όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Sunday 27 May 2018

Ασβέστιο στην Εγκυμοσύνη

Το ασβέστιο αποτελεί ένα από τα βασικότερα μέταλλα στην διατροφή της εγκυμοσύνης και συμβάλει στην ομαλή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του μωρού σας. Η επαρκής λήψη του από το διαιτολόγιό σας είναι η συνιστώμενη λύση πριν την συμπλήρωση της διατροφής σας με σκευάσματα ασβεστίου ενώ δεν είναι απαραίτητη σε όλες τις κυήσεις.  Ενημερωθείτε για την σημασία του ασβεστίου στην εγκυμοσύνη για το μωρό και την δική σας υγεία, αλλά και την προστατευτική του δράση σε ομάδες υψηλού κινδύνου έναντι παθήσεων όπως η προεκλαμψία.

Γιατί χρειάζεστε ασβέστιο στην εγκυμοσύνη ;

Γιατί χρειάζεστε ασβέστιο στην εγκυμοσύνη ;

Το ασβέστιο αποτελεί την βασικότερη μονάδα ανάπτυξης και υγιούς εξέλιξης των οστών και των δοντιών του μωρού σας. Στην διάρκεια μιας εγκυμοσύνης οι ανάγκες σε ασβέστιο αυξάνονται από 50 mg την ημέρα για το πρώτο τρίμηνο σε 330mg την ημέρα για τον τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ποσότητες οι οποίες εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες ανάπτυξης του μωρού σας.

Posted in: Γιατί χρειάζεστε ασβέστιο στην εγκυμοσύνη ;

Ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου;

Ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου;

Στην διάρκεια μιας εγκυμοσύνης η συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης ασβεστίου είναι τα 1000-1300mg την ημέρα. Η μέση ευρωπαία φαίνεται πως στο καθημερινό της διαιτολόγιο συμπεριλαμβάνει περίπου 800mg ασβεστίου.

Οι φυσικοί μηχανισμοί του μεταβολισμού αυξάνουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης την ικανότητά σας να απορροφήσετε το ασβέστιο από τις τροφές γεγονός που εξυπηρετεί τις αυξημένες σας ανάγκες και κάνει λιγότερο αναγκαία την χρήση συμπληρωμάτων.

Posted in: Ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου;

Ποιες τροφές περιέχουν ασβέστιο;

Ποιες τροφές περιέχουν ασβέστιο;

Στην εγκυμοσύνη η διατροφή (link : http://www.all4baby.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CF%85%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7-2/)  σας θα πρέπει να έχει προτεραιότητα και για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο να γνωρίσετε και να υιοθετήσετε ένα υγιεινό διαιτολόγιο, πλούσιο σε τροφές με μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Η φυσική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών είναι προτιμότερη από ότι η φαρμακευτική συμπλήρωση ενός λανθασμένου διαιτολογίου.

Οι τροφές που περιέχουν πλούσιες ποσότητες ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά με σκούρα πράσινα φύλα (π.χ. σπανάκι, μπρόκολο κ.λ.π.), τα σύκα, τα αμύγδαλα, το σουσάμι (ταχίνι, παστέλι κ.λ.π.) και οι σαρδέλες.

Προσπαθήστε στην εγκυμοσύνη σας να εμπλουτίσετε το διαιτολόγιό σας με 3-4 μερίδες από τις ανωτέρω τροφές καθημερινά για να ενισχύσετε την φυσική πρόσληψη ασβεστίου από το σώμα σας, ειδικά στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας.

Posted in: Ποιες τροφές περιέχουν ασβέστιο;

Τι μπορεί να συμβεί εάν δεν παίρνεται επαρκές ασβέστιο στην εγκυμοσύνη;

Τι μπορεί να συμβεί εάν δεν παίρνεται επαρκές ασβέστιο στην εγκυμοσύνη;

Οι επιπτώσεις από την έλλειψη ασβεστίου πλήττουν τόσο την δική σας υγεία όσο και του μωρού σας. Η ανεπαρκής κυκλοφορία ασβεστίου στο αίμα σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει, οστεοπενία,τρόμο, παραισθησία, κράμπες των μυών, τέτανο, καθυστερημένη ανάπτυξη του εμβρύου,  χαμηλό βάρος γέννησης και κακή εμβρυϊκή κυκλοφορία των μετάλλων.

Posted in: Τι μπορεί να συμβεί εάν δεν παίρνεται επαρκές ασβέστιο στην εγκυμοσύνη;

Πότε πρέπει να συμπληρώσετε την διατροφή σας με ασβέστιο στην εγκυμοσύνη;

Πότε πρέπει να συμπληρώσετε την διατροφή σας με ασβέστιο στην εγκυμοσύνη;

Η πανάκεια προληπτική χορήγηση συμπληρώματος ασβεστίου θεωρείτε λανθασμένη και δεν πρέπει να επιβάλλεται στις εγκύους πριν την λήψη ιστορικού διατροφής και την προσπάθεια διόρθωσης των διατροφικών σας συνηθειών.

