όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Η θέση του μωρού και η σημασία της στον τοκετό

 Βρείτε βοήθεια στον τοκετό

Εισαγωγή

Η  θέση του μωρού αναφέρεται στην περιγραφή του προσανατολισμού της κεφαλής μέσα στην πύελο. Δηλαδή το προς τα που κοιτάζει η προβάλουσα μοίρα , το κομμάτι του σώματος του μωρού που βρίσκεται πάνω από τον τράχηλο. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφέρουμε την θέση του μωρού σε κεφαλική προβολή που είναι η συνηθέστερη και απασχολεί αρκετά τις περισσότερες εγκύους καθώς μπορεί να επηρεάσει την έκβαση του τοκετού σας.

 Μαθήματα τοκετού all4baby

Η θέση του μωρού και η σημασία της στον τοκετό

Ποιες διαφορετικές θέσεις μπορείνα έχει το κεφαλάκι του μωρού σας μέσα στην μήτρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Το μωρό σας μπορεί να βρίσκεται σε διαφορετικές προβολές μέσα στην κοιλιά σας με συνηθέστερη την κεφαλική προβολή τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Το κεφαλάκι του μπορεί να κοιτάζει προς όλες της κατευθύνσεις όταν  ακόμη αυτό βρίσκεται ψηλότερα στην λεκάνη και υπάρχει αρκετός χώρος. Είναι σύνηθες τα μωρά να μεταβάλλουν συχνά την οπτική τους γωνία όταν ακόμη δεν υπόκεινται σε συστηματικές και έντονες συσπάσεις Braxton Hicks  ή στην διάρκεια των συσπάσεων του τοκετού, δηλαδή εφόσον υπάρχει απόσταση μεταξύ της σημερινής και της δικής σας πιθανής ημερομηνίας τοκετού. Τα περισσότερα μωρά θα ορίσουν την θέση του κεφαλιού τους με την έναρξη του τοκετού και θα μεταβάλλουν αυτή κατά την διάρκεια του με σκοπό την γέννηση.

Οι θέσεις της κεφαλικής προβολής είναι η ινιακή προβολή , η βρεγματική προβολή , η μετωπική προβολή, η προσωπική προβολή. Η ονομασία καθορίζεται σύμφωνα με το σημείου του κεφαλιού που βρίσκεται πάνω από τον τράχηλο της μήτρας.

Θέσης του κεφαλιού του μωρού

Οι συνηθέστερες προβολές στον τοκετό είναι η ινιακή και η βρεγματική όταν το μωρό δεν είναι ακόμη εμπεδωμένο στην λεκάνη σας και βρίσκεται ακόμη ψηλά. Τα περισσότερα μωρά στην έναρξη ή την πρόοδο του τοκετού θα κάμψουν το κεφαλάκι τους, λόγω πίεσης που ασκείται σε αυτό από τους περιφερικούς ιστούς και τις συσπάσεις (όταν αυτές ξεκινήσουν), και θα προβάλουν με το ινίο πάνω από τον τράχηλο.

Posted in: Η θέση του μωρού και η σημασία της στον τοκετό

Ποιες διαφορετικές θέσεις μπορεί να έχει το κεφαλάκι του μωρού σας μέσα στην μήτρα με την έναρξη του τοκετού

Παρότι είναι συχνό το κεφαλάκι του μωρού σας στην έναρξη του τοκετού να είναι λίγο κεκαμένο προς τον ένα ή τον άλλο ώμο (ασυγκλιτισμός), στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων με την πραγματοποίηση αποτελεσματικότερων συσπάσεων το μωρό πιέζεται και καταλήγει σε ινιακή προβολή, δηλαδή με το κεφαλάκι του σε κάμψη και το πιγούνι να αγγίζει το στήθος.

Στην έναρξη και την διάρκεια ενός τοκετού το προς τα που κοιτάζει ένα μωρό είναι σημαντικό στοιχείο για την εξέλιξη και πρόγνωση αυτού και μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα σας να γεννήσετε φυσιολογικά.

Οι διαφορετικές θέσεις που μπορει να έχει το ινίο του μωρού σας, δηλαδή το προς τα που κοιτάζει είναι οι  εξής

 

ινιακη προβολη στο τοκετό

Μπορεί να κοιτάζει προς τα πίσω τον ποπό της μαμάς έχοντας μια αριστερή προσθία ή δεξιά πρόσθια θέση

Μπορεί να κοιτάζει στο πλάι έχοντας μια πλάγια ινιακή θέση δεξιά ή αριστερά

Τέλος μπορεί να κοιτάζει μπροστά σε μια οπίσθια δεξιά ή αριστερή θέση.

Τα 2/3 των μωρών φαίνεται να έχουν ή να παίρνουν στην διάρκεια του τοκετού και την γέννηση μια αριστερή θέση ενώ το 1/3  μια δεξιά θέση.

Posted in: Η θέση του μωρού και η σημασία της στον τοκετό

Η θέση του μωρού κατά την διάρκεια του τοκετού και πόσο σημαντική είναι για την εξέλιξή του;

Στην διάρκεια του τοκετού καθώς το μωρό εισέρχεται στην πύελο το 40% των μωρών θα έχει μια αριστερή πλάγια θέση και το 20% μια δεξιά πλάγια θέση. Ένα 15% φαίνεται να έχει αρχικά μια οπίσθια θέση ενώ το 25% φαίνεται να έχει εξαρχής μια πρόσθια θέση.

