όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Saturday 17 March 2018

Πως εξελίσσεται ο τοκετός;

Βρείτε βοήθεια στον τοκετό

Μαθήματα τοκετού all4baby

Εισαγωγή

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι ένα εξελισσόμενο φαινόμενο που απαιτεί τον δικό του χρόνο και έχει τις δικές του βασικές αρχές. Χωρίζεται σε στάδια  και προκαλεί διαφορετικά ενοχλήματα, ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεστε και προοδευτικά αυξανόμενα με την πρόοδο των ωρών.  Τα στάδια του τοκετού είναι το στάδιο της διαστολής (πρώτο στάδιο), το στάδιο της εξώθησης (2ο στάδιο) και το στάδιο της υστεροτοκίας (3ο στάδιο).

 

Πως εξελίσσεται ο τοκετός;

Το πρώτο στάδιο- Στάδιο διαστολής

Το πρώτο στάδιο συνήθως ξεκινά με την έναρξη συστηματικών συσπάσεων κάθε 3-5 λεπτά που προκαλούν ενόχληση χαμηλά στην κοιλιά στην περιοχή του μπικίνι σαν μέτριο πόνο περιόδου. Σε αυτό το αρχικό στάδιο η ενόχληση που προκαλείτε από τις συσπάσεις είναι μικρότερη των 40-50 δευτερολέπτων και μοιάζει με μέτριο πόνο περιόδου.

Το στάδιο αυτό είναι το μακροβιότερο και σκοπό έχει το μωρό σας να πιεστεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να εξαλείψει, να διαστειλει και να προσπεράσει το σκληρότερο εμπόδιο του τον τράχηλο.

Στην διάρκεια του ψευδοτοκετού και στα πρώιμα στάδια αυτού το μωρό σας πιέζει τον τράχηλο με σκοπό να  μειώσει το μήκος αυτού, όπως στην φωτογραφία

εξαληψη τραχήλου

Η υπαρκτή μείωση του μήκους του τραχήλου ονομάζεται εξάλειψη και μπορεί να δώσει στοιχεία σχετικά με το πόσο καλές ή κακές προϋποθέσεις έχουμε για ένα φυσιολογικό τοκετό με την βοήθεια του Bishop score , ή και πόσο επικείμενος είναι ο τοκετός σας. Η μαία και ο γιατρός θα μπορέσουν να σας δώσουν αυτή την πληροφορία τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας ή με την έναρξη του τοκετού σας.
Στο στάδιο της διαστολής το μωρό σας με την βοήθεια των συσπάσεων κατεβαίνει, πιέζει όλο και περισσότερο τον τράχηλο προκαλώντας την διαστολή και μεταβάλλει την θέση του έτσι ώστε να χωρέσει να γεννηθεί. Η διαστολή ξεκινά από τα 0 εκατοστά και εξελίσσεται  έως και τα 10 εκατοστά όπου το 1ο στάδιο του τοκετού ολοκληρώνεται. Αυτή η προοδευτική διαδικασία ελέγχεται με κολπικές εξετάσεις όπου στην διάρκεια του τοκετού συμβαίνουν κάθε 2-4 ώρες για να ελεγχθεί η πρόοδος σας, από την μαία ή τον γιατρό. Η μέτρηση είναι εμπειρική ενώ σημασία δεν έχουν τα εκατοστά αλλά η πρόοδος.  Απεικονιστικά η διαστολή του τραχήλου φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.

διαστολή τραχήλου

Το πρώτο υποστάδιο στον τοκετό ονομάζεται λανθάνων στάδιο διαστολής και λαμβάνει χώρα μεταξύ 0 και 3-4 εκατοστών. Στην φάση αυτή οι συσπάσεις έρχονται και φεύγουν τακτικά, κάθε 5-3 λεπτά και προοδευτικά δυναμώνουν από ένα μικρό προς μέτριο πόνο περιόδου σαν ελαφριά κράμπα που νιώθετε στην περιοχή του μπικίνι. Η διάρκεια των συσπάσεων είναι περίπου 40-50 δευτερόλεπτα με διάλειμμα 3-5 λεπτών.

Το ενεργό στάδιο διαστολής έπεται των 4 εκατοστών και εξελίσσεται γρηγορότερα, ενώ ολοκληρώνεται με την ολοκλήρωση της διαστολής στα 10 εκατοστά. Οι συσπάσεις αλλάζουν χαρακτήρα κρατούν από 60 έως και 80 δευτερόλεπτα και το διάλειμμα μεταξύ αυτών είναι περίπου κάθε 2-3 λεπτά.Μοιάζουν δε σαν μια ισχυρή κράμπα στην κοιλιά με ταυτόχρονα αίσθημα πίεσης όσο το μωρό κατεβαίνει.

Posted in: Πως εξελίσσεται ο τοκετός;

Το δεύτερο στάδιο τοκετού- Στάδιο εξώθησης

Το στάδιο της εξώθησης ξεκινά με την τελεία διαστολή (διαστολή 10εκ) και ολοκληρώνεται με την έξοδο του μωρού, δηλαδή την γέννηση. Είναι πολυ πιο σύντομο από το πρώτο στάδιο ενώ οι συσπάσεις διαρκούν και πάλι για 60με 80 δευτερόλεπτα κάθε 2-3 λεπτά (πολύ πιο σπάνια συντομότερα αυτού του διαστήματος). Η αίσθηση στο στάδιο της εξώθησης προσανατολίζτεται κυρίως στον ποπό, με τις περισσότερες επιτόκους να αισθάνονται μια πίεση που μοιάζει με την αίσθηση της ανάγκης για κένωση του εντέρου. Το ενόχλημα παραμένει περιοδικό με επαρκή διαλλείματα για ξεκούραση.

Στο στάδιο αυτό το μωρό σας κατεβαίνει χαμηλότερα μέσα στην λεκάνη, αλλάζει την θέση του προς πρόσθια ,σκύβει περισσότερο το κεφάλι του και εξωθείται με την βοήθεια των συσπάσεων της μήτρας και την δική σας συμμετοχή.

Η εξώθηση είναι μια ενεργητική διαδικασία για κάθε γυναίκα και η δική σας προσπάθεια αποδίδει και το επιθυμητό αποτέλεσμα, την γέννηση του μωρού σας!

Posted in: Πως εξελίσσεται ο τοκετός;

Το τρίτο στάδιο – Στάδιο υστεροτοκίας

Το τρίτο στάδιο αντιστοιχεί στην έξοδο του πλακούντα και την ολοκλήρωση του τοκετού. Οι συσπάσεις εξακολουθούν να υπάρχουν σε αραιώτερο χρόνο αλλά είναι πλέον ανώδυνες για τις περισσότερες γυναίκες. Το τρίτο στάδιο είναι και το πιο σύντομο σε έναν τοκετό.  Κάποιες φορές θα απαιτηθεί και η δική σας συμμετοχή με την πραγματοποίηση ενεργητικών εξωθητικών προσπαθειών που θα βοηθήσουν στην γρηγορότερη έξοδο

Posted in: Πως εξελίσσεται ο τοκετός;

Δείτε εδώ βίντεο σχετικά με την εξέλιξη του τοκετού σας σε animation.

Προετοιμαστείτε κατάλληλα για τον τοκετό σας, για την έναρξη την εξέλιξη αλλά και τις δυνατότητες ανακούφισης σας απο τα ενόχλησα τα αυτού μέσα απο τα μαθήματα ανώδυνου τοκετου του all4baby και βρείτε την υποστήριξη και βοηθεια που ζητάτε στον τοκετό σας εδώ.

Βρείτε μαία

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Trackbacks for this post

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.