όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Πότε μπορεί ο τοκετός να μην εξελιχθεί ομαλά;

 

Μαθήματα τοκετού all4baby Βρείτε βοήθεια στον τοκετό

Εισαγωγή

Ο φυσιολογικός τοκετός ακολουθεί τους δικούς του ρυθμούς και έχει τους δικούς του κανόνες που απαιτούν τη δική μας υπομονή και κατανόηση.Με την χρήση αυτών των δύο κριτηρίων , οι περισσότεροι τοκετοί εξελίσσονται ομαλά χωρίς προβλήματα. Όμως σε ένα μικρό ποσοστό γυναικών θα εμφανιστούν κάποιες επιπλοκές ή κολλήματα κατά την διάρκεια του τοκετού που μπορεί να χρειαστούν παρέμβαση από το γιατρό ή τη μαία για τη διευκόλυνση της εξέλιξής του ή και κάποιες φορές την πραγματοποίηση καισαρικής τομής. Παρακάτω αναφέρουμε τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν σε κόλλημα στον τοκετό και πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν.

Πότε μπορεί ο τοκετός να μην εξελιχθεί ομαλά;

Αδυναμία εξέλιξης διαστολής – Ο τράχηλος δεν ανοίγει

Η αδυναμία εξέλιξης διαστολής παρουσιάζεται στο 5% των πρωτότοκων γυναικών και σε πολύ μικρότερο ποσοστό στις πολύτοκες γυναίκες και αποτελεί το συνηθέστερο λόγο για τον οποίο ο τοκετός δεν εξελίσσεται. Αδυναμία εξέλιξης διαστολής σημαίνει πως ενώ βρίσκεστε σε ενεργό τοκετό, δηλαδή μετά τα 3-4 εκατοστά , και εφόσον έχετε ικανοποιητικές συσπάσεις, η διαστολή του τραχήλου δε φαίνεται να προχωράει καθόλου ή παρουσιάζει σημαντικά μειωμένη πρόοδο, συμπαρασύροντας και την μειωμένη δυνατότητα καθόδου του μωρού σας.

Τα αίτια που προκαλούν τη μειωμένη αυτή πρόοδο σχετίζονται με μη ικανοποιητική δύναμη συσπάσεων, την ανθεκτικότητα και σκληρότητα του τραχήλου της μήτρας και την δύναμη που ασκεί το κεφαλάκι του μωρού σας στους περιβάλλοντες ιστούς.

Η χρήση της επισκληριδίου , οι θέσεις που υιοθετούνται στη διάρκεια ενός τοκετού και η χρήση του νερού φαίνεται να συμβάλλουν στην αποφυγή εμφάνισης αυτής της επιπλοκής.

Posted in: Πότε μπορεί ο τοκετός να μην εξελιχθεί ομαλά;

Αδυναμία εξέλιξης εξώθησης – Δε σπρώχνουμε σωστά

Η αδυναμία εξέλιξης στην εξώθηση εμφανίζεται σε περίπου 6% των πρωτότοκων γυναικών και πολύ μικρότερο ποσοστό των πολύτοκων γυναικών. Συνηθέστερη αιτία είναι η έλλειψη παραγωγής ικανοποιητικών συσπάσεων από το σώμα και η ελλιπής προσπάθεια από τη μητέρα. Με την παραγωγή αποτελεσματικότερων συσπάσεων , μέσω φαρμακευτικής αγωγής , την κατάλληλη καθοδήγηση από τη μαία σας και τη δική σας ενεργή συμμετοχή το πρόβλημα λύνεται. Σε αυτό το στάδιο μόνο το 2% των γυναικών θα χρειαστεί να κάνουν καισαρική τομή.

Στο 4% των πρωτότοκων γυναικών που παρά τη χορήγηση ωκυτόκιων φαρμάκων και την αποτελεσματικότερη εξώθηση, δεν προκύπτει κολπικός τοκετός αλλά το μωρό έχει κατέβει χαμηλότερα μέσα στην λεκάνη τότε ο γιατρός σας μπορεί να επέμβει με την χρήση εμβρυουλκίας ή συκιουλκίας για την επίτευξη του κολπικού τοκετού.

Posted in: Πότε μπορεί ο τοκετός να μην εξελιχθεί ομαλά;

Μειωμένη κάθοδος του εμβρύου στην λεκάνη – Το μωρό είναι ψηλά

Η εμπέδωση του μωρού στην λεκάνη συνήθως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες ή εβδομάδες πριν ξεκινήσει ο τοκετός.  Η κάθοδος ωστόσο που διευκρινίζει την θέση του κεφαλιού του μωρού σας σε σχέση με το στενότερο σημείο της λεκάνης φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο στην εξέλιξη ενός τοκετού. Γνωρίζουμε ότι όταν ένα μωρό δεν έχει ακόμη κατέβει στην λεκάνη με την έναρξη του ενεργού σταδίου τοκετού (μετά τα 3-4 εκατοστά), οι πιθανότητες καισαρικής τομής λόγω ανεπιτυχούς εξέλιξης είναι μεγαλύτερες και φτάνουν το 14% σε σύγκριση με το 5% των γυναικών που το μωρό τους φαίνεται να βρίσκεται χαμηλότερα στην λεκάνη.

