όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Saturday 17 March 2018

Θα μεγαλώσει το παιδί;

 Η ανάπτυξη ενός παιδιού εξαρτάται από το φύλο, την φυλή, την διατροφή και το περιβάλλον στο οποίο ζει και αναπτύσσεται. Δεν αναπτυσσόμαστε όλοι με τους ίδιους ρυθμούς και αυτό μας κάνει ιδιαίτερους και ξεχωριστούς σαν μονάδες ανθρώπων. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την ιδιαιτερότητα αυτή και να χαλαρώσουμε λίγο σχετικά με τους πίνακες ανάπτυξης που χρησιμοποιούνται ως δείγματα καλής ανάπτυξης ενός βρέφους ή νεογνού.

Η μεγάλη αγωνία των γονέων είναι εάν το παιδί τους τυγχάνει να μην πάρει το ενδεδειγμένο βάρος ή ύψος σύμφωνα με τον κανόνα, αν θα μεγαλώσει και θα αναπτυχθεί σωστά. Τα βρέφη μπορεί να παρουσιάσουν σε διαφορετικές περιόδους μειωμένη ανάπτυξη. ¨1η κατηγορία : μειωμένη ανάπτυξη πριν τους 2 πρώτους μήνες της ζωής , 2η κατηγορία: μειωμένη ανάπτυξη μεταξύ 2-9 μηνών.

Ερευνητές μελέτησαν 11.499 μωρά  εκ των οποίων το 4,4% εμφάνισε μειωμένη ανάπτυξη πριν τους πρώτους 2 μήνες της ζωής του ενώ το 4,1% εμφάνισε μειωμένη ανάπτυξη μεταξύ 2-9 μηνών.  Η ανάπτυξη των παιδιών αυτών μελετήθηκε έως την ηλικία των 13 ετών με ενδιάμεσες μετρήσεις της περιμέτρου στην κοιλιακή χώρα στα 7,10 και 13 έτη της ζωής.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως  τα μωρά που δεν πήραν επαρκές βάρος μέσα στους πρώτους 2 μήνες αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα έως και το 2 έτος. Η ανάπτυξη του βάρους τους εξομαλύνθηκε με των συνομηλίκων τους ωστόσο το ύψος τους παρέμεινε σε χαμηλότερα επίπεδα. Η διαφορά αυτή έτεινε να εξομαλύνετε πλήρως έως το 13 έτος της ηλικίας τους.

Η δεύτερη κατηγορία παιδιών φαίνεται πως συνέχισε να παίρνει σταθερό βάρος και να εξομαλύνει την ανάπτυξη του βάρους με τους συνομηλίκους της στο 7ο και 10ο έτος της ζωής. Το ίδιο συνέβη και με το ύψος.

Οι μελετητές συμπέραναν πως μέχρι την εφηβεία τα περισσότερα από αυτά τα βρέφη βρίσκονται σε αρμονία με τις ενδεδειγμένες καμπύλες ανάπτυξής τους σύμφωνα με την ηλικία τους.

Πηγή

Din.Z. et.al.,2013,Peadiatrics, Growth Outcomes of Weight Faltering in Infancy in ALSPAC

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.