όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 20 July 2018

Παρατασική Εγκυμοσύνη

Φαίνεται ότι το μωρό σου επέλεξε να μείνει λίγο παραπάνω στο φιλόξενο χώρο της μήτρας. Αρκετά δημοφιλής επιλογή αν κρίνουμε από τις έρευνες, προκύπτει πως το λιγότερο του 5% των μωρών γεννιέται την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού. Μην ξεχνάς ότι πολλές φορές η πιθανή ημερομηνία τοκετού μπορεί να έχει υπολογισθεί λανθασμένα.Στην περίπτωση αυτή δεν έχει αργοπορήσει το μωρό σου! ‘Μόνο το μωρό ξέρει πότε είναι έτοιμο να γεννηθεί’ λέει το ρητό. Εμείς όμως οφείλουμε να αναλύσουμε την παρατασική εγκυμοσύνη, όπως εκείνη ονομάζεται, σε περίπτωση που το μωρό σου δεν αποφασίζει να σε συναντήσει ‘στην ώρα του’!Η Γεωργία Λεζέ,μαία IBCLC ,μας ενημερώνει εκτενώς για το θέμα.

 

Τι είναι η παρατεταμένη ή παρατασική εγκυμοσύνη;

Παρατεταμένη ή παρατασική ονομάζεται η εγκυμοσύνη που συνεχίζεται μετά τις 42 εβδομάδες κύησης. Ο υπέρηχος της αυχενικής διαφάνειας, που πραγματοποιείται στο τέλος του πρώτου τριμήνου, προσδιορίζει ακριβώς τις εβδομάδες εγκυμοσύνης . Επιπρόσθετα καθορίζει και την πιθανή ημερομηνία τοκετού σύμφωνα με την εμβρυική ανάπτυξη.Χρησιμοποιώντας αυτήν την ημερομηνία θεωρείται ότι η εγκυμοσύνη σας είναι τελειόμηνη στις 40 εβδομάδες.Στις 40 εβδομάδες υπολογίζεται και η πιθανή ημερομηνία του τοκετού σου. Παρατασική ή παρατεταμένη ονομάζεται η εγκυμοσύνη μετά τις 42 εβδομάδες.

 

Πόσο συχνό είναι μία εγκυμοσύνη να εξελιχθεί σε παρατασική;

Οι μελέτες δείχνουν ότι η παρατασική εγκυμοσύνη μπορεί να συμβεί στο 4-19% του πληθυσμού. Για τον πληθυσμό της Ευρώπης η πιθανολτητα να είσαι έγκυος 42εβδομάδες είναι 3%.

 

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση της παρασιτικής εγκυμοσύνης;

 

To ενδεχόμενο η εγκυμοσύνη σου να συνεχίσει να εξελίσσετε μετά τις 42 εβδομάδες φαίνεται να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τους εξής παράγοντες:

  • Το βάρος σου πριν την εγκυμοσύνη και ειδικότερα εάν είχες δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 25.
  • Εάν αυτός είναι ο πρώτος σου τοκετός.
  • Εάν είχες ήδη κάποια παρατασική εγκυμοσύνη στο παρελθόν. Σε αυτή την περίπτωση έχετε περίπου 27% πιθανότητες να γεννήσεις και πάλι μετά τις 42 εβδομάδες ή για το τρίτο παιδάκι 39% πιθανότητες,σε σύγκριση με το 10% για το γενικό πληθυσμό.
  • Εάν η μητέρα σου είχε μια παρατασική εγκυμοσύνη τότε εσύ φαίνεται να έχεις 2 με 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα από το γενικό πληθυσμό.Καλό θα ήταν να ελέγξεις την κληρονομικότητά σου.
  • Σπάνιες εξαιρετικά παθήσεις του μωρού όπως ανεγκεφαλία, υποπλασία επινεφριδίων κ.λ.π μπορούν να αυξήσουν επίσης την πιθανότητα για παράταση της εγκυμοσύνη σου.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από μία παρασιτική εγκυμοσύνη;

Τα αποτελέσματα μιας παρατασικής ή παρατεταμένης εγκυμοσύνης έχουν απασχολήσει εκτενώς στο παρελθόν και συνεχίζουν να απασχολούν την ιατρική κοινότητα. Εκτεταμένες μελέτες έχουν δείξει πως μετά την ολοκλήρωση των 42 εβδομάδων εγκυμοσύνης η εμφάνιση επιπλοκών τόσο για την μητέρα όσο και για το έμβρυο αυξάνονται.

Οι πιο συχνοί λόγοι που οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα είναι:

1.Οι υπερτασικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη.

2.Ο παρατεταμένος τοκετός λόγω δυσαναλογίας του μωρού.

3.Η ανεξήγητη έλλειψη οξυγόνου στο μωρό.

4.Οι δυσμορφίες.

Επιπρόσθετα το ενδεχόμενο της καισαρικής τομής μετά τις 42 εβδομάδες εγκυμοσύνης λόγω δυστοκίας ή εμβρυϊκού στρες  και η πιθανότητα εισαγωγής του νεογνού στα πρόωρα, εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες. Το ενδεχόμενο του θανάτου και  της εμφάνισης σπασμών στο νεογνό, διπλασιάζεται μετά τις 42 εβδομάδες, ενώ τείνει να αυξάνεται σημαντικά μετά τις 41 εβδομάδες.

 

 

Πίνακας συχνότητας εμφάνισης επιπλοκών λόγω παρατασικής εγκυμοσύνης

Αποτελέσματα τοκετού Στις 40 εβδομάδες Στις 41 εβδομάδες Στις 42 εβδομάδες
Πρόκληση τοκετού 2% 7% 35%
Καισαρική τομή λόγω δυστοκίας ή

εμβρυϊκού στρες

9% 9% 13%
Εισαγωγή τουνεογνού στην

μονάδα εντατικής νοσηλείας

4% 5% 6%
Νεογνικoί σπασμοί 1% 1% 2%
Ενδομήτριοςθάνατος 2% 1% 2%
Νεογνικός θάνατος 0,2% 0,2% 0,6%

 

Γίνεται μεταγενέστερη εκτίμηση της υγείας  και κλινικής κατάστασης των μωρών που γεννήθηκαν από παρατασική εγκυμοσύνη.Αυτή η εκτίμηση δείχνει πως τα παιδιά που γεννιούνται μετά τις 42 εβδομάδες  παρουσιάζουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν αποκλίσεις στην ανάπτυξή τους.

 

Η απόφαση της βέλτιστης χρονικής στιγμής για τον τοκετό,(αν δεν το «αποφασίσει» η φύση τελικά ή δεν προκύψουν επιπλοκές) εξαρτάται σίγουρα και από το ιστορικό σου και από την κλινική εξέταση, στην οποία  θα σε υποβάλει η μαία και ο ιατρός σου.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αρκεί να ακολουθείς τις οδηγίες της μαίας και του γιατρού σου,εφόσον τους εμπιστεύεσαι!

Είμαστε πάντα πρόθυμοι να αναλύσουμε οποιαδήποτε επιπλέον απορία σας και να σας δώσουμε σχετικές διευκρινήσεις!

Καλέστε στο τηλεφωνο επικοινωνίας!

 

Βρείτε βοήθεια στον τοκετό

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.