στην εμβρυϊκή ζωή  ο ίκτερος δεν εμφανίζεται παρά μόνο σπάνια καθώς η ροή του αίματος από και προς τον λώρο είναι επαρκής για την ικανοποιητική αποβολή των προϊόντων διάσπασης της αιμης όπως η χολερυθρινη, και έτσι αποφεύγεται η συσσώρευση της.

 

Ίκτερος στο μωρό

Γιατί έχουν ίκτερο τα νεογέννητα;

Η εμφάνιση  ίκτερου στα νεογέννητα είναι πολύ συχνή και φαίνεται να παρουσιάζεται στο 60%  και άνω των μωρών τις πρώτες ημέρες με εβδομάδες μετά την γέννηση.  Οφείλεται στους εξής παράγοντες:

Το μωρό σας καταστρέφοντας φυσιολογικά το αίμα που είχε στην ενδομήτριο ζωή παράγει μεγαλύτερη ποσότητα χολερυθρινης (η ουσία που προκαλεί τον ίκτερο) σε σχέση με τις δυνατότητες του να το αποβάλλει. Ο αυξημένος του αιματοκρίτης και οι φυσιολογικές μεταβολές στον τύπο του αίματος του θα βοηθήσουν το μωρό σας να δημιουργήσει συνθήκες καλής οξυγονωσης στην έξωμητρια ζωή, συμβάλλουν σημαντικά στον σχηματισμό αυξημένων επιπέδων χολερυθρινης τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό σάς.

 • Η κακή δυνατότητα σύνδεσης της χολερυθρινης με ένζυμα του ήπατος λόγω ανωριμότητας σε σχέση με τον ενήλικα ή μεγαλύτερη ηλικία του παιδιού, αποδίδει τα υψηλά επίπεδα χολερυθρινης στο σώμα.
 • Η χολερυθρινη αποβάλλεται από το σώμα μέσω του εντέρου και κατ´επέκταση των κενώσεων αυτού.  Η διαμόρφωση της χολερυθρινης σε υδατοδιαλυτη ουσία και η μεταφορά της μέσω του εντέρου έχουν χαμηλότερο ρυθμό σε ένα μωρό ,καθώς τα υψηλά επίπεδα ενός  ενζύμου στο έντερο στέλνουν πάλι πίσω στην κυκλοφορία και συσσωρεύουν την χολερυθρινη.

Οι παραπάνω  αιτίες αποδίδουν τον φυσιολογικό ίκτερο στα νεογνά που συνήθως εμφανίζεται το τρίτο 24ωρο. Αποτελούν ωστόσο και τους παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη παθολογικου ίκτερου στο μωρό σας.

Posted in: Ίκτερος στο μωρό

Ποιοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε ανάπτυξη παθολογικού ίκτερου;

Εκτός από τις φυσιολογικές αιτίες που φαίνεται πως το μωρό  συσσωρεύει χολερυθρινη στο σώμα και αναπτύσσει τον ίκτερο , κάποιοι προδιαθεσικοί παράγοντες ενισχύουν περισσότερο τις συνθήκες αυτές και προδιαθέτουν σε παθολογικής ανάπτυξη ίκτερο που μπορεί να ξεπεράσει τις φυσιολογικές τιμές.

Αυτοί ειναι

 • Προωροτητα (μωρό που γεννήθηκε κάτω των 38 εβδομάδων)
 • Ασυμβατότητα ομάδας αίματος και Theseus της μητέρας και του μωρού ( όταν το μωρό σας έχει διαφορετική ομάδα αίματος ή διαφορετικό rheseus από εσάς. Συχνότερα όταν η μητέρα είναι rhesus αρνητική)
 • Κληρονομικότητα. (Εάν κάποιο από τα αδέρφια το ή οι γονείς ως μωρά είχαν αναπτύξει ίκτερο στην πρώτη νεογνική ηλικία.)
 • ´Έλλειψη ενζύμου g6pd στο μωρό σας. ( πάγια τα μωρά εξετάζονται για την έλλειψη αυτού του ενζύμου με ειδικό τεστ το Guthrie test στην διάρκεια των πρώτων ημερών μετά τον τοκετό σάς)
 • Απώλεια βάρους μεγαλύτερη του 10% στην διάρκεια των πρώτων ημερών μετά την γέννηση.
 • Εμφάνιση λοίμωξης στην πρώτη νεογνική ηλικία.
 • Τραυματικός τοκετός ( γρήγορος τοκετός σε χρόνο < 2 ωρών., χρήση βεντούζας πηγή κουτάλες σε ένα τοκετό, η επείγουσα καισαρική κ.λ.π.)
 • Κατάποση αίματος στην διάρκεια του τοκετού από το μωρό σας.
 • Σημάδια αιμολυσης στο σώμα μετά την γέννηση
 • Ιστορικό στην οικογένεια με σύνδρομο Gilbert
 • Όχι καλή σίτιση του μωρού είτε με μπουκάλι είτε από το στήθος

