όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Saturday 17 March 2018

Κάθε πότε θηλάζει ένα μωρό;

Συχνότητα θηλασμού

 

Χρείαζεστε βοήθεια στο θηλασμό;

 

Το πόσο συχνά μπορεί να θηλάσετε το μωρό σας αποτελεί ένα από τα βασικότερα ερωτήματα μιας νέας μητέρας. Διαβάστε για το πόσο συχνά, κάθε πότε και γιατί θα πρέπει να ακολουθείτε το πρόγραμμα του μωρού σας.

 

πόσο συχνά θηλάζει ένα μωρό

Πόσο συχνά θα πρέπει να θηλάζετε?

Κάθε ζευγάρι μητέρας- μωρού είναι διαφορετικό, με διαφορετικές ανάγκες που εκφράζονται με την συχνότητα και την βούληση του κάθε μωρού που πρέπει να τρώει. Δεν υπάρχουν χρυσοί αριθμοί και κανόνες στο κάθε πότε ή πόσο ακριβώς χρόνο θα πρέπει να θηλάζει το μωρό σας. Η καλύτερη στρατηγική είναι να θηλάζετε το μωρό σας κατά βούληση , δηλαδή όποτε θέλει το ίδιο και για όσο θέλει το ίδιο.

Για την δική σας ωστόσο πληροφόρηση και προετοιμασία παραθέτουμε τα αποτελέσματα ερευνών που μελέτησαν τη συχνότητα των γευμάτων μωρών που θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες.

Ο μέσος όρος γευμάτων στην διάρκεια αυτών των μηνών κυμαίνεται από 6-11 γεύματα την ημέρα με την πιο πρόσφατη έρευνα να αναφέρει μια μέση τιμή των 8 γευμάτων το 24ωρο.

Το εύρος των ερευνών δείχνει πως ένα μωρό μπορεί να θηλάζει με συχνότητα από 6 έως 18 φορές την ημέρα και αυτό είναι φυσιολογικό για τους πρώτους 6 μήνες.

Το μήνυμα είναι πως θα πρέπει να θηλάζετε κατά βούληση του μωρού σας αποφεύγοντας να κοιτάτε το ρολόι. Ακολουθείστε τις ανάγκες του και θα ανταμειφθείτε για αυτή σας την προσπάθεια.

Posted in: πόσο συχνά θηλάζει ένα μωρό

Πόσο συχνά θηλάζει ένα μωρό την ημέρα;

Και πάλι οι αριθμοί δεν αντικατοπτρίζουν την δική σας ανάγκη απόλυτα. Το δικό σας μωρό έχει δικές του διαφορετικές ανάγκες όπως ακριβώς και εσείς και τα γεύματά του υπόκεινται στους δικούς του κανόνες και όχι σε υποβαλλόμενους δογματισμούς.

Η μέση συχνότητα των πρωινών γευμάτων ενός μωρού κυμαίνεται από 3 έως 11 γεύματα μεταξύ των ωρών 05:00 και 22.00.

H συχνότητα αυτή τείνει να μειώνεται σε αρκετά μωρά μετά τις πρώτες 2 εβδομάδες.

Posted in: πόσο συχνά θηλάζει ένα μωρό

Πόσο συχνά θηλάζει ένα μωρό την νύχτα;

Η ανάγκη ενός μωρού να θηλάζει μέσα στην νύχτα δεν είναι μια κακή συνήθεια αλλά μια έμφυτη ζήτηση για τροφή και ασφάλεια μέσα σε ένα 24ωρο.

Η μέση συχνότητα των νυχτερινών γευμάτων ενός μωρού που θηλάζει αποκλειστικά κυμαίνεται από 1 έως 4 γεύματα από τον 1ο έως τον 6ο μήνα. Για τις πρώτες δύο εβδομάδες της ζωής του η συχνότητα των νυχτερινών γευμάτων διαφέρει αρκετά και κυμαίνεται από 1 έως 5 γεύματα.

Η συχνότητα των νυχτερινών γευμάτων μπορεί να μειωθεί σταδιακά με το πέρας των εβδομάδων. Ωστόσο το μωρό σας μπορεί να θηλάζει συχνότερα από πριν και αυτό είναι φυσιολογικό.

Posted in: πόσο συχνά θηλάζει ένα μωρό

Γιατί το μωρό σας θηλάζει συχνότερα από πριν;

Η συχνότητα των γευμάτων των μωρών δείχνει να μεταβάλλεται σταδιακά με το πέρασμα των εβδομάδων. Για παράδειγμα μεταβολή και αύξηση της συχνότητας των γευμάτων τείνει να παρατηρείται την 3η και 6η εβδομάδα της ζωής και τον 3ο και 6ο μήνα. Κατά την διάρκεια αυτών των εβδομάδων και μηνών το μωρό σας μπορεί να αυξήσει την συχνότητα ή διάρκεια των γευμάτων του..

Η αλλαγή αυτή μπορεί να διατηρηθεί για μερικές ημέρες και έπειτα το μωρό σας να σταθεροποιήσει ένα καινούργιο πρόγραμμα γευμάτων.

Επιπρόσθετες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν φυσιολογικά την αύξηση  των γευμάτων είναι ο εμβολιασμός, η επικείμενη εκδήλωση ασθένειας από το μωρό σας, η αλλεργία σε κάποια τροφή, η αλλαγή στο περιβάλλον του μωρού σας, η απώλεια προσφιλούς προσώπου , η επιστροφή στην εργασία της μητέρας κ.λ.π.

Η αύξηση αυτή της συχνότητας είναι φυσιολογική και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι το μωρό σας δεν χορταίνει. Προϋπόθεση  αποτελεί η σωστή πρόσφυση του στόματος του μωρού πάνω στο στήθος σας.

Posted in: πόσο συχνά θηλάζει ένα μωρό

Μαθήματα Θηλασμού
Πηγές

Riordan, J. and Wambach K., 2010, Breastfeeding and Human Lactation. 4rth Edition. Chapter 2. Frequency of feedings. Page 104.

La Leche League International ,2006,Why does my baby suddenly want to nurse constantly available at https://www.llli.org/faq/spurt.html

La Leche League International, 2009, How often should I nurse my baby?, Available at < https://www.llli.org/faq/frequency.html>

Jacqueline C.J. et al., 2006, Volume and Frequency of Breastfeedings and Fat Content of Breast Milk Throughout the Day. Pediatrics, Vol : 117 Page : 387-395

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.