όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Το αμνιακό υγρό –Νερά

Το αμνιακό υγρό περιβάλλει το μωρό σας κατά την εγκυμοσύνη δίνοντας περιθώριο κινήσεων και συμβάλλοντας στην ομαλότητα της εγκυμοσύνης. Η σημαντικότητα αυτού ακόμη ερευνάται ωστόσο  αρκετά στοιχεία δίνουν σε αυτό πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγκυμοσύνη.

Αμνιακό υγρό

Τι είναι το αμνιακό υγρό ;

Τα νερά ή το  αμνιακό υγρό είναι ένα υγρό που περιβάλλει το μωρό σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και υπάρχει από πολύ νωρίς.

Έχει φυσιολογικά διάφανο χρώμα και  ενώ δεν έχει πολλές αυτόνομες λειτουργίες η παρουσία του συμβάλει σημαντικά στην ασφάλεια και ωρίμανση του μωρού σας.

Posted in: Αμνιακό υγρό

Από τι σχηματίζεται το αμνιακό υγρό ;

Το αμνιακό υγρό σχηματίζεται στα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης από το υπερδιηθημένο πλάσμα της μητέρας. Στο δεύτερο τρίμηνο απαρτίζεται κυρίως από εξωκυττάριο υγρό προερχόμενο από τα κύτταρα δέρματος του μωρού σας ενώ μετά τις 20 εβδομάδες η κερατινοποίηση του δέρματος του εμβρύου σταματά την διοχέτευση εξωκυττάριου υγρού και από τότε το αμνιακό υγρό τείνει να αποτελείται κυρίως από τα ούρα του μωρού σας.

Posted in: Αμνιακό υγρό

Πότε σχηματίζεται το αμνιακό υγρό;

Το αμνιακό υγρό φαίνεται να υπάρχει και να καλύπτει το εσωτερικό της αμνιακής κοιλότητας ήδη από το στάδιο της εμφύτευσης δηλαδή από τις πρώτες  10-12 ημέρες μετά την σύλληψη.

Posted in: Αμνιακό υγρό

Τι περιέχει το αμνιακό υγρό ;

Τα κύρια συστατικά του αμνιακού υγρού είναι ουρία, κρεατινίνη, και ουρικό οξύ που προέρχονται από τα ούρα του μωρού σας και ηλεκτρολύτες από το δικό σας πλάσμα.

Το αμνιακό υγρό επίσης περιέχει κύτταρα από την απολέπιση του δέρματος του μωρού σας στην εγκυμοσύνη, βλέννα, σμήγμα  και άλλα είδη εκκρίσεων όπως πνευμονικό υγρό.

Posted in: Αμνιακό υγρό

Ποια είναι η ποσότητα του αμνιακού υγρού;

Η ποσότητα του αμνιακού υγρού εξαρτάται από την εβδομάδα κύησης και διαφέρει αρκετά μέσα στην εγκυμοσύνη. Γενικά η ποσότητά του αυξάνεται κατά 10ml την εβδομάδα έως την 8η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Από εκεί και έπειτα έως την 21 εβδομάδα της εγκυμοσύνης το αμνιακό υγρό αυξάνεται κατά 60ml την εβδομάδα. Αργότερα μειώνεται σε ρυθμό αύξησης μέχρι την 33 εβδομάδα όπου η ποσότητα βρίσκει το πικ της ενώ μέχρι την 40 εβδομάδα η ποσότητα μειώνεται σταδιακά έως και 200ml.

Ενδεικτικά η ποσότητα που αναμένεται να είναι το αμνιακό υγρό σύμφωνα με τις εβδομάδες και το εκτιμώμενο βάρος του μωρού σας αναφέρεται στον παρακάτω πίνακα.

Εβδομάδα κύησης Βάρος εμβρύου Αμνιακό υγρό
16 100γρ 200ml
28 1000γρ 1000ml
36 2500γρ 900ml
40 3300γρ 800ml

Posted in: Αμνιακό υγρό

Σε τι χρησιμεύει το αμνιακό υγρό ;

Το αμνιακό υγρό εξυπηρετεί διαφορετικούς ρόλους στην εγκυμοσύνη. Δημιουργεί ένα φυσικό μέσω προστασίας για τον εμβρυικό σκελετό έτσι ώστε να αναπτυχθεί σωστά , ενθαρρύνει την αναπνευστική ωρίμανση και πεπτική ωρίμανση του εμβρύου και βοηθάει στην ελεύθερη κίνηση και αποφυγή άσκησης πίεσης στον ομφάλιο λώρο.

Posted in: Αμνιακό υγρό

Πως μετριέται η ποσότητα του αμνιακού υγρού;

Το αμνιακό υγρό μετριέται σε κάθε υπερηχογραφική αξιολόγηση της υγείας του μωρού σας με την μέθοδο του δείκτη αμνιακού υγρού (Amniotic fluid Index). Με την μέθοδο αυτή ο υπερηχογραφιστής  μετρά και προσθέτει τις κάθετες διαμέτρους της μεγαλύτερης λίμνης αμνιακού υγρού που παρουσιάζεται στα τέσσερα ίσα τεταρτημόρια της κοιλιάς.

Posted in: Αμνιακό υγρό

 

 

 

Πηγές

Cunningham, F.G.,et.al. 2010, Williams Obstetrics 23rd edition, US: McGRaw-Hill Companies

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Trackbacks for this post

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.