Για να γεννηθεί το μωρό σας θα πρέπει να στρίψει έστι ώστε να χωράει να περάσει την πύελο. Ο συνηθέστερος  τρόπος να γίνει αυτό είναι να περάσει το στενό της λεκάνης (διαμέτρου 10 εκ) με την  κορυφή του κεφαλιού ( το μυτερό κομμάτι -αμφιβραγματική διάμετρος =9,5εκ)  , αφού μόνο όταν έχει σκυμμένο το κεφαλάκι του με το πιγούνι να βρίσκεται κολλημένο στο στήθος και κοιτώντας πίσω, χωράει καλύτερα να γεννηθεί. Μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της εσωτερικής στροφής ο τοκετός δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτόματα παρά μόνο στο 5% των τοκετών.

Το μωρό σας χρειάζεται μια εσωτερική στροφή είτε 45 μοιρών από μια πρόσθια θέση, είτε μια στροφή 90 μοιρών από μια πλάγια , είτε μια στροφή 135 μοιρών από μια οπίσθια. Είναι σαφής ο μαιευτικός κανόνας πως όσο μεγαλύτερη η απαίτηση της προσαρμογής της θέσης του μωρού στην διάρκεια του τοκετού,ενώ παράλληλα συνυπάρχουν σκληροί και άκαμπτοι ιστοί περιφερικά ( μυς πυελικού εδάφους, λεκάνη κ.λ.π.), τόσο μεγαλύτερη η διάρκεια του τοκετού και οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπιστούν,  μετά τα 5 εκατοστά διαστολής ή και την εξώθηση. Γνωρίζουμε επίσης ότι έως και το 9% των καισαρικών τομών γίνονται λόγω μιας οπίσθιας θέσης του ινίου κατά την έναρξη ή και την διάρκεια του τοκετού. Διαβάστε περισσότερα για την οπίσθια ινιακή προβολή  εδώ και εφαρμόστε προτεινόμενους τρόπους για να την αποφύγετε, γιατί μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας για έναν καλύτερο τοκετό!

 

Posted in: Η θέση του μωρού και η σημασία της στον τοκετό

Πώς σχετίζεται η θέση του μωρού στην διάρκεια του τοκετού με την επιτυχία ενός φυσιολογικού τοκετού;

Ακόμη και εάν οι συνθήκες δεν είναι τέλειες και το μωρό σας εισέρχεται ή υιοθετήσει στην διάρκεια του τοκετού μια οπίσθια θέση, θα καταφέρει να γυρίσει στις περισσότερες περιπτώσεις ειδικά εάν πρόκειται για δεύτερο ή τρίτο παιδί. Οι περιφερικοί ιστοί στην περίπτωση αυτή είναι μεγάλη και η λεκάνη ευρύχωρη αρκετά έτσι ώστε το μωρό σας να βρει τον δρόμο εύκολα προς την έξοδο. Δεν σημαίνει λοιπόν το ίδιο να έχετε ένα μωρό σε οπίσθια θέση στο πρώτο παιδάκι με τα επόμενα. Συνήθως σε έναν επόμενο του πρώτου τοκετού, η κάθοδος του κεφαλιού, η εμπέδωση, η διαστολή και η προσαρμογή της θέσης του μωρού συμβαίνουν ταυτόχρονα και σε πολύ συντομότερο χρόνο του πρώτου. Έτσι μας ανησυχούν πολύ λιγότερο.

Στο πρώτο παιδάκι αυτό ίσως μας κοστίσει, τον φυσιολογικό τοκετό καθώς το 4-9% των περιπτώσεων καισαρικής γίνεται για αυτό το σκοπό. Η καισαρική  προτείνεται καθώς το μωρό φαίνεται να είναι ακόμη ψηλά και σε δύσκολη θέση για τον γιατρό να επιτύχει με ασφάλεια έναν κολπικό τοκετό με την βοήθεια forceps – κουτάλες.  Είναι συχνό να απαιτείται η διενέργεια κολπικού τοκετού με την βοήθεια ιατρικών εργαλείων στην περίπτωση που το μωρό σας παραμένει σε αυτή την θέση μετά από προσπάθειες εσωτερικής στροφής του από την μαία ή τον γιατρό. Το να στραφεί από μόνο του στη πορεία του 1ου ή και 2ου σταδίου του τοκετού παραμένει το πιθανότερο σενάριο , όμως η μαία ή ο γιατρός μπορεί να είναι επίσης επιτυχής ( με την δική σας συνεργασία) να στρίψουν το μωρό σας μόνο με τα δάχτυλά. Όταν αυτό δεν γίνεται η διενέργεια κολπικού τοκετού με την χρήση forceps – κουτάλας κατάλληλων για την θέση και το ύψος που βρίσκεται το μωρό σας είναι η επόμενη λύση.

Posted in: Η θέση του μωρού και η σημασία της στον τοκετό

Βρείτε μαία

 

Ενημερωθείτε κατάλληλα για τον τοκετό, την έναρξη και εξέλιξή του μέσα από τα μαθήματα προετοιμασίας για νέους γονείς του all4baby και λάβετε κατάλληλη συμβουλευτική βοηθώντας τον εαυτό σας για έναν καλύτερο τοκετό!

 

Πηγές: Cooper M.A. and Fraser D.M., 2009, Myles Textbook for Midwifes 15th edition, Churchill Livingstone Elsevier.

Marshall J. and  Raynor M., 2014, Myles Textbook for Midwives, 16th Edition, Churchill Livingstone

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Trackbacks for this post

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.