Εκτός των ευεργετικών της αποτελεσμάτων η χωρίς λόγο λήψη συμπληρώματος ασβεστίου μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα για την δική σας υγεία ή την υγεία του μωρού σας. Η υπερβολική λήψη ασβεστίου αυξάνει τις πιθανότητες μολύνσεων του ουροποιητικού, την διαμόρφωση πετρών στο ουροποιητικό σύστημα και μειώνει την απορρόφηση εξίσου σημαντικών ιχνοστοιχείων.

Ένδειξη για την συμπλήρωση της διατροφής σας με ασβέστιο είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις..

  • Μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου λόγω δυσανεξίας ή διατροφικών συνηθειών στο καθημερινό διαιτολόγιο

  • Συστηματική χορήγηση ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους στην διάρκεια της εγκυμοσύνης

  • Χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα

  • Αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης προεκλαμψίας  ( λινκ ¨http://www.all4baby.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CF%88%CE%AF%CE%B1/) ή υπέρτασης της εγκυμοσύνης. Στην κατηγορία αυτή ανήκετε εάν είστε παχύσαρκες, έχετε προηγούμενο ιστορικό ανάπτυξης προεκλαμψίας, έχετε διαβήτη , χρόνια υπέρταση, νεφρική ανεπάρκεια, είστε πρωτότοκος, έχετε δίδυμα ή είστε έφηβη μητέρα.

Posted in: Πότε πρέπει να συμπληρώσετε την διατροφή σας με ασβέστιο στην εγκυμοσύνη;

Πως πρέπει να γίνετε η λήψη του ασβεστίου στην εγκυμοσύνη;Πως πρέπει να γίνετε η λήψη του ασβεστίου στην εγκυμοσύνη;

Πως πρέπει να γίνετε η λήψη του ασβεστίου στην εγκυμοσύνη;

157

Η συμπλήρωση της διατροφής σας με ασβέστιο συνίσταται να γίνεται με την χρήση στοιχειώδους ασβεστίου σε δοσολογία (1,5-2γρ την ημέρα). Η ημερήσια πρόσληψή σας μαζί με την διατροφή σας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3γρ.

Ο γιατρός και η μαία σας κρίνοντας από το ιστορικό σας θα σας προτείνουν την έναρξη συμπληρώματος ασβεστίου μετά τις 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Η πρόσληψη της συνιστώμενης δόσης γίνετε τμηματικά μέσα στην μέρα, ενώ διασπάται σε δύο ή τρείς δόσεις που λαμβάνονται με τα γεύματα. Ενώ είναι καλύτερο να λαμβάνεται το ασβέστιο και το σίδηρό σας σε απόσταση ωρών καθώς είναι πιθανή η αντίδραση μεταξύ των σκευασμάτων.

Posted in: Πως πρέπει να γίνετε η λήψη του ασβεστίου στην εγκυμοσύνη;Πως πρέπει να γίνετε η λήψη του ασβεστίου στην εγκυμοσύνη;

Σε τι μπορεί να ωφελήσει επιπλέον η λήψη ασβεστίου στην εγκυμοσύνη;

Σε τι μπορεί να ωφελήσει επιπλέον η λήψη ασβεστίου στην εγκυμοσύνη;

Νέες έρευνες δίνουν προβάδισμα στην προληπτική πρόσληψη ασβεστίου συμπληρωματικά στην διατροφή της μητέρας για την μείωση της εμφάνισης προεκλαμψίας και διαταραχών της αρτηριακής πίεσης μεταξύ γυναικών που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο.

Συγκεκριμένα οι γυναίκες σε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας ή διαταραχών της πίεσης στην εγκυμοσύνη μείωσαν κατά 78% των κίνδυνο εμφάνισης αυτών των διαταραχών. Αντίστοιχα το ρίσκο αυτό μειώθηκε κατά 41% στις γυναίκες που δεν εμφάνισαν κάποιο κίνδυνο από το ιατρικό τους ιστορικό.

Το ποσοστό εμφάνισης διαταραχών της πίεσης άλλων της προεκλαμψίας φαίνεται να μειώθηκε κατά 53% και 57% , στις γυναίκες υψηλού και χαμηλού κινδύνου.

Το ποσοστό της εμφάνισης εκλαμψίας παρέμεινε αμετάβλητο μεταξύ των δύο ομάδων πρόσληψης και μη πρόσληψης ασβεστίου.

Ωστόσο η εμφάνιση μιας σπάνιας επιπλοκής που προέρχεται από τις επιπτώσεις της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε ζωτικά όργανα  και λέγεται HELLP syndrome( link : http://en.wikipedia.org/wiki/HELLP) , αυξήθηκε κατά 2,5 φορές μεταξύ των γυναικών που έπαιρναν ασβέστιο.

Οι επιπτώσεις ωστόσο στις παραμέτρους της υγείας του μωρού σας όπως το χαμηλού βάρους γέννησης, την ενδομήτρια ανάπτυξη, ο πρόωρος τοκετός, η ανάγκη για νοσηλεία στην μονάδα νεογνών, ο ενδομήτριος θάνατος και η θνησιμότητα στην νεογνική ηλικία δεν φαίνεται να επηρεάζονται απόλυτα θετικά με την πρόσληψη ασβεστίου στην εγκυμοσύνη.

Posted in: Σε τι μπορεί να ωφελήσει επιπλέον η λήψη ασβεστίου στην εγκυμοσύνη;

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.