όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Saturday 17 March 2018

Τι πλεονεκτήματα προσφέρει ο τοκετός στο σπίτι;

Ο φυσιολογικός τοκετός αποτελεί σε όλες τις περιπτώσεις μια ασφαλή πράξη με πολύ μικρό ποσοστό εμφάνισης επιπλοκών, οι οποίες αντιμετωπίζονται.

Ο Τοκετός στο σπίτι σύμφωνα με τις διαθέσιμες έρευνες που έχουν συγκροτηθεί σε κράτη που σέβονται τον φυσιολογικό τοκετό, ο οποίος και αποτελεί την συνειθέστερη έκβαση της εγκυμοσύνης, μετρήθηκε και αναλύθηκε συστηματικά και αποδείχθηκε πως παρουσιάζει μειωμένα ποσοστά επιπλοκών σε σύγκριση με τον τοκετό στο μαιευτήριο για τις γυναίκες που διανύουν μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και έναν αυτόματο τοκετό.

Η επιτυχία του φυσιολογικού τοκετού

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο τοκετός στο σπίτι παρουσιάζει αυξημένα ποσοοστά επιτυχίας του αυτόματου φυσιολογικού τοκετού, που κυμαίνεται για τις γυναίκες που επιλέγουν το σπίτι από 88,6% έως 96,4% έναντι αυτών που γεννούν στο μαιευτήριο με ποσοστό επιτυχίας από 61% έως 88,8%.

Επίσης αυξημένη είναι και η πιθανότητα χρήσης εμβρυουλκίας (βεντούζα ή κουτάλες) σε έναν τοκετό στο μαιευτήριο με ποσοστό 4,4$ έως 14,4% έναντι του τοκετού στο σπίτι. Οι γυναίκες που χρειάστηκαν αυτού του είδους την ιατρική παρέμβαση σε έναν τοκετό στο σπίτι και κατόπιν της μεταφοράς τους στο μαιευτήριο ήταν από 1% έως 4,2%

Η καισαρική τομή επίσης φαίνεται να εκτελείτε συχνότερα σε ένα τοκετό στο μαιευτήριο με ποσοστό από 3,8% έως 11,6% σε σύγκριση με τους τοκετούς στο σπίτι, όπου η ανάγκη αυτή παρουσιάστηκε στο 1,9% έως 7,2%.

Η ανάγκη για φαρμακευτική αναλγησία – επισκληρίδιος 

Η αντιμετώπιση δε τον ενοχλημάτων του τοκετού φαίνεται φυσικότερη με τον τοκετό στο σπίτι καθώς μόνο το 2,0% έως 9,8% των γυναικών θα μεταφερθούν για χρήση επισκληρήδιου αναισθησίας έναντι του 15,4% έως 27% των τοκετών που διεξάγονται στο μαιευτήριο.

Ανάγκη ραμμάτων στο περίνεο και δημιουργία τραυμάτων στον τοκετό 

Τα τραύματα στο περίνεο είναι επίσης συχνά σε ένα φυσιολογικό τοκετό όμως φαίνεται ότι στο σπίτι το ποσοστό τους μειώνεται σημαντικά. Η επισιοτομή για παράδειγμα φαίνεται να είναι συχνότερη στο μαιευτήριο σε ποσοστό από 7,2% έως 61,8% έναντι των τοκετών στο σπίτι που παρουσιάζεται μόνο στο 0,89%έως και το 21,7%.Αντίστοιχα τα φυσικά τραύματα περινέου 1ου και 2ου βαθμού είναι επίσης μειωμένης εμφάνισης στον τοκετό στο σπίτι (17,9% έως54%) έναντι του τοκετού στο μαιευτήριο (14-61%).Ακόμη και τα σοβαρότερα τραύματα στο περίνεου 3ου και 4ου βαθμού είναι αισθητά λιγότερο εμφνιζόμενα σε ένα τοκετό στο σπίτι (0,2%-2,2%) έναντι του μαιευτηρίου (0,38%-3,4%)

 

