όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Πώς μπορεί να είναι το μωρό μέσα στη μήτρα;

Βρείτε βοήθεια στον τοκετό

Το μωρό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης υιοθετεί διαφορετικές θέσεις και τρόπους να κάθεται μέσα στην κοιλιά σας. Μέχρι δε και την 32η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας υπάρχει αρκετός χώρος για το μωρό σας να μεταβάλλει την θέση του συχνά και ανάλογα με το πως βολεύεται την εκάστοτε στιγμή. Η θέση του μωρού που καθορίζει το πιο κομμάτι του σώματος βρίσκεται πάνω από τον τράχηλο της μήτρας ονομάζεται προβολή και σχήμα και περιγράφει το πως κάθεται το μωρό σας μέσα στην μήτρα.

 

Μαθήματα τοκετού all4baby

 

Πώς μπορεί να είναι το μωρό μέσα στη μήτρα;

Πώς μπορεί να είναι το μωρό σας μέσα στη μήτρα;

Το μωρό σας μπορεί να έχει τις παρακάτω θέσεις όπως απεικονίζονται σε διάφορες φάσεις της εγκυμοσύνης

Πως μπορεί να είναι το μωρο μέσα στην κοιλιά

Η κεφαλική προβολή- σχήμα  είναι η πιο συχνή και περιγράφει την στάση του μωρού μέσα στη μήτρα όταν, όπως στην πρώτη από αριστερά φωτογραφία το μωρό βρίσκεται με το κεφαλάκι προς τα κάτω. Είναι η συχνότερη προβολή που έχουν τα μωρά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης με πιθανότητα 94-96,8%.

Η ισχιακή προβολή είναι η δεύτερη συχνότερη στάση που λαμβάνουν τα μωρά στην διάρκεια της εγκυμοσύνης και απεικονίζεται στην μεσαία φωτογραφία. Η συχνότητα εμφάνισης είναι περίπου 5-2,7%. Είναι κοινό τα μωρά να εμφανίζουν ισχιακή προβολή πριν τις 34-36 εβδομάδες ενώ αργότερα να αλλάζουν θέση μετατοπίζοντας το σώμα τους σε κεφαλική προβολή.

Η σπανιότερη θέση είναι το μωρό σας να βρίσκεται όπως η δεξιά φωτογραφία λοξά μέσα στην μήτρα.  Την προβολή αυτή συνήθως επιλέγουν μωρά μικρότερης ηλικίας των 32 εβδομάδων και στην συνέχεια την μεταβάλουν. Στο τέλος της εγκυμοσύνης η πιθανότητα το μωρό σας να βρίσκεται σε λοξό σχήμα – θέση είναι 0,36%.

Posted in: Πώς μπορεί να είναι το μωρό μέσα στη μήτρα;

Πότε το μωρό καθορίζει το σχήμα – προβολή του μέσα στη μήτρα;

Τα περισσότερα μωρά θα καθορίσουν την θέση τους μέχρι την 36η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο το 1/4 των εμβρύων να βρίσκονται σε ισχιακή ή  εγκάρσια προβολή πριν τις 28 εβδομάδες για παράδειγμα, καθώς ο χώρος της μήτρας είναι μεγάλος και η κινητικότητα τους αυξημένη. Η μάζα του μωρού σας αυξάνεται και οι δυνατότητες του χώρου που φιλοξενείται μέσα στην κοιλιά σας , μειώνονται . Άρα θα επιλέξει συνηθέστερα τον πυθμένα της μήτρας για τα πιο μεγάλα και κινητικά του πόδια και ποπό  και το κατώτερο τμήμα, που βρίσκεται πάνω από τον τράχηλο για το κεφάλι .

Posted in: Πώς μπορεί να είναι το μωρό μέσα στη μήτρα;

Πώς μπορούμε να δούμε την θέση του μωρού μας στην διάρκεια της εγκυμοσύνης ή πριν τον τοκετό;

Στην διάρκεια των επισκέψεών  σας στην εγκυμοσύνη        ο γιατρός και η μαία σας είναι σε θέση με την βοήθεια ειδικών χειρισμών , των χειρισμών του Λεοπόλδου να αντιληφθούν την θέση του μωρού σας, έχοντας μια πρώτη εικόνα για την προβολή του μέσα στην μήτρα. Η υποψία μίας προβολής επιβεβαιώνεται πάντα με την χρήση του υπερήχου που αποτελεί και την εγκυρότερη μέθοδο.

