όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Πως θα φυλάξετε και θα χρησιμοποιήσετε το μητρικό γάλα;

Εισαγωγή

Χρείαζεστε βοήθεια στο θηλασμό;

 

Ως σύγχρονη μητέρα κάποιες φορές είτε περιστασιακά, λόγω υποχρεώσεων ή παροδικής αδυναμίας απευθείας θηλασμού ,λόγω προωρότητας ή ασθένειας , μπορεί να επιλέξετε να αντλήσετε το γάλα σας και να το δώσετε στο μωρό σας με άλλο τρόπο εκτός από τον απευθείας θηλασμό. Το αντλημένο γάλα εξακολουθεί να είναι προτιμότερο από την χρήση ξένου  και να παράσχει στο μωρό σας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά ακόμη και όταν το μέσο διοχέτευσης δεν είναι το στήθος σας. Διαβάστε τι θα κάνετε ακριβώς για να μπορέσετε να το αποθηκεύσετε και να το χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια. Να θυμάστε πως ο απευθείας θηλασμός είναι πάντα προτιμότερος και πως το γάλα σας εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικό για το μωρό σας ακόμη και όταν δεν θηλάζετε απευθείας.

 

Πως θα φυλάξετε και θα χρησιμοποιήσετε το μητρικό γάλα;

Πώς να αντλήσετε το γάλα σας;

Δύο είναι οι επιλογές που έχετε σχετικά με την άντληση γάλακτος.

 • Άντληση με το χέρι
 • ‘Αντληση με θήλαστρο

Και οι δύο μέθοδοι είναι ασφαλής, αποτελεσματικές και μπορούν να σας βοηθήσουν να αντλήσετε τα γεύματα που θέλετε. Η άντληση με το χέρι συνήθως αποδίδει λιγότερο σε ποσότητα γάλακτος και μπορεί να σας δυσκολέψει στην συλλογή ωστόσο είναι μια λύση προτιμητέα από τις γυναίκες που δεν συμπαθούν τα θήλαστρα ή αναζητούν γρήγορες εύκολες  και φυσικές λύσεις χωρίς μπρίζα. Δείτε εδώ πως μπορείτε να κάνετε άντληση με το χέρι. Τηρείτε πιστά τους κανόνες υγιεινής που αναφέρονται παρακάτω.

Η άντληση με το θήλαστρο είναι επίσης μια καλή λύση. Χρειάζεται προσοχή σχετικά με την τήρηση των κανόνων καλής καθαριότητας, συντήρησης και αποστείρωσης του θήλαστρου που χρησιμοποιείτε. Οι οδηγίες του κατασκευαστή της κάθε εταιρείας θα σας δώσει χρήσιμες απαντήσεις σχετικά με αποστείρωση και υγιεινή χρήση της συσκευής σας. Για να αποφύγετε πιθανές απογοητεύσεις και περισσότερο κόπο, χρησιμοποιείστε κατάλληλο θήλαστρο για τις ανάγκες σας και εφαρμόστε εύκολα tips για πιο αποδοτική άντληση χωρίς τραυματισμούς. Μάθετε πιο είναι το κατάλληλο θήλαστρο για εσάς και πως θα βγάλετε γάλα με το θήλαστρο από το all4baby.

Posted in: Πως θα φυλάξετε και θα χρησιμοποιήσετε το μητρικό γάλα;

Πού μπορείτε να αποθηκεύσετε το γάλα σας;

Η σημερινή βιομηχανία έχει παράγει αρκετές λύσεις σχετικά με την αποθήκευση και την συντήρηση του  μητρικού γάλακτος. Κάθε εταιρεία μπορεί να σας προμηθεύσει με διαφορετικό εξοπλισμό που να μπορεί να υποστηρίξει την δική σας ανάγκη και τους λόγους που κάνετε άντληση και αποθήκευση γάλακτος. Γενικά υπάρχουν …

 • Γυάλινα δοχεία
 • Πλαστικά δοχεία (σκληρό πλαστικό)
 • Σακουλάκια φύλαξης

Όλα τα παραπάνω κρίνονται ασφαλή για την φύλαξη μητρικού γάλακτος. Τα δοχεία γυαλιού και σκληρού πλαστικού μοιάζουν με μπουκάλι χωρίς πιπίλα και φαίνεται να διατηρούν καλύτερα τους προστατευτικούς παράγοντες του μητρικού γάλακτος.

