όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Saturday 17 March 2018

Ραγάδες στην Εγκυμοσύνη

ραγάδες

Τι είναι οι ραγάδες στην εγκυμοσύνη;

Οι ραγάδες στην εγκυμοσύνη ιστολογικά φαίνεται να εμφανίζονται λόγω αλλοιώσεων του δέρματος και μείωσης της ικανότητας αναδόμησης λόγω έλλειψης επαρκούς ελαστίνης στο δέρμα.

Posted in: ραγάδες

Από τι προκαλούνται οι ραγάδες στην εγκυμοσύνη;

Η αιτία εμφάνισης των ραγάδων στην εγκυμοσύνη είναι πολύ-παραγοντική και μπορεί να οφείλεται τόσο σε φυσικούς παράγοντες όπως η πραγματική διάταση του δέρματος όπως και σε ορμονολογικούς παράγοντες όπως η επίδραση των αδενοκορτικοστεροειδών , των οιστρογόνων και της ρελαξίνης στις ελαστικές μυϊκές ίνες του δέρματος.

Posted in: ραγάδες

Υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση ραγάδων στην εγκυμοσύνη;

Ναι υπάρχουν και σχετίζονται με την κληρονομικότητα, το προηγούμενο βάρος από την κύηση, την παρούσα πρόσληψη βάρους , προηγούμενο ιστορικό εμφάνισης ραγάδων στους γλουτούς και το στήθος, μεγάλο βάρος εμβρύου και η νεαρή ηλικία  φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά την εμφάνιση ραγάδων στην εγκυμοσύνη.

Posted in: ραγάδες

Πόσο συχνά και που εμφανίζονται οι ραγάδες στην εγκυμοσύνη;

Στην εγκυμοσύνη οι ραγάδες τείνουν να εμφανίζονται περισσότερο συχνά στο στήθος, την κοιλιά, τους γλουτούς, το εσωτερικό των μηρών ή τα μπράτσα.

Οι ραγάδες φαίνεται να εμφανίζονται περίπου στο 90% των εγκύων.

Μελέτη απέδειξε πως το 48% των γυναικών θα εμφανίσει ραγάδες στην κοιλιά, το 25% στο στήθος και το 25% στους μηρούς.

Posted in: ραγάδες

Υπάρχει τρόπος πρόληψης στην εγκυμοσύνη των ραγάδων;

Ένας από τους περισσότερο ίσως αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης των ραγάδων της εγκυμοσύνης είναι ο περιορισμός στην πρόληψη βάρους που μπορεί να επέλθει με την πάροδο των μηνών. Συνίσταται λοιπόν η προσοχή στην λήψη των φυσιολογικών για την εγκυμοσύνη σας κιλών σύμφωνα με τον μήνα κύησης.

Ωστόσο αρκετές κρέμες, μαλακτικές τεχνικές και λάδια έχουν προταθεί και κυκλοφορούν για την πρόληψη ή αντιμετώπιση των ραγάδων στην εγκυμοσύνη. Όμως ερευνητικά τίποτα δεν έχει αποδειχτεί να είναι αποτελεσματικό. Υπάρχουν πιθανότητες πως οι κρέμες ή αγωγές που περιέχουν τα συστατικά Centella asiatica , alpha – tocopherol  και collagen elastin hydrolysates ή tocopherol, essential fatty acids, panthenol, hyaluronic acid, elastin, menthol. Όμως η διαθεσιμότητά τους στο εμπόριο είναι περιορισμένη ενώ δεν γνωρίζουμε ένα είναι ασφαλή για την χρήση τους στην κύηση ειδικά για το συστατικό  Centella asiatica.

Posted in: ραγάδες

Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης των ραγάδων μετά την εγκυμοσύνη;

Όπως και στην εγκυμοσύνη έτσι και μετά τον τοκετό υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα που  δίνουν επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την καταλληλότητα της αντιμετώπισης των ραγάδων μετά την εγκυμοσύνη.

Η συνιστώμενες και πιο δημοφιλής θεραπείες περιλαμβάνουν την τοπική χορήγηση ρετινόλης ή από το στόμα τρετινοίνης και την θεραπεία με lazer.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως δεν γνωρίζουμε την επιρροή των φαρμάκων αυτών στο θηλασμό γι αυτό και δεν συνίσταται να χρησιμοποιούνται από θηλάζουσες μητέρες.

Posted in: ραγάδες

Πως γίνονται οι ραγάδες μετά την εγκυμοσύνη;

Μετά την εγκυμοσύνη οι ραγάδες σας φαίνεται να εξελίσσονται σε πολύ απαλότερο χρωματισμό έως και να παίρνουν εξολοκλήρου το χρώμα του δέρματος ενώ περιορίζονται το ίδιο και σε έκταση. 

Δεν φαίνεται όμως να εξαφανίζονται τελείως.

 

Posted in: ραγάδες

 

 

Πηγή

Cooper M.A. and Fraser D.M., 2009, Myles Textbook for Midwifes 15th edition, Churchill Livingstone Elsevier.

 

Cunningham, F.G.,et.al. 2010, Williams Obstetrics 23rd edition, US: McGRaw-Hill Companies

 

Tunzi, /m. and gray, G.R., 2007, American Family Physician, Common skin conditions during pregnancy 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.