όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Wednesday 21 March 2018

Τοξόπλασμα στην Εγκυμοσύνη

Το τοξόπλασμα είναι ένα πρωτόζωο που υπάρχει παντού γύρω μας και μεταδίδεται μέσω επαφής με μολυσμένα αντικείμενα, κυρίως τροφές, χώμα και νερό. Σε κάθε περίπτωση η πρώτη επαφή με το τοξόπλασμα σχηματίζει ανοσία- προστασία εφόρου ζωής. Στην εγκυμοσύνη η επιρροή της πρωτογενούς λοίμωξης στο μωρό σας κάνει αναγκαία την ανίχνευσή του, καθώς η έγκαιρη διάγνωση θα διεξάγει συμπεράσματα σχετικά  με τις πιθανότητες ανάπτυξης συγγενούς τοξοπλάσμωσης στο μωρό σας.

τοξόπλασμα στην εγκυμοσύνη

Τι είναι το τοξόπλασμα και πως μεταδίδεται ;

Το τοξόπλασμα είναι ένα πρωτόζωο που βρίσκεται παντού στην φύση και μεταδίδεται μέσω των μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, των παστών κρεάτων (π.χ. αλλαντικά), των μη καλά πλυμένων φρούτων και λαχανικών που έχουν έρθει σε επαφή κυρίως με τις ακαθαρσίες αιλουροειδών, το μολυσμένο νερό ή  τη κακή υγιεινή των χεριών.

Posted in: τοξόπλασμα στην εγκυμοσύνη

Πως μπορείτε να αποφύγετε την επαφή με τοξόπλασμα στην εγκυμοσύνη;

Η πρόληψη είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την μείωση των κρουσμάτων συγγενούς τοξοπλάσμωσης.

Στην εγκυμοσύνη συμβουλεύεστε να αποφεύγετε την κατανάλωση μη καλά παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, παστών κρεάτων (όπως το σαλάμι κ.λ.π.) και μη καλά ψημένων κρεάτων.

Φροντίστε για την καλή καθαριότητα των χεριών σας και πλένετε συστηματικά και προσεκτικά τα φρούτα και τα λαχανικά σας. Φοράτε γάντια κατά την διάρκεια της κηπουρικής ή της διαχείρισης ακαθαρσιών από τις γάτες σας. Αποφύγετε την επαφή με τις ακαθαρσίες από γάτες ή το χώμα της τουαλέτας αυτών.

Posted in: τοξόπλασμα στην εγκυμοσύνη

Ποια είναι τα συμπτώματα της τοξοπλάσμωσης στην εγκυμοσύνη;

Η πρώτη επαφή και μόλυνση από τοξόπλασμα δεν παρουσιάζει συμπτώματα και είναι δυνατόν να περάσει απαρατήρητη από την μητέρα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα όπως έντονη κούραση, μυϊκός πόνος, πυρετός, οίδημα στους λεμφαδένες όπισθεν του τραχήλου και κηλιδό-βλαστώδες εξάνθημα.

Posted in: τοξόπλασμα στην εγκυμοσύνη

Πόσο συχνό είναι να κολλήσετε τοξόπλασμα στην εγκυμοσύνη και πως επηρεάζεται το μωρό σας;

Σύμφωνα με μελέτες μόνο το 15% του πληθυσμού της γης φαίνεται να έχει έρθει σε επαφή με τοξόπλασμα κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας με αποτέλεσμα ένα υπόλοιπο 85% να είναι πιθανό να νοσήσει ή να έρθει πρώτη φορά σε επαφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ανάλογα με την ηλικία εγκυμοσύνης που διαπιστώνεται η πρωτογενής λοίμωξη, ενέργεια που διαγράφεται με την βοήθεια απλών ανοσολογικών εξετάσεων, μελετάται και η πιθανότητα μετάδοσης και σοβαρότητας των αποτελεσμάτων της μετάδοσης στο μωρό σας.

Παρότι η μετάδοση προς το έμβρυο εμφανίζει καλπάζουσα πιθανότητα με την πάροδο της εγκυμοσύνης, η εμφάνιση συμπτωμάτων συγγενούς τοξοπλάσμωσης στο μωρό σας φαίνεται να είναι περισσότερο σοβαρή κατά την διάρκεια των πρώτου μισού της εγκυμοσύνης, όπου και οι πιθανότητες μετάδοσης είναι λιγότερες.

