όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Ο τράχηλος στην εγκυμοσύνη

O τράχηλος αποτελεί το κατώτερο σημείο της μήτρας σε σχήμα σωλήνα που απαρτίζεται κυρίως από συνδετικό ιστό και λίγες μυϊκές ίνες.

Ποιες αλλαγές συμβαίνουν στον τράχηλο στην διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Από τον πρώτο κιόλας μήνα της εγκυμοσύνης ο τράχηλος αλλάζει υφή και χρώμα. Μεταβάλλεται σε ένα μαλακότερο σχηματισμό , κυανέρυθρου χρώματος που παρουσιάζει υπερτροφία λόγω της δράσης των ορμονών προγεστερόνης και οιστρογόνων. Η δράση αυτή έχει  αποτέλεσμα την υπερτροφία και την υπερπλασία του τραχήλου.

Οι εκκρίσεις του τραχήλου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνονται αισθητά καθώς oι αδένες στο εσωτερικό του τραχήλου διογκώνονται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της τραχηλικής βλέννας που καλύπτει καθόλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης το εσωτερικό του τραχήλου και περιέχει φραγμούς που εμποδίζουν την εισροή μικροβίων από τον κόλπο προς την μήτρα προστατεύοντας το κύημα.

Με την έναρξη του τοκετού η τραχηλική βλέννα πέφτει δίνοντας την εικόνα μιας καφέ αιματηρής έκκρισης στο εσώρουχό σας ή στο χαρτί τουαλέτας.

Σημαντική παράμετρος των αλλαγών του τραχήλου λόγω της εγκυμοσύνης αποτελεί και η αδυναμία ταυτοποίησης καρκινικών ή υπερπλαστικών κυττάρων καθώς το εσωτερικό του τραχήλου καλύπτεται από ήδη υπερπλαστικά και υπερεκκρητικά στην όψη κύτταρα.

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Trackbacks for this post

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.