όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Thursday 21 June 2018

Ουρολοίμωξη στην εγκυμοσύνη

Εισαγωγή

Ως ουρολοίμωξη ή βακτηριουρία χαρακτηρίζεται η παρουσία βακτηριδίων στα ούρα. Στην εγκυμοσύνη η βακτηριουρία είναι η πιο κοινή πάθηση με συχνότητα εμφάνισης 2-10% των εγκύων γυναικών. Η διάγνωση και θεραπεία της με ή χωρίς συμπτώματα είναι σημαντική για την πορεία και το αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης σας, καθώς μπορεί να σχετίζεται με επιπλοκές όπως ο πρόωρος τοκετός, το χαμηλό βάρος μωρού και την πυελονεφρίτιδα.

ουρολοίμωξη

Από τι προκαλείται η ουρολοίμωξη στην εγκυμοσύνη;

Οι οργανισμοί που προκαλούν ουρολοίμωξη είναι αυτοί που φυσιολογικά βρίσκονται στο πυελικό έδαφος και απαρτίζουν την χλωρίδα αυτού. Για παράδειγμα η Escherichia Coli αποτελεί συχνό παράγοντα εμφάνισης ουρολοιμώξεων.

Posted in: ουρολοίμωξη

Γιατί είναι συχνή η ουρολοίμωξη στην εγκυμοσύνη;

Οι ουρολοιμώξεις συχνά εμφανίζονται λόγω στάσης ούρων στην ουροδόχο κύστη και παλινδρόμησης –επιστροφής αυτών προς τους ουρητήρες ή τους νεφρούς.

Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης η ενδεχόμενη ασκούμενη πίεση λόγω της αναπτυσσόμενης μάζας της μήτρας προκαταβάλει την στάση και παλινδρόμηση των ούρων.

Στον τοκετό οι ασκούμενες πιέσεις λόγω των συσπάσεων αλλά και η χρήση τοπικής αναλγησίας (επισκληρίδιος) δημιουργεί εύπορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηριδίων εντός του ουροποιητικού ενώ μετά τον τοκετό η φυσιολογική αύξηση του όγκου των ούρων μπορεί να επιδεινώσει την έκπτυξη της ουροδόχου κύστης. Τέλος η συχνή ανάγκη χρήσης καθετήρα στην διάρκεια ενός τοκετού αλλά και αργότερα αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα εμφάνισης βακτηριδίων στα ούρα.

Posted in: ουρολοίμωξη

Πόσο συχνά εμφανίζεται ουρολοίμωξη στην εγκυμοσύνη;

Οι μελέτες δείχνουν πως η εμφάνιση ουρολοίμωξης χωρίς συμπτώματα γίνεται στο 2-10% των γυναικών ενώ η συμπτωματική ουρολοίμωξη παρουσιάζεται μόνο στο 1% των εγκύων.

Posted in: ουρολοίμωξη

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες εμφάνισης ουρολοίμωξης στην εγκυμοσύνη;

Το γενικό ιστορικό σας δημιουργεί κάποιους παράγοντες αυξημένης εμφάνισης βακτηριουρίας στην εγκυμοσύνη. Φαίνεται πως η φυλή, ο αριθμός των παιδιών και το στίγμα  δρεπανοκυτταρικής αναιμίας αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης βακτηριουρίας στην εγκυμοσύνη.

Οι έρευνες δείχνουν πως το υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης παρουσιάζεται στις πολύτοκες γυναίκες αφρικανής φυλής με στίγμα δρεπανοκυτταρικής αναιμίας ενώ το χαμηλότερο ποσοστό στις γυναίκες λευκής φυλής, χωρίς στίγμα και με λίγα παιδιά.Ισχυρός προδιαθεσικός παράγοντας είναι επίσης ο διαβήτης.

Posted in: ουρολοίμωξη

Τι γίνεται στην περίπτωση που το βακτηρίδιο επιμένει;

Στην σπάνια περίπτωση επιμονής του βακτηριδίου τότε ο γιατρός ή η μαία σας θα σας προτείνουν επανάληψη της αγωγής ή συντηρητική λήψη αντιβίωσης έως το τέλος της εγκυμοσύνης.

Posted in: ουρολοίμωξη

Ποια είναι τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης στην εγκυμοσύνη;

Στις περισσότερες των περιπτώσεων η βακτηριουρία δεν παρουσιάζει ενεργά συμπτώματα και αποτελεί ένα τυχαίο εύρημα κατά την διάρκεια των πρώτων εξετάσεων εγκυμοσύνης.

Στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων αυτά σχετίζονται με την εμφάνιση πολυουρίας, αισθήματος καύσου, βάρους χαμηλά στην κύστη , τσούξιμο και γενικότερη δυσουρία

Posted in: ουρολοίμωξη

Πως μπορεί η ουρολοίμωξη να επιβαρύνει την εγκυμοσύνη σας;

Παλαιότερες έρευνες έχουν σχετίσει σε μικρά ποσοστά την εμφάνιση βακτηριουρίας με χαμηλό βάρος γέννησης ή και πρόωρο τοκετό όμως τα αποτελέσματα έχουν ήδη ανατραπεί.

Πλέον γνωρίζουμε ότι η ισχυρότερη σχετιζόμενη επιπλοκή της εγκυμοσύνης με την βακτηριουρία αλλά και η πιο σοβαρή είναι η πυελονεφρίτιδα (4/100 γυναίκες).

Posted in: ουρολοίμωξη

Πως και πότε εξετάζεστε για ουρολοίμωξη στην εγκυμοσύνη;

Στο πρώτο σας ραντεβού με το γιατρό και την μαία και στα πλαίσια των πρώτων εξετάσεων εγκυμοσύνης θα σας συσταθεί η πραγματοποίηση μιας καλλιέργειας ούρων η οποία και θα πρέπει να ληφθεί με δείγμα μέσης ούρησης. Τα αποτελέσματά της θα δείξουν μια προϋπάρχουσα ή ανερχόμενη λοίμωξη και θα σας συσταθεί θεραπεία.

Ακολούθως σε όλα σας τα ραντεβού στην εγκυμοσύνη η εξέταση μέσω στικ ούρων είναι αποτελεσματική όπως και η γενική ούρων στην ανίχνευση πιθανών μικροοργανισμών.

Posted in: ουρολοίμωξη

Πότε χρειάζεται να πάρετε θεραπεία για ουρολοίμωξη στην εγκυμοσύνη;

Η θεραπεία συνήθως συνίσταται σε κάθε περίπτωση ανάπτυξης περισσότερων από 100.000 μικροοργανισμών ανά χιλιοστόμετρο ούρων ή και πάνω από 20.000 μικροοργανισμούς ανά χιλιοστόμετρο ούρων θα σας προταθεί από το γιατρό ή την μαία σας η λήψη θεραπευτικής αγωγής.

Το 90% των γυναικών θεραπεύονται άμεσα με την ολοκλήρωση της αγωγής αυτής.

Posted in: ουρολοίμωξη

Πηγή

Cooper M.A. and Fraser D.M., 2009, Myles Textbook for Midwifes 15th edition, Churchill Livingstone Elsevier.

Cunningham, F.G.,et.al. 2010, Williams Obstetrics 23rd edition, US: McGRaw-Hill Companies

Nice Guidelines, 2008, Antenatal Care- routine care for the healthy pregnant women, RCOG press, London.

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Trackbacks for this post

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.