όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Saturday 17 March 2018

Braxton Hicks

 

Braxton Hicks

Τι είναι οι συσπάσεις Βraxton Hicks;

Η αρχική εργασία κάθε μυ του σώματος όπως και της μήτρας είναι η σύσπαση. Το 1872 o John Braxton Hicks πρώτος περιέγραψε την παρουσία φυσιολογικών συσπάσεων της μήτρας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης που γίνονται αντιληπτές από την γυναίκα και διαφέρουν σε περιοδικότητα σύμφωνα με την ηλικία κύησης. Οι συσπάσεις αυτές πήραν και το όνομά του.

Posted in: Braxton Hicks

Πότε εμφανίζονται οι συσπάσεις Braxton Hicks;

Οι συσπάσεις Braxton Hicks εμφανίζονται ήδη από την 6-8η εβδομάδα της εγκυμοσύνης ως άστατες, μη ρυθμικές και χωρίς περιοδικότητα συσπάσεις της μήτρας που δεν φαίνεται να προκαλούν κάποια ενόχληση για το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης φαίνεται πως παρότι διατηρούν το σποραδικό τους χαρακτήρα γίνονται λίγο περισσότερες ενώ ταυτόχρονα ίσως προκαλούν και κάποια αίσθηση τραβήγματος κατά την εμφάνιση ορισμένων από αυτών.

Στο τρίτο τρίμηνο διατηρούν τα χαρακτηριστικά του δευτέρου τριμήνου ενώ σταδιακά στην διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων κύησης η συχνότητά τους αυξάνεται σημαντικά και μπορεί να αποκτούν κάποια περιοδικότητα, δηλαδή να εμφανίζονται με συχνότητα 10 με 20 λεπτά. Με την έναρξη παρουσίας αυξημένης συχνότητα εμφάνισης οι συσπάσεις Braxton Hicks θα γίνουν περισσότερο αντιληπτές και λίγο ενοχλητικές για το σώμα, προκαλώντας αίσθηση βάρους, πίεσης  χαμηλά στην κοιλιά ή την μέση και αυξημένη ίσως διούρηση.

Posted in: Braxton Hicks

Πόσο δυνατές είναι οι συσπάσεις Braxton Hicks στην εγκυμοσύνη;

Όχι ιδιαίτερα. Συνήθως η μεγαλύτερη πληθώρα αυτών των συσπάσεων περνούν εντελώς απαρατήρητες καθώς δεν προκαλούν πόνο ή άλλα δυσάρεστα ενοχλήματα, παρά μόνο αίσθημα πίεσης χαμηλά στην λεκάνη ή την βουβωνική περιοχή.

Η διάρκεια τους κυμαίνεται από 15 έως και 40 δευτερόλεπτα.

Η εμφάνισή τους στο 95% του χρόνου μιας εγκυμοσύνης δεν υπάρχει, ενώ εντονότερη, συχνότερη και κλιμακωτά εμφανίζονται μετά τις 30 εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με την κλίμακα της έντασης των συσπάσεων της  μήτρας Montevideo units η έντασή τους κυμαίνεται από 5 έως 25 mm Hg ενώ για παράδειγμα μια κανονική σύσπαση τοκετού ξεπερνά τα 40 mm Hg, σε αρχόμενο στάδιο τοκετού.

Posted in: Braxton Hicks

Ποιος είναι ο ρόλος των συσπάσεων Braxton Hicks;

Οι συσπάσεις Braxton Hicks υπάρχουν στο σώμα με σκοπό την εμπέδωση και προώθηση του εμβρύου χαμηλότερα μέσα στην λεκάνη έτσι ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για φυσιολογικό τοκετό.

Η δράση τους βοηθά στον καθορισμό επίσης της προβολής και θέσης του μωρού σας ενώ τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες πριν την έναρξη του τοκετού η παρουσία των Braxton Hicks προϊδεάζει για τον επερχόμενο τοκετό.

Η αύξηση της έντασης, της συχνότητας αλλά και η ρυθμικότητα που ίσως εμφανίζουν οι συσπάσεις αυτές τις τελευταίες αυτές εβδομάδες πριν την γέννηση χαρακτηρίζουν το φαινόμενο του ψευδοτοκετού.

Posted in: Braxton Hicks

Τι μπορεί να νιώσετε κατά την διάρκεια μιας σύσπασης Braxton Hicks;

Συνήθως η αίσθηση ποικίλει από εγκυμοσύνη σε εγκυμοσύνη και είναι ανάλογη με την ηλικία κύησης σας.

Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας  η παρουσία τέτοιων συσπάσεων μπορεί να εκδηλωθεί το ανώτερο με την αίσθηση τραβήγματος χαμηλά στην λεκάνη.

Στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης η συχνότητα των τραβηγμάτων μπορεί να αυξάνεται ή μπορεί μερικές φορές να παρουσιάζεται πίεση χαμηλά στην βουβωνική περιοχή.

Στο τρίτο τρίμηνο οι συσπάσεις αυτές αυξάνονται τόσο σε συχνότητα όσο και σε ρυθμό και ένταση με αποτέλεσμα να δημιουργούν συχνά αίσθημα βάρους, έντονη διούρηση, πίεση στην μέση κ.λ.π.

Posted in: Braxton Hicks

Πότε μπορεί να καλέσετε το γιατρό ή την μαία σας;

Οι συσπάσεις Braxton Hicks δεν είναι ανησυχητικές και δεν πρέπει να σας τρομάζουν. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις εμφάνισης πρόωρου τοκετού ή αποβολής η ένταση της εμφάνισής τους, ο ρυθμός και η συχνότητα μπορεί να σας δώσουν αρκετά πρόδρομα στοιχεία για το γεγονός.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση πριν τις 37 εβδομάδες εγκυμοσύνης σας νιώσετε παραπάνω από 4-5 συσπάσεις που μοιάζουν με κράμπες, πόνο περιόδου ή έντονο βάρος χαμηλά στην βουβωνική χώρα τότε μιλήστε άμεσα με τον γιατρό και την μαία σας.

Επίσης εάν τα ενοχλήματα αυτά συνοδεύονται ή και όχι από απώλεια αίματος από τον κόλπο οποιασδήποτε ποσότητας ή υδαρές εκκρίσεις που μοιάζουν με νερά από τον κόλπο τότε και πάλι μην χάσετε χρόνο και επικοινωνήστε άμεσα με τους επαγγελματίες υγείας που σας περιθάλπουν.

Posted in: Braxton Hicks

 

Πηγή

Cooper M.A. and Fraser D.M., 2009, Myles Textbook for Midwifes 15th edition, Churchill Livingstone Elsevier.
Cunningham, F.G.,et.al. 2010, Williams Obstetrics 23rd edition, US: McGRaw-Hill Companies

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Trackbacks for this post

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.