όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Wednesday 21 March 2018

Εμφύτευση

Μαθήματα τοκετού all4baby Μαθήματα yoga στην εγκυμοσύνη

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Την 4η με 5η ημέρα μετά την γονιμοποίηση ο αρχικός σχηματισμός του μωριδίου που αποτελούσε το μωρό σας μέχρι τώρα, εισέρχεται στην ενδομητρική κοιλότητα με την μορφή 58 κυττάρων που σχηματίζουν πλέον την βλαστοκύστη. Ο σχηματισμός αυτός του μωρού σας αποτελείτε από 53 κύτταρα που θα σχηματίσουν αργότερα την τροφοβλάστη (το εξωτερικό περίβλημα που περιβάλει το μωρό σας και σχηματίζει τον πλακούντα) και 5 κύτταρα που θα σχηματίσουν το μωρό σας.

Οι επαναλαμβανόμενες διαιρέσεις συνεχίζονται και το μωρό σας φτάνει στην φάση των 107 κυττάρων έχοντας το ίδιο μέγεθος όπως και στην σύλληψη. Δηλαδή αποτελείτε από μια μπάλα με μια μικρή κοιλότητα γεμάτη με αμνιακό υγρό που αυξάνεται , διαμέτρου 0,155 mm. Στην φάση αυτή τα κύτταρα της τροφοβλάστης που περιβάλλουν το μωρό σας είναι πλέον 99 ενώ το μωρό σας αποτελείτε συνολικά από 8 κύτταρα που αναπτύσσονται και διαφοροποιούνται διαρκώς.

Η εμφύτευση συμβαίνει 6 με 7 ημέρες μετά την σύλληψη και ενώ το ενδομήτριο είναι ήδη καλά προετοιμασμένο μέσω ενζύμων και ορμονών που παράγονται τοπικά. To μαξιλαράκι του ενδομητρίου έχει προετοιμαστεί από τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη που παράγει το ωχρό σωμάτιο (υπόλειμμα του ωοθυλακίου μετά την ωορρηξία) και είναι πλέον δεκτικό προς εμφύτεση. Το παράθυρο αυτής της ευκαιρίας για εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου κρατά από την 20έως την 24 ημέρα ενός κύκλου περιόδου 28 ημερών. Στην αρχή ο σχηματισμός του μωρού σας <<βλαστοκύστη>> επικάθεται στο ενδομήτριο, συνδέεται με αυτό ενώ αργότερα το τρυπά και σχηματίζει ισχυρούς δεσμούς με αυτό και το ανώτερο τμήμα του μυομητρίου της μήτρας.

Με την έναρξη της εμφύτευσης το μωρό σας αποτελείται από 100-250 κύτταρα, που ενταφιάζονται συνήθως στον πυθμένα, το ανώτερο σημείο της ενδομήτριας κοιλότητας. Η ευκαιρία να φυτευτεί το σποράκι σας μέσα στην κοιλίτσα χάνετε με το πέρας της 24ης ημέρας καθώς το ενδομήτριο παύει να είναι αρκετά δεκτικό.

Την 7η ημέρα τα κύτταρα που σχηματίζουν το μωρό σας διαφοροποιούνται ακόμα περισσότερο και σχηματίζεται το άμνοιο, ενώ την 8η ημέρα ξεκινά ο σχηματισμός του πλακούντα μέσω των εξωτερικών κυττάρων της τροφοβλάστης που περιβάλλουν το μωρό σας.

Την 9η ημέρα μετά την γονιμοποίηση είναι εμφανή τα στοιχεία του λεκιθικού ασκού, ο αμνοιακός σάκος, το χώριο, το άμνοιο και ο αρχικός σχηματισμός του ομφάλιου λώρου.

Την 10η ημέρα το σποράκι είναι πλήρως ενταφιασμένο στο μαξιλαράκι του ενδομητρίου που θα το φιλοξενήσει σε όλη την εγκυμοσύνη.

Από την 12η έως και την 17η ημέρα μετά την σύλληψη ξεκινά ο σχηματισμός των χοριακών λαχνών, των αγγείων που θα εγκαταστήσουν και θα συντηρήσουν στο μέλλον την επικοινωνία μεταξύ της δικής σας κυκλοφορίας και της κυκλοφορίας του μωρού σας.

Οι χωριακές λάχνες ανταλλάσουν στοιχεία μεταξύ μητέρας εμβρύου.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας;

Αμέσως μετά την εμφύτευση τα κύτταρα της τροφοβλάστης (συγκιοτροφοβλάστη και τροφοβλάστη)  ξεκινούν να παράγουν την ορμόνη χοριακή γοναδοτροπίνη Hcg που περνά στην δική σας κυκλοφορία και μπορεί να κάνει ένα τεστ εγκυμοσύνης να δείξει θετικό στις αμέσως επόμενες ημέρες. Παραδόξως ακόμη κάποια συμπτώματα εγκυμοσύνης μπορεί να κάνουν αμέσως μετά την εμφύτευση εμφανή την παρουσία τους όπως οι κηλίδες αίματος, η αυξημένη θερμοκρασία σώματος, η ναυτία και οι έμμετοι.

Τι να κάνετε αυτή την εβδομάδα;

Προμηθευτείτε  ένα τεστ εγκυμοσύνης ή κάντε ένα τεστ εγκυμοσύνης αίματος σε κάποιο μικροβιολογικό εργαστήριο.

[social-video-locker id=”c2d955981617db675″ video_url=”http://www.youtube.com/watch?v=YcxQDkMpj6w” width=”300″ height=”300″ fb_on=”true” like_url=”CURRENT” scheme=”default” plus_on=”true” plus_url=”CURRENT” tweet_on=”true” follow_on=”true” tweet_url=”CURRENT” tweet=”This is from the settings panel!” linkedin_on=”true” linkedin_url=”CURRENT”]

Βρείτε βοήθεια στον τοκετό

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

6 Σχόλια

  • Τζινα | 30/11/2016 στις 15:34 | Απάντηση

    Καλησπερα!Με τον συζηγο προσπαθουμε για μωρακι εχω κυκλο 28 ημερων συνηθως.Αυτη την φορα ειχα 23 ημερων,ειχαμε ελευθερη επαφη την 8η μερα και ειδα γονιμα υγρα την 10η και 11η μερα.Ειπαρχει πιθανοτητα να ειμαι εγκυος,ποτε πρεπει να κανω τεστ;Ευχαριστω πολλυ.

  • gewrgia | 26/03/2017 στις 11:49 | Απάντηση

    Ηρθα σε επαφη ελευθερα τρεις μερες πριν τν ωορρηξια κ μια μερα μετα τν ωορρηξια..υπαρχει υψηλη πιθανοτητα εγκυμοσυνης???

  • Λαυρεντια | 17/12/2017 στις 19:54 | Απάντηση

    Εχω κυκλο 28 ημερες ηρθα επαφη στην 11.13 κ 15 ..εχω μικρο ενδομητριο υπαρχει περιπτωση εγκυμοσινης;

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.