όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Μύθοι για τον τοκετό στο νερό

Ο τοκετός στο νερό είναι μια σύγχρονη και μοντέρνα μη επεμβατική ή μη φαρμακευτική μέθοδος διαχείρησης των συσπάσεων του τοκετού. Είναι μια φυσική μέθοδος επιτάχυνσης και εγρήγορσης του φυσικού παυσίπονου του σώματος, δηλαδή των ενδορφινών , έτσι ώστε οι συσπάσεις να είναι λιγότερο αισθητές και καλύτερα διαχειρίσιμες από την νέα μητέρα ενώ ταυτόχρονα η πρόοδος επιτυγχάνεται με τον βέλτιστο τρόπο.

Το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις χαμηλού κινδύνου κυήσεις στην εξέλιξη ενός αυτόματου τοκετού που παραμένει επίσης χαμηλού κινδύνου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την χρήση ειδικής πισίνας νερού ή μιας οικιακής επιτοίχιας μπανιέρας με την βύθιση του σώματος κατά την διάρκεια της εξέλιξής του πρώτου ή και του δεύτερου σταδίου.

Παρότι ωστόσο την ευεργετική του επίδραση ο τοκετός στο νερό φαίνεται να έχει προξενήσει αντικείμενο τριβής για πολλές συζητήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του. Παρακάτω δίνετε μια μικρή αναφορά σχετικά με τα θέματα αυτά και ενημερώνουμε με την τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης συγκεντρωτικής μελέτης σχετικά με θέματα ασφαλείας και αποτελεσματικότητας.

 

Μύθος 1. Ο τοκετός στο νερό δεν είναι ασφαλής γιατί η παρακολούθησή του είναι ανεπαρκής ή όχι συνεχής.

Η παρακολούθηση κατά την διάρκεια της εξέλιξης τοκετού στο νερό είναι επαρκής και πραγματοποιείται με παράλληλο ή όμοιο εξοπλισμό με αυτό ενός τοκετού χαμηλού κινδύνου εκτός νερού. Με ένα doppler υπερηχογράφημα ακροαζόμαστε την καρδιά του μωρού σας για τουλάχιστον ένα λεπτό μετά από κάθε δεύτερη σύσπαση στο στάδιο της διαστολής και μετά από κάθε σύσπαση στην διάρκεια της εξώθησης. Σε οποιαδήποτε περίπτωση διαπιστωθεί κάποια απόκλιση του φυσιολογικού η επίτοκος συμβουλεύεται για την έξοδό της από την πισίνα και την εφαρμογή συνεχούς καρδιοτοκογραφίας εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Συμπέρασμα ο τοκετός στο νερό ΔΕΝ στερεί από την επίτοκο ή το μωρό της κάποια φροντίδα. Αντιθέτως συμβάλλει θετικά στην διασφάλιση και των δύο όπως και εκτός νερού.

Μύθος 2. Ο τοκετός στο νερό εμπεριέχει αυξημένους κινδύνους λοίμωξης και ανάγκης νοσηλείας στην μονάδα νεογνών του μωρού σας

Αυτό μια πολύ αποθαρρυντική για την νέα μητέρα και αβάσιμη πληροφορία. Καθώς οι έρευνες μέχρι στιγμής δείχνουν πως εξαιτίας του χαμηλού κινδύνου των υποψήφιων
επιτόκων για τοκετό στο νερό αλλά και τις μη παρεμβατικότητας της μεθόδου ο κίνδυνος αυτός ΔΕΝ υπάρχει. Συγκεκριμένα η σύγκριση μεταξύ μωρών που η μαμά χρησιμοποίησε ή όχι το νερό δείχνει πως η κατηγορία <<εκτός νερού>> δείχνει από καμία διαφορά έως και 2,5% μεγαλύτερη πιθανότητα.

Η κένωση του εντέρου κατά την διάρκεια του τοκετού συμβαίνει στο 40-50% των γυναικών και μπορεί πράγματι να γίνει και μέσα στο νερό όπως κάλιστα γίνεται στην γυναικολογική καρέκλα, το καρεκλάκι τοκετού, το κρεβάτι ή το πάτωμα σε ένα τοκετό εκτός νερού. Αποτελεί αναπόφευκτο γεγονός και στο 99% των περιπτώσεων μη αντιληπτό από την επίτοκο. ‘Ομως φαίνεται ότι η επιμόλυνση του νερού από σωματικά υγρά δεν οδηγεί σε αυξημένο ποσοστό λοιμώξεων ακόμη και όταν αυτό μετρήθηκε σε βάθος χρόνου για το πρώτο 6μηνο της ζωής του μωρού. Η χρήση αντιβίωσης , η εμφάνιση λοίμωξης ή η ανάγκη συστηματικότερης παρακολούθησης του μωρού μετά τον τοκετό δεν είναι μεγαλύτερη με την χρήση του νερού.