Επιπλοκές μετά τον τοκετό που χρήζουν ιατρικής αντιμετώπισης 

Στο τέλος του τοκετού οι κοινότερη επιπλοκή είναι η απώλεια μεγάλου όγκου αίματος ή η αιμορραγία. Πιθανότατα εξαιτίας των μειωμένων ιατρικών παρεμβάσεων στο τοκετό στο σπίτι τα ποσοστά εμφανίζονται επίσης μειωμένα.Παράδειγμα η αιμορραγία μετά τον τοκετό στο σπίτι συμβαίνει στο 1,2% έως 9,3% έναντι του μαιευτηρίου που ανάγεται στο 0,85% έως 11,4%. Η σοβαρού βαθμού αιμορραγία επίσης εμφανίζεται στο 0,4% έως 4,4% και στο 1% έως 5% αντίστοιχα στο μαιευτήριο.Ενώ τέλος η ανάγκη μετάγγισης αίματος για την αντιμετώπιση της σοβαρής αιμορραγίας στην περίπτωση τοκετού στο σπίτι είνα 0,07% έως 0,69% έναντι του 0,08% έως 1,2% στο μαιευτήριο.

Η ασφάλεια για το μωρό σας

Ο τοκετός στο σπίτι δεν φαίνεται να παρουσιάζει σοβαρά μειονεκτήματα για την υγεία του μωρού σας και δεν είναι κάτι που θα έπρεπε οποιαδήποτε μητέρα να φοβάται πως κάτι μοιραίο ή μη αντιμετωπίσημο μπορεί να συμβεί. Στον τοκετό στο σπίτι ,η γέννηση ενός μωρού που χρήζει άμεσης εισαγωγής στην μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών παρατηρείται στο 0,17% έως 1,7% των νεογέννητων έναντι του μαιευτηρίου που παρουσιάζεται στο 0,2% έως και το 2,8% των περιπτώσεων. Και αυτό το αποτέλεσμα κρίνεται δυσμενώς μεγαλύτερο για τους τοκετούς στο μαιευτήριο, όπως και η γέννηση ενός μη ζώντος εμβρύου ή του νεογνικού θανάτου. Τα αντίστοιχα ποσοστά εμφάνισης είναι μη ζων στο σπίτι 0,04% έως 0,2%  έναντι του 0,03%-0,17%.

Η εμπειρία του τοκετού

Αν και σπάνια μελετάται συστηματικά η εμπειρία του τοκετού από την νέα μητέρα εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικότατος παράγοντας που καθορίζει το αποτέλεσμα της έκβασης ενός τοκετού. Στον τοκετό στο σπίτι οι γυναίκες απήντησαν πως ένιωσαν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τον τοκετό τους, λιγότερο φόβο και επιθυμία να ακολουθήσουν τον ίδιο τρόπο γέννησης και στο επόμενο μωρό τους. Τα πλεονεκτήματα που βρήκαν σημαντικά φαίνεται να είναι η καλύτερη προετοιμασία στην αντιμετώπιση των φόβων τους για τον τοκετό και η υποστήριξη που έλαβαν σε όλη την διάρκεια του τοκετού, της εγκυμοσύνης και μετά από την μαία τους. Το γεγονός πως ένιωθαν ενδυναμωμένες και ικανές να ελέγξουν την συνολική εξέλιξη και την δική τους κατάσταση σε έναν χώρο που γνώριζαν και τους δημιουργούσε πολύ λιγότερο άγχος από ότι το μαιευτήριο.Ακόμη και για τις γυναίκες που έπρεπε να μεταφερθούν στο μαιευτήριο γαι την αντιμετώπιση μιας επιπλοκής η εμπειρία είναι πολύ καλύτερη και οι περισσότερες θα επέλεγαν εκ νέου και μια επόμενη φορά να περάσουν κάποιο από τον χρόνο του τοκετού τους στο σπίτι.

 

Αν και εσείς θέλετε να επιδιώξετε την φυσικότερη λύση γέννησης του μωρού σας, με τον τοκετό στο σπίτι μπορείτε να επιτύχετε χωρίς ρίσκο , φόβο ή άγχος σύμφωνα με την καθοδήγηση των δικών σας μαιών. Στο all4baby υποστηρίζουμε κάθε επιλογή του φυσιολογικού τοκετού και ενθαρρύνουμε όλες τις μητέρες να επικοινωνήσουν μαζί μας για να λύσουν απορίες και ερωτήσεις αλλά και να βρούν τους κατάλληλους επαγγελματίες για τον τοκετό στο σπίτι. 

Πηγή

Νice guidlines , Intrapartum Care- Place of Birth , Dec 2014

Homebirth REference site

American Pregancy Association- Home Birth

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.