όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Saturday 17 March 2018

Ομοιοπαθητική στην εγκυμοσύνη και τη μητρότητα

Η ομοιοπαθητική είναι μια εναλλακτική και ολιστική μέθοδος θεραπείας, που χρησιμοποιεί ουσίες που προέρχονται από φυτά, ζώα ή ορυκτά σε πολύ αραιωμένες δόσεις, οικονομική, ασφαλής, αφού χορηγείται σε βρέφη και σε εγκύους, χωρίς παρενέργειες και με μακροχρόνιο αποτέλεσμα. Πολλές φορές μια ασθένεια του οργανισμού εκδηλώνεται με ένα σύμπτωμα, το οποίο  η κλασσική ιατρική αντιμετωπίζει, αλλά δεν εξαλείφει την αιτία του. Σε αυτές τις περιπτώσεις το κλασσικό φάρμακο αποτελεί προσωρινή θεραπεία, με κάποιες παρενέργειες ενδεχομένως. Γνωρίζουμε ότι στην περίπτωση μιας λοίμωξης, πίσω από ένα μικρόβιο ή έναν ιό υπάρχουν βαθύτερες αιτίες που την προκαλούν.  Μια κολπίτιδα δεν οφείλεται μόνο σε  ένα μικρόβιο, αλλά είναι και το αποτέλεσμα της διαταραχής της ομαλής λειτουργίας του αμυντικού συστήματος του οργανισμού. Γνωρίζουμε ότι πολλές σωματικές ασθένειες είναι η συνέπεια αρνητικών ή καταπιεσμένων συναισθημάτων. Η ολιστική προσέγγιση της ομοιοπαθητικής αναγνωρίζει σαν αρχικό κανόνα ότι ότι συναίσθημα-διανόηση-σώμα είναι αλληλένδετα και αποπειράται να αποκαταστήσει τον οργανισμό ως σύνολο, χαρίζοντας του υγεία, ισορροπία, ενέργεια και ομορφιά.

 

Ομοιοπαθητική

Πώς μπορεί η ομοιοπαθητική να βοηθήσει στην εγκυμοσύνη;

Η ομοιοπαθητική αποτελεί μια εναλλακτική θεραπευτική μέθοδο για πολλά ενοχλήματα κατά την εγκυμοσύνη, καθώς δεν έχει παρενέργειες κι είναι ασφαλής για το έμβρυο. Μερικές καταστάσεις που έχουν καλή ανταπόκριση στην ομοιοπαθητική κατά την εγκυμοσύνη είναι η επαπειλούμενη αποβολή, η αναιμία, οι κράμπες, οι ψυχολογικές διαταραχές, η απώλεια της διάθεσης για σεξ, η κόπωση, η αϋπνία, οι κεφαλαλγίες οι ναυτίες, οι καούρες, οι κολπίτιδες, οι κυστίτιδες, ο κνησμός, τα οιδήματα, τα κοιλιακά άλγη, οι μυοσκελετικοί πόνοι, η ρινίτιδα, οι ραγάδες, η ισχιακή προβολή, οι πρόωρες συσπάσεις, η παράταση της κύησης. Συνταγογραφόντας ομοιοπαθητικά φάρμακα, τις περισσότερες φορές λαμβάνουμε υπόψιν όχι μόνο το σύμπτωμα, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συμπτώματος, τα υπόλοιπα σωματικά προβλήματα, αλλά και τη γενική ψυχοσυναισθηματική κατάσταση της γυναίκας. Ας αναφέρουμε ένα απλό παράδειγμα: Sepia θα πάρει μια γυναίκα με ναυτίες που επιδεινώνονται όταν μυρίζει φαγητά, ακόμα κι αν της αρέσουν και αποζητά απομόνωση, αλλά pulsatila μια έγκυος που οι ναυτίες της είναι χειρότερα μετά το φαγητό, βελτιώνεται όταν βγαίνει έξω στο αέρα κι επιθυμεί τη συντροφιά. Παρόλα αυτά υπάρχουν μερικά κοινόχρηστα φάρμακα που είναι πολύ αποτελέσματικά για ένα σύμπτωμα σε πολλές γυναίκες, ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της εικόνας που αυτή παρουσιάζει. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι magnesia phosphorica για τις κράμπες.

