όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Wednesday 21 March 2018

Μητρικό γάλα και πρόωρο νεογνό.Πόσο απαραίτητο και κατάλληλο είναι το μητρικό γάλα για τα πρόωρα νεογνά;

Χρείαζεστε βοήθεια στο θηλασμό;

 

Εισαγωγή

Η προωρότητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη μαιευτική και νεογνολογία. Μια κατάσταση ανάμεικτων συναισθημάτων για τη μητέρα και το ζευγάρι που θέλουν το καλύτερο για το μωρό τους αλλά και που δεν είναι ακριβώς σίγουροι πως θα μπορούσαν να συμμετάσχουν επαρκώς και με αυτοπεποίθηση σύμφωνα με το ρόλο του γονέα, στη φροντίδα του μωρού τους, που μπορεί να χρειάζεται εντατική νοσηλεία. Το μητρικό γάλα και η παροχή του στη διατροφή του μωρού σας αποτελεί τον τέλειο τρόπο να συμμετάσχετε στη φροντίδα του μωρού σας που γεννήθηκε πρόωρα και να δώσετε στο παιδί σας την αρτιότερη, άριστη και πλήρη τροφή που μόνο εσείς μπορείτε να σχηματίσετε για αυτό. Διαβάστε παρακάτω για τα οφέλη του μητρικού γάλακτος στα πρόωρα μωρά και κάντε απαραιτήτως τη δική σας προσπάθεια βάζοντας σε προτεραιότητα το ρόλο σας ως μητέρα και πατέρας.

Μητρικό γάλα και πρόωρο νεογνό.Πόσο απαραίτητο και κατάλληλο είναι το μητρικό γάλα για τα πρόωρα νεογνά;

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του μητρικού γάλακτος των πρόωρων νεογνών που το καθιστούν πολύτιμο;

Το μητρικό γάλα αποτελεί την τέλεια τροφή με μοναδικές ιδιότητες τόσο για τα τελειόμηνα  όσο και για τα πρόωρα νεογνά. Η σύσταση του μεταβάλλεται με τη πάροδο της ηλικίας γαλουχίας αλλά και ξεκινά από μια πυκνότερο σύσταση στις γυναίκες που γεννούν πρόωρα. Τα χαρακτηριστικά του γάλακτος των μητέρων που γεννούν πριν τις 37 εβδομάδες υπερκαλύπτουν τις ανάγκες ενός νεογέννητου στην αρχή της ζωής του τόσο σε ανάπτυξη,όσο και σε επίπεδο προστασίας από παθήσεις και λοιμώξεις, στην ανάπτυξη επαρκούς και φυσιολογικής όρασης , στη διατήρηση καλής οστικής πυκνότητας, τη φυσιολογική νευρολογική ανάπτυξη και τέλος την ψυχολογική του ανάπτυξη.

Posted in: Μητρικό γάλα και πρόωρο νεογνό.Πόσο απαραίτητο και κατάλληλο είναι το μητρικό γάλα για τα πρόωρα νεογνά;

Περισσότερα τα θρεπτικά συστατικά στο μητρικό γάλα

Το μητρικό γάλα παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που απορροφούνται επαρκώς και καλύπτουν την ανάγκη του μωρού σας που παρουσιάζεται υψηλή.

Το μωρό σας όταν γεννηθεί πρόωρα χρειάζεται περίπου 180 θερμίδες ανά κιλό βάρους. Την ενεργειακή του αυτή ανάγκη την καλύπτει άρτια το μητρικό γάλα καθώς παρουσιάζει σημαντικά ενισχυμένη περιεκτικότητα σε λίπος (περίπου το 50% της σύστασης του) , πρωτεΐνες και λακτόζη, συστατικά πολύτιμα για την εκπλήρωση των μεταβολικών του αναγκών. Επίσης παρουσιάζει σημαντικά υψηλότερο ποσοστό σε νάτριο, κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Το μητρικό γάλα δε χρειάζεται καμιά συμπλήρωση με έξτρα συστατικά ή κάποια αλλού είδους επεξεργασία για να γίνει κατάλληλο για το πρόωρο μωρό σας όπως το ξένο γάλα.