Στην εγκυμοσύνη η μετάδοση του τοξοπλάσματος γίνεται μέσω του πλακούντα ενώ το μωρό μπορεί να εμφανίσει υπερηχογραφικά σημεία όπως ηπατοσπληνομεγαλία, ενδοκρανιακές ασβεστώσεις, υδροκεφαλία ή μικροκεφαλία.

Μετά την γέννηση και παρότι η εμφάνιση των χαρακτηριστικών εξανθημάτων δεν είναι συχνή, ωστόσο μπορεί να εμφανίζεται συνοδευόμενη από χαμηλό βάρος γέννησης, αναιμία, υψηλά επίπεδα ίκτερου και ηπατοσπληνομεγαλία

Η συχνότητα εμφάνισης συγγενούς τοξοπλάσμωσης στο μωρό σας κυμαίνεται από 0,8 ανά 10.000 γεννήσεις έως 10 ανά 10.000 γεννήσεις.

Posted in: τοξόπλασμα στην εγκυμοσύνη

Πως μπορείτε να ελέγξετε εάν έχετε έρθει σε επαφή με τοξόπλασμα στην εγκυμοσύνη;

Στα πλαίσια του πρώτου ελέγχου της εγκυμοσύνης σας οι εξετάσεις αίματος που θα σας συστήσει ο γιατρός ή η μαία σας περιλαμβάνουν συχνά τον ανοσολογικό σας έλεγχο για τοξόπλασμα.

Στην περίπτωση που έχετε έρθει προηγούμενα σε επαφή με το τοξόπλασμα, το σώμα σας δημιουργεί αντισώματα που σας προστατεύουν από την επαναληπτική λοίμωξη.

Στην περίπτωση που δεν έχετε έρθει σε επαφή  τότε ο τίτλος τον αντισωμάτων σας θα αποδειχθεί αρνητικός. Εάν αυτό είναι γεγονός, ο γιατρός ή η μαία σας ίσως σας συστήσουν την πραγματοποίηση επαναληπτικών εξετάσεων που θα επιβεβαιώσουν  ή όχι την μη επαφή σας με το τοξόπλασμα στην εγκυμοσύνη.

Σε περίπτωση που έρθετε σε επαφή με το τοξόπλασμα στην εγκυμοσύνη τότε ανάλογα με την ηλικία κύησης και τον κίνδυνο μεταφοράς ή εμφάνισης υπερηχογραφικών ανωμαλιών στο μωρό σας ο γιατρός και η μαία σας θα μπορέσουν να σας συμβουλεύσουν κατάλληλα σχετικά με το ρίσκο της εμφάνισης συγγενούς τοξοπλάσμωσης και του αντίκτυπου αυτής στην  ποιότητα ζωής και ανάπτυξη του μωρού σας.

Posted in: τοξόπλασμα στην εγκυμοσύνη

Τι θεραπεία υπάρχει για το τοξόπλασμα στην εγκυμοσύνη;

Εμβόλιο για το τοξόπλασμα δεν υπάρχει ενώ οι διάφορες θεραπείες που έχουν μέχρι στιγμής δοκιμαστεί για την εξάλειψη του τοξοπλάσματος στην εγκυμοσύνη φαίνεται να μην είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην μείωση της εμφάνισης συγγενούς λοίμωξης.

Posted in: τοξόπλασμα στην εγκυμοσύνη

Πως ανιχνεύεται το τοξόπλασμα στα νεογέννητα;

Ο έλεγχος γίνεται με την παρουσία κλινικών σημείων και συμπτωμάτων σε τακτικά χρονικά διαστήματα και μόνο σε περίπτωση ανίχνευσης οροθετικών μητέρων με πρόσφατη λοίμωξη στην εγκυμοσύνη.

Το Guthrie test   φαίνεται να εξυπηρετεί και να ανιχνεύει σε ποσοστό 85% την συγγενή τοξοπλάσμωση.

Posted in: τοξόπλασμα στην εγκυμοσύνη

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.