Posted in: Ομοιοπαθητική

Πώς μπορεί η ομοιοπαθητική να βοηθήσει στον τοκετό;

Στον τοκετό τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι δυνατόν να βοηθήσουν στη διαχείριση του πόνου, της συναισθηματικής φόρτισης και της κόπωσης, καθώς και στην ομαλοποίηση των συσπάσεων. Ανάλογα αν oι συσπασεις είναι άρρυθμες, αναποτελεσματικές ή υπερβολικά επώδυνες και πάντα σε συνάρτηση με τη ψυχοσυναισθηματική κατάσταση της γυναίκας, συνταγογραφείται το κατάλληλο φάρμακο.  Μια γυναίκα με οξύ τοκετό, όπου οι συσπάσεις είναι συχνές κι έντονες και κατά συνέπεια ιδιαίτερα φοβισμένη θα πάρει aconitum, ενώ μια άλλη που έχει περάσει την πιθανή ημερομηνία τοκετού και έχει ξεκινήσει ήπιες συσπάσεις θα πάρει caulophyllum, για να ενισχυθούν οι συστολές της μήτρας. Αμέσως μετά τον τοκετό συμβάλλει στην ομαλή επαναφορά με συσπάσεις  της μήτρας, στην ελαχιστοποίηση της αιμορραγίας, στην αντιμετώπιση του τρέμουλου που μερικές εμφανίζεται και στην επούλωση  των μυικών τραυματισμών και της περινεοτομής. Σε περίπτωση καισαρικής τομής τα arnica και  bellis perennis, συμβάλλουν στην αναλγησία και γρήγορη αποκατάσταση.

Posted in: Ομοιοπαθητική

Πως μπορεί να βοηθήσει η ομοιοπαθητική στο θηλασμό;

Στην περίοδο της λοχείας η ομοιοπαθητική αποτελεί ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα του γιατρού για διάφορες ενοχλήσεις που παρουσιάζονται πολλές φορές στη γυναίκα. Τέτοιες περιπώσεις είναι οι υστερόπονοι, οι αιμορροϊδες, η κόπωση, οι διαταραχές τς διαθεσης και του ύπνου. Έχει δράση σε προβλήματα λόγω του θηλασμού,  όπως χαμηλή ή υπερβολκή παραγωγή γάλακτος και πόνος στις θηλές. Η συμφόρηση των μαστών που εμφανίζεται τις πρώτες μέρες της λοχείας, όταν αρχίζει η παραγωγή γάλακτος, αντιμετωπίζεται συχνά με belladonna ή bryonia, που καταπραϋνουν τον πόνο και αποκαθιστούν την ομαλή έκκριση γάλακτος.

Posted in: Ομοιοπαθητική

Πώς μπορεί η ομοιοπαθητική να συνεργαστεί με τις κλασσικές μεθόδους ιατρικής όπως τα κλασσικά φάρμακα;

Αν και η ομοιοπαθητική είναι ασφαλής, προκειμένου να χορηγηθεί πρέπει να έχει γίνει ακριβής διάγνωση. Αυτή η προυπόθεση έχει ιδιαίτερη σημασία στην κύηση, τον τοκετό και τη λοχεία, γιατί δεν πρέπει να χάνεται πολύτιμος χρόνος όταν το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί πρέπει να διαχειρισθεί άμεσα με το κλασσικό φάρμακο ή το χειρουργείο. Καθώς αναπτύσσουμε το θέμα της ομοιοπαθητικής σαν συμπληρωματική ιατρική, τονίζουμε ότι η δύναμη και η αποτελεσματικότητα της κλασσικής ιατρικής δεν αμφισβητείται επ ουδενί. Το χειρουργείο και τα φάρμακα πάντα θα δίνουν λύση σε πολλές αθένειες και θα σώζουν ζωές. Εξάλλου, τα ομοιοπαθητικά είναι δυνατόν να συγχορηγούνται με τα περισσότερα κλασσικα. Υπάρχουν όμως κάποια που μειώνουν την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής, όπως τα ορμονούχα σκευάσματα ( όπως αντισυλληπτικά, κορτιζόνη) και τα αντιβιοτικά.

Posted in: Ομοιοπαθητική

Λίγα λόγια από το συγγραφέα

Ως γιατρός σκοπός μου είναι η υπέρτατη ιπποκρατική εντολή “ωφελέειν, ή μη βλάπτειν”. Eξάλλου ο Ιπποκράτης εφάρμοζε και την ομοιοπαθητική μέθοδο. Στο ”Περί τόπων των κατ’ άνθρωπον” (κεφ.42) ο Ιπποκράτης γράφει: ”Η ασθένεια προκαλείται από τα όμοια και με τα όμοια ως ιάματα ο ασθενής υγιαίνει”. Η εγκυμοσύνη , ο τοκετός και η αρχή της μητρότητας είναι ορόσημα στη ζωή μιας γυναίκας. Η καθεμια βιώνει διαφορετικά σωματικά και ψυχοσυναισθηματικά  αυτές τις καταστάσεις. Για άλλες αυτές οι περίοδοι είναι απολαυστικές, ενώ άλλες έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα. Η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει έτσι ώστε μια γυναίκα να ξεπεράσει τις δυσκολίες που εμφανίζονται σε αυτή τη χρονική περίοδο με ασφάλεια για την ίδια και το μωρό της και να εξασφαλίσει σωματική και ψυχική υγεία και ενέργεια έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της μητρότητας.

 

Posted in: Ομοιοπαθητική

 

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.