όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Wednesday 21 March 2018

Πόσο ενδεικτική της πρόσληψης βάρους στο μωρό σας είναι η ποσότητα του γάλακτος;

Συχνά , μα πολύ συχνά η νέα μητέρα ανησυχεί για την επαρκή ή όχι παραγωγή της και ακόμη συχνότερα και ενώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα θα αναζητήσει συμβουλευτική για το θέμα αυτό.

Μια κοινή παρεξήγηση μεταξύ των μητέρων είναι η ανάγκη προσκόλησης στ ml δηλαδή η εστίαση της προσοχής στην ποσότητα του γάλακτος και όχι στην συνολική εικόνα ενός μωρού.

Έτσι αρκετά συχνά συναντώ μαμάδες που έχουν ένα υγιές μωρό, με φυσιολογική ανάπτυξη, αλλά με έλλειψη αυτοπεποίθησης σχετικά με την επάρκεια των ml. Η ανησυχία τους αυτή βασίζεται στην σύγκριση της δικής τους παραγωγής , την οποία διαπιστώνουν τυχαία μέσω άντλησης , με την παραγωγή μίας φίλης τους που μπορεί να έχει μωρό στην ίδια ηλικία ή παρόμοια με αυτές ηλικία.

Είναι όμως αυτό σωστό; Η απάντηση είναι όχι και πως τις περισσότερες φορές ανησυχείτε χωρίς κάποια προφανή αιτία επιβαρύνοντας την καθημερινότητά σας με έξτρα άγχος που δεν χρειάζεστε.

Πότε το γάλα ενός μωρού είναι επαρκές;

Η επάρκεια της ποσότητας του γάλακτος στα μωρά που θηλάζουν, όπως και στα μη θηλάζοντα είναι ιδιοπαθής και εξαρτάται από τις ατομικές τους ανάγκες, το μεταβολισμό και περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ασθένεια, εμβόλια κ.λ.π.

Αντί των ml η απάντηση του ερωτήματος << Είναι επαρκής η πρόσληψη τροφής από το μωρό>> προκύπτει από τις ακόλουθες ενδείξεις

  • Φυσιολογικός αριθμός γευμάτων το 24ωρο . Για τα μωρά που θηλάζουν αυτό ξεκινά από 6-18 φορές την ημέρα, ανάλογα την ηλικία και την γενικότερη κατάσταση της υγείας του μωρού σας.
  • Φυσιολογική απώλεια κοπράνων και ούρων το 24ωρο. Για να αναπτύσσεται ένα μωρό θα πρέπει τις πρώτες 40 ημέρες να έχει 6-10 βρεγμένες πάνες την ημέρα, αθρώα αποβολή άχρωμων ούρων και χρώμα ανάλογο του γάλακτος που καταναλώνε (αλλιώς μητρικό και αλλιώς ξένο).
  • Φυσιολογικό για την ηλικία του μοντέλο ύπνου. Εδώ υπάρχουν οι μεγαλύτερες παρεξηγήσεις!Πιστεύουμε ότι το μωρό είναι μαμ κακα και νάνι, αλλά δεν είναι.Το μωρό θέλει πολύ αγκαλιά στην αρχή της ζωής του αλλά και στην πορεία για να κοιμηθεί και πολλά συμβάντα μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο του με λιγότερο συχνή την έλλειψη επαρκούς τροφής. Διαβάστε εδώ για το τι να περιμένεται από τον ύπνο ενός νεογέννητου και βρέφους και πως θα επιτύχετε αρμονία στο σπίτι μέσα από αυτή την συγκατοίκηση. Η δημιουργία ρεαλιστικών προσδοκιών σχετικά με τις ανάγκες ενός νεογέννητου και την εξυπηρέτηση αυτών χωρίς περιορισμούς εξ’αρχής είναι αυτό που θα σας εξασφαλίσει την ομαλότητα.
  • Φυσιολογική ανάπτυξη και πρόσληψη βάρους. Τα μωρά αναπτύσσονται διαφορετικά κκαι σύμφωνα με την ηλικία και το φύλο τους.  Τυπικά ένα κοριτσάκι θα παίρνει πάνω από 140  γραμμάρια την εβδομάδα και ένα αγοράκι πάνω από 170  γραμμάρια την εβδοομμάδα με θηλασμό.  Αυτό είναι το φυσιολογικό , όμως μικρές αποκλείσεις από αυυτό λόγω  π.χ. μαστίτιδας, παλινδρόμησης, υπερπαραγωγή γάλαακτος κ..λ.π. μπορεί να συμβούν και δεν σημαίνουν ανάγκη ξένου γάλακτος απαραιτήτως. Η εικόνα του δάσους και όχι του δέντρου και η επικέντρωση της προσοχής στο πραγματικό πρόβλημα θα φέρουν την λύση.

Γιατί παράγεται λιγότερο από την φίλη σας ή μια άλλη θηλάζουσα μαμά;

Η ποσότητα του γάλακτος δεν είναι ενδεικτική της δύναμής του και της απόδοσης στην ανάπτυξη του μωρού σας.

Κάθε γυναίκα έχει δυνατότητα διαφορετική στην παραγωγή της και φαίνεται ότι αυτή φτάνει ημερησίως από 500-1200ml. H παραγωγή σας σίγουρα εξαρτάται από την ηλικία γαλουχίας, αλλά και από την κατάσταση της υγείας σας και του μωρού σας ,την πιθανότητα προωρότητας αλλά και την δυνατότητα του μαστού να αποθηκεύει και να παράγει γάλα, κάτι που είναι εξατομικευμένο για την κάθε γυναίκα.

Εάν τα ανωτέρω συμβαίνουν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Ζητείστε την βοήθεια των έμπειρων μαιών συμβούλων θηλασμού IBCLC  του all4baby στα τηλέφωνα επικοινωνίας μας και λύστε κάθε πρόβλημα με το θηλασμό. Συνεχίστε την προσπάθειά σας να δώσετε στο μωρό σας το καλύτερο!

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.