όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Κανόνες θηλασμού για την επιστροφή στο σπίτι!

Εισαγωγή

Κάθε μητέρα μπορεί να αισθάνεται άγχος επίδοσης σχετικά με την ικανότητά της να αντιληφθεί εάν ο θηλασμός γίνεται σωστά και είναι επαρκής για το μωρό της. Ο παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει να βρίσκετε την απάντηση στο αν τρέφεται σωστά το μωρό σας χωρίς κανένα άγχος και να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση σχετικά με τον θηλασμό. Έτσι καθημερινά θα νιώθετε πως κερδίζετε ένα παραπάνω στόχο για την υγιή ανάπτυξη και επαρκή θρέψη του πολύτιμου μωρού σας!

 1. Θηλάστε το μωρό σας κατά βούληση με τα πρώτα σημάδια πείνας και πριν ακόμη κλάψει. Το μωρό σας μπορεί να θηλάζει όποτε και όσο θέλει άσχετα με το δικό σας ρολόι. Η απόσταση των γευμάτων του είναι συνηθέστερα 2-2,5 ώρες αλλά ειδικά τις πρώτες εβδομάδες μπορεί να αναζητά το στήθος σας σε λιγότερο από μια ώρα από το τέλος του γεύματος.
 2. Θηλάστε το μωρό σας όση ώρα θέλει το ίδιο χωρίς να το αποσπάται από το στήθος σας. Περιμένετε υπομονετικά πότε το ίδιο θα αποσπαστεί σημάδι ότι ολοκλήρωσε το γεύμα του. Η <<πιπιλίτσα>> που συχνά κάνουν προς το τέλος των γευμάτων αυξάνει σημαντικά την ποσότητα του γάλακτός σας και δίνει την δυνατότητα στο μωρό σας να προγραμματίσει το σώμα σας να παράγει επαρκή ποσότητα γάλακτος αλλά και σύμφωνα με την ηλικία του να μεταβάλει την ποιότητα αυτού.
 3. Θηλάζετε το μωρό σας πάνω από 8 φορές την ημέρα. Το στομαχάκι του μωρού σας έχει το μέγεθος της μπουνίτσας του αλλά και το δικό σας γάλα πέπτεται γρηγορότερα. Για τους ανωτέρω λόγους τον πρώτο καιρό το μωρό σας χρειάζεται συχνά και μικρά γεύματα.
 4. Αλλάζετε στήθος μόνο όταν το μωρό σας δείχνει πως έχει τελειώσει με το πρώτο. Συνήθως αυτό θα πάρει τουλάχιστον 15 λεπτά ενεργού θηλασμού. Για να επιλέξετε το στήθος που θηλάσατε σκεφθείτε ποιο αισθάνεστε πιο βαρύ και χρησιμοποιείτε αυτό ή όποιο στήθος θηλάσατε την προηγούμενη φορά και χρησιμοποιείστε αντίστοιχα το αντίθετο. Το μωρό σας δεν πρέπει να διακόπτεται για συχνή εναλλαγή στήθους ενώ δεν είναι απαραίτητο να θηλάζει μόνο από το ένα ή και από τα δύο σε κάθε γεύμα. Δώστε έμφαση στην προτίμηση που το ίδιο σας δείχνει. Οι μαραθώνιοι θηλασμοί συμπεριλαμβάνονται στην φυσιολογική ροή και εξέλιξη του θηλασμού.
 5. Μην έχετε οδηγό σας το ρολόι για το πότε και για πόση ώρα θα ταΐσετε το μωρό σας. Να είστε ανοιχτή και προσεκτική στο να παρατηρήσετε σημάδια πείνας του μωρού σας που προκύπτουν από το δικό του ρολόι και όρεξη για φαγητό. Μην σταματάτε το μωρό σας εάν δεν έχει τελειώσει το θηλασμό από μόνο του. Να είστε δημοκρατική μαζί του με ταυτόχρονη έμφαση στην προσφορά του χρόνου και της προσοχής σας προς αυτό.