Posted in: Μητρικό γάλα και πρόωρο νεογνό.Πόσο απαραίτητο και κατάλληλο είναι το μητρικό γάλα για τα πρόωρα νεογνά;

Καλύτερη Ανοσοπροστασία από το μητρικό γάλα

Το μητρικό γάλα παρουσιάζει σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό προστατευτικών παραγόντων που προφυλάσσουν το μωρό σας από μικρόβια και ιούς. Περιέχει σημαντικά αυξημένο αριθμό ανοσοσφαιρίων, IGA , λυσοζύμη και λακτοφερρίνη που προσφέρουν παθητική ανοσία στο μωρό σας σε οτιδήποτε έχετε έρθει εσείς σε επαφή στη ζωή σας. Έχει αυξημένα λεμφοκύτταρα , μακροφάγα, νιτρόφιλα κύτταρα που καταστρέφουν παθογόνους μικροοργανισμούς. Και τέλος σημαντικά μεγάλη ποσότητα παραγόντων ανάπτυξης όπως ο παράγοντας ανάπτυξης άλφα και ο επιδερμικός παράγοντας ανάπτυξης που φροντίζουν στην καλύτερη επούλωση και ανασχηματισμό ιστών όπως του εντέρου.

Οι παραπάνω ανοσολογικοί παράγοντες απουσιάζουν τελείως από το ξένο γάλα και δεν υπάρχουν επαρκή υποκατάστατα. Για το λόγο αυτό τα πρόωρα μωρά που δε λαμβάνουν μητρικό γάλα παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό νοσηρότητας.

Posted in: Μητρικό γάλα και πρόωρο νεογνό.Πόσο απαραίτητο και κατάλληλο είναι το μητρικό γάλα για τα πρόωρα νεογνά;

Καλύτερη Γαστρεντερολογική ανάπτυξη και ωρίμανση με μητρικό γάλα

Η χρήση του μητρικού γάλακτος από τα πρόωρα μωρά συμβάλλει σημαντικά στη γαστρεντερολογική  ωρίμανση και ανάπτυξη μέσω της δράσης του συστατικού λακτάση, η οποία βοηθά σημαντικά στη ωρίμανση του εντέρου και τη σωστότερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Έτσι για παράδειγμα τα κρούσματα της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας είναι πολύ πιο συχνά (7,2% ) στα μωρά τα οποία δεν παίρνουν μητρικό γάλα ενώ παρουσιάζουν πολύ μικρότερη συχνότητα (1,2%) στα μωρά που τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα.

Posted in: Μητρικό γάλα και πρόωρο νεογνό.Πόσο απαραίτητο και κατάλληλο είναι το μητρικό γάλα για τα πρόωρα νεογνά;

Καλύτερη Νευρολογική ανάπτυξη με μητρικό γάλα

Τα πρόωρα μωρά καλούνται να πραγματοποιήσουν στην εξωμήτρια ζωή την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους ο οποίος σε μόλις 8 εβδομάδες μπορεί και πρέπει να διπλασιάσει το βάρος τους. Ο ρόλος της ποιότητάς διατροφής σε αυτό το σημείο ανάπτυξης φαίνεται πολύ βασικός. Τα μωρά που λάμβαναν μητρικό γάλα κατά αυτή την περίοδο φαίνεται να είναι περισσότερο έξυπνα και να τα καταφέρνουν καλύτερα στην κίνηση και τη νόηση σε σύγκριση με συνομήλικα σε προωρότητα μωρά τα οποία λάμβαναν ξένο γάλα. Τα πρόωρα μωρά που τρέφονται με ξένο γάλα φαίνεται ότι έχουν κατά 40-60% μεγαλύτερη ανάγκη παρακολούθησης ειδικού σχολείου σε σύγκριση με τα μωρά που λάμβαναν μητρικό γάλα.

