όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 20 July 2018

Έκζεμα της πάνας του μωρού

 

 

Το έκζεμα στην πάνα,ή ατοπική δερματίτιδα,ή τέλος σύγκαμα στην καθομιλουμένη,είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα που εμφανίζεται στα μωρά έως και 2 ετών. Στην νεογνική ηλικία (έως 28 ήμερες), το έκζεμα φαίνεται να εμφανίζεται σε συχνότητα  15-25% .Πιο πιθανή περίοδος εμφάνισης φαίνεται να είναι μετά τους έξι μήνες προς ένα χρόνο. Η ηπιότερη εμφάνιση ερεθισμού στην περιοχή της πάνας του μωρού σου,μπορεί ανά πληθυσμό να φτάσει και το 75%. Πρόκειται για μια μορφή αλλεργίας,δηλαδή υπερευαισθησίας σε ποικίλα αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος . Μάθε από τί προκαλείται και πώς θα προστατέψεις το μωρό σου.Η Γεωργία Λεζέ συμβουλεύει:

 

Ποιοί είναι οι λόγοι που εμφανίζεται το έκζεμα στην πάνα του μωρού;

Κύρια αιτία είναι η διαφορετικότητα του δέματος του μωρού σου,σε σύγκριση με παιδί μεγαλύτερης ηλικίας ή τους ενήλικες. Το δέρμα του μωρού δεν έχει την ίδια δυνατότητα διατήρησης επαρκών επιπέδων ενυδάτωσης και διαθέτει μειωμένη αντίσταση έναντι των μικροβίων.  Επιγραμματικά,ως εξίσου βασικά αίτια εμφάνισης εκζέματος,αναφέρουμε τα εξής:

1.Η έλλειψη σωστού  αερισμού λόγω της πάνας.

2.H μεγάλη υγρασία της περιοχής.

3.Η τριβή.

4.Το υψηλό Ph που αυξάνεται λόγω των ουρήσεων και των κοπράνων(παραγωγή αμμωνίας). 

5.Η υψηλή ενζυματική  δραστηριότητα της περιοχής.

Επίσης θα πρέπει να αναφερθούμε και στους εξωγενείς παράγοντες  όπως τροφές, συνθετικές ουσίες, γύρη, φυτά, ακάρεα, τρίχωμα ζώων, λοιμώξεις καθώς και το ψυχολογικό stress. Όλα αυτά συμβάλλουν τόσο στην εκδήλωση όσο και στην πορεία της νόσου.

Πώς μοιάζει το έκζεμα της πάνας στο μωρό;

Το έκζεμα  ή ο ερεθισμός της πάνας μπορεί να έχουν την εμφάνιση της ακόλουθης εικόνας.Χωρίζονται σε κατηγορίες είτε σε σοβαρότερες είτε σε πιο ήπιες μορφές.Η έκταση του ερεθισμού, ο τύπος του και η εικόνα του δέρματος με γυμνό μάτι καθορίζουν το επίπεδο έκτασης του προβλήματος. Η παρακάτω φωτογραφία μπορεί να σας κατατοπίσει σχετικά με την εμφάνιση του εκζέματος.

Στις σοβαρότερες μορφές,το έκζεμα της πάνας έχει εμφανιστεί στο μεγαλύτερο κομμάτι της περιοχής της πάνας.Παρατηρούνται πολλά σπυράκια στις γύρω περιοχές που δηλώνουν την ανάπτυξη μυκητών και την επιτακτική ανάγκη ειδικής θεραπείας.Συνήθως ο παιδίατρος,αφού εκτιμήσει την κατάσταση του ασθενή,θα προβεί σε χορήγηση αντιμυκητιακής αγωγής για ένα διάστημα.

Πώς εκδηλώνεται η νόσος του βρεφικού εκζέματος της πάνας;

 

Υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα συμπτωμάτων που έχουν παρατηρηθεί,ανάλογα με την βαρύτητα εκδήλωσης του εκζέματος της πάνας.Σε ήπιες συνθήκες,το μωρό θα εκδηλώνει τάση κνησμού,ενώ η περιοχή θα είναι ερυθρωπή και θα έχει σιγουρα κάποιο εξάνθημα.Ο ερεθισμός της περιοχής ενδέχεται να προκαλέσει και ξηροδερμία.Πολλές φορές λόγω των βλαβών που δημιουργούνται στο δέρμα της περιοχής που νοσεί,παρατηρείται ροή υγρού,λόγω της μόλυνσης.

Υπάρχει τρόπος πρόληψης από το έκζεμα της πάνας;

Ακολούθησε πιστά τα παρακάτω και δεν θα βγείς χαμένη:

  •  Κάνε τακτές αλλαγές πάνας στο μωρό σου. Κάθε 2 με 4 ώρες αλλαγής της πάνας είναι αρκετές για να μπορέσουν να παράσχουν την κατάλληλη καθαριότητα και υγιεινή.
  • Πλένε την περιοχή με τρεχούμενο νερό (37°C-40°C) και βάλε ή πετσέτα ή γάζα με σκοπό την αφαίρεση των υπολειπόμενων περιττωμάτων. Η χρήση βρεφικού σαπουνιού για τη πάνα είναι προαιρετική.
  • Η χρήση μωρομάντηλων για τον καθαρισμό της περιοχής δεν είναι αποδεκτή επιστημονικά ούτε αποδεκτή ως καταλληλότερη έναντι της χρήσης του νερού. Ωστόσο η περιστασιακή τους χρήση όταν ακολουθείται από συχνή  αλλαγή πάνας και συχνές πλύσεις με τρεχούμενο νερό είναι ασφαλής.Προτίμησε μωρομάντηλα με ελαφρώς όξινο Ph, χωρίς αλκοόλη, άρωμα και paraben.
  • Μπορείς επίσης,να χρησιμοποιείς προληπτικά κρέμα για την αλλαγή πάνας. Η κρέμα αυτή περιέχει στοιχεία όπως zinc oxide ή petrolatum τα οποία βοηθούν στην διαμόρφωση ενός προστατευτικού φιλμ στην περιοχή. Το προστατευτικό αυτό φιλμ αφήνει το δέρμα προστατευμένο από την τοπική υγρασία και τους μικροοργανισμούς. Η κρέμα λοιπόν αυτή είναι ιδανική και γρήγορη λύση αντιμετώπισης του ερεθισμού της πάνας όταν αυτή συμβαίνει σε μικρό ή μέτριο βαθμό. Εναλλακτικά η χρήση φυτικού λαδιού  όπως αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο φαίνεται να είναι αποτελεσματική για την προστασία από ερεθισμούς.
  • Άφηνε συχνά την περιοχή να αερίζεται με τα πρώτα σημάδια κοκκινίσματος. Αυτό σίγουρα αποτελεί και την δραστικότερη λύση.
  • Στην περίπτωση που το έκζεμα δεν υποχωρεί ή γίνεται χειρότερο επικοινώνησε άμεσα με τον παιδίατρο σας.
  • Θήλασε το μωρό σου αποκλειστικά. Ένα πλεονέκτημα του θηλασμού είναι πως,τα κακά και τσίσα του μωρού σου,λόγω της τροφής αυτής,είναι περισσότερο φιλικά προς το δέρμα.

 

 

Μάθετε περισσότερο για τη φροντίδα του μωρού σας στα μαθήματα φροντίδας μωρού του Αll4baby και ζητήστε τη βοήθεια μας στο σπίτι για να σας δείξουμε τα πάντα για τη φροντίδα του μωρού σου. Επικοινωνήστε μαζί μας!

 

 

 

Μαθήματα βρεφικού μασάζ

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.