Posted in: Πώς μπορεί να είναι το μωρό μέσα στη μήτρα;

Πώς μπορεί η θέση – προβολή του μωρού σας να επηρεάσει τον τοκετό σας;

Αν και η συνηθέστερη προβολή των εμβρύων είναι η κεφαλική , εάν μετά την 36η εβδομάδα της εγκυμοσύνης το μωρό σας δεν έχει καταφέρει να γυρίσει με το κεφαλάκι προς τα κάτω ο φυσιολογικός τοκετός δεν ενδείκνυται. Στις περιπτώσεις της ισχιακής προβολής, όταν το μωρό σας έχει τον ποπό του προς τα κάτω, κάποιες ειδικές ασκήσεις μπορεί να σας βοηθήσουν ,μετά την 32η εβδομάδα, να αντιστρέψετε την βαρύτητα και να γυρίσετε το μωρό σας. Το ίδιο ισχύει και για το λοξό σχήμα που συνήθως μεταβάλλεται ευκολότερα. Ενημερωθείτε από την μαία και το γιατρό σας ή επισκεφθείτε την δική μας μαία για να μπορέσει να σας γνωστοποιήσει αυτή την δραστηριότητα.

Στην περίπτωση που το μωρό σας εξακολουθεί να έχει ένα λοξό ή ισχιακό σχήμα και μετά την 36η εβδομάδα μια καλή λύση θα μπορούσε να είναι για εσάς ο εξωτερικός μετασχηματισμός (διαδικασία που με απλές πιεστικές κινήσεις μεταβάλλει την θέση του μωρού σας) , εφ’οσον κρίνεται ασφαλής από τον γιατρό σας και έτσι να αυξήσετε σημαντικά τις πιθανότητες ενός φυσιολογικού τοκετού.

Ενημερωθείτε κατάλληλα και δράστε στοχευμένα για να επιτύχετε τους στόχους σας σχετικά με τον φυσιολογικό τοκετό. Στο all4baby είμαστε δίπλα σας για οποιαδήποτε ερώτηση ή βοήθεια σχετικά με τον τοκετό σας και την επίτευξη ενός βέλτιστου αποτελέσματος.

Posted in: Πώς μπορεί να είναι το μωρό μέσα στη μήτρα;

Τι μπορεί να επηρεάσει την θέση του μωρού σας μέσα στη μήτρα;

Το μωρό σας μπορεί να έχει να αντιμετωπίσει ορισμένα εμπόδια στην προσπάθειά του να γυρίσει και έτσι να μην μπορεί να ολοκληρώσει την φυσιολογική αυτή μεταβολή. Λόγοι που αυτό μπορεί να γίνει είναι

  • Να έχετε δίδυμα και ο χώρος να είναι περιορισμένος και για τα δύο σας μωρά
  • Να έχετε ινομυώματα εντός ή εκτός της ενδομήτριας κοιλότητας τα οποία περιορίζουν τον χώρο σημαντικά και άρα την δυνατότητα του μωρού σας να γυρίσει
  • Να έχετε χαμηλή πρόσφυση του πλακούντα , δηλαδή ο πλακούντας να βρίσκεται πολύ χαμηλά και να καταλαμβάνει τον χώρο που κανονικά θα μπορούσε να βρίσκεται το κεφαλάκι του μωρού σας.
  • Να έχετε διαφορετική ανατομία λεκάνης από ότι η συνηθέστερη γυναικοειδής λεκάνη (σπάνιο), λόγω ανατομίας ή ατυχήματος.
  • Τέλος συχνά η καθιστική ζωή μπορεί να εμποδίσει την φυσιολογική κάθοδο του μωρού σας και της αλλαγές στο σχήμα- προβολή του στην εγκυμοσύνη. Για το λόγο αυτό πρέπει να ενθαρρύνεστε σε κάποια συστηματική άσκηση στην διάρκεια της εγκυμοσύνης με έμφαση το τελευταίο τρίμηνο.

Posted in: Πώς μπορεί να είναι το μωρό μέσα στη μήτρα;

 

Βρείτε μαία

 

Πηγή

Cooper M.A. and Fraser D.M., 2009, Myles Textbook for Midwifes 15th edition, Churchill Livingstone Elsevier.

Marshall J. and  Raynor M., 2014, Myles Textbook for Midwives, 16th Edition, Churchill Livingstone

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Trackbacks for this post

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.