όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Πόνος στις θηλές

Εισαγωγή

Ο θηλασμός είναι για το μεγαλύτερο μέρος του μια ανώδυνη και ευχάριστη διαδικασία και για την γυναίκα. Όμως σε αρκετές γυναίκες ο πόνος των θηλών εμφανίζεται ήδη από την πρώτη εβδομάδα και μπορεί να συνεχιστεί για κάποιο διάστημα  και έτσι να μειώσει την αυτοπεποίθηση σας , την διάθεση για θηλασμό και την ψυχολογία σας. Ενημερωθείτε για τα αίτια, τον τρόπο πρόληψης και την αντιμετώπισή του έτσι ώστε να επανέλθετε γρήγορα στην ευχάριστη πλευρά τις μητρότητας.

Χρείαζεστε βοήθεια στο θηλασμό;

Πόνος θηλών

Πως να προλάβετε τον πόνο των θηλών;

 • Εάν ο θηλασμό συνεχίζει να είναι επώδυνος μετά το πέρας του πρώτου λεπτού από την έναρξη του γεύματος δοκιμάστε να αλλάξετε την θέση θηλασμού. Βάλτε το μωρό σε θέση αγκαλιά, κάτω από την μασχάλη, σε γωνία 45 μοιρών (όπως περίπου καθιστό) ή πλάγια σε ξαπλωμένη θέση. Πολλές φορές οι εναλλαγή θέσεων είναι η λύση καθώς η μόνιμη πρόσφυση του μωρού σας σε συγκεκριμένη θέση προκαλεί επαναληπτική τριβή σε ένα μόνιμα βαλλόμενο και μη μεταβλητό μέρος της θηλής σας με αποτέλεσμα την φθορά.

Ενημερωθείτε και ζητήστε βοήθεια από την μαία σύμβουλο θηλασμού για το πως θα τοποθετήσετε το μωρό σωστά στο στήθος σας.Δείτε το βίντεο θηλασμού μας, διαβάστε τον οδηγό θηλασμού και το άρθρο πως να βάλετε το μωρό στο στήθος για να παραδειγματιστείτε σχετικά με την σωστή εκτέλεση των κινήσεων θηλασμού.

 Ήδη από την εγκυμοσύνη με τα μαθήματα θηλασμού του all4baby μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο του τραυματισμού των θηλών.

Posted in: Πόνος θηλών

Λάθη σχετικά με τον πόνο των θηλών

Ο πόνος των θηλών παρουσιάζεται με λίγο μεγαλύτερη συχνότητα στο πρώτο έναντι των υπόλοιπων παιδιών σας αλλά ωστόσο

 • Το χρώμα του δέρματος σας δεν παίζει κάποιο ρόλο στην εμφάνιση πόνου στις θηλές
 • Η μείωση της διάρκειας του γεύματος του μωρού σας επιδεινώνει το πρόβλημα παρά επουλώνει τις θηλές σας. Το  πρόβλημα σχετικά με το πόνο των θηλών είναι τεχνικό και όχι ποσοτικό. Συμπερασματικά η βελτίωση της τεχνικής τοποθέτησης του μωρού πάνω στο στήθος είναι ο τρόπος που συχνότερα επιλύει το πρόβλημα. Η διακοπή των γευμάτων επιφέρει μεγαλύτερη ενόχληση , καθυστερεί την επούλωση και εμποδίζει το μωρό από την πρόσληψη της κατάλληλης ποσότητας γάλακτος.
 • Η εφαρμογή θηλών σιλικόνης δεν αποτελεί λύση παρά μόνο σε εξεζητημένες περιπτώσεις και κατόπιν συμβουλής και καθοδήγησης από ειδικευμένο σύμβουλο θηλασμού καθώς μπορεί να επιφέρει καθυστέρηση στην πρόληψη βάρους του μωρού σας.
 • Η συστηματική άντληση με το θήλαστρο δεν είναι η καταλληλότερη μέθοδος για τις περισσότερες θηλάζουσες μητέρες για την θεραπεία του πόνου των θηλών. Το θήλαστρο μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερη ενόχληση και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται χωρίς παρακολούθηση και συστηματική συμβουλευτική από σύμβουλο θηλασμού.
 • Ακόμη και εάν ο θηλασμός δεν αντέχετε καθόλου δεν είναι αιτία να σταματήσετε άμεσα τον θηλασμό ή την προσπάθεια. Μετά το τέλος της πρώτης εβδομάδας οι θηλές επουλώνονται και μπορείτε να επανασυνδεθείτε με το μωρό σας μέσω του θηλασμού εφόσον έχετε ήδη φροντίσει να διατηρήσετε την παραγωγή του γάλακτος σας

Να θυμάστε πως όλα τα προβλήματα στο θηλασμό λύνονται αρκεί να θέλουμε να τα λύσουμε και να συμβουλευόμαστε τον ειδικό!

