όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Μαστίτιδα – Τι είναι; Γιατί συμβαίνει; Πως αντιμετωπίζεται;

Εισαγωγή

Η μαστίτιδα είναι μια κοινή επιπλοκή ή πάθηση στην διάρκεια του θηλασμού και φαίνεται να εμφανίζεται περίπου στο 10% των γυναικών. Συχνότερα περιπλέκει μόνο τoν ένα μαστό και μόνο στο 3% με 12% και τους δύο.

Χρείαζεστε βοήθεια στο θηλασμό;

 

Μαστίτιδα

Πότε μπορεί να πάθετε μαστίτιδα;

Η μαστίτιδα συνήθως εμφανίζεται τις πρώτες 6-12 εβδομάδες θηλασμού. Ωστόσο και η περίοδος μετά τους 6 μήνες αλλά κόμη και στον δεύτερο χρόνο της ζωής του μωρού σας μπορεί να παρουσιαστεί αυτή η επιπλοκή εφόσον θηλάζετε.

Posted in: Μαστίτιδα

Από τι προκαλείται η μαστίτιδα:

Η μαστίτιδα φαίνεται να προκαλείται πρωτογενώς από την στάση γάλακτος που οδηγεί σταδιακά στην ανάπτυξη μικροβίων στην περιοχή.

Το συνηθέστερο μικρόβιο που αναπτύσσετε είναι staphylococcus aureus και έπεται ο streptococcus και το e. colli.. Τα μικρόβια αυτά υπάρχουν παντού γύρω και πάνω μας και μπορεί εύκολα λόγω προηγούμενου τραύματος των θηλών και στάσης γάλακτος να καλλιεργηθούν εσωτερικά του μαστού.

Κύρια αίτια εμφάνισης της μαστίτιδας είναι :

 • Το έντονο στρες και η κούραση που συνήθως εμφανίζεται όχι τόσο από την ενασχόληση με τον θηλασμό αλλά από την υπερφόρτωση του προγράμματος σας με οικιακές εργασίες ή άλλες υποχρεώσεις. Δυστυχώς σε αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις ο θηλασμός πηγαίνει πίσω και έτσι συμβαίνει στάση γάλακτος.
 • Πληγωμένες θηλές. Οι πληγωμένες θηλές είναι συχνά μια καλή δίοδος εισροής μικροβίων από το δέρμα στο εσωτερικό του μαστού.
 • Βουλωμένοι γαλακτοφόροι πόροι. Η συσσώρευση γάλακτος σε περιοχές του μαστού αποτελούν ιδανικό έδαφος ανάπτυξης μικροβίων.
 • Μεγάλη παραγωγή γάλακτος . Δυσανάλογη των αναγκών του μωρού σας.
 • Υπερφόρτωση
 • Στάση γάλακτος για οποιοδήποτε λόγο.
 • Μειωμένη συχνότητα γευμάτων. Στην περίπτωση που ο θηλασμός γίνεται προσπάθεια να μπει σε κάποιο πρόγραμμα παραβλέποντας τις ανάγκες του μωρού , τότε η πιθανότητα εμφάνισης μαστίτιδας είναι διπλάσια. Η ανωτέρω ενέργεια οδηγεί άμεσα σε στάση γάλακτος μειωμένη ροή και μειωμένη παραγωγή.
 • Λάθος πρόσφυση του μωρού στο στήθος. Η λάθος θέση του στόματος του μωρού πάνω στο στήθος είναι ο συχνότερος λόγος μη ικανοποιητικής άντλησης γάλακτος από το μαστό που οδηγεί σε στάση γάλακτος. Επίσης η λάθος πρόσφυση συχνά οδηγεί σε τραυματισμό των θηλών και κατ’επέκταση η πιθανότητα μαστίτιδας ανεβαίνει.
 • Προτίμηση ενός έναντι του άλλου στήθους. Σε αρκετές δυάδες μητέρας παιδιού ή χρήση του ενός μαστού είναι προτιμητέα από την μητέρα έναντι του άλλου για λόγους ευκολίας.  Η μειωμένη ωστόσο χρήση και των δύο μπορεί να επιφέρει στάση γάλακτος στο μαστό.

 

Άλλοι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν μαστίτιδα είναι

 • Χρήση ακατάλληλων σουτιέν θηλασμού
 • Χρήση μπουκαλιού ή πιπίλας που οδηγεί σε σύγχυση θηλών και μη αποτελεσματικούς θηλασμούς
 • Το μωρό να έχει βραχύ χαλινό
 • Η ηλικία. Φαίνεται πως οι γυναίκες που βρίσκονται μεταξύ 21-35 έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης μαστίτιδας
 • Τοκετός. Διάφορες επιπλοκές στον τοκετό μπορεί να επιφέρουν προβλήματα στην εκτέλεση του θηλασμού και προδιαθεσικό παράγοντα εμφάνισης μαστίτιδας
 • Μειωμένη πρόσληψη βιταμινών όπως Ε,Α , C και η έλλειψη σιδήρου
 • Τραύμα στο στήθος που μπορεί να προέρχεται από πτώση, κάψιμο κ.λ.π. είτε από προηγούμενο χειρουργείο όπως προσθετική στήθους, αφαίρεση όγκου κ.λ.π.

