όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 20 July 2018

Συμπτώματα Εγκυμοσύνης

Η αντίληψη μίας γυναίκας για το αν είναι έγκυος ή όχι μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μετά την σύλληψη ή ακόμα και μέσα στις πρώτες εβδομάδες εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιάζονται σε συνδυασμό ή μεμονωμένα χωρίς αυτό βέβαια να είναι ανησυχητικό.Η παρουσία αυτών θα κινήσει το ενδιαφέρον σας και ίσως σύντομα να αναζητήσετε κάποιο τεστ για να μπορέσετε να διαπιστώσετε μια πιθανή εγκυμοσύνη.Η Γεωργία Λεζέ σας καθοδηγεί με το παρακάτω άρθρο ώστε ένα βήμα πριν το τεστ,να κάνετε μία πιο σωστή εκτίμηση!

 

Πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι είστε έγκυος;

 

Μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα εγκυμοσύνης που κάνουν γρήγορα την εμφάνισή τους στις πρώτες εβδομάδες κύησης είναι τα ακόλουθα:

 

 

 

1.Φούσκωμα στην κοιλιά.

Είναι το αίσθημα του φουσκώματος της κοιλιάς όπως αυτό που μπορεί να έχετε λίγο πριν την περίοδο.Αυτό σας κάνει να αισθάνεστε τα ρούχα σας πιο στενά. Οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας.Μπορεί να συμβεί αρκετά νωρίς στην εγκυμοσύνη ακόμα και όταν η μήτρα σας είναι πολύ μικρή.

 

 

 

2.Υψηλή ευαισθησία στις οσμές.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και με έμφαση στο πρώτο τρίμηνο αρκετές γυναίκες έχουν υψηλή ευαισθησία στις οσμές. Μπορεί ξαφνικά να αισθανθείτε απέχθεια για κάποια αγαπημένη σας τροφή ή ρόφημα. Επίσης μπορεί να νιώσετε μεγάλη επιθυμία για τροφές που πριν δεν συμπεριλαμβάνατε στο διαιτολόγιό σας. Αν και δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση για το φαινόμενο, χαρακτηρίζεται φυσιολογικό. Παρατηρείται σε αρκετές εγκύους χωρίς άλλες επιπλοκές. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή τη μαία σας για το πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό το ενόχλημα.

 

 

 

3.Ναυτία και εμετοί.

Η ναυτία και οι εμετοί είναι από τα πιο κοινά προβλήματα εγκυμοσύνης. Πολύ λίγες γυναίκες καταφέρνουν να περάσουν μία εγκυμοσύνη χωρίς αυτά τα συμπτώματα. Οι πρωινές ναυτίες μπορεί να συνεχιστούν με διακυμάνσεις στην έντασή τους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ειδικά το πρώτο τρίμηνο αλλά και με την έναρξη του δευτέρου τριμήνου οι περισσότερες από αυτές τις ενοχλήσεις εκλείπουν σταδιακά. Οι επίμονοι και επαναλαμβανόμενοι εμετοί που μπορεί να οδηγήσουν στην αφυδάτωση και την αδυναμία συγκράτησης τροφής από την γυναίκα είναι ένα παθολογικό φαινόμενο.Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται υπερέμεση και χρήζει στενής ιατρικής παρακολούθησης και φαρμακευτικής αγωγής. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή τη μαία σας για το πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό την ενόχληση.

 

 

 

4.Συχνοουρία.

Η συχνοουρία είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα εγκυμοσύνης που ξεκινά να εκδηλώνεται ήδη από την 6η εβδομάδα κύησης.

Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα είναι φυσιολογικές και οφείλονται στις αλλαγές  της εγκυμοσύνης. Λόγω της κατάστασής σας όσο η εγκυμοσύνη προχωρά το φαινόμενο τείνει να επιδεινώνεται. Είναι φυσιολογικό και πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ύπνος σας  θα διαταράσσεται λόγω συχνών επισκέψεων στην τουαλέτα.

Αιτία της συχνοουρίας είναι η αυξημένη αιμάτωση των νεφρών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.Άλλη αιτία είναι η ολοένα και μικρότερη χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης.Αυτή  πιέζεται από τον όγκο της μήτρας καθώς το μωρό σας μεγαλώνει.

