όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Wednesday 21 March 2018

Μπορούν τα ωμέγα 3 λιπαρά να κάνουν το μωρό σας πιο έξυπνο;

Αρκετές μελέτες των τελευταίων ετών έχουν ερευνήσει την επίδραση της συμπλήρωσης της διατροφής στην εγκυμοσύνη με ωμέγα 3 λιπαρά που μπορεί να καταναλωθούν είτε ως συμπληρώματα διατροφής είτε μέσα από την ενθάρρυνση κατανάλωσης των φυσικών τους πηγών που είναι τα ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός κ.λ.π.

Καμία όμως έρευνα μέχρι στιγμής δεν συγκέντρωσε και δεν έδωσε βάθος στην συσσώρευση των ήδη υπαρχόντων αποτελεσμάτων όσο αφορά την κατανάλωση ωμέγα 3 στην εγκυμοσύνη και την πραγματική επίδραση αυτών στην νοητική και οπτική ικανότητα των εμβρύων αργότερα στην ζωή.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Αmerican Journal of Clinical Nutrition συνέλεξε 11 μεγάλες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 5272 γυναίκες που κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είτε κατανάλωναν είτε όχι ωμέγα 3 λιπαρά. Οι περισσότερες από τις μελέτες παρουσίασαν ελλείψεις στην μεθοδολογία τους ωστόσο τα αποτελέσματα έδειξαν πως δεν υπήρχε κάποια διαφορά στην γνωστική, γλωσσική και κινητική ηλικία των παιδιών εκτός από μια μικρή αύξηση που παρατηρήθηκε στην ηλικία των 2 έως 5 ετών σχετικά με την γνωστική ικανότητα με βάση την ηλικία. Οι μελετητές αποδίδουν το γεγονός αυτό στο αυξημένο γνωστικό και οικονομικό επίπεδο των γονέων που κατανάλωναν ωμέγα 3 στην εγκυμοσύνη και παρείχαν επαρκή ερεθίσματα στο παιδί τους παρά στην κατανάλωση ωμέγα 3, καθότι και οι έρευνες που προήγαγαν αυτό το αποτέλεσμα φαίνεται να είχαν έλλειψη αντικειμενικότητας.

Όσο αφορά την οπτική ικανότητα η ποιότητα και το είδος των ερευνών δεν παρείχαν ικανοποιητική σχεδίαση έτσι ώστε τα δεδομένα να μπορέσουν να συγκεντρωθούν και να συγκριθούν αποτελεσματικά. Συμπερασματικά η οπτική ικανότητα δεν φαίνεται να επηρεάζεται θετικά ή αρνητικά από την κατανάλωση ωμέγα 3 στην εγκυμοσύνη.

Οι συγγραφείς καταλήγουν πως οι έρευνες δεν επαρκούν για την διαμόρφωση επαρκών συμπερασμάτων σχετικά με την χρήση ωμέγα 3 στην εγκυμοσύνη και τα οφέλη της για τα κυοφορούμενα έμβρυα. Ωστόσο τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και η Αμερικάνικη ένωση Μαιευτήρων προωθούν την κατανάλωση περισσότερων μερίδων ψαριών στην εγκυμοσύνη .

 

Πηγή

Gould J,F,Smithers L,G, an Makrides M, 2013,The American Journal of clinical Nutrition,  The effect of maternal omega-3 (n−3) LCPUFA supplementation during pregnancy on early childhood cognitive and visual development: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.