όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Σίδηρος στην εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες περίπου το 41,8% των εγκύων γυναικών στην γη πάσχουν από αναιμία στην εγκυμοσύνη που  αποτελεί μια από τις συχνότερες παθήσεις στην εγκυμοσύνη. Η έλλειψη σιδήρου ,που είναι και συχνότερη αιτία, οδηγεί σε εξάντληση των αποθεμάτων του σώματος  και συνήθως προέρχεται από την έλλειψη πρόσληψης σιδήρου από την διατροφή του ατόμου ή την αύξηση των αναγκών σε σίδηρο ή μια λοίμωξη. Η χρόνια έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει στην αναιμία από έλλειψη σιδήρου με δυσμενή αποτελέσματα για την έκβαση μιας εγκυμοσύνης.

σίδηρος

Ποιος είναι ο ρόλος του σιδήρου στην εγκυμοσύνη;

Ο σίδηρος είναι ένα από τα σπουδαιότερα μέταλλα στην εγκυμοσύνη που βοηθά στην ανάπτυξη του πλακούντα και του εμβρύου αλλά και στην ικανοποιητική παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων στην εγκυμοσύνη και άρα βελτιστοποίηση της κυκλοφορίας οξυγόνου στο σώμα.

Posted in: σίδηρος

Πόσο σίδηρο χρειάζομαι στην εγκυμοσύνη και γιατί;

Μια υγιής εγκυμοσύνη χρειάζεται συνολικά περίπου 1γρ σιδήρου για να εκτελέσει τις ανάγκες της. Από αυτό το γραμμάριο τα 300 mg μεταφέρονται απευθείας στο έμβρυο και τον πλακούντα ενώ τα 200 mg αποβάλλονται από το σώμα κυρίως μέσω του πεπτικού συστήματος. Τα υπόλοιπα 500mg χρησιμεύουν για την παραγωγή επιπλέον ερυθρών αιμοσφαιρίων στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Οι ημερήσιες απαιτήσεις σε σίδηρο στην εγκυμοσύνη σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς είναι 27mg/ημέρα. Ωστόσο οι έρευνες δείχνουν πως πολύ λίγες γυναίκες έχουν στο καθημερινό τους διαιτολόγιο τέτοια ποσότητα σιδήρου.

Posted in: σίδηρος

Γιατί χρειάζεται να παίρνω συμπληρώματα σιδήρου στην εγκυμοσύνη;

Η έλλειψη σιδήρου στην εγκυμοσύνη έχει συσχετιστεί με μια σειρά από επιπλοκές όσον αφορά το έμβρυο και τη μητέρα. Πιο αναλυτικά οι γυναίκες που έπαιρναν συμπληρώματα σιδήρου στην εγκυμοσύνη είχαν 19% λιγότερες  πιθανότητες να γεννήσουν μωρό με χαμηλό βάρος ενώ τα μωρά τους είχαν 30,81 γραμμάρια βαρύτερα. Η αναιμία της εγκυμοσύνης εμφανίστηκε κατά 70% λιγότερο στις γυναίκες που έπαιρναν συμπληρώματα. Το ίδιο συνέβη  και με την έλλειψη σιδήρου που παρουσιάστηκε κατά 57% λιγότερη στις γυναίκες που έπαιρναν συμπληρώματα διατροφής.

Posted in: σίδηρος

Πότε χρειάζεται να πάρετε σίδηρο στην εγκυμοσύνη;

Η προληπτική πρόσληψη σιδήρου ξεκινά συνήθως μετά τις 20 εβδομάδες. Ωστόσο εάν στις εξετάσεις του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης σας ή και αργότερα διαπιστωθεί κάποια σημαντική μείωση του σιδήρου στο αίμα σας ίσως η δόση σας αυξηθεί ή σας προταθεί η γρηγορότερη έναρξή του.

Posted in: σίδηρος

Με ποιο τρόπο μπορείτε να συμπληρώσετε την διατροφή σας με σίδηρο στην εγκυμοσύνη;

Εκτός από τροφές πλούσιες σε σίδηρο (συκώτι ,σπανάκι, θυμάρι, μαϊντανός, σοκολάτα, κακάο κ.λ.π.) που ίσως θα πρέπει να μεριμνήσετε να υπάρχουν στο διαιτολόγιό σας η συνιστώμενη μέθοδος συμπλήρωσης της διατροφής σας με σίδηρο στην εγκυμοσύνη είναι η κατανάλωση συμπληρωμάτων που περιέχουν την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή τη μαία σας για τα κατάλληλα σκευάσματα που μπορεί να σας συστήσουν σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες.

Posted in: σίδηρος

Ποιες είναι οι παρενέργειες από την λήψη σιδήρου στην εγκυμοσύνη;

Στο 25,3% των εγκύων που λαμβάνουν σίδηρο παρουσιάζονται συμπτώματα όπως ναυτία, έντονη δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Οι παρενέργειες αυτές ωστόσο θεωρούνται λιγότερο επιβλαβής από την έλλειψη σιδήρου.

Posted in: σίδηρος

Πηγές

Cunningham, F.G.,et.al. 2010, Williams Obstetrics 23rd edition, US: McGRaw-Hill Companie

Cochrane Library Systematic Reviews, 2012, Daily oral iron supplementation during pregnancy

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.