Posted in: Ίκτερος στο μωρό

Ποιες ειναι οι φυσιολογικές τιμές του ικτέρου για το νεογέννητο μωρό σας;

Ανατρέξτε τε στο παρακάτω γραφήματα που αντιστοιχεί την ηλικία του μωρού σας με τις φυσιολογικές τιμές που αναμένεται να αναπτύξει για την ηλικία του και τις εβδομάδες του το μωρο σας. σημειώνεται οτι μια τιμή δεν σημαίνει Μονή της κάτι παρά συνδυάζεται με το ιστορικό του μωρού σας και φυσικά την ηλικία του και την γενικότερη κατάσταση  του.

image

 

Posted in: Ίκτερος στο μωρό

Πως μετράμε τον ίκτερο του μωρού σας και ποτέ;

Ο ικτερος του μωρού σας μετράται υπολογίζοντας την χολερυθρινη του αίματος είτε με διαδερμική  εξέταση είτε με εξέταση αίματος από δείγμα που λαμβάνεται από την.πατούσα  του.

Συνήθως στο δεύτερο με  τρίτο 24ωρο αλλά και νωρίτερα ή αργότερα μέχρι και τις πρώτες 2-8 εβδομάδες(σπάνια), όταν παρουσιάζονται ή επιμένουν τα συμπτώματα. Ο παιδίατρος σας μπορεί να σας συστήσει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για την εξέταση του ικτέρου και την επανεξέταση όταν παρουσιάζεται η ανάγκη.

Posted in: Ίκτερος στο μωρό

Τι να κάνετε για να αποφύγετε τον ίκτερο του μωρού σας;

Οι παρακάτω ενέργειες θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τον ίκτερο του μωρού σας ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχει προδιαθεσικοί παράγοντας .

Ξεκινήστε άμεσα την σίτιση του μωρού σας με θηλασμό ήδη στην πρώτη ώρα μετά την γέννηση

Θηλάστε αποκλειστικά και απεριόριστα το μωρό σας, σύμφωνα με τις ανάγκες του και την ηλικία του.

Αν το μωρό σας πιστεύετε πως δεν θηλάζει καλά ή θηλάζει λίγο ή πολύ αραιά ή οι θηλαστικές του κινήσεις δεν είναι ρυθμικές, ζητείστε άμεσα και από το πρώτο 24ωρο μετά την γέννηση βοήθεια για τον θηλασμό από την μαία ή τον σύμβουλο θηλασμού σας. Εάν το μωρό σας δεν θηλάζει καθόλου  ή θηλάζει λίγο πατήστε εδώ για να διαβάσετε γενικές οδηγίες.

Μην δώσετε στο μωρό σας χωρίς ένδειξη ή ιατρική σύσταση ξένο γάλα ή χαμομήλι ή ζαχαρόνερο.

Δώστε έμφαση στον τρόπο που θηλάζει το μωρό σας ακόμη περισσότερο εάν βλέπετε πως ο θηλασμός δεν εξελίσσεται ομαλά.

Ανταποκριθείτε άμεσα στα σημάδια πείνας του μωρού σας πριν ακόμα κλάψει, έτσι ώστε να έχετε την βέλτιστη ανταπόκριση απο το ίδιο.

Εάν διαπιστώσετε πως στο ιστορικό σας υπάρχουν  κάποιοι προδιαθεσικοί παράγοντας ανάπτυξης ικτερου, που αναφέρθηκαν παραπάνω, φροντίστε ακόμη περισσότερο για την εντατικότερη  σίτιση του και εφαρμόστε επαρκώς τις βασικές αρχές του θηλασμού(απεριόριστος-κατά βούληση θηλασμός)

Posted in: Ίκτερος στο μωρό

Μαθήματα βρεφικού μασάζ

Πηγη

ABM,2010, Gudlines for neonatal jaundice of newborns more than 35weeks

American academy of peadiatrics, 2004, Management of hyperbilirubenemia in newborn on fan more than 35weeks of gestation.

 

 

 

 

 

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.