όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Οι ωοθήκες στην εγκυμοσύνη

Οι ωοθήκες αποτελούν έναν από τους κυριότερους αδένες του σώματος της γυναίκας υπεύθυνους για την αναπαραγωγή, την γαλουχία, την εγκυμοσύνη και τις ορμόνες του φύλου.

Η θέση τους βρίσκεται χαμηλά μέσα στην λεκάνη ακριβώς μπροστά από την άκρη των σαλπίγγων, ενώ η διάστασή τους φυσιολογικά σε μια ενήλικη γυναίκα είναι 3cm – 5 εκατοστά σε μήκος, 1,5 εκατοστά – 3 εκατοστά σε πλάτος, και 0,5 εκατοστά – 1,5 εκατοστά σε πάχος. Οι ωοθήκες είναι γεμάτες ωοθυλάκια τα οποία στην διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας θα δώσουν 400 περίπου ευκαιρίες γονιμοποίησης ενός ώριμου ωαρίου.

Οι ωοθήκες στην Εγκυμοσύνη

Πού βρίσκονται οι ωοθήκες στην εγκυμοσύνη;

Στην αρχή της εγκυμοσύνης οι ωοθήκες ακουμπούν ελαφρώς την κορυφή του πυθμένα της μήτρας ενώ στους επόμενους μήνες η θέση τους βρίσκεται ελαφρώς πιο πάνω από την μέση γραμμή της μήτρας.

Posted in: Οι ωοθήκες στην Εγκυμοσύνη

Πως αλλάζουν οι ωοθήκες στην διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εκτός από την θέση και την λειτουργία, οι ωοθήκες αλλάζουν την μορφολογία τους στην εγκυμοσύνη με την εμφάνιση μιας φθαρτοειδούς αντίδρασης όπως συμβαίνει και στην μήτρα γεγονός ωστόσο που δεν είναι επαρκώς κατανοητό ακόμα εάν προέρχεται από φυσιολογική μεταβολή ή μετανάστευση ενδομήτριου ιστού μέσω των σαλπίγγων.

Αρκετά ορατές είναι οι αλλαγές στην δομή των αγγείων των ωοθηκών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης που αυξάνουν την διάμετρό τους κατά 1,7 εκατοστά.

Posted in: Οι ωοθήκες στην Εγκυμοσύνη

Τι δουλειά κάνουν οι ωοθήκες στην διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι ωοθήκες στην διάρκεια των πρώτων 6-7 εβδομάδων της εγκυμοσύνης συντηρεί το κύημα  μέσω του ωχρού σωματίου  και παράγει ορμόνες όπως προγεστερόνη για την προετοιμασία της μήτρας να δεχτεί και να συντηρήσει το κύημα. Η σημαντική αυτή δραστηριότητα  κρίνεται απαραίτητη έως  την επαρκή παραγωγή προγεστερόνης από το ίδιο το κύημα. Είναι χαρακτηριστικό πως η χειρουργική αφαίρεση του ωχρού σωματίου πριν την 7η εβδομάδα εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει αυτόματη αποβολή.

Posted in: Οι ωοθήκες στην Εγκυμοσύνη

Μπορεί να γίνει ωορρηξία στην διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι ωοθήκες σταματούν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης την παραγωγή νέων ώριμων και κυρίαρχων ωοθυλακίων και δεν γίνεται πλέον ωορρηξία. Ο αδένας αυτός δείχνει να πέφτει σε ύπνο κατά την διάρκεια των 9 μηνών της κύησης.

Posted in: Οι ωοθήκες στην Εγκυμοσύνη

Πηγή

Cunningham, F.G.,et.al. 2010, Williams Obstetrics , US: McGRaw-Hill Companies.

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.