Μια μικρή απώλεια ούρων επίσης προς το τέλος της εγκυμοσύνης είναι συχνή. Μπορεί να οφείλεται τόσο στην φυσιολογική πίεση που επιβάλλεται στην κύστη σας αλλά και σε μια μικρή χαλάρωση του πυελικού εδάφους. Πάνω από 7 στις 10 γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κυρίως στο τελευταίο τρίμηνο αναφέρουν μικρή απώλεια ούρων.Αυτό συμβαίνει κυρίως σε δραστηριότητες όπως ο βήχας, το φτέρνισμα, το βαθύ κάθισμα αλλά και τυχαία.

Μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την εμφάνιση επίσχεσης ούρων κάνοντας ήδη από την αρχή της εγκυμοσύνης ασκήσεις kengel. Οι ασκήσεις αυτές , είναι πολύ απλές στην εκτέλεση και πολύ χρήσιμες ως προς το αποτέλεσμα.Θα μπορέσουν να γυμνάσουν το πυελικό έδαφος και να ενισχύσουν την ικανότητά σας να συγκρατείτε τα τσίσα σας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.Επίσης θα βοηθήσουν και στον τοκετό σας. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία!

Για όλες τις πληροφορίες για την εγκυμοσύνη σας πατήστε εδώ

 

 

5.Αυξημένη Ευαισθησία και Πρήξιμο στο στήθος.

Πολλές γυναίκες έχουν εμπειρία αυτού του συμπτώματος λίγο πριν την περίοδο. Είναι αρκετά συνηθισμένο και εξομαλύνεται μετά το πέρας του πρώτου τριμήνου.

 

 

6.Κούραση.

Εάν αισθάνεστε μόνιμα κουρασμένη ακόμα και εάν δεν είχατε κάποια έντονη δραστηριότητα είναι φυσιολογικό. Δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμα ο ακριβής μηχανισμός πρόκλησης αυτού του συμπτώματος.Η προγεστερόνη που σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες εκκρίνεται τώρα από τον οργανισμό σας φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Έντονη υπνηλία, κούραση και εξάντληση παρατηρούνται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.Επίσης οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν αρκετά καλύτερα μόλις περάσουν στο δεύτερο τρίμηνο. Τα συμπτώματα δε της κόπωσης μπορεί να επανέλθουν στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.Συνήθως όμως οφείλονται στην αύξηση του όγκου του σώματος και του βάρους του εμβρύου που επιβαρύνει αρκετά την κινητικότητα σας.

 

 

7.Έχετε καθυστέρηση στην περίοδο σας.

Η καθυστέρηση στην περίοδο είναι από τα πιο συνήθη συμπτώματα που μεγαλύτερη ακρίβεια μπορεί να δηλώσει την παρουσία εγκυμοσύνης. Η καθυστέρηση της περιόδου εφόσον αυτή παρουσίαζε ομαλό κύκλο είναι το σύμπτωμα που θα οδηγήσει τις περισσότερες γυναίκες στην αναζήτηση κάποιου τεστ εγκυμοσύνης.Η ανίχνευση της εγκυμοσύνης θα είναι απολύτως βέβαιη μετά από αυτό σας το βήμα.

 

 

 

8.Σταγόνες στη μήτρα.

Κατά την διάρκεια της εμφύτευσης, 7 με 8 ημέρες μετά την σύλληψη, μπορεί να παρατηρήσετε μικρές σταγόνες αίματος στο εσώρουχό σας. Πιθανολογείται ότι το σύμπτωμα αυτό συμβαίνει λόγο του τραυματισμού του ενδομητρίου.Το γονιμοποιημένο ωάριο που προσπαθεί να εμφυτευτεί μέσα στην μήτρα προκαλεί αυτόν τον μικροτραυματισμό.Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από μέρους σας σε αυτήν την περίπτωση.

 

 

 

9.Αυξημένη Θερμοκρασία Σώματος.

Εάν μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούσατε για να συλλάβετε ήταν η μέτρηση της θερμοκρασίας σας,μετρηθείτε πάλι άμεσα! Εάν για συνεχόμενες 18 με 20 μέρες μετά την ωορρηξία σας έχετε δέκατα τότε μάλλον είστε έγκυος.

 

 

Για οποιαδήποτε άλλη απορία ή διευκρίνηση σε σχέση με τα συμπτωματά σας,μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας! Τηλεφωνικά ή μέσω της σελίδας μας στο fb!

 

 

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ!

 

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.