όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

H διατροφή του εμβρύου

Εισαγωγή

Η ανάπτυξη του μωρού σας στην εγκυμοσύνη είναι απόλυτα εξαρτημένη από την δική σας διατροφή και την διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών ειδικά για τους δύο πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.

Κατά την διάρκεια της εμφύτευσης το υγρό που περιέχεται στους διάμεσους ιστούς τροφοδοτεί την βλαστοκύστη με θρεπτικά συστατικά. Στην υπόλοιπη εγκυμοσύνη η διατροφή της μητέρας μεταβιβάζει σε αποθήκες θρεπτικά συστατικά και ενέργεια για την ανάπτυξη των ιστών και την εκπλήρωση των επιπλέων αναγκών της κύησης.

Η ενέργεια αποθηκεύεται συνήθως στους μύες, το συκώτι και το λιπώδη ιστό ενώ η ινσουλίνη συμμετέχει ενεργά στον μεταβολισμό των συστατικών.

Ο πλακούντας ενεργεί σαν αισθητήρας και πάνω σε αυτόν βασίζεται η διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών προς το μωρό από την μητρική κυκλοφορία.

Όμως ποια στοιχεία χρησιμεύουν και είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και υγεία του μωρού σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

H διατροφή του εμβρύου

Τι χρειάζεται το μωρό σας στην εγκυμοσύνη για να μεγαλώσει;

Η γλυκόζη είναι το κύριο συστατικό ανάπτυξης για το μωρό σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Βρίσκεται διαθέσιμη στην μητρική κυκλοφορία μέσω της διάσπασης των τροφών και συμβάλει στην ανάπτυξη και την επαρκή παροχή ενέργειας για το μεταβολισμό του μωρού σας.

Η διάθεση της γλυκόζης στο μωρό σας εξαρτάται από τον πλακούντα που ενισχύει την παροχή αυτής σε σύγκριση με την μητρική κυκλοφορία μέσα από έναν μηχανισμό διευκολυνόμενης διάχυσης προς το μωρό σας, έτσι ώστε το συστατικό αυτό να είναι πάντα και γρήγορα διαθέσιμο στο μωρό σας. Η ποσότητα  γλυκόζης που διοχετεύεται στο μωρό σας στην εγκυμοσύνη αυξάνεται με την πάροδο των μηνών όπως αυξάνεται και η μεταφορά προς αυτό.

Η λεπτίνη είναι ρυθμιστής ομοιόστασης της ενέργειας του μωρού σας, συμβάλει στην δημιουργία των αγγείων, των οστών, του αίματος, στην πνευμονική ωρίμανση και στις νευρικές, ενδοκρινής, αναπαραγωγικές και ανοσοποιητικές λειτουργίες του μωρού σας. είναι διαθέσιμη από την μητέρα, το μωρό και τον πλακούντα στην εγκυμοσύνη, ενώ τα επίπεδα της τείνουν να αυξάνονται μετά τις 34εβδομάδες.

Τα λιπαρά οξέα και τα τριγλυκερίδια συμβάλλουν κυρίως στην ανάπτυξη λιπώδους ιστού στο μωρό σας που κατά την γέννησης αποτελεί το 15% του βάρους του. Τα λιπαρά οξέα συνθέτονται στον πλακούντα ενώ τα τριγλυκερίδια αποδομούνται με υδρόλυση στην μητρική πλευρά του πλακούντα και επανασυντίθεται μέσω των λιπαρών οξέων στο συκώτι του εμβρύου.

Η LDL συμβάλει στην αφομοίωση των λιπαρών οξέων και των αμινοξέων, την παραγωγή χοληστερόλης για την σύνθεση προγεστερόνης από τον πλακούντα, την διάθεση των αμινοξέων και των λιπαρών οξέων.

Τα αμινοξέαπρωτεΐνες μέσω απλής διάχυσης από τον πλακούντα τα συστατικά αυτά συνθέτουν νέους ιστούς στο έμβρυο όπως όργανα και μυς. Η διάθεσή τους εξαρτάται από την ηλικία κύησης , την ζέστη, την υποξία, το υπό ή υπέρσιτισμό όπως και στην διαθεσιμότητα των γλυκοκορτικοειδών , της λεπτίνης και της αυξηντικής ορμόνης. Το μωρό σας διαθέτει στο αίμα του μεγαλύτερη ποσότητα αμινοξέων από εσάς την μητέρα.

Τα μέταλλα και ιόντα είναι επίσης σημαντικά για την ανάπτυξη του μωρού σας. Η μεταφορά τους από τον πλακούντα γίνεται με την βοήθεια ειδικών πρωτεϊνών φορέων. Ο ψευδάργυρος συμβάλει σημαντικά στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου και είναι περισσότερος στην εμβρυική παρά την μητρική κυκλοφορία. Το αντίστροφο συμβαίνει με τον χαλκό που η δουλειά του είναι να διαμορφώσει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία του μωρού σας, το σκελετό και το νευρικό του σύστημα. Το ασβέστιο που συμβάλει στην ανάπτυξη των οστών και των δοντιών, την ανάπτυξη της καρδιάς, των νεύρων, των μυών, την εμφάνιση φυσιολογικών παλμών και πήξης του αίματος του μωρού σας ,μεταφέρεται και αυτό με πρωτεΐνες φορείς από τον πλακούντα. Τέλος ο φώσφορος που συμβάλει στην ανάπτυξη των μυών, την πήξη του αίματος, την λειτουργία των νεφρών , την αποκατάσταση των ιστών και την φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς, μεταφέρεται στο μωρό σας μέσω πρωτεϊνών υποδοχέων.

Οι βιταμίνες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην ομαλή ανάπτυξη και εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Η βιταμίνη Α, συμβάλει τις πρώτες 8 εβδομάδες της εγκυμοσύνης ειδικά στην ανάπτυξη της καρδιάς, των νεφρών, των ματιών, των οστών και του κυκλοφορικούμ νευρικού και αναπνευστικού συστήματος. Η διάθεσή της γίνεται από τον πλακούντα με την βοήθεια πρωτεϊνών υποδοχέων. Η βιταμίνη Β6 συμμετέχει στην ανάπτυξη φυσιολογικού νευρικού συστήματος και στην σωματική ανάπτυξη του εμβρύου. Η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στον σχηματισμό δέρματος, κολλαγόνου και των τενόντων. Τέλος η βιταμίνη D συμμετέχει στην σωστή διαθεσιμότητα και χρήση του ασβεστίου και φωσφόρου και έτσι στην ομαλή ανάπτυξη των οστών και οδόντων του εμβρύου.

Posted in: H διατροφή του εμβρύου

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.