όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Πότε δεν είναι αναγκαία η καισαρική τομή;

 

Μαθήματα τοκετού all4baby

Εισαγωγή

Η καισαρική τομή είναι και ιατρική πράξη με συγκεκριμένη και σημαντική ένδειξη και συμβολή στην υγεία της μητέρας και του μωρού. Δεν παύει όμως να αποτελεί μια μέθοδο που τα τελευταία χρόνια η επινόηση ενδείξεων και σημείων εφαρμογής της στην μαιευτική , ξεπερνούν την πραγματική ένδειξη  και περνούν στη κατάχρηση του ρόλου της. Αποτέλεσμα συνέπειες για την υγεία της μητέρας και του νεογνού. Παρακάτω αναφέρονται λόγοι που πιο συχνά μπορεί να παρουσιαστούν ως σχετικές  ενδείξεις της καισαρικής τομής,που ο φυσιολογικός τοκετός ενδείκνυται όταν λοιπά παθολογικά στοιχεία, όπως η εμβρυϊκή δυσχέρεια, δεν υπάρχουν στο ιστορικό σας.

  • Η περιτύλιξη του λώρου: Η περιτύλιξη του λώρου είναι πολύ συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αποτελεί ένα φυσικό επακόλουθο της κίνησης του μωρού μέσα στη μήτρα όπου περιτυλίγεται σε διάφορα σημεία του σώματος του μωρού σας. Η εμφάνιση οποιασδήποτε μορφής περιτύλιξης εκτός τοκετού ΔΕΝ αποτελεί αιτία προγραμματισμένης καισαρικής χωρίς εμφάνιση σημείων εμβρυϊκής δυσχέρειας στην περίπτωση που το μωρό σας. Συνηθέστερα μια περιτύλιξη του λώρου θα αναδειχθεί σε μικρή μερίδα φυσιολογικών τοκετών ως πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εξέλιξης τους.
  • Η ηλικία της μητέρας:Η ηλικία σας δεν αποτελεί καμιά ένδειξη από μόνη της χωρίς άλλα στοιχεία στο ιστορικό της εγκυμοσύνης σας για καισαρική τομή. Ο φυσιολογικός τοκετός αποτελεί την ενδεδειγμένη και ασφαλέστερη μέθοδο γέννησης ανεξαρτήτως της ηλικίας της γυναίκας.
  • Η δίδυμη κύηση: Η δίδυμη κύηση δεν  έχει εξορισμού ένδειξη την καισαρική τομή. Στην περίπτωση που το πρώτο μωρό έρχεται με το κεφάλι και το δεύτερο με το κεφάλι ή με τον ποπό (κεφαλική ή ισχιακή προβολή), o φυσιολογικός  τοκετός είναι επίσης εφικτός και επιτυχημένος στο 60% των περιπτώσεων. Μόνο 3,5% των δίδυμων το δεύτερο μωρό θα χρειαστεί να γεννηθεί με καισαρική τομή μετά τη γέννηση του πρώτου.Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή παίζει και το γενικότερο ιστορικό της εγκυμοσύνης. Μια φυσιολογική δίδυμη εγκυμοσύνη χωρίς εμφανή προβλήματα για τη μητέρα και τα μωρά δεν πρέπει να στερείται της ευκαιρίας φυσιολογικού τοκετού, εφόσον αυτό αποτελεί και δική σας επιθυμία, που υποστηρίζεται από το γιατρό σας. Με δεδομένο ότι ο καταλληλότερος χρόνος τοκετού είναι η 38η με 40η εβδομάδα (εκτός εάν παρουσιαστεί επιπλοκή) οι πιθανότητες επιτυχημένης προσπάθειας φυσιολογικού τοκετού είναι πολλές. Συζητήστε με το γιατρό και τη μαία σας σχετικά με αυτό το σενάριο τοκετού και ενημερωθείτε πριν αποφασίσετε για την καταλληλότερο τοκετό για εσάς και τα μωρά σας.
  • Πρόωρος τοκετός: Ο τοκετός πριν τις 37 εβδομάδες εγκυμοσύνης παρουσιάζει ανεβασμένη νοσηρότητα και θνησιμότητα για το μωρό. Ωστόσο η διενέργεια καισαρικής τομής σε όλους τους πρόωρους τοκετούς δεν είναι αποδεδειγμένα η προτιμότερη μέθοδος και μάλιστα αρκετές μελέτες αναφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα τους φυσιολογικού τοκετού και στη. Περίπτωση προωρότητας. Για το λόγο αυτό , στην περίπτωση που άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως το εμβρυϊκή στρες, απουσιάζουν ο φυσιολογικός τοκετός θα πρέπει να προτείνεται εφόσον το μωρό σας έχει κεφαλική προβολή και δεν παρουσιάζει σημεία δυσχέρειας.
  • Το μέγεθος της κοιλιάς σας, το ύψος σας, το βάρος σας, το μέγεθος της λεκάνης σας, το νούμερο του παντελονιού  σας, το νούμερο του παπουτσιού σας ή η σχέση του ύψους σας με το βάρος του μωρού ΔΕΝ αποτελούν τρόπους διάγνωσης πιθανής δυσκολίας ή κολλήματος στον τοκετό και ΔΕΝ πρέπει να προτείνονται ως αυτόνομοι λόγοι καισαρικής τομής σε απουσία άλλων επιβαρυντικών παραγόντων στο ιστορικό σας.

O γιατρός και η μαία σας θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν αποτελεσματικά σχετικά με την αναγκαιότητα μιας καισαρικής ενώ στο all4baby αναλαμβάνουμε την ενημέρωση σας σχετικά με όλα τα θέματα για τον τοκετό σας και τι να επιλέξετε μέσα από τα μαθήματα προετοιμασίας για νέους γονείς. Επικοινωνήστε μαζί μας!

Βρείτε βοήθεια στον τοκετό

 

Πηγή:

(2011) “Appendix C:Planned CS compared with planned vaginal birth” NICE(National Institute for Health and Care Excellence) guidelines-Caesarean section 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.