Προσοχή πρέπει να δοθεί έτσι ώστε το γάλα να μην αποθηκεύεται ή ζεσταίνεται σε πλαστικά μπουκάλια που περιέχουν στην σύνθεσή τους πολυανθρακικό πλαστικό (polycarbonate plastic) ή δισφαινόλη Α (bisphenol A). Όπως και στα υπόλοιπα τρόφιμα υπάρχει κίνδυνος για την κατανάλωση του περιεχομένου τέτοιων συσκευασιών. Οι περιέκτες μητρικού γάλακτος που χρησιμοποιούν πολυεθυλένιο μπορεί να μειώνουν την πυκνότητα του γάλακτός σας σε κάποια προστατευτικά συστατικά (ανοσοσφαιρίνη Α και άλλα κύτταρα). Τα σακουλάκια προπυλαινίου μπορεί να είναι εύθραστα και να τρυπήσουν. Η χρήση τους προτείνεται να γίνεται με προσοχή για την αποφυγή του κινδύνου να τρυπήσουν.

Posted in: Πως θα φυλάξετε και θα χρησιμοποιήσετε το μητρικό γάλα;

Μύθοι σχετικά με τη φύλαξη και χρήση αποθηκευμένου μητρικού γάλακτος

Στην διαδικασία αυτή ΔΕΝ χρειάζεται να ανησυχείτε ή να κάνετε κάτι από τα παρακάτω

 • Δεν χρειάζεται να αποστειρώνετε τα μπουκάλια ή σακουλάκια φύλαξης γάλακτος. Οι απλές πλύσεις με σαπούνι και ζεστό νερό είναι το ίδιο αποτελεσματικές.
 • Δεν χρειάζεται να πλένετε το στήθος σας με ειδικό τρόπο πριν την άντληση
 • Δεν χρειάζεται να πετάτε τις πρώτες σταγόνες γάλακτος από το μωρό σας
 • Δεν πρέπει να ζεσταίνεται το γάλα του μωρού σας πάνω από τους 40 βαθμούς καθώς καταστρέφετε πολύτιμα και βιώσιμα θρεπτικά του συστατικά.
 • Δεν πρέπει να θεωρήσετε πως το γάλα σας δεν παραμένει το ίδιο θρεπτικό και άρα χρειάζεται να δώσετε στο μωρό σας ξένο
 • Δοκιμάστε εναλλακτικούς τρόπους σίτισης , ειδικά όταν ο θηλασμός δεν είναι εγκατεστημένος, για να αποφύγετε την σύγχυση θηλών που μπορεί να προκαλέσει το μπουκάλι στο μωρό σας.Η σίτιση με σύριγγα, ποτηράκι, συσκευή σωλήνα, κ.λ.π. μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε το μπουκάλι.
 • Δεν χρειάζεται να πετάξετε το γάλα που έχετε βγάλει στην διάρκεια μιας περιόδου επώδυνων θηλών και στην διάρκεια μιας διαδικασίας

 

Posted in: Πως θα φυλάξετε και θα χρησιμοποιήσετε το μητρικό γάλα;

Πού και πόσο διατηρείται το γάλα σας;

Εκτός ψυγείου

Σε θερμοκρασία δωματίου και εκτός ψυγείου από 27οc -32οc το γάλα σας διατηρείται για 3-4 ώρες

Σε θερμοκρασία 15οc -27oc μπορεί να διατηρηθεί για 6 με 8 ώρες σε συνθήκες καλής καθαριότητας μακριά από εστίες επιμόλυνσης

 

Στην συντήρηση

Σε θερμοκρασία 4oc -15οc μπορεί να διατηρηθεί για 24 ώρες (συνήθως αυτή είναι και η θερμοκρασία ενός οικιακού ψυγείου στην συντήρηση ή η θερμοκρασία μεταφοράς του γάλακτος με ειδική τσάντα ή παγοκύστη)

Σε θερμοκρασία 0οC -4οc μπορεί να διατηρηθεί για 3 ημέρες και υπό πολύ καλές συνθήκες υγιεινής για έως 8 ημέρες ( η θερμοκρασία αυτή συνήθως παρουσιάζεται στα σύγχρονα ψυγεία, στο ράφι συντήρησης νωπών ψαριών και κρεάτων).