Posted in: Μαστίτιδα

Ποια είναι τα συμπτώματα της μαστίτιδας;

Τα συμπτώματα της μαστίτιδας μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης όπως πονοκέφαλος, αδυναμία, ρίγος, εξάντληση,πυρετός >38 oC και πόνος στο στήθος που συνοδεύεται από την εμφάνιση μιας έντονης κοκκινίλας η οποία πονάει στην αφή. Συνηθέστερα η φλεγμονή εμφανίζεται στο τεταρτημόριο του μαστού κάτω από την μασχάλη. Το στήθος σας μπορεί να έχει την παρακάτω εικόνα.

mastitis2                                                    Μαστίτιδα

Posted in: Μαστίτιδα

Ποια είναι η αντιμετώπιση της μαστίτιδας;

Η αντιμετώπιση εξαρτάται από τα συμπτώματα και βασίζεται στην πάταξη της αιτίας δηλαδή της στάσης γάλακτος. Συμβουλευτείτε άμεσα έναν σύμβουλο θηλασμού πριν κάνετε μόνη σας οποιαδήποτε προσπάθεια θεραπείας καθώς αυτή πρέπει να είναι εξατομικευμένη. Σε καμία περίπτωση MHN ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ τον θηλασμό καθώς αυτό θα επιδεινώσει την κατάσταση και ΜΗΝ ΠΑΡΕΤΕ αντιβίωση μόνη σας. Η θεραπεία της μαστίτιδας βασίζεται στην ενθάρρυνση και βελτιστοποίηση της αποφόρτισης του γάλακτος από το μαστό και έτσι σε οποιαδήποτε περίπτωση….

 • Να θηλάζουν εντατικά , ξεκινώντας όταν αυτό δεν ενοχλεί πολύ τον θηλασμό από το στήθος που έχει το πρόβλημα. Έτσι η αποφόρτιση θα επιτυγχάνεται με τον ταχύτερο και πιο εύκολο τρόπο , τον θηλασμό. Προσοχή ! Είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο το στήθος που φλεγμένει να παρουσιάζει μικρότερη ροή ή παραγωγή για λίγες ημέρες και γάλα πιο αλμυρό που ενθαρρύνει το μωρό σας να τρώει περισσότερο και έτσι να θεραπεύει την φλεγμονή.
 • Εφαρμόστε ζεστές κομπρέσες είτε πριν είτε κατά την διάρκεια του θηλασμού για να ενισχύσετε την ροή του γάλακτος
 • Εφαρμόστε μασάζ στο στήθος συστηματικά κατά την διάρκεια του θηλασμού αλλά και πριν.
 • Ενισχύστε την αποφόρτιση του στήθους κάνοντας αντλήσεις με το χέρι ή με ένα θήλαστρο.

 

Εάν τα συμπτώματα παραμένουν μετά από 24 ώρες παρά την εφαρμογή των ανωτέρω και κατάλληλης συμβουλευτικής για την δική σας περίπτωση, εάν νιώθετε πολύ άρρωστη ή ο πόνος στο στήθος είναι πολύ πολύ έντονος τότε πρέπει να σας χορηγηθούν αντιβιοτικά.

Η χρήση των αντιβιοτικών στην μαστίτιδα ΔΕΝ συνεπάγεται καμία ανάγκη διακοπής του θηλασμού αλλά άμεση επείγουσα ανάγκη συνέχισης αυτού. Τα περισσότερα αντιβιοτικά που είναι κατάλληλα για την θεραπεία της μαστίτιδας είναι απόλυτα ασφαλή στον θηλασμό.

 

Posted in: Μαστίτιδα

Πότε να ξανακαλέσετε για βοήθεια μετά από μια μαστίτιδα;

 • Στην περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται μετά από 24 ώρες 
 • Στην περίπτωση που παρά την αντιβίωση τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται μετά από 48 ώρες
 • Στην περίπτωση που στο ίδιο σημείο το πρόβλημα επανεμφανίζεται
 • Στην περίπτωση που παρά την αλλαγή ίσως του σχήματος της αντιβίωσης τα συμπτώματα παραμένουν.

 

 

Posted in: Μαστίτιδα

Πως να μην ξανά πάθετε μαστίτιδα και πως να την προλάβετε;

 • Αποφύγετε την στάση γάλακτος στο στήθος σας με οποιοδήποτε τρόπο και εάν αυτή δημιουργείται.
 • Φροντίστε τις πληγωμένες θηλές σας
 • Διορθώστε τον τρόπο  που το μωρό σας προσφύεται στο στήθος
 • Θηλάστε απεριόριστα και κατά βούληση
 • Παρατηρείται συχνά το στήθος σας και πριν τα συμπτώματα εξελιχθούν σε μαστίτιδα διορθώστε τυχόν στάση γάλακτος ή βουλωμένο γαλακτοφόρο πόρο.
 • Μπορείτε να χρησιμοποιείτε βιταμίνη Ε και C αλλά και να διορθώσετε πιθανό πρόβλημα αναιμίας που αντιμετωπίζετε για να ενισχύεσετε το ανοσοποιητικό σας και να αποφύγετε επόμενο επεισόδιο. Μπορείτε επίσης να καταναλώνετε echinacea , ένα βότανο με αντιβιοτικές , αντισηπτικές και επουλωτικές δράσεις που ανέκδοτες πληροφορίες αναφέρουν πως μειώνει το ποσοστό εμφάνισης μαστίτιδας και βοηθά στην γρηγορότερη επούλωση.

 

Posted in: Μαστίτιδα

Μαθήματα Θηλασμού

Πηγή

Riordan J. and WambXH k.,2010, Breastfeeding and Human Lactation, Fourth Edition.

Wilson C and Hoover, 2008, Breastfeeding Atlas,Fourth Edition

Cunningham et al, Williams Obstetrics, 2010,23rd Edition

WHO , Mastitis, 2000, Causes and Managment, 

 ABM ,Clinical Protocol #4Mastitis, Revised March 2014

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Trackbacks for this post

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.