όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Wednesday 21 March 2018

Μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά εάν έχω στενή λεκάνη;

Το μέγεθος ή ευρυχωρία της λεκάνης σας συχνά εμφανίζεται ως λόγος αποφύγεις προσπάθειας φυσιολογικού τοκετού ή δημιουργεί ανασφάλεια σχετικά με την επιτυχία ή της δυσκολίες αυτού. Ευτυχώς η πραγματικότητα είναι πολύ πιο αισιόδοξη σε σχέση με τον μύθο γύρω από το  θέμα «στενή λεκάνη».

image

Στην πραγματικότητα η ανατομία της γυναίκας έχει ως προαπαιτούμενο ανάπλασης την διαμόρφωση επαρκών διαμετρικών διαστάσεων που να μπορούν με ευκολία να χωρέσουν το μωρό σας από την είσοδο του έως και την έξοδο από την δική σας λεκάνη.

Οι περισσότερες γυναίκες γεννιούνται και αναπτύσσουν την λεγόμενη «γυναικοειδής λεκάνη» η οποία παρουσιάζει τρία διαδοχικά επίπεδα: την είσοδο, το στενό της λεκάνης και την έξοδο. Η είσοδος παρουσιάζει διαστάσεις 12 x 13 εκ , το στενό 10,5 x 11,5 εκ. και η έξοδος της λεκάνης 11 x 11,5-9,5 εκ.

 

 

image

 

Σύμφωνα και με την ανατομία ενός φυσιολογικού εμβρύου οι διαστάσεις της κεφαλής αυτού στο τέλος της κύησης, του επιτρέπουν με άνεση να εφαρμόσει και να προσπεράσει την λεκάνη της μαμάς κατά την διάρκεια του τοκετού με κινήσεις που θα του επιτρέψουν να πάρει σωστή θέση, να στρίψει το κεφαλάκι του και να προσπεράσει το στενό της λεκάνης μέσω της κάμψης της κεφαλής. Η τελευταία κίνηση του επιτρέπει να σκύψει το κεφαλάκι του και να περάσει μέσα από το στενό της λεκάνης (διάστασης 10 x 11 εκ.) σας με την μικρότερη διάσταση της κεφαλής του που αντιστοιχεί σε 9,5 εκ. και τα περισσότερα μωρά την αποκτούν όταν σκύψουν το κεφαλάκι τους τόσο ώστε το πιγούνι να αγγίζει το στήθος τους ( κάμψη κεφαλής).

Οι κινήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν σχεδόν από όλα τα μωρά στην πρόοδο του τοκετού και αποτελούν τον μηχανισμό τοκετού όπου το δικό σας σώμα και το μωρό σας συνεργάζονται αρμονικά για την γέννηση.

H στενή ή μικρή λεκάνη προκύπτει – όχι συχνά- από μια φυσιολογική στην ανατομία και ανάπλαση γυναίκα αλλά αποτελεί προϊόν είτε ραχίτιδας , είτε τροχαίου ατυχήματος με συνοδό τραύματα στο σημείο κ.λ.π. Εάν τα ανωτέρω δεν συμπεριλαμβάνονται στο ιστορικό σας τότε  στην συντριπτική πλειοψηφία τον περιπτώσεων δεν μπορεί να θεωρήσει κάποιος ότι η λεκάνη σας είναι στενή για το μωρό σας και ότι δεν μπορείτε να γεννήσετε φυσιολογικά.

Σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες τα παρακάτω στοιχεία ΔΕΝ φαίνεται να προδιαθέτουν σε αδυναμία φυσιολογικής εξέλιξης τοκετού λόγω διαστάσεων της λεκάνης.

  • Το ύψος σας.
  • Το βάρος σας.
  • Το νούμερο του παπουτσιού σας.
  • Το ύψος σας σε σχέση με το εκτιμώμενο βάρος του μωρού σας.
  • Οι διαστάσεις του κεφαλιού του μωρού σας όπως παρουσιάζονται στο υπέρηχο,σε ένα υγιές έμβρυο.

Επίσης σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες ο υπέρηχος, η αξονική ή μαγνητική τομογραφία της λεκάνης ή ακτινογραφία της λεκάνης δεν είναι ακριβής μέθοδοι πρόβλεψης της δυστοκίας σε έναν επικείμενο τοκετό και δεν συνίσταται να χρησιμοποιούνται στην μαιευτική για αυτό το σκοπό.

Η μόνη υπόδειξη πως το μωρό σας όντως δεν χωράει από την λεκάνη σας είναι η εξέλιξη ή όχι του τοκετού σας όπως αυτή  θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του.

Δεν υπάρχει λοιπόν άλλος τρόπος να προβλέψουμε ή να αποκλείσουμε την κεφαλοπυελική δυσαναλογία ,όπως ονομάζεται αυτή η κατάσταση που παραμένει σπάνια και που χωρίς την προσπάθεια ενός φυσιολογικού τοκετού δεν μπορεί να προβλεφθεί ή να αποκλειστεί. Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να προετοιμαστείτε και να ενημερωθείτε σωστά για τον φυσιολογικό τοκετό μέσα από τα μαθήματα προετοιμασίας για νέους γονείς του All4baby. Σας περιμένουμε να λύσουμε από κοντά όλες σας τις απορίες!

 

Πηγή:

Cunningham,Leveno,Bloom, Spong, F., K., S., C., 2014. Williams Obstetrics . 4th ed. US: Robyn Horsager.

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.