όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Πόσο σημαντικό είναι να θηλάσετε την πρώτη ώρα μετά την γέννηση του μωρού σας;

Χρείαζεστε βοήθεια στο θηλασμό;

Εισαγωγή

Ο θηλασμός είναι μια αυθόρμητη διαδικασία για το μωρό σας που έπεται του τοκετού ως ένα φυσιολογικό φαινόμενο και  θέλει τον δικό του χρόνο και χώρο για να πραγματοποιηθεί. Με την γέννηση του μωρού σας αυτό τοποθετείται στο στέρνο ή την κοιλιά σας και αφήνετε να πραγματοποιήσει τις δικές του κινήσεις που το οδηγούν σιγά σιγά προς το στήθος ( δείτε το βίντεο εδώ). Τα περισσότερα υγιή τελειόμηνα μωρά φυσιολογικού βάρους όταν αφεθούν πάνω στην κοιλιά ή το στήθος της μητέρας τους θα εκδηλώσουν ενεργά σημάδια πείνας και θα στραφούν μόνα τους προς το στήθος της μητέρας κάνοντας αποτελεσματικές θηλαστικές κινήσεις μέσα στα πρώτα 45 λεπτά από την γέννηση. Είναι σημαντικό όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν το μωρό σας να παραμένει πάνω σας αμέσως μετά την γέννησης  και οι διαδικασίες υποδοχής (στέγνωμα, βιταμίνη Κ, ρηχή αναρρόφηση βλεννών) να γίνεται δέρμα με δέρμα με την μητέρα ή τον πατέρα. Η ολοκλήρωση του τοκετού με την έξοδο του πλακούντα ή η συρραφή του περινέου ή  η ολοκλήρωση της καισαρικής τομής  δεν εμποδίζουν ή εμποδίζονται από την επαφή αυτή με το μωρό σας. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και επενδύστε το χρόνο αυτό εποικοδομητικά για τον θηλασμό και την γνωριμία με το μωρό σας.

Γιατί να θηλάσετε μέσα στην πρώτη ώρα μετά την γέννηση;

Ο θηλασμός μέσα στην πρώτη ώρα είναι εφικτός και αυθόρμητος για το μωρό σας , ενώ μπορεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία εισαγωγής στην μητρότητα για εσάς. Με την τοποθέτηση του μωρού σας πάνω στο στήθος επιτυγχάνεται τα εξής:

 • To μωρό σας παίρνει το πρωτόγαλα. Σταγόνες αυτού του γάλακτος καλύπτουν την στοματική του κοιλότητα και λόγω των ισχυρών προστατευτικών παραγόντων που περιέχει εμποδίζουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων όπως ο Staphylococcus aureus (MRSA).
 • Οι θηλαστικές κινήσεις προκαλούν εντονότερες συσπάσεις στην μήτρα με αποτέλεσμα την γρηγορότερη έξοδο του πλακούντα και την μείωση της απώλειας αίματος μετά τον τοκετό.
 • Φαίνεται πως οι μητέρες που θηλάζουν μέσα στην πρώτη ώρα μετά την γέννηση, θηλάζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
 • Οι πρώτες θηλαστικές κινήσεις του μωρού αμέσως μετά την γέννηση είναι αρκετά δυνατές και αποτελούν ένα πολύ καλό παράδειγμα για το μωρό εκμάθησης του πως γίνετε αποτελεσματικά ο θηλασμός έτσι ώστε προβλήματα όπως μη καλή πρόσφυση του μωρού στο στήθος, μειωμένη πρόληψη γάλακτος, μειωμένη πρόσληψη βάρους κ.λ.π να εκλείπουν.
 • Τα μωρά που θηλάζουν μέσα στην πρώτη ώρα γέννησης παρουσιάζουν λιγότερο συχνά ίκτερο καθώς η περίσταλση του εντέρου γίνετε γρηγορότερα και αποβάλλονται τα προιόντα της χολερυθρίνης.
 • Το συχνό άδειασμα του στήθους από το γάλα προκαλεί αυξημένη παραγωγή και ροή του γάλακτος . Ο χρύσός κανόνας θηλασμού <<‘Οσο ζητάει το μωρό τόσο παράγει το στήθος >> ενεργοποιείται.
 • Τα μωρά που θηλάζουν μέσα στην πρώτη ώρα μετά την γέννηση χάνουν λιγότερο βάρος τα πρώτα 24ωρα.
 • Το μωρό σας απολαμβάνει μια ομαλότερη μετάβαση στο εξωμήτριο περιβάλλον
 • Εσείς έχετε την δυνατότητα να συνδεθείτε και να επικοινωνήσετε με το μωρό σας σε στιγμές έτνονης αλληλεπιδρασης.