 

Posted in: Μητρικό γάλα και πρόωρο νεογνό.Πόσο απαραίτητο και κατάλληλο είναι το μητρικό γάλα για τα πρόωρα νεογνά;

Καλύτερη Όραση με μητρικό γάλα

Η όραση των πρόωρων μωρών που τρέφονται επίσης με μητρικό γάλα παρουσιάζεται υψηλά αυξημένη σε σύγκριση με συνομήλικα σε προωρότητα μωρά που τρέφονται κυρίως με το ξένο γάλα. Ο αμφιβληστροειδής τείνει να αναπτύσσεται στη διάρκεια της εξωμήτριας ζωής και να επηρεάζεται σημαντικά από την επάρκεια της τροφής του μωρού σας σε αραχιδονικό οξύ και DHA. Τα συστατικά αυτά παρουσιάζονται πλούσια στο μητρικό γάλα αλλά όχι στο ξένο. Ενώ η χρήση εμπλουτισμένων γαλάτων με αυτά τα συστατικά φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την νοσηρότητα προκαλώντας αλλεργίες και γαστρεντερίτιδα σε αρκετά μωρά.

Posted in: Μητρικό γάλα και πρόωρο νεογνό.Πόσο απαραίτητο και κατάλληλο είναι το μητρικό γάλα για τα πρόωρα νεογνά;

Σαφώς βελτιωμένες οι σχέσεις σύνδεσης μητέρα παιδιού(bonding) με την προσφορά του μητρικού γάλακτος

Αμέσως μετά τη γέννηση και για τις πρώτες ώρες, η σύνδεση της μητέρας με το μωρό είναι μια μοναδική στιγμή και εμπειρία που φαίνεται να έχει αντίκτυπο στο ρόλο και την αντίληψη της γυναίκας για τη μητρότητα. Η επαφή δέρμα με δέρμα βοηθά τις νέες μητέρες να συνδεθούν με το μωρό τους και μάλιστα στην περίπτωση προωρότητας συνίσταται ο πρώτος έλεγχος του μωρού και οι πρώτες κινήσεις ανάνηψης να γίνονται στην αγκαλιά της μαμάς.

Ο θηλασμός ή η προσφορά του μητρικού γάλακτος στο μωρό σας επαναφέρει τον πρωταγωνιστικό σας ρόλο ως γονιός στη φροντίδα του μωρού σας. Είτε θηλάζοντας απευθείας είτε με την προσφορά του γάλακτος σας με άλλο μέσο το μωρό σας παίρνει ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να μεγαλώσει σωστά και προστατευμένα. Και το παίρνει μόνο από εσάς. Έτσι η συνεισφορά σας στην συνολική του φροντίδα είναι καθοριστική και μπορεί να επαναφέρει το μοντέλο του γονέα που φανταζόσασταν πως θέλατε να γίνετε στην διάρκεια της εγκυμοσύνης , γεμάτη αυτοπεποίθηση. Μια πολύ σημαντική συνεισφορά σε αυτό μπορεί να δώσει η μέθοδος kangaroo η οποία ενισχύει την επαφή δέρμα με δέρμα με το μωρό σας, την γρηγορότερη έναρξη του απευθείας θηλασμού, την μείωση του χρόνου παραμονής σας στο μαιευτήριο και την παραγωγή θρεπτικότερης και μεγαλύτερης ποσότητας γάλακτος από εσάς.Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Posted in: Μητρικό γάλα και πρόωρο νεογνό.Πόσο απαραίτητο και κατάλληλο είναι το μητρικό γάλα για τα πρόωρα νεογνά;

Ζητήστε τη βοήθεια του all4baby  για να επιτύχετε στο θηλασμό ακόμα και στην περίπτωση που γεννήσετε πρόωρα.Καλέστε μας τώρα στο τηλέφωνο επικοινωνίας!

Μαθήματα Θηλασμού

Πηγές:

Riordan J.,Wambach K.  (2010)Breastfeeding and Human Lactation Jones and Bartlett 4th edition

Palmer-Field K.  (2015) “Breastmilk,Breastfeeding& the Preterm Infant” Health e-Learning (webinar)

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.