όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Sunday 18 March 2018

Ποσότητα μητρικού γάλακτος

Χρείαζεστε βοήθεια στο θηλασμό;

Η ποσότητα του μητρικού γάλακτος είναι εφάμιλη των αναγκών του μωρού σας όταν θηλάζεται αποκλειστικά ή για όσα γεύματα δίνεται συστηματικά στο μωρό σας. Ο κανόνας προσφοράς ζήτησης ισχύει απόλυτα για τον θηλασμό με αποτέλεσμα το σώμα σας να μην αστοχεί στην παροχή γάλακτος προς το μωρό σας όπως επιβάλλουν οι θηλαστικές του κινήσεις σύμφωνα με την ηλικία, το βάρος και τις συνολικές του ανάγκες.

 

Ποσότητα μητρικού γάλακτος

Μεταβολή της ποσότητας μητρικού γάλακτος με την πάροδο των ημερών-μηνών θηλασμού

Η φύση ξέρει πολύ καλά την δουλειά της και όταν αφήνεται διεκπεραιώνει επαρκώς και με σοφία το έργο της. Το πρωτόγαλα των πρώτων 5 συνήθως ημερών προοδευτικά αυξάνεται μέσω τον θηλαστικών κινήσεων του μωρού και φτάνει από 37ml το πρώτο 24ωρο στα 500ml περίπου την 5η ημέρα μετά την γέννηση. Η ραγδαία αυτή αύξηση συνοδεύεται από φυσιολογικές μεταβολές στην σύσταση εφάμιλλες με τις ανάγκες του μωρού. Με την εγκατάσταση του θηλασμού (μετά τις πρώτες 30-50 ημέρες) οι μεταβολές στην ποσότητα δεν είναι σημαντικές ενώ είναι γνωστό πως στον 5ο μήνα για ένα μωρό θα έχετε την δυνατότητα εφόσον θηλάζετε αποκλειστικά να μπορέσετε να παράγεται από 800-1200 ml γάλα για ένα μωρό και έως 2.100ml για δύο μωρά.

Σημειώνεται ότι εκτός του όγκου η σύσταση του γάλακτος

αλλάζει σημαντικά τόσο με την πάροδο του χρόνου όσο και από την εναλλαγή της έντασης και της συχνότητας των θηλαστικών κινήσεων ενός μωρού που μπορεί να μεταβάλλεται σε κατάσταση ασθένειας ή λόγω ανάπτυξης .

Posted in: Ποσότητα μητρικού γάλακτος

Από τι εξαρτάται η ποσότητα του μητρικού γάλακτος

 Παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ποσότητα του γάλακτος είναι

 • Όχι αποκλειστικός θηλασμός
 • Όχι room in
 • Ο θηλασμός με την χρήση προγράμματος και όχι με την βούληση του μωρού
 • Ο διακεκομμένος θηλασμός μετά την πάροδο συγκεκριμένης ώρας που κατά την γνώμη σας ή τρίτων ατόμων το μωρό έχει φάει πια και χρησιμοποιεί το στήθος για πιπίλα.
 • Η συμπλήρωση της διατροφής του με νερό, χαμομήλι, βοτανούχα ροφήματα, σαχαρόνερο  ή ξένο γάλα κ.λ.π.
 • Οι μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των γευμάτων
 • Η σοβαρού βαθμού υποσίτιση της μητέρας (κατανάλωση λιγότερων από 800 θερμίδων την ημερά)
 • Η έντονη αφυδάτωση της μητέρας
 • Η έντονη σωματική κόπωση που συνήθως  προέρχεται από αγροτικές εργασίες
 • Κάποια φάρμακα

 

 

Posted in: Ποσότητα μητρικού γάλακτος

Βασικοί κανόνες παραγωγής γάλακτος

Οι βασικότεροι κανόνες παραγωγής γάλακτος συμπεριλαμβάνουν ….