Posted in: Πόνος θηλών

Τι να κάνετε για τον πόνο των θηλών;

Όταν ο πόνος παραμένει για παραπάνω από μερικά δευτερόλεπτα από την έναρξη του θηλασμού και εξελίσσετε έντονος και όχι μια απλά ενόχληση τότε εφαρμόστε τα παρακάτω βήματα.

 • Μπορεί το μωρό σας να φαίνεται πως έχει την τέλεια πρόσφυση αλλά η αίσθηση του στήθους σας είναι διαφορετική. Σε αυτή την περίπτωση επανατοποθετήστε το μωρό σας σε καλύτερη πρόσφυση. Δοκιμάστε διαφορετικές θέσεις θηλασμού (κάτω από την μασχάλη ή ξαπλωμένη ή καθιστό το μωρό σε γωνία κ.λ.π.) έτσι να αλλάξει το σημείο που το μωρό εφαρμόζει τα χείλη του πάνω στο στήθος σας.
 • Εάν το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με την αλλαγή θέσεις και την επανατοποθέτηση μην προσπαθείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς η λάθος πρόσφυση μπορεί να σας οδηγήσει σε δυσμενέστερο αποτέλεσμα. Δώστε ένα διάλειμμα  στο στήθος σας και αντλήστε γάλα (κατά προτίμηση με το χέρι) ταΐζοντας το μωρό σας είτε με κουτάλι, είτε με σύριγγα ή ποτηράκι μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.
 • Αποφύγετε την τριβή με τα ρούχα. Μείνετε για όσο περισσότερο χωρίς ρούχα και φορέστε κοχύλια θηλασμού (breast shells)  έτσι ώστε να δώσετε το περιθώριο στο δέρμα τον θηλών να επουλωθούν γρηγορότερα και να μην σας ενοχλούν.
 • Στην περίπτωση που το δέρμα της θηλής εμφανίζεται σημαντικά τραυματισμένο , ξεπλύνετε με φυσιολογικό ορό ή άφθονο καθαρό νερό μετά από κάθε θηλασμό όπως θα κάνατε και σε οποιαδήποτε άλλη πληγή του σώματος.
 • Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν να αγγίξτε το στήθος σας ή πριν από τον θηλασμό έτσι ώστε να αποφύγετε την μόλυνση των  θηλών.
 • Εφαρμόστε ΜΟΝΟ κρέμες λανολίνης ειδικές για τις θηλές  ή hydrogel για τις θηλές που ενισχύουν την επούλωση.
 • Αποφύγετε άλλα λάδια, τσάι ή κρέμες για το στήθος καθώς φαίνεται ότι επιβαρύνουν το δέρμα με ισχυρότερο κίνδυνο για λοίμωξης και δεν φαίνεται να βοηθούν στην επούλωση.
 • Αποφύγετε την χρήση επιθεμάτων και την επαφή του στήθους με το σουτιέν ή την μπλούζα σας. Εάν παρατηρήστε ότι κατά την διάρκεια της απομάκρυνσης υφάσματος ή του επιθέματος ξεκολλά και ένα μέρος του δέρματος βρέξτε το επίθεμα ή το ύφασμα πριν το απομακρύνετε ή το αντικασταστήσετε. Έτσι θα προστατεύσετε την κερατίνη του δέρματος των θηλών σας.
 • Εάν και την επόμενη φορά που προσπαθείτε να θηλάσετε το πρόβλημα επιμένει ζητήστε την συμβουλή ειδικευμένου σύμβουλου θηλασμού.
 • Στην περίπτωση που το πρόβλημα επιμένει ή επιδεινώνετε χωρίς σημαντική βελτίωση τότε μπορεί να οφείλετε είτε σε μυκητίαση θηλών που αντιμετωπίζετε με την χορήγηση κρέμας κατά των μυκήτων είτε σε λοίμωξη από βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος όπου και χρειάζεται τοπική συνήθως εφαρμογή για μερικές ημέρες και βελτιώνει άμεσα το αίσθημα του πόνου.

Posted in: Πόνος θηλών

Μαθήματα Θηλασμού

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Trackbacks for this post

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.