όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Sunday 27 May 2018

Ο ομφάλιος λώρος μετά τον τοκετό

Η κοπή του λώρου αμέσως μετά τον τοκετό και ιδιαίτερα ο χρόνος στον οποίο αυτό συμβαίνει αποτελούν σημαντικά στοιχεία για την επίτευξη της καλύτερης υγείας για εσάς και το μωρό σας.

Τα ευεργετικά πλεονεκτήματα της καθυστερημένης απολίνωσης του λώρου μετά τον τοκετό φαίνεται να είναι γνωστά από τον 19ο αιώνα όπου είχε παρατηρηθεί αδυναμία των νεογνών όταν ο λώρος απολινώνεται νωρίς.

 

Ο ομφάλιος λώρος ακόμη και λίγο μετά την γέννηση, συνεχίζει να τροφοδοτεί το μωρό σας , για χρόνο από 1 έως 5 λεπτά (μέχρι να σταματήσει να έχει σφυγμό), με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να βελτιώνει την δική σας απώλεια αίματος αμέσως μετά τον τοκετό.

 

πλεονεκτήματα-κοπή-λώρος

Ποια είναι τα βασικότερα πλεονεκτήματα της καθυστερημένης κοπής του λώρου;

Σύμφωνα με νεότερες έρευνες τα βασικά πλεονεκτήματα της καθυστερημένης αποκοπής του λώρου από το μωρό σας πέραν του πρώτου λεπτού είναι τα παρακάτω:

Για εσάς

Φαίνεται ότι η καθυστέρηση της κοπής του λώρου και η διοχέτευση του τελευταίου όγκου αίματος που προμηθεύει ο πλακούντας το μωρό σας, συμβάλλει σε κάποιο βαθμό στην δική σας απώλεια αίματος μετά τον τοκετό και μειώνει τα περιστατικά παρακράτησης του πλακούντα αμέσως μετά τον τοκετό. Περισσότερες έρευνες αναμένονται για αυτό το ερώτημα.

Για το μωρό σας

– Αυξάνει τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής και συμβάλλει σημαντικά στην επαρκέστερη σωματική, νοητική και κινητική ανάπτυξη του μωρού σας. Η έλλειψη σιδήρου αφορά το 42%των περιστατικών εκδήλωσης αναιμίας στα παιδιά σήμερα και είναι αρκετά συχνό να εκδηλώνεται λόγω έλλειψης από την νεογνική ή πρώτη βρεφική ηλικία , χρόνοι πολύ σημαντικοί για την μετέπειτα νοητική ανάπτυξη του ατόμου.

– Στα πρόωρα νεογνά, που αποτελούν ευάλωτη ομάδα, η καθυστέρηση του λώρου φαίνεται να μειώνει σημαντικά τα περιστατικά εγκεφαλικής αιμορραγίας, νεκρωτικής εντεροκολίτιδας και δευτερογενούς γενικευμένης λοίμωξης,μειώνει την ανάγκη μηχανικής αναπνευστικής υποστήριξης και την χρήση παραγόντων surfactant για τους πνεύμονες του μωρού. Ταυτόχρονα αυξάνει τον αιματοκρίτη, την αιμοσφαιρίνη, την οξυγόνωση του εγκεφάλου,την ροή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την αρτηριακή πίεση. Τέλος η καθυστέρηση της κοπής του λώρου φαίνεται να είναι σημαντική και για την νευροκινητική ανάπτυξη των πρόωρων μωρών.

 

Posted in: πλεονεκτήματα-κοπή-λώρος

Πότε πρέπει να κόβεται ο λώρος;

H κοπή του λώρου συνίσταται να πραγματοποιείται μεταξύ του 1ου και του 5ου λεπτού από την γέννηση με σκοπό την διοχέτευση μεγαλύτερου όγκου αίματος προς το μωρό σας.

Κατά την διάρκειά του χρόνου αυτού το μωρό μπορεί και πρέπει να βρίσκεται πάνω σας δέρμα με δέρμα σε μια προσπάθεια να νιώσει ασφάλεια και ζεστασιά αμέσως μετά τον τοκετό. Ο λώρος στην διάρκεια του χρόνου αυτού εξακολουθεί να του δίνει οξυγόνο και έτσι μπορεί το ίδιο σε ένα ευμενέστερο περιβάλλον να αποφασίσει πότε θα κάνει την αναπνοή του ρυθμική και φυσιολογική ενώ ταυτόχρονα παίρνει έξτρα bonus οξυγόνου.Εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα είναι η άμεση ανάγκη αναπνευστικής υποστήριξης από το μωρό σας. Αυτό συνήθως απαντάται μετά από κάποιο περιστατικό υποξίας στην διάρκεια του τοκετού που υποδηλώνει άμεση ανάγκη μηχανικής υποστήριξης από τον παιδίατρο για το μωρό σας.Στις περισσότερες ωστόσο περιπτώσεις, η πράξη αυτή είναι εφικτή και λαμβάνει χώρα αμέσως μετά τον τοκετό σας, ,με μέσο χρόνο 3 λεπτά από την γέννηση.

Posted in: πλεονεκτήματα-κοπή-λώρος


Ζητήστε από το γιατρό και την μαία σας μέσα από το δικό σας πλάνο τοκετού να πραγματοποιήσουν την κοπή του λώρου σε εταίρο χρόνο. Στα περισσότερα μαιευτήρια των Αθηνών , κατά την γνώμη του συγγραφέα η πρακτική αυτή είναι διαδεδομένη, σεβαστή και πρακτικά λειτουργική με όλες τις διαδικασίες και πολιτικές των κλινικών.

 

Πηγές: 

World Health Organization , 2014. Delayed Umbilical Cord Clamping . 1st ed. USA 

McDonald, Middleton,Dowswell, Morris, S., P., T., P., 2013. Effect of timing of umbilical cord clamping of term infants on maternal and neonatal outcomes. USA

Palethorpe, Farrar,Duley, R., D., L., 2010. Alternative positions for the baby at birth before clamping the umbilical cord. USA

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.