Τι γίνετε εάν δεν μπορέσετε να θηλάσετε μέσα στην πρώτη ώρα ;

Στην περίπτωση που ο θηλασμός την πρώτη ώρα δεν ήταν εφικτός προσπαθήστε αργότερα με την μεταφορά σας στην ανάνηψη ή το δωμάτιο παραμονής. Αδράξτε την ευκαιρία και βοηθήστε το μωρό σας εφαμρόζοντας δέρμα με δέρμα και ενθαρρυνοντάς το να πιάσει το στήθος σας. Τα περισσότερα μωρά ανταποκρίνονται αρκετά καλά. Μια μαία ΄ή ένας σύμβουλος θηλασμού μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτήν σας την προσπάθεια. Μην απογοητεύεστε και συνεχίστε, χωρίς να είστε πολύ επίμονη αλλά ούτε και αναβλητική στην προσπάθειά σας να ξυπνήσετε το μωρό σας. Κάποια μωρά χρειάζονται περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερα ερεθίσματα. Περάστε αρκετό χρόνο αγκαλιά δέρμα με δέρμα με το μωρό σας και όταν αυτό είναι έτοιμο, με τα πρώτα σημάδια πείνας προσφέρεται του το στήθος σας.

Εάν το μωρό σας μετά την γέννηση χρειάστηκε αναπνευστική υποστήριξη ή έκτακτη εισαγωγή στην μονάδα προώρων πριν τον πρώτο θηλασμό μπορείτε να ζητήσετε από την μαία ή σύμβουλο θηλασμού να αντλήσετε γάλα από το στήθος σας και να το μεταφέρεται στο χώρο παραμονής του μωρού σας ώστε να του χορηγηθούν το δυνατόν συντομότερα κάποιες σταγόνες πρωτόγαλα που θα το προστατεύσουν απο μολυσματικούς παράγοντες.

Γιατί μπορεί το μωρό σας να καθυστερεί να θηλάσει για πρώτη φορά;

Κάθε μωρό έχει τους δικούς του ρυθμούς και θα δράσει στο δικό του χρόνο θηλάζοντας το στήθος σας. Στον θηλασμό κανένας κανόνας δεν είναι απαράβατος και οι χρόνοι είναι πολύ σχετικοί. Ωστόσο κάποιοι ιατρογενείς παράγοντες μπορεί να μην αφήσουν το μωρό σας να εκδηλώσει τα αντανακλαστικά που χρειαζόμαστε για τον πρώτο θηλασμό. Παράδειγμα :

 • H επισκληρίδιος : Aν και είναι πολύ αγαπητή  στις μέρες μας φαίνεται ότι τα φάρμακα της επισκληριδίου μπορεί να επηρεάσουν το μωρό στην εκδήλωση αντανακλαστικών θηλασμού. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα αντανακλαστικά αυτά είναι αρκετά μειωμένα στα μωρά που οι μητέρες του έλαβαν την επισκληρίδιο με αποτέλεσμα να μειώνεται η επιτυχία του θηλασμού και να αυξάνονται οι επιπλοκές όπως η υπερφόρτωση, η μείωση βάρους, ο ίκτερος κ.λ.π΄. καθώς οι τοκετοί με επισκληρίδιο έχουν αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης επιπλοκών όπως η βεντούζα, οι κουτάλες, η δυστοκία κ.λ.π. Το αποτέλεσμα της επισκληριδίου στον τοκετό φαίνεται να είναι ανάλογο των δόσεων που λάβατε. Νέες μελέτες δείχνουν πως μικρότερες δόσεις έχουν μικρότερο έως κανένα αντίκτυπο στον θηλασμό.
 • Η χρήση βεντούζας ή εμβρυουλκών ή το κάταγμα στην κλείδα μετά απο δυστοκία ή ένας οξύς τοκετός μπορεί να είναι αρκετά τραυματικά για το μωρό σας έτσι ώστε η ανταπόκρισή του στο θηλασμό να είναι μειωμένη για την πρώτη φορά.
 • Η αναρρόφηση που εφαρμόζεται (προαιρετικά) στα νεογέννητα στα πρώτα λεπτά μετά την γέννηση για την απελευθέρωση των αεραγωγών, μπορεί να είναι τραυματικές για το μωρό σας με αποτέλεσμα να προκληθεί τραυματισμός ή οίδημα στο εσωτερικός της μύτης ή του στόματος και του λάρυγγα. Ο τραυματισμός αυτός μπορεί να αποτρέψει το μωρό σας από την εφαρμογή του πρώτου θηλασμού.
Μαθήματα Θηλασμού

Πηγή

Ηale T. and Hartmann P., 2007, Textbook of Human Lactation.

Riordan J. and WambXH k.,2010, Breastfeeding and Human Lactation, Fourth Edition.

Wilson C and Hoover, 2008, Breastfeeding Atlas,Fourth Edition

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Trackbacks for this post

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.