 6. Αποφύγετε την χρήση τεχνιτών θηλών, της πιπίλας και των μπουκαλιών ,του ξένου γάλακτος, του χαμομηλιού , του νερού ή του ζαχαρόνερου για τουλάχιστον 6εβδομάδες μέχρι να εγκατασταθεί θηλασμός. Οι πιπίλες, οι θηλές και τα μπουκάλια αλλοιώνουν την αίσθηση της θηλαστικής κίνησης του μωρού σας και έτσι το ίδιο μπορεί να αρνηθεί αργότερα το στήθος σας ή να μειώσει την ένταση των παραγομένων θηλαστικών κινήσεων ή ακόμη να κουράζεται ιδιαίτερα έτσι ώστε να μην παίρνει αρκετή ποσότητα γάλακτος και έτσι να μην παίρνει και επαρκές βάρος.
 7. Για να αναγνωρίσετε εάν το μωρό σας τρέφεται ικανοποιητικά δώστε έμφαση στα παρακάτω στοιχεία:
  • Το μωρό σας καταπίνει συχνά κατά την διάρκεια του γεύματος κάτι που ακούτε και εσείς
  • Υπάρχει διαφορά στην αίσθηση του στήθους πριν και μετά το γεύμα. Το στήθος σας μπορεί να είναι ελαφρύτερο και πιο μαλακό όταν το αποθηκευμένο γάλα έχει καταανλωθεί από το μωρό σας.
  • Το μωρό σας κοιμάται κάνοντας διαλείμματα μεταξύ των θηλασμών που μπορεί να είναι συνήθως 2ωρα, αλλά είναι φυσιολογικό ειδικά τον πρώτο καιρό η απόσταση μεταξύ των γευμάτων να είναι μικρότερη της μίας ώρας ή και μία φορά την ημέρα το μωρό μπορεί να κοιμάται και έως 5-6 ώρες συνεχόμενα. Δεν υπάρχει ανάγκη να του εισάγεται κάποιο πρόγραμμα ούτε και αυτό θα σας βοηθήσει κάπου. Επίσης δεν υπάρχει λόγος όταν το μωρό σας κάνει τα απαιτούμενα ( όπως αναγράφεται παρακάτω) γεύματα , να το ξυπνάτε ή να το κοιμίζεται συγκεκριμένη ώρα σε μια προσπάθεια να φάει πιο σωστά. Αν έχει τις απαιτούμενες πάνες , κάνει συχνά γεύματα , παίρνει το απαιτούμενο βάρος και είναι δραστήριο, δεν χρειάζεται να το ξυπνάτε καθόλου.
  • Το μωρό σας κάνει 8-14 γεύματα την ημέρα μέσο όρο. Είναι φυσιολογικό κάποιες μέρες να κάνει λίγο λιγότερα ( έως και 6) ή και λίγο περισσότερα ( έως και 18).
  • Το μωρό σας προσλαμβάνει φυσιολογικό βάρος. Φυσιολογική  πρόσληψη βάρους είναι το νεογέννητο να έχει ανακτήσει το βάρος γέννησης έως 14-20 ημέρες, μετά την φυσιολογική απώλεια (10%). ‘Εκτοτε η προσληψη πρέπει να είναι πάνω από 150γραμμ την εβδομάδα έως και 2 μηνών.
  • Το μωρό σας έχει 6-10 βρεγμένες πάνες καθημερινά με τσίσα  εντελώς καθαρά και υποκίτρινα, χωρίς χρώμα πορτοκαλί ή κόκκινο, και κακά μουσταρδί χρώματος και ποσότητες περίπου 8 κουταλιών τις σούπας αθροιστικά κάθε μέρα έως και την ηλικιά των 2 μηνών.

Οι παραπάνω οδηγίες αφορούν τις μητέρες από την 3η ημέρα έως και το τέλος του 2ου μήνα. Η συχνότητα του θηλασμού την πρώτη και 2η ημέρα είναι διαφορετική , το ίδιο και μετά τον 2ο μήνα και αναφέρεται σε επόμενα άρθρα.

Εάν έχετε απορίες σχετικά με τον θηλασμό ή αντιμετωπίζετε κάποια επιπλοκή το Αll4baby είναι κοντά σας για να σας βοηθήσει σε αυτή σας την προσπάθεια. Επικοινωνήστε μαζί μας.

Μαθήματα Θηλασμού

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Trackbacks for this post

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.