 

Στην κατάψυξη

Σε θερμοκρασία έως -20οc το μητρικό γάλα διατηρείται από 6 εβδομάδες έως και 3 μήνες

 

Posted in: Πως θα φυλάξετε και θα χρησιμοποιήσετε το μητρικό γάλα;

Τι είναι προτιμότερο η κατάψυξη ή η συντήρηση;

Το προτιμότερο όλων είναι το γάλα να δίνεται νωπό και κατευθείαν από το στήθος σας χωρίς να μεσολαβεί το ψυγείο σας στην συντήρησή του. Όταν αυτό δεν είναι όμως εφικτό για την περίπτωσή σας τότε καλό είναι να γνωρίζετε…

 •  Πως η συντήρηση του ψυγείου σας διατηρεί λίγο καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος. Στην κατάψυξη κάποια στοιχεία όπως η βιταμίνη C καταστρέφονται
 • Η κατάψυξη φαίνεται να μειώνει την δράση ενζύμων της πέψης
 • Πολύ λίγα μωρά θα αντιδράσουν στην μικρή αλλοίωση της γεύσης του μητρικού γάλακτος που προέρχεται από το ψυγείο

 

Posted in: Πως θα φυλάξετε και θα χρησιμοποιήσετε το μητρικό γάλα;

Πώς θα δώσετε το μητρικό γάλα από το ψυγείο στο μωρό σας;

Χρησιμοποιήστε το παλαιότερο έναντι του καινούργιου γάλακτος για το μωρό σας. Το φρέσκο γάλα βέβαια είναι προτιμότερο για το μωρό σας από το κατεψυγμένο.

Από την κατάψυξη

Μπορείτε να δώσετε το γάλα σας από την κατάψυξη στο μωρό σας ως εξής.

Βγάλτε το γάλα από την κατάψυξη στην συντήρηση για 6-8 ώρες ( από το βράδυ).

Ή

Ζεστάνετέ το κάτω από τρεχούμενο ζεστό νερό ή μέσα σε μπολ με ζεστό νερό

ΜΗΝ χρησιμοποιείτε τον φούρνο μικροκυμάτων καθώς μπορεί να καταστρέφει κάποια πολύτιμα για το μωρό σας θρεπτικά συστατικά.

 

Από την συντήρηση

Δεν χρειάζεται κάποια άλλη προετοιμασία πριν το δώσετε στο μωρό σας όπως με την κατάψυξη. Μπορείτε να το παρασκευάσετε αμέσως.

 

 

Posted in: Πως θα φυλάξετε και θα χρησιμοποιήσετε το μητρικό γάλα;

Μικρές λεπτομέρειες με μεγάλη σημασία για τη χρήση αποψυγμένου γάλακτος

Το γάλα σας από την στιγμή της απόψυξης μπορεί να δοθεί στο μωρό σας το πολύ μέσα στις επόμενες 24 ώρες

Το γάλα σας συνίσταται να μην μένει εκτός ψυγείου μετά την απόψυξη ή την συντήρηση για παραπάνω από λίγες ώρες (έως 2 ώρες)

Το γάλα σας που περίσσεψε ενώ έχει αποψυχθεί ή βγει από το ψυγείο ή έχει έρθει σε επαφή με το στοματάκι του μωρού σας καλό είναι να το χρησιμοποιήσετε στις επόμενες 2 ώρες και όχι αργότερα

Το γάλα σας δεν πρέπει να επαναψύχεται.

Posted in: Πως θα φυλάξετε και θα χρησιμοποιήσετε το μητρικό γάλα;

Για οποιαδήποτε βοήθεια σχετικά με τον θηλασμό , την τράπεζα γάλακτος, την φύλαξη και σίτιση του μωρού σας , το all4baby μπορεί να σας βοηθήσει με ένα τηλέφωνο , ένα email ή κλικ σχετικά με ότι χρειάζεστε για να πετύχετε τον δικό σας στόχο.

Μαθήματα Θηλασμού

Πηγή:

Ηartmann,E.P., and Hale, W.T.,2007, Textbook of Human Lactation, Texas:L.P. Hale Publishing

Wambach, K. and Riordan, J. eds,2010, Breastfeeding and Human Lactation , London: Jones and Barlett Publishers, LLC.

 The Academy of Breastfeeding and Human Lactation, 2010, ABM PRotocol 8, Human milk storage information for home use for the full term infants

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Trackbacks for this post

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.