όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Thursday 21 June 2018

Θηλασμός και καφεΐνη

Η έλλειψη ύπνου και ξεκούρασης είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που αντιμετωπίζει μια γυναίκα την περίοδο της λοχείας. Ο καφές, λοιπόν, φαντάζει απαραίτητος και σωτήριος για την νέα μαμά.Πρέπει η ίδια να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του νέου ρόλου της και να παραμείνει δυνατή και λειτουργική, παρά τις λίγες ώρες ανάπαυσης. Την ίδια όμως στιγμή, η ανησυχία για την καφεΐνη που προσλαμβάνει ο οργανισμός μέσω του καφέ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλες τις γυναίκες. Εκείνες λοιπόν που επιλέγουν να θηλάσουν τα μωρά τους, προβληματίζονται λόγω της μεταφοράς καφεΐνης στο νεογέννητο μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος. Και φυσικά, καμία μητέρα δεν θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια του παιδιού της. Η καφεΐνη ανήκει δυστυχώς στην κατηγορία των ουσιών που διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα γι’αυτό έχει την ικανότητα να μας ξυπνάει ή μάλλον να μας κρατάει σε εγρήγορση! Σύμφωνα, όμως, με πολλαπλές έρευνες και διεθνείς μελέτες, ο κίνδυνος που διατρέχει ένα μωρό από την καφεΐνη που προσλαμβάνει μέσω του θηλασμού δεν είναι απαραίτητα μεγάλος και σίγουρα όχι σε όλες τις περιπτώσεις.

 

 

Τί αποδεικνύεται από τις έρευνες;

 

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια του θηλασμού δεν προκαλεί αϋπνίες στο νεογέννητο μωρό σας.Δημοσιεύθηκε μάλιστα, στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας και μελέτησε τη σχέση που έχει η κατανάλωση καφεΐνης με το ξύπνημα των μωρών που θηλάζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα καφεΐνης που κατανάλωσαν μητέρες 885 μωρών και βρήκαν ότι δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στις συνήθειες του ύπνου και την πόση ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

 

Οι κατευθυντήριες οδηγίες από τα ινστιτούτα θηλασμού προς τις θηλάζουσες μητέρες είναι σαφής και ξεκάθαρες για την κατανάλωση καφεΐνης την περίοδο της γαλουχίας.

 

Αναγνωρίζοντας πως η κατανάλωση καφεΐνης αποτελεί μια κοινωνική και αγαπημένη συνήθεια για πολλές μητέρες το ABA(Australian Breastfeeding Association) επισημαίνει πως τα μωρά και κυρίως τα νεογέννητα μπορεί να παρουσιάσουν μια δυσανεξία σε αυτή την ουσία λόγω της βραδείας αποβολής της καφεΐνης από το σώμα του μωρού σας. Τα νεογέννητα φαίνεται να αποβάλλουν τον καφέ μέσα σε διάστημα 160 ωρών από την κατανάλωση ενώ ένα μωρό στους 6 μήνες π.χ. θα χρειαστεί μόνο 2-3 ώρες.

Η ποσότητα της καφεΐνης που περνά μέσα στο γάλα αγγίζει το 1% από το επίπεδο κατανάλωσης από την μητέρα και περνά στο γάλα μέσα σε 1 ώρα από την ώρα κατανάλωσης καφεινούχου προϊόντος.

Η παρουσία κολικών, έντονης συμπεριφοράς, νευρικότητας και κακού ύπνου στα μωρά μπορεί να ενοχοποιήσει την κατανάλωση καφεΐνης από την μητέρα. Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση τόσο πιο έντονα και με μεγαλύτερη συχνότητα εμφανίζονται αυτά τα συμπτώματα. Ωστόσο η ενδεδειγμένη ποσότητα κατανάλωσης είναι διαφορετική σε κάθε μητέρα και εξαρτάται από την ικανότητα του σώματος να αποδημήσει την καφεΐνη. Ο καλύτερος οδηγός είναι το μωρό σας και οι δικές του αντιδράσεις μετά από κατανάλωση.

 

 

Τελικά είναι απαγορευτικός ο καφές κατά την διάρκεια του θηλασμού, κι αν όχι, ποια ποσότητα είναι αποδεκτή για να μην επηρεαστεί η υγεία του βρέφους;

 

 

Ο καφές δεν απαγορεύεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αλλά με την προυπόθεση ότι τον καταναλώνετε με μέτρο. Μπορείτε να απολαμβάνετε μια μέτρια ποσότητα καθημερινά (ένα με δύο φλιτζάνια), αλλά αν το παρακάνετε (καταναλώσετε περίπου 750 ml καφέ/ημέρα) μπορεί το μητρικό γάλα σας να προκαλέσει εκνευρισμό στο μωρό σας.

Μετά τον τρίτο μήνα, ο οργανισμός του μωρού είναι σε θέση να επεξεργαστεί καλύτερα την καφεΐνη και οι πιθανότητες να ενοχλείται από τον καφέ σας είναι λιγότερες.

 

Τι καφέ να προτιμήσω;

Καλύτερα θα ήταν να προτιμήσετε φιλτραρισμένο καφέ, αν ξέρετε ότι το μωρό δεν θα θηλάσει για το επόμενο δίωρο.

Δείξτε επίσης προσοχή με την πρόσληψη καφείνης από άλλες πηγές (τσάι, σοκολάτα κλπ), ιδιαίτερα κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του μωρού, όταν είναι περισσότερο ευαίσθητο να αντιδράσει στην καφεΐνη με νευρικότητα, αϋπνία ή κολικούς.

 

 

Παρακάτω παρατίθεται ένας χρήσιμος πίνακας του ABA για τα επίπεδα καφεΐνης που περιέxονται σε προϊόντα με συχνή κατανάλωση.

 

 

Τρόφιμο Περιεκτικότητα σε καφεΐνη/mg
Καφές φίλτρου 60-120mg/250ml cup
Καφεϊνούχα ποτά ή Energy drinks 80mg/250ml
Στιγμιαίος καφές 60-80mg/250ml
Τσάι 10-50mg/250ml cup
Coca Cola 48.75mg/375ml cup
Σοκολάτα ρόφημα 20μγ/100γρ μπάρα
 

Επικοινωνήστε μαζί μας για θέματα θηλασμού και προβληματισμούς που προκύπτουν σίγουρα καθημερινά και σας απασχολούν.Κάντε τον θηλασμό παιχνιδάκι με απλούς τρόπους και την νέα καθημερινότητα εύκολη για εσάς και το μωρό σας!

Περιμένετε το μωράκι μας από στιγμή σε στιγμή;Ελάτε να προετοιμαστούμε πριν φτάσει ο “πελαργός” στα μαθήματα θηλασμού και φροντίδας μωρού του all4baby!Ο νέος απαιτητικός ρόλος,θα σας κερδίσει και θα τα καταφέρετε περίφημα όσο πιο αποφασιστικά τον αντιμετωπίσετε!Σας περιμένουμε εδώ!

 

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.