Μύθος 3. Ο τοκετός στο νερό δεν κάνει τίποτα για τους πόνους του τοκετού και δεν βελτιώνει την συνολική εμπειρία των γυναικών στον τοκετό.

Στατιστικά αυτό είναι ο  μεγαλύτερος μύθος. Μπορεί σε όλες τις περιπτώσεις ο τοκετός στο νερό να μην ταιριάζει καθώς το σώμα μπορεί να αντιδρά διαφορετικά αλλά οι έρευνες δείχνουν πως το ποσοστό του πόνου μετά την βύθιση στο νερό μειώνεται για το 72% των γυναικών, οι οποίες θα επιθυμούσαν ξανά την χρήση του σε επόμενο τοκετό κατά 90% μετά το πρώτο τους μωρό. Επίσης η χρήση φαρμακευτικής αναλγησίας μειώνεται από 20 έως και 50% ( ανάλογα την μελέτη) με την χρήση του νερού ενθαρρύνοντας ακόμη περισσότερο τον φυσικό και ευκολότερο τοκετό.

Μύθος 4. Το νερό δεν προάγει την πρόοδο στον τοκετό αλλά σταματά την εξέλιξή του.

Η χρήση του νερού στον τοκετό με την βοήθεια της άνωσης και της υιοθέτησης όρθιων θέσεων σύμφωνων με την βούληση του σώματος της επιτόκου μπορεί να μειώσει αισθητά τον χρόνο τοκετού κατά 1,5 ώρα σύμφωνα με συστηματική έρευνα μεγάλου δείγματος πληθυσμού.

Μύθος 5. Το νερό και η χρήση του είναι μόνο για τις γυναίκες που θέλουν να γεννήσουν το μωρό τους εντός του νερού.

Αυτό είναι μια λάθος αντίληψη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νερό σαν μια μέθοδο αναλγησίας όπως όλες οι άλλες, μέχρι εκεί που νιώθετε ότι σας βοηθάει. ‘Εστω και εάν αυτό είναι μόνο για την περίοδο του ήμισυ του πρώτου σταδίου. Τίποτα δεν είναι υποχρεωτικό. Μόνο η δική σας άνεση μετράει και φυσικά είναι προτεραιότητα στον τοκετό σας.

Μύθος 6. Ο τοκετός στο νερό είναι πιο ακριβός σε κόστος από ότι εκτός νερού.

Ο τοκετός στο νερό δεν έχει και δεν θα έπρεπε να έχει κανένα απολύτως επιπρόσθετο κόστος, Η μόνη επιβάρυνση της κλινικής ή δική σας θα μπορούσε να είναι ενδεχομένως τα κυβικά νερού που θα χρησιμοποιήσετε. Δεν χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό καθώς αυτός σας παρέχετε από την μαία στο σπίτι ή την μαιευτική σας κλινική. Ακόμη και η επιτοίχια μπανιέρα σας μπορεί να έχει το ίδιο καλό αποτέλεσμα.

Μύθος 7 . Το μωρό μπορεί να πνιγεί κατά τον τοκετό στο νερό.

Το μωρό σας είναι ένας υδρόβιος οργανισμός στην φάση της εμβρυικής του ηλικίας. Η αναπνοή του δηλαδή η οξυγόνωσή του βασίζεται στην μεταφορά αίματος από και προς τον ομφάλιο λώρο και μέσω του πλακούντα. Η συνθήκη αυτή συνεχίζεται να υπάρχει σε όλη την διάρκεια του τοκετού και μέχρι την κοπή του λώρου ή μέχρι το μωρό σας να πάρει την πρώτη του ανάσα. Καθώς αμέσως μετά την έξοδο από το γεννητικό κανάλι, σε ένα τοκετό στο νερό, και σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα η μαία ή ο γιατρός σας θα βγάλουν το μωρό από τη πισίνα κατευθείαν στην αγκαλιά σας η δυνατότητα εισπνοής νερού ή πνιγμονής εξαλείφεται πλήρως και δεν αποτελεί στατιστικά σημαντική πιθανότητα.

 

 

 

Το νερό είναι ένα βοηθητικό μέσω για κάθε επίτοκο που θα ήθελε να βοηθηθεί για έναν ομαλότερο, φυσικότερο τοκετό με την δύναμη του σώματός της και του μωρού της. Συζητείστε με την μαία ή το γιατρό σας για αυτό και επωφεληθείτε και εσείς από την αναλγητική του δράση. Στο all4baby  είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε. Επικοινωνείστε μαζί μας.

 

Πηγή

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.