Posted in: Πότε μπορεί ο τοκετός να μην εξελιχθεί ομαλά;

Μειωμένες διαστάσεις λεκάνης – Μικρή λεκάνη

Όταν οι διαστάσεις της λεκάνης δεν μπορούν να επιτρέψουν τη φυσιολογική εξέλιξη των κινήσεων του μωρού σας που θα το οδηγήσουν στη γέννηση, ο τοκετός δεν εξελίσσεται. Το φαινόμενο αυτό απαντάται σε λιγότερο από το 1% του πληθυσμού και δεν υπάρχει τρόπος να μπορέσουμε να το διαγνώσουμε νωρίτερα του τοκετού. Βασίζεται αποκλειστικά  στη σχέση των διαστάσεων της λεκάνης και των διαστάσεων του κεφαλιού του μωρού σας. Στην περίπτωση αυτή το μωρό στην πορεία του τοκετού και οι συσπάσεις θα μπορέσουν να μας δώσουν την απάντηση αν όντως ένα μωρό μπορεί ή όχι να περάσει και να γεννηθεί ομαλά από τη λεκάνη σας. Σημειώνεται ότι οι δικές σας διαστάσεις ή του συντρόφου σας δεν είναι αξιόπιστες μέθοδοι που μπορούν να μας δείξουν εάν όντως η λεκάνη σας είναι μικρή ή όχι.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ή φύση φροντίζει έτσι ώστε οι γυναίκες με μικρότερη λεκάνη να γεννούν μικρότερα μωρά. Όταν ο τοκετός δεν εξελίσσεται σε αυτές τις περιπτώσεις τα νερά μπορεί να έχουν σπάσει πριν την έναρξη των συσπάσεων και στην πορεία η διαστολή να εξελίσσεται πολύ αργά ή και καθόλου.

Posted in: Πότε μπορεί ο τοκετός να μην εξελιχθεί ομαλά;

Ανώμαλη θέση του μωρού – Το μωρό κάθεται λάθος

Το μωρό σας μπορεί να έχει διαφορετικές θέσεις μέσα στην κοιλιά σας   και κατά την έναρξη και εξέλιξη του τοκετού, τις οποίες μεταβάλλει στην προσπάθειά του προς την έξοδο. Τα περισσότερα θα καταφέρουν να κάνουν αυτή την εσωτερική στροφή από μια πλάγια ή οπίσθια θέση σε μια πρόσθια και τελικά να πετύχουν ικανοποιητική κάθοδο μέσα στη λεκάνη και τη γέννηση. Ωστόσο το 15% των μωρών με την έναρξη του τοκετού δείχνουν να κοιτούν προς τα μπροστά, υιοθετώντας μια οπίσθια θέση την οποία στο 90% των περιπτώσεων θα μεταβάλλουν σε μια πρόσθια στη διάρκεια του τοκετού. Ένα 5% θα παραμείνει σε αυτή την θέση και θα χρειαστεί τη βοήθεια του γιατρού σας και την πραγματοποίηση εμβρυουλκίας ή καισαρικής τομής για τη γέννηση. Η εμφάνιση επίμονης οπίσθιας θέσης στον τοκετό συμβάλει στο 9% των καισαρικών που συνολικά γίνονται στην διάρκεια ενός τοκετού.

Σε πάρα πολύ σπάνιες περιπτώσεις  (<0,4%)το μωρό στην έναρξη του τοκετού μπορεί να έχει μία προσωπική ή μετωπική προβολή(δηλαδή να προβάλει με το πρόσωπο ή το μέτωπο) που δεν λύνεται με χειρισμούς λόγω της μάζας του και αυτό αποτελεί αιτία να γίνει καισαρική τομή.

Posted in: Πότε μπορεί ο τοκετός να μην εξελιχθεί ομαλά;

Δυστοκία ώμων- Οι ώμοι του μωρού δε χωρούν να περάσουν

Σε περίπου 0,6-1,4% των φυσιολογικών τοκετών το μωρό μπορεί να μην καταφέρνει αρχικά να γεννηθεί σε λιγότερο χρόνο του 1 λεπτού από την έξοδο της κεφαλής. Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω των διαστάσεων του δικού του σώματος (π.χ. ένα μεγάλο μωρό >4 κιλά) ή λόγω μικρών διαστάσεων της λεκάνης στην έξοδο σε σχέση με τις διαστάσεις του μωρού. Το κόλλημα αυτό λύνεται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων με απλούς χειρισμούς που θα μπορέσει να εφαρμόσει η μαία και ο γιατρός σας. Δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί ,όμως η αντιμετώπιση είναι άμεση, η λύση του προβλήματος απλή και τις περισσότερες φορές χωρίς επιπλοκές για εσάς ή το μωρό σας.

Posted in: Πότε μπορεί ο τοκετός να μην εξελιχθεί ομαλά;

Η μαία σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε να “κολλήσει ο τοκετός” σας με τη δική σας συμμετοχή και χρησιμοποιώντας την κίνηση,το νερό την αποφυγή στρεσογόνων παραγόντων και την όσο το δυνατόν λιγότερη χρήση φαρμάκων όπως πεθιδίνης κ επισκληριδίου. Ήδη από την εγκυμοσύνη  με τα  μαθήματα τοκετού θα μπορέσετε να γνωρίσετε όλους τους τρόπους που θα σας βοηθήσουν για μια ομαλότερη εξέλιξη .

Μη χάσετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε κ εσείς!Καλέστε μας τώρα!

Πηγές:

(2013)”Safe Childbirth Checklist Programmes:An Overview” World Health Organization

(2007)” Intrapartum care:Care of healthy women and their babies during childbirth”NICE (National Institute for Health and Care Excellence)

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.