 • Την άριστη δυνατότητα του σώματος να παράγει ότι ζητείτε από αυτό σύμφωνα με την βούληση και τις ανάγκες του μωρού σας.
 • Από τη φύση του το στήθος εξισσοροπεί τις ανάγκες σε γάλα του μωρού σας μέσω της ζήτησης που αντιλαμβάνεται να υπάρχει. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να ανταποκρίνεστε στα σημάδια πείνας του μωρού σας. Όσο οι ανάγκες του μωρού σας ικανοποιούνται άμεσα και αποκλειστικά από το στήθος σας , οι θηλαστικές του κινήσεις δρουν σαν προγραμματιστής για την παραγωγή επαρκούς ποσότητας και σύστασης  για το γάλα σας.
 • Το στήθος σας μπορεί να μεταβάλλει τον ρυθμό σύνθεσης του γάλακτος μεταξύ των γευμάτων και αυτό θα σας δημιουργήσει κάποιες φορές και φυσιολογικά την αίσθηση ότι δεν έχει άλλο γάλα. Μην αποθαρρύνεστε καθώς το στήθος σας δεν αδειάζει ποτέ τελείως ακόμα και όταν η αίσθηση αυτή υπάρχει καθώς παράγει πάντα και λίγο περισσότερο από αυτό που ζητά το μωρό σας.
 • Είναι φυσιολογικό το ένα σας στήθος να παράγει μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος από ότι το άλλο καθώς οι δύο μαστοί είναι αυτόνομοι σε αυτή τους την λειτουργία. Η αδυναμία ωστόσο επαρκών θηλαστικών κινήσεων στον ένα μαστό θα μειώσει την παραγωγή του γάλακτος από αυτόν. Να φροντίζεται να θηλάζετε και από τους δύο μαστούς όπως επιβάλλουν οι ανάγκες του μωρού σας χωρίς να παραμελείτε ή να προτιμάται περισσότερο έναν από τους δύο.
 • Η ποσότητα του γάλακτός σας δεν έχει σχέση με την διατροφή σας, εκτός και εάν καταναλώνεται λιγότερες από 800 θερμίδες καθημερινά λόγω κακής διατροφής ή δίαιτας για απώλεια βάρους γεγονός που μπορεί να μειώση το γάλα σας. Διατηρείτε ένα φυσιολογικό διαιτολόγιο χωρίς υπερβολές στην αυξημένη ποσότητα ή την εμμονή σε συγκεκριμένες τροφές και χωρίς εκπτώσεις στην ενέργεια που καταναλώνεται.
 • Η παραγωγή γάλακτος είναι σημαντικά μεγαλύτερη όταν το μωρό αδειάζει το στήθος σας καθώς το κατάλληλο μήνυμα δίνεται στο σώμα σας ότι χρειάζεται να παραχθεί κι άλλο γάλα για το επόμενο γεύμα. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να αλλάζεται σε σύντομους χρόνους (<10-15 λεπτά) τους μαστούς κατά τη διάρκεια του γεύματος του μωρού σας. Προτιμάται να αδειάζει πρώτα το ένα στήθος αρκετά και μετά το άλλο.
 • Το μέγεθος τους στήθους σας δεν παίζει ρόλο στην ικανότητα παραγωγής γάλακτος παρά μόνο στην δυνατότητα αποθήκευσης. Δηλαδή οι γυναίκες με μεγαλύτερο στήθος απλά μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στα γεύματα του μωρού τους. Η δυνατότητα όμως παραγωγής συνολικά στο 24ωρο παραμένει ίδια από όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως μεγέθους μαστών.

Posted in: Ποσότητα μητρικού γάλακτος

Μαθήματα Θηλασμού

Πηγή

Riordan J. and WambXH k.,2010, Breastfeeding and Human Lactation, Fourth Edition.

Wilson C and Hoover, 2008, Breastfeeding Atlas,Fourth Edition

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.